Αποστολέας Θέμα: Πειραματικό μπαγλαμαδάκι  (Αναγνώστηκε 9105 φορές)

Χρήστος SGF

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: ?
  • Αριθμός κατασκευών: 3
  • Περιοχή: Κρηνίδες Καβάλα
Απ: Πειραματικό μπαγλαμαδάκι
« Απάντηση #45 στις: Αυγούστου 17, 2020, 08:38:10 μμ »
...μετά διαμόρφωσα τον μορσο στο ίδιο ύψος με το σκάφος, έτριψα το καπάκι στο τελικό πάχος που ήθελα και το τοποθέτησα κάτω απο το σκάφος και κόλλησα το μανίκι με το σκάφος για να να είμαι σίγουρος ότι μετά το κόλλημα καπάκι και μανίκι θα είναι στο ίδιο επίπεδο.

...συνεχίζεται

Χρήστος SGF

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #46 στις: Αυγούστου 17, 2020, 09:47:25 μμ »
Τώρα έχω μια ερώτηση σε ότι αφορά την τοποθέτηση των χορδών
ο μπαγλαμάς στον πάνω καβαλάρη η ταστιέρα έχει πλάτος 27mm,
Παρακαλώ πείτε μου αν είναι σωστό το σκεπτικό μου.
Αφήνω απο πλάγια 3mm αέρα προτού τοποθετηθεί η πρώτη χορδή του ζεύγους, η αναμεταξύ τους απόσταση των χορδών 3mm, και ακολουθεί το επόμενο ζεύγος χορδών σε απόσταση 6 mm  και το τρίτο ζεύγος πάλι σε 6mm και περισσεύουν 3mm.
Έτσι έχουμε 3+3+6+3+6+3+3=27mm όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #47 στις: Αυγούστου 17, 2020, 10:16:10 μμ »
Το σκεπτικό είναι σωστο, όμως το 27 κατα την γνώμη μου είναι λίγο τσιμπημενο. Θα πρότεινα διάκενο ζευγών και εξωτερικά περιθώρια γύρω στο 2.6

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #48 στις: Αυγούστου 18, 2020, 07:31:40 πμ »
3 ειναι πολυ, θα ειναι σαν να εχεις 2 χορδες αντι για να νιωθεις να ειναι μια με την πενα...

ακου τον οσκαρ εχει εμπειρια καργα....
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Χρήστος SGF

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #49 στις: Αυγούστου 18, 2020, 09:24:59 πμ »
οκ θα το κάνω 2,6 στο περίπου, ευχαριστώ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #50 στις: Αυγούστου 19, 2020, 08:15:54 πμ »
συγχαρητήρια για τα μέχρις εδώ - έχε όμως υπόψη ότι είναι και καλοκαίρι και δεν "μπαίνουμε" καθημερινά

Της πληροφορίες που ζήτησα ποιο πάνω και δεν μου δόθηκαν της βρήκα αλλά μετά απο πολύ ψάξιμο που μου κόστισε νεύρα  και χρόνο, τέλος πάντων.

και για το τελευταίο ποστ συμφωνώ κι εγώ ότι 3 χιλστ. είναι πολύ (μεταξύ των χορρδών)

αλλά και κάτι να σχολιάσω για αυτό

...μετά διαμόρφωσα τον μορσο στο ίδιο ύψος με το σκάφος, έτριψα το καπάκι στο τελικό πάχος που ήθελα και το τοποθέτησα κάτω απο το σκάφος και κόλλησα το μανίκι με το σκάφος για να να είμαι σίγουρος ότι μετά το κόλλημα καπάκι και μανίκι θα είναι στο ίδιο επίπεδο.

το σκάφος καλά είναι να "βουτάει" λίγο προς τα πίσω (προς τον χορδοκράτη) και να μην είναι τελείως συνεπίπεδο με το μπράτσο, αλλιώς ίσως να σου βγει πολύ χαμηλός ο καβαλάρης. Όχι ότι δεν θα παίξει, αλλά θα σε δυσκολέψει στην κατασκευή. Αν η ταστιέρα σου είναι 5 χλστ. + τάστο 1 + action 1,5 θα έχει ύψος ~ 7,5-8 χιλιοστά. Αν από αυτά τα τρία είναι το κόκκαλο, σου μένουν 5 χιλστ. ξύλο να μορφοποιήσεις, είναι λίγο δύσκολο (τουλάχιστον για τα δικά μου χέρια)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #51 στις: Αυγούστου 19, 2020, 08:18:03 πμ »
Παρουσιάζω μερικές φωτογραφίες απο την διαδικασία της κατασκευής, ίσος να άρχισα ανορθόδοξα αλλά τόσο ξέρω τόσο έπραξα. :)

Καταρχήν έφαγα το εσωτερικό με το φρεζάκη που βλέπεται το οποίο δεν γδέρνει αλλά λειτουργεί ως ένα μήνη ροκάνι.

και μια ερώτηση γι αυτό το "φρεζάκι", τι είναι (και από που το παίρνεις, αν επιτρέπεται) ? πρώτη φορά το βλέπω. Και πως δουλεύεται, γωνιακός τροχός είναι το εργαλείο που φαίνεται στην φωτογραφία ?

Χρήστος SGF

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #52 στις: Αυγούστου 19, 2020, 11:07:15 πμ »
Ευχαριστώ για την πληροφορίες το δεύτερο μπαγλαμαδακι πιστεύω θα το κάνω ποιο καλό.

Για το εργαλείο λέγεται Arbortech Mini Turbo Kit  και το πείρα απο εδώ.
https://www.e-unicut.com/site/product/Arbortech-Mini-Turbo-Kit---EU-M5-Version?prdId=29-MIN.FG.510.60&extLang=
στο ΥΤ έχει πολλά βιντεάκια

Είναι ακριβό εργαλείο και προσωπικά δεν θα το έπαιρνα μόνο και μόνο για να φτιάξω ένα δυο μπαγλαμαδάκια, απλά το είχα στην κατοχή μου γιατί φτιάχνω και ξύλινα μπολάκια ποτήρια κτλ. πρέπει πρώτα να το μάθεις αλλιώς εύκολα βγαίνεις απο την άλλη μεριά του σκάφους. :)

Με αυτό έφερα το σκάφος στα 6-7 mm, το υπόλοιπο φάγωμα το έκανα κλασικά με σκαρπέλα, η αίσθηση των χεριών είναι πάντοτε αξεπέραστη απο κάθε ηλεκτρονικό εργαλείο όταν κάνουμε λεπτοδουλειά

Και κάτι τελευταίο η τσέπες άδειασαν και δεν μπορώ την δεδομένη στιγμή να πάρω ιδικά λιμάκια για το κόκκαλο, βαράν άσχημα της τιμές για ένα κομματάκι σίδερο.
Έψαξα να βρω πληροφορίες για εναλλακτικές λύσεις και βρήκα περισσότερο για κιθάρες και μπάσα που έχουν χονδρές χορδές, αλλά για ψηλές χορδές βρήκα μόνο την λύση μα τα φιλερ, (μισή ώρα για να φτιάξω μια χαρακιά και δεν ξέρω αν στην τελική πετύχει ).

Έχει κανείς να προτείνει κάτι διαφορετικό;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Αυγούστου 19, 2020, 12:07:49 μμ »
στην πορεία πήρα λίμες, αλλά στα πρώτα όργανα τις έφτιαχνα με μαχαίρι κουζίνας με δόντια, όσο πιο λεπτό είχα, και μετά περνούσα ένα ξυράφι από μέσα για να πάρει κάπως τα υπόλοιπα που άφηνε το μαχαίρι.
'Η και την ίδια την χορδή μπορείς να περνάς για να λειάνει κάπως το εσωτερικό της χαρακιάς.
Για την μοργκάνα χρησιμοποιούσα τη λάμα από ένα μικρό σιδεροπρίονο τέτοιου τύπου αλλά δεν θυμάμαι μάρκες κτλ. - δεν το έχω καν πια.

Γενικά πήγαινέ το σταδιακά: όσο προχωράς σε βάθος την χαρακιά να "ξυρίζεις" και το πάνω μέρος από το κόκκαλο για να μην βγει υπερβολικά βαθειά η χαρακιά. Θεωρητικά η χορδή αρκεί να είναι μέσα στη χαρακιά κατά τη μισή της διάμετρο. Με ελαφρύ χέρι μπορείς να φτιάξεις αρκετά στενή χαρακιά με το μαχαίρι αν καταλάβεις σε πόσο βάθος πρέπει να το πάς. Κάνε δοκιμές.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #54 στις: Αυγούστου 19, 2020, 12:19:49 μμ »
αυτα για τον καθαρισμο των μπεκ φθηνα ειναι (νομιζω...)

π.χ.https://e-metallon.gr/eksartimata-mig/7118-set-belones-katharismou-mpek.html
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Χρήστος SGF

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #55 στις: Αυγούστου 19, 2020, 12:55:20 μμ »
Ευχαριστώ παιδιά θα κάνω ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω που με προτείνετε και πιστεύω πως κάτι θα καταφέρω.

Αναμεταξύ συνεχίζω την παρουσίαση με φωτογραφίες.

Με σκαρπέλο τελείωσα το σκάφος

μετά σχεδίασα σε χαρτί το καπάκι για να δω με βάση μια θεωρία που διάβασα που πέφτουν η αρμονικές ώστε να το σχεδιάσω αναλόγως χωρίς να ξεφύγω απο τα στάνταρ σε ότι αφορά την θέση του καβαλάρη και του καμαριού.

στην επόμενη φάση με ράσπα άρχισα την διαμόρφωση του μανικιού

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #56 στις: Αυγούστου 19, 2020, 10:43:06 μμ »
Για το κόκκαλο που θέλεις να χαραξεις, μπορείς με τις πριονολαμες που σου έδειξε ο Μάνος  να τις τροχισεις αριστερά κ δεξιά και να τις φέρεις στο επιθυμητό  πάχος  για την κάθε χορδή ξεχωριστά..    θα χρειαστείς 2 λαμες τις οποίες θα τις κόψεις στην μέση και θα σου βγάλουν 4 πριονακιά

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #57 στις: Αυγούστου 19, 2020, 11:06:59 μμ »
Συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα πορεία...!!!!!! Μια χαρά προχωράει. Θα ήθελα αν βρεις χρόνο κάποια στιγμή να μου εξηγήσεις αυτό με τις αρμονικές και πως έκανες τους υπολογισμούς.
Καλή συνέχεια.

Χρήστος SGF

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #58 στις: Αυγούστου 20, 2020, 10:24:05 πμ »
Συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα πορεία...!!!!!! Μια χαρά προχωράει. Θα ήθελα αν βρεις χρόνο κάποια στιγμή να μου εξηγήσεις αυτό με τις αρμονικές και πως έκανες τους υπολογισμούς.
Καλή συνέχεια.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, όσο αφορά την κατασκευή και της αρμονικές έτσι τα διάβασα (δεν θυμάμαι που) και απλά προσπάθησα να τα κάνω πράξη.  Βέβαια ξέρω τη είναι αρμονικές αλλά δεν ήξερα την επίδραση που έχουν στην κατασκευή ενός οργάνου.
Με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε τη είναι η αρμονικές και κάθε πόσα τάστα επαναλαμβάνονται και με βάση αυτά που διάβασα έπραξα τα εξής.
1. Έφτιαξα σε χαρτί το αποτύπωμα του σκάφους κατ΄επέκταση το καπάκι του σκάφους.
2. τοποθέτησα εικονικά τον καβαλάρη στο καπάκι και απο την άκρη του καβαλάρη μέτρησα (κάθετα προς τον καβαλάρη) 36 cm.
3. Μετά ζωγράφισα  πάνω στο χαρτί που είχα βάλει σαν προέκταση μια ταστιέρα, και στην συνέχισα σημείωσα τα τάστα και πέρα απο την ταστιέρα πάνω στο καπάκι. Κυκλοφορούν αρκετά προγράμματα που βάζεις την κλίμακα και τα υποτιθέμενα τάστα και σου βγάζουν της αποστάσεις, ή κάνεις της μαθηματικές πράξεις αν είσαι πωρωμένος με τα μαθηματικά :). νομίζω πως είναι αυτονόητο πως θέλουμε παχύμετρο και όσο γίνεται ακριβή δουλειά στην σημείωση των τάστων.
4. τοποθέτησα μετά πάνω στα τάστα της αρμονικές έως τον καβαλάρη. Από όσα διάβασα γνωρίζω πως ο καβαλάρης τοποθετείται στο πρώτο τρίτο του σκάφους μετρώντας απο πίσω, και ότι αυτό δεν είναι απόλυτο και μπορεί να μεταφερθεί συν πλην κάποια χιλιοστά. Επίσης διάβασα ότι το καμάρι πρέπει να απέχει 1,5 με 2 cm απο τον καβαλάρη, όπως και η ηχητική οπή μπορεί και αυτή να μεταφερθεί κάποια χιλιοστά.
5. Η θεωρία λέει τα εξής: προσπαθούμε να έχουμε όσο περισσότερες αρμονικές γίνεται μέσα στην ηχητική οπή και η υπόλοιπες δεν πρέπει να πέφτουν πάνω στο καμαρόξυλο.
6. Έτσι τοποθέτησα το καμαρόξυλο  1,8 cm απο τον καβαλάρη και η ηχητική οπή μεταφέρθηκε 3mm προς τον τάκο του σκάφους.

Τώρα αν όλα αυτά που έκανα έχουν νόημα δεν ξέρω είναι η πρώτη μου κατασκευή και δεν θα έχω κάποιο μέτρο σύγκρισης για να πω ότι έχει ή όχι νόημα.

Προσωπικά θα είμαι υπέρ ευχαριστημένος αν το όργανο παίζει και δεν ταστάρει. Η λεπτομέρειες νεμεν της παλεύω αλλά ως πρωτάρης θα είναι απίθανο να φτιάξω ένα όργανο που να φυσάει.

Χρήστος SGF

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #59 στις: Αυγούστου 20, 2020, 02:10:16 μμ »
Συνεχίζω με της φωτογραφίες
Έτριψα την τοστιέρα σε γυαλόχαρτο απο τα 6,7 στα 5mm σκληρό ξύλο ο έβενος και με πήρε πολύ ώρα να το φτάσω στα 5mm
Μέτα με μολύβι πάνω στην ταστιέρα σχημάτισα τα τάστα και με ένα κουτί σαν φαλτσοκούτι χάραξα τα τάστα. Την ταστιέρα την έπιανα με μικρά σφικτηρακια για να μην γλιστρά κατά το κόψιμο.

μετά έκοψα το καπάκι και άνοιξα την τρύπα

κόλλησα το καμάρι την ροζέτα απο κάτω και έσκαψα το σκάφος για να πατήσει το καμάρι