Αποστολέας Θέμα: Πολίτικη λύρα  (Αναγνώστηκε 28080 φορές)

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαύρη μουριά, παλίσσανδρος
Πολίτικη λύρα
« στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 01:18:44 μμ »
Η πολίτικη λύρα προχωράει προς το τέλος της κατασκευής της.. Μένουν ένα καλό τρίψιμο και πέρασμα βερνικιού!
σκάφος: καρυδιά ντόπια
καπάκι: κυπαρίσσι (ευχαριστώ πολύ τον κ. Τριαντάφυλλο για την προσφορά του να μου στείλει το κυπαρίσσι!! Ανεπανάληπτη   μυρωδιά => με πόνο ψυχής  έβαλα το καπάκι στο σκάφος :P)
"ταστιέρα": έβενος
καβαλάρης κάτω: σφενδάμι
χορδοκράτης: έβενος
χορδές: Λα χαμηλή:σολ βιολιού
             Ρε, Λα υψηλή: έντερο

... και μερικές φωτογραφίες! Βέβαια είναι αλουστράριστη ακόμα και θέλει χρειάζεται και τρίψιμο... Δίπλα στις φωτογραφίες μία κρητική που ετοιμάζω!

Τέλος εύχομαι σε όλους να έχουμε ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, τουλάχιστον μία καλύτερη χρονιά για την χώρα μας από αυτή που περάσαμε φέτος!! Να είστε όλοι καλά και να περάσετε καλά με τις οικογένειές σας!!

Sirpanos

• Full Member
Απ: Πολίτικη λύρα
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 01:40:52 μμ »
Πάρα πολύ καλή δουλειά Δημήτρη ,, και τα νερά της καρυδιάς φοβερά !!!
Στην άλλη που ετοιμάζεις είδα ένα σκάλισμα, δικό σου ?
Εκείνη π'αει για κόσμημα !!!
Αντε να την δούμε και λουστραρισμένη , μπράβο 

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 02:17:41 μμ »
Μπραβο Δημητρη!!! Ακρως επαγγελματικη δουλεια εχεις κανει!!!
Σου ευχομαι Καλη Χρονια με υγεια!!

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 02:58:07 μμ »
βασικα η πολιτικη λυρα ειναι η λατρεια μου ,περα απο τα ηλεκτρικα....εχω λοπον μερικες τεχνικες ερωτησεις...¨
1)το καπακι εχει καμπυλη..το κοβεις προφιλ στην κορδελα με την καμπυλη?
2)εχω ακουσει οτι δεν βαζουν νευρο,αλλα εχει ιδιο παχος...ποσο ειναι?4 μμ περιπου???

τελος συγχαρητηρια....φοβερη !!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 03:04:48 μμ »
Δημήτρη,
να είσαι καλά φίλε μου να φτιάχνεις τόσο όμορφα όργανα!!!

Το ήξερα ότι το 150χρονο κυπαρίσσι του δασκάλου μου θα έπιανε τον καλύτερο τόπο.
Περιμένουμε να ακούσουμε και τη φωνούλα της!!!!

Καλή χρονιά, με περισσότερες και καλύτερες κατασκευές.

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 03:34:38 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ!!
Το καπάκι έχει αρκετή καμπύλη (που δυστυχώς στις φωτογραφίες δεν φαίνεται πολύ καλά) ώστε να μπορεί να κατεβαίνει το νύχι μέχρι κάτω κοντά στον καβαλάρη... (εφόσον δεν έχει γλώσσα, πάραυτα έχω δει και αρκετές πολίτικες λυρες με γλώσσα)
Ως προς το νεύρο του καπακιού έχω δει δύο τεχνικές.. Η μία είναι να είναι εμφανές το νεύρο και αρκετού πάχους ώστε να αντέχει την πίεση του καβαλάρη από την τάση των χορδών και η άλλη να μην έχει εμφανές νεύρο αλλά το πάχος του καπακιού είναι λίγο πιο παχύ!
Συνήθως στην πολίτικη το καπάκι είναι 2-6 μμ ή 3-7 μμ περίπου... τα 7 μμ στο κέντρο! το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή τους πάχους να γίνεται σταδιακά! Εγώ επέλεξα να κάνω το καπάκι με νεύρο στην μέση, καθώς έχω βαθύ σκάφος (περίπου 4,8 cm δηλ μπάσος ήχος) και για να βελτιωθεί ο ήχος στα πρίμα έκανα το καπάκι στα 3-7 μμ και το νεύρο είναι γύρω στα 10 μμ..
Αν προσέξετε το καπάκι τα στενά νερά του είναι στο εξωτερικό του καπακιού και τα πιο φαρδιά στο κέντρο! Αυτό είναι λίγο αντισυμβατικό, δεν το ήθελα αλλά προέκυψε (για αποφυγή ρόζου στο καπάκι)... (ένας Τούρκος κατασκευαστής ουτιού υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα έτσι.... ποιο είναι το σωστό κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος)

edit: Το σωστό είναι η καμπύλη του καπακιού να γίνεται στην κορδέλα προφίλ, αλλά αυτό χρειάζεται κορδέλα με μεγάλο ύψος κοπής... Εγώ το έκανα σε κορδέλα μαραγκού, επειδή η δική μου φτάνει μέχρι τα 8 εκ.... Εχω σύντομα στο μυαλό μου να πάρω μία με τουλάχιστον 18-20 εκ ύψος κοπής, αλλά το κόστος τους ξεφεύγει λίγο!
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 31, 2011, 03:54:49 μμ από dimitrismakr »

Vagges2010

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 03:44:10 μμ »
Μπράβο Δημήτρη !!!!!! Όπως πάντα και τώρα άψογος.
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 04:24:37 μμ »
καλιτεχνικη δουλεια. μπραβο φιλε κι απο μενα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 06:50:09 μμ »
Αψογος!!!
Τι ομορφιες φτιαχνεις!
Απιστευτο οργανο η πολιτικη λυρα τρυπαει την καρδια.
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 06:54:08 μμ »
Δημητρη συγχαρητηρια, πανεμορφη λυρα! Το κομματι καρυδιας απ'το οποιο εγινε το σκαφος τι αρχικες διαστασεις ειχε;

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 07:15:06 μμ »
Δημητρη συγχαρητηρια, πανεμορφη λυρα! Το κομματι καρυδιας απ'το οποιο εγινε το σκαφος τι αρχικες διαστασεις ειχε;
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!  Έχω κι εγώ πολύ αγωνία να την ακούσω γιατί είναι η πρώτη πολίτικη που φτιάχνω!
Οι διαστάσεις της είναι: 41 χ 15,5 ... Δυστυχώς δεν έχω σε ψηφιακή μορφή το σχέδιο, το είχα σχεδιάσει στο χέρι!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 31, 2011, 10:03:34 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!  Έχω κι εγώ πολύ αγωνία να την ακούσω γιατί είναι η πρώτη πολίτικη που φτιάχνω! Οι διαστάσεις της είναι: 41 χ 15,5 ... Δυστυχώς δεν έχω σε ψηφιακή μορφή το σχέδιο, το είχα σχεδιάσει στο χέρι!

Τράβα του σχεδίου μια φωτογραφία με το κινητό ρε Δημήτρη!!! Και λάθη και μουτζούρες να υπάρχουν δεν πρόκειται να σε "κακοχαρακτηρίσει" κανείς. Όλοι ευγνώμονες θα είμαστε !!

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 01, 2012, 07:18:11 μμ »
Μπράβο ρε Δημήτρη,υπέροχη δουλειά έχεις κάνει,αν είναι έτσι φίλε η πρώτη σου Πολίτικη πως θα είναι οι επόμενες; Ένας οδηγός κατασκευής Δημήτρη, θα ήταν πολύ χρήσιμος,αν έχεις χρόνο και διάθεση σε κάποια επόμενη κατασκευή σου ,θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μια λεπτομερής παρουσίαση της κατασκευής μιας Πολίτικης ή Κρητικής λύρας! Να είσαι καλά φίλε μου και καλή χρονιά!

theodoropoulos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Padauk
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 02, 2012, 03:10:43 μμ »
να ρωτησω ποιο το νοημα του "βαθουλωματος" στο πισω μερος του σκαφους?που εξυπηρετει κατα την γνωμη σου???

Μακρής Δημήτρης

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 02, 2012, 08:16:38 μμ »
To "βαθούλωμα" εξυπηρετεί όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς.. Οι διαστάσεις του δεν είναι τυχαίες... Το "χείλος" του βαθουλώματος είναι το πιο παχύ σημείο του σκάφους! Εκεί πάνω πατάει ο στύλος (ή ψυχή)! Το κέντρο του βαθουλώματος μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2 mm, ενώ το σημείο που πατάει ο στύλος είναι τουλάχιστον 4-5 mm! Η πίεση του στύλου στο σκάφος είναι μεγάλη λόγω της πίεσης στον καβαλάρη από την τάση των χορδών γι' αυτό χρειαζόμαστε μεγαλύτερα πάχη! Προσθέτω και μία εικόνα για να καταλάβεις τι εννοώ!

Όσον αφορά τα στάδια κατασκευής, ο εξαιρετικός οργανοποιός κ. Ρομπογιανάκης έχει φτιάξει στην σελίδα του έναν πολύ καλό οδηγό κατασκευής κρητικής λύρας! Το λίνκ: http://www.nrompogianakis.com/el/kataskeyh_lura_katask.php