Συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα πορεία...!!!!!! Μια χαρά προχωράει. Θα ήθελα αν βρεις χρόνο κάποια στιγμή να μου εξηγήσεις αυτό με τις αρμονικές και πως έκανες τους υπολογισμούς.
Καλή συνέχεια.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, όσο αφορά την κατασκευή και της αρμονικές έτσι τα διάβασα (δεν θυμάμαι που) και απλά προσπάθησα να τα κάνω πράξη. Βέβαια ξέρω τη είναι αρμονικές αλλά δεν ήξερα την επίδραση που έχουν στην κατασκευή ενός οργάνου.
Με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε τη είναι η αρμονικές και κάθε πόσα τάστα επαναλαμβάνονται και με βάση αυτά που διάβασα έπραξα τα εξής.
1. Έφτιαξα σε χαρτί το αποτύπωμα του σκάφους κατ΄επέκταση το καπάκι του σκάφους.
2. τοποθέτησα εικονικά τον καβαλάρη στο καπάκι και απο την άκρη του καβαλάρη μέτρησα (κάθετα προς τον καβαλάρη) 36 cm.
3. Μετά ζωγράφισα πάνω στο χαρτί που είχα βάλει σαν προέκταση μια ταστιέρα, και στην συνέχισα σημείωσα τα τάστα και πέρα απο την ταστιέρα πάνω στο καπάκι. Κυκλοφορούν αρκετά προγράμματα που βάζεις την κλίμακα και τα υποτιθέμενα τάστα και σου βγάζουν της αποστάσεις, ή κάνεις της μαθηματικές πράξεις αν είσαι πωρωμένος με τα μαθηματικά

. νομίζω πως είναι αυτονόητο πως θέλουμε παχύμετρο και όσο γίνεται ακριβή δουλειά στην σημείωση των τάστων.
4. τοποθέτησα μετά πάνω στα τάστα της αρμονικές έως τον καβαλάρη. Από όσα διάβασα γνωρίζω πως ο καβαλάρης τοποθετείται στο πρώτο τρίτο του σκάφους μετρώντας απο πίσω, και ότι αυτό δεν είναι απόλυτο και μπορεί να μεταφερθεί συν πλην κάποια χιλιοστά. Επίσης διάβασα ότι το καμάρι πρέπει να απέχει 1,5 με 2 cm απο τον καβαλάρη, όπως και η ηχητική οπή μπορεί και αυτή να μεταφερθεί κάποια χιλιοστά.
5. Η θεωρία λέει τα εξής: προσπαθούμε να έχουμε όσο περισσότερες αρμονικές γίνεται μέσα στην ηχητική οπή και η υπόλοιπες δεν πρέπει να πέφτουν πάνω στο καμαρόξυλο.
6. Έτσι τοποθέτησα το καμαρόξυλο 1,8 cm απο τον καβαλάρη και η ηχητική οπή μεταφέρθηκε 3mm προς τον τάκο του σκάφους.
Τώρα αν όλα αυτά που έκανα έχουν νόημα δεν ξέρω είναι η πρώτη μου κατασκευή και δεν θα έχω κάποιο μέτρο σύγκρισης για να πω ότι έχει ή όχι νόημα.
Προσωπικά θα είμαι υπέρ ευχαριστημένος αν το όργανο παίζει και δεν ταστάρει. Η λεπτομέρειες νεμεν της παλεύω αλλά ως πρωτάρης θα είναι απίθανο να φτιάξω ένα όργανο που να φυσάει.