Αποστολέας Θέμα: Φωτο από χάραγμα ταστιέρας  (Αναγνώστηκε 5343 φορές)

chris

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 500
Φωτο από χάραγμα ταστιέρας
« στις: Δεκέμβριος 31, 2011, 04:30:40 μμ »
Καλήν ημέραν άρχοντες σήμερα χρονιάρα μέρα θά σάς τά πώ αναλυτικά καί μέ φωτογραφίες πώς χαράζω τήν ταστιέρα .

 ¨Oταν ξεκίνησα νά κάνω τό πρώτο όργανο στό μόνο πού δέν έδωσα μεγάλη σημασία ήταν η ταστιέρα (μέγα λάθος).¨Η μισή απόδωση ενός ενχόρδου οργάνου οφείλετε στήν σωστή επεξεργασία καί τοποθέτησης ταστιέρας, αρχίζοντας από τήν ποιότητα τού ξύλου τήν κοπή τήν χάραξη τήν τοποθέτηση στό μπράτσο καί τέλος τήν σωστή τοποθέτηση  τών τάστων πρώτον γιά νά μήν φαλτσαρει καί δευτερον νά είναι ξεκούραστο στά δάκτυλα εκτός βέβαια καί από εσθιτικής απόψεως.
Δέν είναι τυχαίο πού τό 95% τών οργανοποιών χρησιμοποιοί τόν έβενο σάν ξύλο.

 Το ξύλο τού έβενου δέν έχη τούς πόρους πού έχουν τά άλλα ξύλα είναι αρκετά σκληρός αλλά έχει καί ελαστικότητα δέν φθείρετε εύκολα αντέχη περισσότερο στήν υγρασία είναι λυπαρός τό μειονέκτημα είναι στά κολήματα του, καί επείσης στά κτυπήματα πετάει κοματάκια όπως ακριβώς ο βακελίτης. Καί αρχίζω από τήν σωστή κοπή τού ξύλου.
 Ψάχνοντας γιά καλό καί φθηνό έβενο κατέληξα μιά πού είναι καί πολύ κοντά μου πάνω στό δρόμο πού περνάω τόν                                Τά κομάτια πού φέρνη είναι καθαρά άνετα από ένα κομάτι βγάζης γιά μπουζούκι 2 ταστιέρες ή 2 τζουράδες ή 4 μπαγλαμάδες οπότε τό κόστος μειόνετε δραστικά επείσης έχη καί πολύ καλά καπάκια. Τό κόψιμο πρέπει νά γίνη στά μέτρα καί ισοσκελιζμένο .

 Γιά νά επιτύχω αυτό έκανα από χοντρό καί λευκό χαρτόνι μιά εικονική ταστιέρα ακρίβώς στά μέτρα τής πραγματικής όπως  θά δείτε στήν φωτό αφού τήν έκοψα τήν χάραξα στήν κλίμακα 67 εκατοστών μέ ένα στυλό καί αφού τήν τεστάρισα 2 φορες άν είναι σωστά τά μέτρα άνοιξα από μιά πολύ μικρή τρυπούλα στίς δύο ακρες ,μαυτό τόν τρόπο έκανα έκανα τό μοντέλο μου.Τώρα όταν ήθελα νά διαμορφοσω ταστιέρα δέν ήταν ανάγγη νά μετράω ξανά καί ξανά ,έβαζα τό χαρτόνι επάνω στό ξύλο καί σιμάδευα γιά τό κόψιμο καί γιά τό χάραγμα τών τάστων.

 Τό κόψιμο δέν έχη σημασία μέ τί εργαλείο θά κοπή αρκεί νά κοπή σωστά δηλ ίσια ισοσκελιζμένη καί όχι ζίκ ζάκ. Αν ρωτήσετε εγώ πώς τήν κόβω θά σάς πώ στήν κορδέλα αλλά δέν κόβετε σωστά .γαιυτό τήν κόβω όσο μέ παίρνη λίγο φαρδύτερη και μετά στό ρούτερ πάγκου τήν φρεζάρω καί τήν κάνω στά μέτρα πού πρέπει αλλά είναι λίγο φασαρία γιαυτό αγοράζω τρείς ταστιέρες μαζί πάω σέ ένα πολύ φίλο πού έχη ηλεκτρονική γωνιάστρα καί σέ μηδέν χρόνο τίς κόβω ακριβώς στά μέτρα τους καί τέλεια έτσι πάντα μέχρι νά τελειώσουν έχω απόθεμα.
 
Αφού κόψω τήν ταστιέρα θέλη καλό πλάνιζμα σέ πλάνη καλή καί κοφτερά μαχαίρια τήν κάνω στό ξεχόνδριζμα καί τήν περνάω περίπου από τέσσερες φορές πάνω κάτω μέ πολύ μικρή ανοχή μέχρι μέ τό παχίμετρο νά τήν φέρωστά 7,5μμ.

 Τώρα τό ξύλο θά πρέπει νά είναι γιαλί ισόπαχη ισοσκελιζμένη καί έτοιμη νά χαραχθή.Βάζω τό χαρτόνι επάνω καί τό πιάνω μέ κολητική ταινία πί σω μπρός γιά νά είναι σταθερό καί μέ ένα λευκό μαρκαδόρο κάνω μιά τελεία ψιλή σέ κάθε τριπούλα τού χαρτονιούβγάζω τό χαρτόνι καί τό ξύλο τώρα είναι σιμαδεμένο μέδύο τελίτσες στά άκρα. 
 
Μέ τό χάρακα καί μέ τό μολύβι σημαδεύω τά τάστα πέρνοντας σάν μέτρο τό κέντρο τών τελειών . Τώρα ήρθε ήώρα νά φρεζάρουμε τούς τσαμπουκάδες. ¨Αν είναι χωνευτοί μέ τά διάφορα σχεδιάκια θέλη μέ μεγάλη προσωχή νά ανοιχτούν μέ τό dremel oi πατουρίτσες ,οί οποίες ανοίγουν εύκολα άν έχεις τή βασούλα φρεζαρίζματος τή μεταλική καί πολύ καλό ψιλό καί κοφτερό φρεζάκι .Από τά φρεζάκια τής dremel δέν έμεινα ευχαριστημένος είναι καί πολύ ακριβά γιαυτό παίρνω από τήν lvc στήν ολανδία φθηνά καί πολύ καλά καί τό κυριότερο κρατάνε πολύ. Όσο καί νά προσπαθήσης νά ανοιχτούν καλά αυτές οι πατούρες όλο καί κάπου θά ξεφύγης γιαυτό τήν ώρα πού κάνουμε τή δουλειά αυτή μαζεβουμε σκόνη από τόν έβενο γιά νά στοκάρουμε όταν έρθη ή ώρα.

 Αφού γίνη καί αυτή η δουλειά τραβάμε ένα ψιλό ράμα τεντομένο στό κέντρο τής ταστιέρας καί αρχίζουμε νά κολάμε πρώτα μέ κόλα στιγμής τούς τσαπουκάδες   μέσα στίς πατούρες πού ανοίξαμε  πρωσοχή νά μπούν στό κέντρο και ίσια γιατί μετά δέν ισιώνουν άμα κοληθούν αφο΄στεγνώση η κόλα αφτή δέν θέλη πολύ νά βάζουμε μιά πολύ μικρή σταγονίτσα καί πατώντας τόν τσαμπουκά γιά νά κολήση καλά καί σταθερά. Αφού γίνη καί αυτή η δουλειά πέρνουμε εποξική κόλα 2 συστατικών ,προσοχή νά στεγνώνη πάνω από μισή ώρα γιά νά μήν τρέχουμε καί κάνουμε στόκο από τήν κόλα αυτή μέ τήν σκόνη πού μαζέψαμε φρεζάροντας, τήν ανακατεύουμε καλά καί μέ μιά πολύ μικρή σπατουλίτσα γεμίζουμε τά κενά πού μίναν απού τήν τρύπα τής φρέζας μέχρι πού ερθουμε πρόσωπο μέ τήν ταστιέρα. Τήν αφήνουμε στήν άκρια τουλάχιστον μία μέρα να΄πιξη καλά η κόλα .

 Αφού γίνη καί αυτή η δουλειά ήρθε η ώρα νά χαράξουμε τά τάστα.Στερεώνουμε καλά τήν ταστιέρα μέ δυό σφικτήρες πίσω μπρός καί όπως είναι σημαδεμένη τήν χαράζουμε. Δέν έχη σημασία μέ τί ερψαλείο θά τήν χαράξουμε αρκεί νά χαρακτή σωστά ίσόβαθα καί ίσια καί στό μέγεθος πάχους τάστων.Σέ καμιά περίπτωση δέν συνιστώ τήν πατέντα τού Φίλου Μπλέκου πού μέ τό τροχό  λέπτινε τό πριόνι κλάδου. Τό βάθος πρέπει νά είναι όχι λιγώτερο από 4 μμ καί αυτό γιατί όταν κάνουμε αυτή τή δουλειά πάλι θά πρέπει νά ξεχοντρίσουμε τήν  ταστιέρα τουλάχιστον 1-1,5 μμ γιά νά καθαρίσουμε τού τσαμπουκάδες. Οπότε ηταστιέρα μας θά έρθη στό πάχος περίπου 6μμ καί τό βάθος τών χαρακιών τών τάστων 2,5 μ  συνεχίζετε
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκέμβριος 31, 2011, 08:13:41 μμ από yiannis »

chris

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 500
Απ: Φωτο από χάραγμα ταστιέρας
« Απάντηση #1 στις: Δεκέμβριος 31, 2011, 05:25:48 μμ »
συνεχίζω μέ φωτο. Τά μέτρα πού βλέπετε είναι εικονικά γιά νά πάρετε μιά ιδέα καί όχι πραγματικά τό ξύλο δέ είναι κομάτι κερασιά πού βρέθηκε εδώ στό σπίτι πρόχειρο

kostaslaouto

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 39
Απ: Φωτο από χάραγμα ταστιέρας
« Απάντηση #2 στις: Δεκέμβριος 31, 2011, 07:13:15 μμ »
Δεν καταλαβα απο που παιρνεις καλο εβενο.Δεν πιστευω να ειναι μυστικο και να εχει διαγραφει
Παντως σου ευχομαι καλη χρονια και επιτυχια στισ κατασκευες σου

Sforzando

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.346
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
Απ: Φωτο από χάραγμα ταστιέρας
« Απάντηση #3 στις: Ιανουάριος 01, 2012, 07:35:24 μμ »
Γεια σου Χρήστο με τις πατέντες σου,καλή χρονιά φίλε!

chris

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 500
Απ: Φωτο από χάραγμα ταστιέρας
« Απάντηση #4 στις: Ιανουάριος 02, 2012, 12:32:58 πμ »
¨Οχι δέν  τό κρατάω μυστικό αλλά τά πρώτα σημάδια τής μαλάκυνσης  εγκεφάλου δέν μέ επέτρεπε νά τό θυμηθώ καί νά φανταστήτε ότι 'εχω π'αει πάνω από 50 φορές στό μαγαζί του καί περνάω κάθε μέρα απο τό δρόμο του λέγετε ΣΟΦΙΑΝΟΣ καί είναι στήν θεσσαλονικη

immortalx

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.449
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Φωτο από χάραγμα ταστιέρας
« Απάντηση #5 στις: Ιανουάριος 02, 2012, 06:10:39 πμ »
+1 για το Σοφιανο, πολυ εξυπηρετικος.

ρεμα

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 210
Απ: Φωτο από χάραγμα ταστιέρας
« Απάντηση #6 στις: Ιανουάριος 02, 2012, 02:44:38 μμ »
+ για Σοφιανο,πολυ εξυπηρετικος οντως και με αρκετα προιοντα οπως καπλαμαδες,καπακια,ελατο για καμαρια,εβενο,σιριτια-στολιδια κτλ.και συμβουλες επισης,ο μαστορας εφτιαχνε κι αυτος μπουζουκια.τωρα φτιαχνει λυρες μου ειπε!

Sforzando

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.346
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
Απ: Φωτο από χάραγμα ταστιέρας
« Απάντηση #7 στις: Ιανουάριος 02, 2012, 04:29:19 μμ »
Παιδιά, ο Σοφιανός ξέρετε αν έχει κάποιο mail  ή κάποιο κατάλογο με υλικά οργανοποιίας,για να μπορέσει να παραγγείλει κάποιος;

Tags: