Αποστολέας Θέμα: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα  (Αναγνώστηκε 30894 φορές)

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Απ: Ἡ πρώτη μου λαϊκή κιθάρα
« Απάντηση #165 στις: Νοεμβρίου 13, 2021, 05:28:39 μμ »
Λάμπρο η κιθάρα σου είναι στολίδι.... όμορφη ροζέτα όμορφα φιλέτα στην πλάτη...νομίζω ότι κάποια λάθη με σωστές παρεμβάσεις μπορεί να βελτιωθούν και να μην φαίνονται.. περιμένουμε με ανυπομονησία την συνέχεια!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #166 στις: Νοεμβρίου 13, 2021, 06:35:13 μμ »
λαμπρουκο:
δεν χρειαζεται ουτε σφικτηρες ουτε τιποτε, κ με χαρτοταινια θα γινει τελεια! (ενταξει μπορει να χρειαζονται δυο σφικτηρακια, μικρα, αλλα μονο δυο: στο τακο κατω, και στο τακουνι πανω, με κανενα τακακι να πιανει ολο το κατω μερος του τακουνιου)

τωρα για το αλλο, δεν πειραζει:
δες με κανενα καθρεφτακι μεσα (αν και δεν χρειαζεται αφου χωραει το χερι, μπορεις να το ελεγξεις αν ψιλοκουνιεται, μη το παρακανεις κ το ξυλωσεις ολο ε;
 σταζεις κολλιτσα να χωθει μεσα, περιμενεις με τη κιθαρα λιγο πλαγια - λιγο ορθια αναλογα που εριξες τη κολλα (εγω εχω κατι πιπετες κ την βαζω ακριβως στη ραφη...) και μετα (αφου το εχεις προβαρει πρωτα) βαζεις μια καβιλιτσα να πατησει στην ακρη στο καμαρι ----> καπακι , προσοχη να ειναι ενταξει τα μετρα της καβιλιτσας μην ειναι πολυ μεγαλυτερη και πιεζεις-πιεζεις για να την φερεις καθετα,  κ σπασεις το καπακι
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #167 στις: Νοεμβρίου 14, 2021, 09:24:45 μμ »
Φίλοι Patsis καί Στέλιο καλησπέρα ,
Patsis , σ' εύχαριστῶ γιά τήν ἐνθάρρυνση πού μοῦ δίνεις , πού πραγματικά τήν εἶχα ἀνάγκη , καί ἔτσι θά συνεχίσω μέ περισσότερη καλή διάθεση !!!!
Στέλιο , εὐχαριστῶ γιά τήν ὁδηγία , ἔτσι θά κάνω !!!
Ἡ κόλλα βέβαια θά πρέπει νά εἶναι πολύ ἀραιή γιά νά χωθῆ μεταξύ καμαριοῦ καί καπακιοῦ . Σημειωτέον ὅτι , μέ τό χέρι δέν κουνιέται τό καμάρι . Ἄν ὑπάρχει μέν ξεκόλλημα ἀλλά τό καμάρι ἀκουμπάει στό καπάκι , δέν ὑπάρχει διάκενο δηλαδή ὥστε νά χωθῆ μέσα ἡ ἀραιή κόλλα , τότε ἀρκεῖ νά χυθῆ αὐτή ἀπ' τήν προσβάσιμη μεριά τοῦ καμαριοῦ καί νά σταθῆ ἡ κιθάρα ὄρθια ὥστε νά μήν τρέξη ἡ κόλλα ; Καί ἄν χωθῆ κάποια μικρή ποσότητα στό ξεκόλλημα ἔχει καλῶς ,καί ἄν δέν χωθῆ τότε ἁπλῶς τό καμάρι νά ἐνωθῆ μἐ τό καπάκι μ' αὐτή τήν κρούστα τῆς κόλλας πού θά δημιουργηθῆ ; Ἀφοῦ βέβαια ξεραθῆ ἡ κόλλα ἀπ' τήν μιά μεριά , μπορῶ ν' ἀλείψω μέ τό δάχτυλο κόλλα καί ἀπ' τήν ἄλλη , μή εὔκολα προσβάσιμη μεριά τοῦ καμαριοῦ . Φυσικά θά ἐφαρμόσω καί τήν καβιλίτσα !!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #168 στις: Νοεμβρίου 14, 2021, 10:02:18 μμ »
Χθές καί σήμερα ἀσχολήθηκα μέ τήν κατασκευή διακοσμητικοῦ κορδονιοῦ πού θά ἐνθέσω περιμετρικά στό καπάκι καί στήν πλάτη :

Τό κορδόνι σκέπτομαι νά ἔχη φάρδος 4 χιλ. Πῶς σᾶς φαίνεται ; Μήπως εἶναι πολύ φαρδύ ἥ πολύ στενό ;
Δέν θά φαγώσω ὅλη τήν ἀκμή καί τοῦ καπακιοῦ καί τῆς πλάτης ὥστε νά τοποθετηθοῦν - κολληθοῦν μέ χαρτοταινίες κορδόνι καί ἐξωτερικό περιθώριο , ἀλλά θά σκάψω αὐλάκι μπρός πίσω μέ τόν ταχυτροχό καί κοντύλι καί θά ἐμφυτεύσω τό κορδόνι . Ξέρω πώς τό ἐξωτερικό περιθώριο , εἰδικά στό καπάκι , εἶναι εὐαίσθητο στά χτυπήματα , ἀλλά δέν μ' ἀρέσει ἀλλιῶς .
Πόσα χιλιοστά πρέπει ν' ἀπέχει τό ἐξωτερικό περίγραμμα τοῦ καπακιοῦ καί τῆς πλάτης ἀπ' τό κορδόνι ; 3 - 4 χιλιοστά εἶναι καλά ; Ἄν χρησιμοποιεῖτε ταχυτροχό γιά τήν ἐργασία αὐτή , τί ὁδηγό ἐφαρμόζετε ; 

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #169 στις: Νοεμβρίου 15, 2021, 06:47:22 μμ »
λαμπρο αν καταλαβα (που δεν νομιζω να καταλαβα...) θελεις να βαλεις μονον εσωτερικο φιλετακι, χωρις απο το πλαϊ να τρεξει τιποτ' αλλο;
τα εσωτερικα μπαινουν παραμεσα οσο το παχος των πλαϊνων και μετα (δηλ 2 χιλ παραμεσα περιπου)
τα 4 χιλ περιπου το παχος τους ειναι μια χαρα (για τα δικα μου γουστα)

αλλα αν σκεφτεσαι να το κανεις ετσι καλυτερα οχι, διοτι το καπακι ειναι πολυ ευθραυστο και θα σου πεταει τα κομματακια
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #170 στις: Νοεμβρίου 15, 2021, 10:04:13 μμ »
Φίλε Στέλιο καλησπέρα ,
Ναί , σωστά κατάλαβες , θέλω νά βάλω μόνο ἐσωτερικό φιλετάκι .
Τώρα , σκάβοντάς το μόνο , ἄν δῶ ὅτι μοῦ πετάει κομματάκια τό καπάκι , δηλαδή μοῦ χαλάει τό περιθώριο τῶν 2 χιλιοστῶν πού θ' ἀφήσω , τότε θά τό φαγώσω ἔξω - ἔξω καί γιά ἐξωτερικό περιθώριο θά κολλήσω μία λωρίδα 2 χιλιοστῶν σφενδάμι ἤ ἀμαζάκουε .
Γιά ὁδηγό τοῦ ταχυτροχοῦ τίποτε ;   

...

τελείωσα καί μέ τήν κατασκευή τῆς ἐπιφανείας , ἀπ' ὅπου θά κόβω λωρίδες - διακοσμητικά κορδόνια :

Ἔχει μῆκος 80 ἑκ. καί φάρδος περίπου 12 ἑκ. Ἐσωτερικά ἔχει βέργες ἀπό διπλό καπλαμᾶ (πάχους 0,6 χιλ. καί φάρδους 2 περ. χιλ. ) τοῦ ἰδίου χρώματος γιά κάθε βέργα . Δηλαδή κάθε βέργα ἔχει διαστάσεις : μῆκος 12 ἑκ. Χ φάρδος 1,2 χιλ. Χ πάχος 2 χιλ. Ὅλες αὐτές οἱ βέργες - καπλαμάδες εἶναι κολλημένες σάν σάντουιτς ἀνάμεσα σέ 2 μαὐρους καπλαμάδες πάχους 0,6 χιλ.
Θά περιμένω 1 -2 ἡμέρες νά σφίξη καλά ἡ ( λευκή κρυσταλική ἀδιάβροχη ) κόλλα , καί θά σχίσω λωρίδες - κορδόνια πάχους 3 χιλιοστῶν γιά ἐμφύτευση .
...

Ὅσον ἀφορᾶ τό ξεκολλημένο καμάρι , ἇραγε ἀναρωτιέμαι , ἐπιτρέπεται ἄν δέν κολλήση μέ ὅσα εἴπαμε παραπάνω , νά ἐφαρμόζαμε μέ κόλλα μόνιμα μιά λεπτή καβιλίτσα σάν στῦλο ἄκρη - ἄκρη νά πιέζη τό καμάρι πρός τό καπάκι , ὅπως θά τήν ἐφαρμόζαμε πρόχειρα ἀπ' τό καμάρι ἕως τήν πλάτη , μέχρι αὐτό νά κολλήση στό καπάκι ; Αὐτή ἡ καβιλίτσα δηλαδή θά μποροῦσε νά εἶναι σάν ἐκεῖνα τά 6 - 8 λεπτά ξυλάκια πού κολλᾶμε στό ἐσωτερικό τῶν πλαϊνῶν γιά σταθερότητα πρίν τήν κλείσουμε . Τί λέτε ;   

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #171 στις: Νοεμβρίου 16, 2021, 08:31:33 πμ »
Γιά ὁδηγό τοῦ ταχυτροχοῦ τίποτε ;   

Λάμπρο (και όλοι) καλημέρα. Είμαι πολύ στριμωγμένος από δουλειά αυτήν την περίοδο και δεν πολυ-παρακολουθώ τα τεκταινόμενα, αλλά είδα την ανάρτηση κι είπα να παραθέσω τα δικά μου.

στην πρώτη μου κιθάρα έκανα αυτό (αντιγράφοντας παλιές Ευρωπαϊκές που έχουν φιλέτα σκέτα χωρίς περιμετρικό κορδόνι), με απλό φιλετάκι μ/α/μ πλάτους 1,50 mm.

το κανάλι το έσκαψα με το dremel και το εξάρτημα για κύκλους

θέλει λίγο προσοχή, επειδή οδηγός είναι η ακίδα (κάτω) που είναι κυκλικής διαμέτρου - επομένως όλο το σύστημα μπορεί να περιστραφεί γύρω από την ακίδα. Θέλει λοιπόν λίγο προσοχή και δοκιμές μέχρι να "του πάρεις τον αέρα". Δεν είναι όμως και πολύ δύσκολο, όπως είπα το έκανα στην πρώτη κιθάρα.

Για να μικρύνεις την ακτίνα (απόσταση ακίδας- κοπτικού) πρέπει να βγάλεις την ακίδα (λύνεις την βίδα) και να την ξαναβάλεις ανάποδα. Τότε πλησίάζει πολύ στο κοπτικό και μπορρείς να χαράζεις αρκετά μικρούς κύκλους (π.χ. ροζέτες σε μπαγλαμάδες). Βέβαια, έχει ένα "κάτω όριο", δεν μηδενίζεται η απόσταση. Πλησιάζεις όσο επιτρέπουν τα πάχη των μερών (βάση ακίδας και ταχυτροχού), για μένα αρκούσε η απόσταση-φάρδος.

στην κάτω εικόνα φαίνεται πώς χάραξα: η ακίδα κόντρα στα πλαϊνά (στην απόσταση που θες λαμβάνοντας υπόψη πάχος πλαϊνών, πατούρας και βάθος κοπής),  και πας περιμετρικά γύρω γύρω. Δεν σε παίρνει όμως για πολλά περάσματα, επειδή ακριβώς η ακίδα παρέχει "σημειακή στήριξη" (με ένα σημείο μόνο) και μπορεί όλο το μηχάνημα να μην είναι στην ίδια θέση ακριβώς στο δεύτερο-τρίτο πέρασμα.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #172 στις: Νοεμβρίου 16, 2021, 08:46:02 πμ »
Φίλε Μάνο καλημέρα κι εὐχαριστῶ πολύ γιά τη συμβουλή !!!
Δέν ξθυμᾶμαι ἄν ἔχω τέτοιον ὁδηγό , θά ψάξω ἀπό ἕνα dremel πού εἶχα παλιά .

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #173 στις: Νοεμβρίου 16, 2021, 09:09:02 πμ »
μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις και purfling cutter (συνήθως για βιολί) - αλλά εγώ θα έψαχνα με διπλή λάμα για να κάνεις το σωστό φάρδος παντού με ένα πέρασμα κάθε φορά

έχει και πολλές ιδιοκατασκευές (και τέτοιο είχα φτιάξει παλιά αλλά είναι λίγο χοντροκομμένο και δεν με βόλεψε)

αν ψάξεις (λέξεις κλειδιά diy, homemade, purfling cutter) θα βρεις πολλές εφαρμογές, μπορεί κάποια να σε βολέψει

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #174 στις: Νοεμβρίου 16, 2021, 09:24:06 πμ »
Αὐτή ἡ συμβουλή , μ' ἄρεσε περισσότερο !!!!!!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #175 στις: Νοεμβρίου 17, 2021, 08:19:06 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Χθές καί σήμερα κατασκεύασα ἕνα σημαδευτήρι , αὐτό πού οἱ ἀγγλομαθεῖς λένε στά ἑλληνικά " purfing cutter " .

Πολύ ἁπλῆ κατασκευή : δύο κομμάτια ξῦλο τρυπημένα ἀνάλογα ( χρησιμοποίησα δρύϊνο ) , δύο βίδες με ἕνα κυλινδρικό σιδεράκι ἠλεκτροκολλημένο πάνω στό κεφάλι τῆς καθε μιᾶς γιά καλύτερο κράτημα - βίδωμα , καί γιά κοπτικό μιά ἀτσάλινη ἀνοξείδωτη βέργα μήκους 5 - 6 ἑκ. , φάρδους 6 χιλ καί πάχους 2 χιλ. τῆς ὁποίας τήν μία ἄκρη ἀκόνισα σάν μύτη σκαρπέλου μέ πολύ ὀξεία γωνία :

Ἔκανα καί δοκιμή πρῶτα στό " πρόχειρο " , καί μετά στό καπάκι τῆς κιθάρας :

Γιά νά πῶ τήν ἀλήθεια , δέν μέ πολυϊκανοποίησε . Συζυτῶντας προηγουμένως μέ φίλο κατασκευαστή , πού τό γνωρίζει τό ἐργαλεῖο , μοῦ εἶπε πώς ἡ ἄκρη τοῦ κοπτικοῦ πρέπει νά εἶναι μυτερή γιά νά χαράζη χωρίς ἀντίσταση . Ἐνῶ , ὅταν ἡ κόψη ἔχει ἔστω καί τό μικρό μῆκος τῶν 4 χιλ. πού τῆς ἔδωσα , ἀντιμετωπίζει μεγαλύτερη ἀντίσταση ἀπό τό ξῦλο πού κόβει , ἀπ' ὅση ἄν ἦταν μυτερή . Αὔριο θά διαμορφώσω τό κοπτικό καί θά ξαναδοκιμάσω .

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #176 στις: Νοεμβρίου 17, 2021, 08:24:28 μμ »
αυτο που θελεις ειναι ενα σημαδεμα
αν το κανεις , μετα περνας με τη φαλτσετα προσεχτικα (για χερια και καπακι) 2-3 φορες ολοενα και πιο βαθεια (οχι με ενα περασμα κατ ευθειαν βαθεια) και ετσι εισαι κομπλενταν.
επισης μπορεις να σπασεις ενα-δυο κομματια απο τη λεπιδα κ να τα βαλεις μεσα σε αυτο που εφτιαξες
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #177 στις: Νοεμβρίου 17, 2021, 09:37:40 μμ »
.....μάλιστα......

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #178 στις: Νοεμβρίου 25, 2021, 08:17:30 μμ »
Φίλοι καλησπέρα ,
Ἀφοῦ εἶδα κι ἀπόειδα ὅτι δέν μποροῦσα νά χαράξω μέ τό σημαδευτήρι τό καπάκι καί τήν πλάτη , καί ἀφοῦ κατασκεύασα ἀνεπιτυχῶς ἕνα ξύλινο ὁδηγό γιά τόν ταχυτροχό - ὄρθια φρέζα , ἀποφάσισα νά χαράξω τά αὐλάκια ὁδηγῶντας τον ἴδιο ταχυτροχό μέ τό χέρι , τοποθετημένο στήν ὄρθια βάση . Τό ἀποτέλεσμα βέβαια δέν ἦταν καί ὅτι καλύτερο , μάλιστα στό καπάκι ἀναγκάστηκα νά τό φρεζάρω ἔξω ἔξω , ὅπως κάνουν δηλαδή ὅλοι οἱ κατασκευασταί . Μάλιστα , τό φρεζάρισα τόσο μέσα , πού συγκρατιόταν σχεδόν μόνο στά καμάρια καί στούς τάκους . Καί τό τζιτζίρισμα στήν κρούση φυσικά αὐξήθηκε .
Καί στήν πλάτη ἐπίσης ἡ αὐλακιά δέν γινόταν καί ἡ καλύτερη  , ἔ , χέρι εἶναι αὐτό .
Εἶχα σχεδόν ἀπελπιστεῖ , ἀλλ' ἀποφάσισα νά κάνω μιά τελευταία προσπάθεια , μπάς καί τό σώσω .
Κόλλησα στό καπάκι φιλέτα καί κορδόνι , καί στήν ἔξω μεριά δύο πηχάκια σφενδάμι μουαρέ 3 χιλ. ἕκαστο . Στήν αὐλακιά τῆς πλάτης μόνο φιλέτα καί κορδόνι , πού αἰσθητικά βέβαια δέν πολυπηγαίνουν διότι τό φόντο εἶναι ἤδη πολύ σκοῦρο καί ἐπιπλέον μουαρέ . Ἔρχεται πολύ βαρύ , ἀλλά ἤθελα νά τό δοκιμάσω , κυρίως γιά νά δῶ τί φάρδος κορδονιοῦ πηγαίνει .
Μπορῶ νά πῶ ὅτι τό ἀποτέλεσμα μέ ἱκανοποίησε ἀρκετά , ἔφυγαν μάλιστα , ὡς ἐκ θαύματος , καί ὅλα τά τζιτζιρίσματα !!!!
Παρακάτω μερικές φωτογραφίες :

Ἡ " διακόσμηση " τρίφτηκε μέ ράσπα καί ἕνα πρῶτο χέρι μέ χοντρό γυαλόχαρτο . Αὔριο , πρῶτα ὁ Θεός , μέ τά λεπτότερα .
Συνεχίζεται....... 

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
« Απάντηση #179 στις: Νοεμβρίου 25, 2021, 08:40:44 μμ »
Μου αρέσει πολύ.. Μπράβο Λάμπρο!! :13: