Αποστολέας Θέμα: [κατασκευη] konsaw no 2 τετράχορδο  (Αναγνώστηκε 17449 φορές)

konsaw

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
  • Περιοχή: Bietigheim-Bissingen / Stuttgart / Germany
Απ: [κατασκευη] konsaw no 2 τετράχορδο
« Απάντηση #75 στις: Οκτωβρίου 05, 2020, 02:40:34 μμ »
Αυτα θα βαλω

https://www.google.com/search?q=holzd%C3%BCbel&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=tKb_amREYydNrM%252C9HtNsFytK3LPFM%252C%252Fm%252F086sx7&vet=1&usg=AI4_-kR4juEw0i09Xur2bDfvkkrmNtr96w&sa=X&ved=2ahUKEwja1q6Iip3sAhUTrHEKHV5yBKIQ_B16BAgLEAM#imgrc=tKb_amREYydNrM

Έτσι όπως το εχω σκοπώ να τα βαλω πρέπει να κραταη της τάσεις στης τρις κατευθύνσεις.
χαιρετίσματα

Σάββας

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #76 στις: Οκτωβρίου 05, 2020, 02:49:55 μμ »

οὔτε ἡ ἀνάποδη κωνικότητα πού δίνουμε συνήθως στήν ἐγκοπή τοῦ τάκου

'Εδῶ ἔκανα λάθος : δέν δίνουμε ἀνάποδη κωνικότητα , ὅπως ξέρεις , ἀλλά τραπεζοειδῆ μορφή καί στό μόρσο ( πιό σωστά δίνουμε τέτοιο σχῆμα στό μόρσο , ὥστε ἡ ἐγκάρσια διατομή του νά εἶναι ἰσοσκελές τραπέζιο ) καί στό κούφωμα τοῦ τάκου , συμπληρωματική τοῦ πρώτου : ἀρσενικό - θηλυκό .
Αὐτό τό ἔγραψα γιά τόν ὀρθότητα τῶν ὅρων , εἰδ' ἄλλως σίγουρα ἔχεις καταλάβει τί ἐννοῶ καί μέ τό προηγούμενο μήνυμα .

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #77 στις: Οκτωβρίου 05, 2020, 07:10:00 μμ »
αληθεια .....γιατι δεν εκανες τραπεζοιδες μορσο οπως κανουν ολοι?
Ειναι κριμα η πολυ ομορφη δουλεια σου να παει στραφι
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #78 στις: Οκτωβρίου 05, 2020, 07:21:04 μμ »
Είναι μια άλλη μέθοδο που δήθεν είναι πιο Κάλι και πιο εύκολη.
Το άκουσα πρώτα από των Γιώργο όπως έγραψα αρχικά και τυχαία το ειδα και σε φώτο από επαγγελματία.
Περιμέντε λίγο να την τελειώσω.
 :040:

Απλά δεν είμαι σίγουρος αν συνεχίσω πρώτα με το καπάκι.
Θα το σκεφτώ λιγάκι και βλέπουμε.
Έτσι και αλλιώς έκανα κιόλας μια πατάτα που πρέπει να την καλύψω με την γραβάτα....
χαιρετίσματα

Σάββας

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #79 στις: Οκτωβρίου 06, 2020, 02:13:28 μμ »
Είναι μια άλλη μέθοδο που δήθεν είναι πιο Κάλι και πιο εύκολη.
Το άκουσα πρώτα από των Γιώργο όπως έγραψα αρχικά και τυχαία το ειδα και σε φώτο από επαγγελματία.
Περιμέντε λίγο να την τελειώσω.
 :040:

Απλά δεν είμαι σίγουρος αν συνεχίσω πρώτα με το καπάκι.
Θα το σκεφτώ λιγάκι και βλέπουμε.
Έτσι και αλλιώς έκανα κιόλας μια πατάτα που πρέπει να την καλύψω με την γραβάτα....
ποιος επαγγελματιας κανει ισια ενωση? Εγω νομιζω κανενας δεν θελει να πεταγετε απο τον υπνο του βραδιατικα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #80 στις: Οκτωβρίου 08, 2020, 02:35:51 μμ »
σχετικά με την ένωση με ορθές πλευρές, δεν έχω κάνει ποτέ και δεν έχω άποψη. Ο νικόλας fereos πάντως έτσι τις κάνει και το υποστηρίζει σε σχετικό θέμα (δεν το βρήκα όμως).
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο,τιδήποτε άλλο μπει - όπως οι καβίλιες (ξυλόκαρφα τα λέει ο Σάββας) - αν εξέχουν του μόρσου πιιθανόν να δημιουργούν πρόβλημα σε μελλοντική επισκευή. Σε "απλή" τυπική εφαρμογή, οι πλευρές του μόρσου (ορθές ή λοξές) είναι επίπεδες και με άτμιση χαλαρώνει η κόλλα και το μπράτσο βγαίνει συρταρωτά χωρίς να εμποδίζεται. Αν υπάρχει καβίλια που έχει μπει ενδιάμεσα με τρόπο που εμποδίζει την εξαγωγή, θα πρέπει να κοπεί - απλώς το σημειώνω. Απεύχομαι την προοπτική επισκευής, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #81 στις: Οκτωβρίου 08, 2020, 08:43:30 μμ »
σχετικά με την ένωση με ορθές πλευρές, δεν έχω κάνει ποτέ και δεν έχω άποψη. Ο νικόλας fereos πάντως έτσι τις κάνει και το υποστηρίζει σε σχετικό θέμα (δεν το βρήκα όμως).
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ο,τιδήποτε άλλο μπει - όπως οι καβίλιες (ξυλόκαρφα τα λέει ο Σάββας) - αν εξέχουν του μόρσου πιιθανόν να δημιουργούν πρόβλημα σε μελλοντική επισκευή. Σε "απλή" τυπική εφαρμογή, οι πλευρές του μόρσου (ορθές ή λοξές) είναι επίπεδες και με άτμιση χαλαρώνει η κόλλα και το μπράτσο βγαίνει συρταρωτά χωρίς να εμποδίζεται. Αν υπάρχει καβίλια που έχει μπει ενδιάμεσα με τρόπο που εμποδίζει την εξαγωγή, θα πρέπει να κοπεί - απλώς το σημειώνω. Απεύχομαι την προοπτική επισκευής, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Σε τη είδος επισκευής πρέπει να λύσεις το μανίκι από το σκάφος χωρίς να καταστρέψεις το μανίκι;
χαιρετίσματα

Σάββας

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #82 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 01:55:40 πμ »

Ελα βρε Μανο αυτα ειναι ευκολα να τα βρεις, αρκει να θυμασαι δυο τρεις κουβεντες απο την συζητηση.  Το ειχε ζητησει ο βαγγελης και το ειχε περιγραψει- οπτικοποιησει ο Κυριος Φερεος.

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1536.30

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #83 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 08:35:20 πμ »
Σε τη είδος επισκευής πρέπει να λύσεις το μανίκι από το σκάφος χωρίς να καταστρέψεις το μανίκι;

όταν λέμε "πήρε από τάκο", όταν έχει χαλαρώσει η ένωση και θέλει αλλαγή. Ο Δεκαβάλας στη Θεσσαλονίκη λέει ότι είναι η πιο συχνή επισκευή που του ζητάνε (όχι σε δικά του όργανα, αυτό εννοεί, ότι κάνει καλή ένωση).
Και το πρόβλημα δεν είναι να μην καταστρέψεις το μανίκι, από τα δυο το μανίκι είναι που ξαναγίνεται πιο εύκολα, το ζήτημα είναι να μην καταστρέψεις τον τάκο για να το βγάλεις, γιατί εκεί πιθανόν να έχεις πράγματι "θέμα".

Όλα αυτά με καλή πρόθεση τα λέω, κι εγώ έχω κάνει μια τέτοια επέμβαση με καβίλιες γιατί δεν μου άρεσε το ξύλο του τάκου, δες τις φωτο στην απάντηση #1

http://www.luthier.gr/index.php?topic=3577.msg62545#msg62545

άλλαξα μανίκι σε παλιό όργανο, το παλιό μανίκι βγήκε με ζέσταμα αλλά ο τάκος ήταν πολύ σαθρός και στο νέο μανίκι έβαλα και καβίλιες. Αυτό δεν μπορεί να βγει με ζέσταμα, ξέρω τι με περιμένει (ή όποιον άλλον ασχοληθεί):

Παρόλη την ενίσχυση στον τάκο εξακολουθούσα να μην αισθάνομαι σίγουρος για τον τάκο κι έτσι έβαλα και καβίλιες. Αν ποτέ χρειαστεί να βγει το μάνικο, θα βρίζω ολημερίς.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #84 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 08:38:41 πμ »

Ελα βρε Μανο αυτα ειναι ευκολα να τα βρεις, αρκει να θυμασαι δυο τρεις κουβεντες απο την συζητηση.  Το ειχε ζητησει ο βαγγελης και το ειχε περιγραψει- οπτικοποιησει ο Κυριος Φερεος.

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1536.30

που είσαι μάστορα, πρέπει δηλαδή να ψάχνουμε απάντηση για να εμφανιστείς ?  {celebrate011} {celebrate011} {celebrate011}

απάντησα χτες το μεσημέρι - τα μεσημέρια γίνεται χαμός στη δουλειά, χτυπάνε τα τηλέφωνα, με ζητάνε από δω κι από κει και δεν προφταίνω να ψάχνω.... τώρα είναι πρωϊ, είμαι μόνος στο γραφείο, πίνω το καφεδάκι μου και ψάχνω κιόλας με την ησυχία μου  ;D

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #85 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 09:02:59 πμ »
Αυτό το «πήρε από τάκο» δεν το έχω δει ξανά.
Τη ακριβός συμενει αυτό;
χαιρετίσματα

Σάββας

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #86 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 09:20:19 πμ »
χαλάρωσε η ένωση, ξεκόλλησε το μανίκι από τον τάκο. Όχι τόσο ώστε να πάει βόλτα μόνο του  ;D, αλλά όσο χρειάζεται για να μη μπορείς να παίξεις.

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #87 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 09:32:03 πμ »
χαλάρωσε η ένωση, ξεκόλλησε το μανίκι από τον τάκο. Όχι τόσο ώστε να πάει βόλτα μόνο του  ;D, αλλά όσο χρειάζεται για να μη μπορείς να παίξεις.

Ο Γιώργος λέει πως δεν ξεκολλάει η ένωση με της καβύλες ετσι όπως θα της βάλω.
Μόλις ευκαιρήσω θα κάνω ένα σκίτσο.
χαιρετίσματα

Σάββας

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #88 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 09:37:24 πμ »
βρε δεν λέω ότι ΘΑ χαλαρώσει η ένωση, λέω ότι ΑΝ ΠΟΤΕ χαλαρώσει να είσαι έτοιμος για εγχείρηση

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #89 στις: Οκτωβρίου 09, 2020, 09:45:42 πμ »
επι τη ευκαιρία, αν και άσχετο με την κατασκευή σου, εμένα μ΄αρέσει αυτή η τεχνική, με κάθετη σφήνα στη μέση.
Ανοίγει το αρσενικό προς τα "μάγουλα" του θηλυκού - με τρόπο που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, ούτε καπλαμάδες ούτε τίποτα  - και ...τέλος. Βράχος.

δεν ξέρω αν το 'χω πει, εμένα μ΄αρέσει πάρα πολύ να κάνω την ένωση, με ξεκουράζει πραγματικά. Και δεν θέλω να την κάνω με ρούτερ, χάνω την εργοθεραπεία. Μπορεί να τυρρανιέμαι μια μέρα ολόκληρη, αλλά όσο συχαίνομαι να τρίβω, τόσο μπορώ να ασχολούμαι με τις ενώσεις (και στις κιθάρες το ίδιο)