Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάιος 2020  (Αναγνώστηκε 17312 φορές)

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Μάιος 2020
« Απάντηση #150 στις: Μαΐου 30, 2020, 12:35:15 μμ »
Δυο ερωτήσεις προς τους μπουζουκοκατασκευαστές

1.  Πριν τα τελικά λούστρα και αφού περάσουμε χορδές ... κάτι λίιιιγο ο καβαλάρης που θα πιέσει το καπάκι ... κάτι λιιιγο που θα σηκωθεί το μάνικο κοντά στο ζυγό ...

πόσο καιρό χρειάζεται συνήθως για να σταθεροποιηθεί το όργανο ; ( εννοείται οτι μέρα τη μέρα θα μετράμε θα παρακολουθούμε το action ) 

2.  Κι όταν περάσει ο χρόνος που χρειάζεται , για ένα εξάχορδο μπουζούκι με κλίμακα 68 εκ. ποιό θέλουμε να είναισυνήθως το επιθυμητό action ; 

Στο 1ο τάστο ;  Στο 12ο ;

Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν απόλυτες απαντήσεις .  Ρωτάω τον καλύτερο δάσκαλο . Την εμπειρία σας !

1.   Η δική μου εμπειρία λέει ότι έχουμε μια σταθεροποίηση του οργάνου στο τρίμηνο (αν και ίσως χρειάζεται μια ολόκληρη χρονιά για να έχουμε πληρέστερη εικόνα)

2.    Παραθέτω πρόσφατες απαντήσεις του Μάνου (Τουρπάλη, δεν είναι πια ένας ο Μάνος ;D) και του Γιάννη Καραβασίλη πάνω στο θέμα:

Μάνος: (http://www.luthier.gr/index.php?topic=3866.msg72300#msg72300)
.. η προσωπική μου προτίμηση για το action είναι να κινείται σε μια περιοχή  1.30 -1.70... αλλά :
1) είναι αρκετά υποκειμενικό το θέμα (τρόπος παιξίματος), και
2) εξαρτάται κι από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του οργάνου

Γιάννη Καραβασίλης: http://www.luthier.gr/index.php?topic=3866.msg72284#msg72284
-Για μένα η απόσταση/ύψος χορδών στο 12ο τάστο δεν πρέπει να είναι πάνω από 1,5-1,6 χιλιοστά.

Και η δική μου γνώμη για το action κινείται κάπου σε παρόμοιες τιμές αλλά με λίγο μεγαλύτερο εύρος προς τα κάτω. Δηλαδή δέχομαι σαν λειτουργικές και τιμές κάτω από 1,3 μέχρι και 1,1 χιλιοστά υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Όσο για το action στο 1ο τάστο, έχω καταλήξει ότι αυτή η απόσταση όσο αυξάνεται κάνει μόνο ζημιά (αντίθετα με το action στο 12ο που έχει ένα πάρε-δώσε). Το μεγάλο action στο 1ο τάστο δυσκολεύει το παίξιμο, μπορεί να το φαλτσάρει και λίγο και φθείρει γρηγορότερα τα πρώτα τάστα. Καλόν είναι να κρατιέται στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, ίσα-ίσα να μη ταστάρουν οι ανοιχτές χορδές. Η απόσταση αυτή, πλέον πιστεύω πρέπει να κρατιέται το πολύ μέχρι 0,2 χιλιοστά για το μπουζούκι.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #151 στις: Μαΐου 30, 2020, 01:17:38 μμ »
Ιωσηφ το πότε θα σταθεροποιηθει το οργανο εξαρταται από πολλούς παράγοντες. Τα ξύλα πόσο ξερά ειναι, τα πάχη τους, την εποχή και τις κλιματολογικες συνθήκες. Ένας ακόμα παράγοντας που δεν πολυαναφερεται είναι το παίξιμο. Όσο πιο πολύ παίζεις ένα όργανο, τόσο πιο γρήγορα και πιο καλά στρώνει. Ενα οργανο σε μια θήκη κλεισμένο ένα χρόνο δεν μπορεί να στρώσει. Πιστεύω όσο πιο κοντά στις κανονικές συνθήκες είναι ένα όργανο, (δηλαδή να παίζεται, να κουρδιζεται να ξεκουρδιζεται, να αλλάζει θερμικρασιες κλπ) τόσο πιο γρήγορα έρχεται. Πιστεύω πως από αυτά που έχω φτιάξει εγώ, στις πρώτες 15-20 μέρες έχει έρθει πολύ κοντά στην σταθερή του κατάσταση. Αν ένα όργανο τασταρει πολύ και στις πρώτες αυτές ημέρες δεν έρθει, τότε μάλλον δεν θα έρθει ποτέ σωστά χωρίς κάποια επέμβαση.
Ενα σημείο που έχει ενδιαφέρον αλλά δεν το αναφέρουνε πολύ ειναι η συμπεριφορά του καπακιού. Έχουμε ένα μπράτσο 20-25 χιλιοστά πάχος με ενισχύσεις με κόντρες κλπ και όταν ένα όργανο τασταρει λιγο λόγω καιρου ρίχνουμε την ευθύνη σε αυτό και όχι στο καπάκι. Βάζουμε καπλαμαδακι 0.6 χιλιοστά και έρχεται και δεν σκεφτόμαστε ότι η παραμόρφωση αυτή οφείλεται πιο πιθανά στο καπάκι και όχι στο μανικο. Το καπάκι επιδρά πιστεύω περισσότερο από το μανικο σε τέτοια θέματα. Φανταστείτε ενα ξύλο μαλακο, με μεγάλη απορροφητικότητα της υγρασίας, πάχους 2-2,5 χιλιοστά που δέχεται κάθετα πίεση από 6 χορδές. Τι είναι πιο πιθανό να βουλιαξει αυτό ή να κυρτωσεις το γερό μανικο;

Αυτες οι σκέψεις με έχουν οδηγήσει στα τελευταία μου όργανα να προσπαθώ να δώσω "ψωμι" στο καπάκι και να μην το λεπτυνω πολύ, αλλά και να το "μονωσω" όσο περισσότερο γίνεται από την υγρασία περνοντας του και εσωτερικά και σε αυτό και στα καμάρια γομαλακα.
Τώρα για το action δεν το μετράω με κάποιο μέσο αλλά κοιτάω πως είναι στο χέρι μου. Πιστεύω πως για όργανα που παίζουν χωρίς ενίσχυση, και άμα τα κοπανάς όπως εγώ, δεν είναι κακο να είναι και λίγο ψηλά για να μην τρίζει και βάζοβγάζεις καπλαμαδακια.
Παντως για το στρώσιμο να καταθεσω μια τελευταία εμπειρία. Έχω ένα αγοραστο μπουζουκι, πολυ καλό στα δικά μου αυτιά. Στο σπίτι όμως παίζω πάντα με δικό μου και το καλό μένει στη θήκη και σε ντουλάπι. Γενικά έχει παιχτεί λίγο. Όταν το πιάνω να παίξω, 10-15 φορές το χρόνο, το οργανο δεν μου αρέσει. Το ακούω μουντό. Άμα παίξω καμία ώρα το οργανο ανοίγει και βγάζει φωνή και γλυκα Αν το κρατήσω μετα σε σταντ και όχι στη θήκη και παίξω και την επόμενη μέρα το οργανο είναι κανόνι. Οι συνθήκες που προσομοιαζουν την πραγματικότητα μας και το να παίζει ένα όργανο το βοηθάει να γίνει καλυτερο αλλά και να σταθεροποιηθει.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #152 στις: Μαΐου 30, 2020, 03:47:39 μμ »
Έχουμε την τύχη να φτιάχνουμε μόνοι μας τα όργανα που παίζουμε, φυσικό ειναι να υπάρχει ομοιομορφία στις ταστιέρες και στα Τάστα (συνήθως..) οπότε δεν μας ξενίζει πολύ αν πάμε από όργανο σε όργανο
Αν πάλι πιάσουμε κάποιο διαφορετικό -πχ αγοραστό- σιγά σιγά το συνηθίζουμε και δεν αλλάζει το όργανο, αλλάζει το αυτί μας και το χέρι μας
Επειδή ως επι το πλείστον κατασκευάζω ηλεκτρικά όργανα δεν υπάρχει προσαρμογή
Τελευταία σε ένα μανίκι από σγουρό κελεμπέκι χρειάστηκαν δύο εβδομάδες για να του ρυθμίσω τη βέργα, ήταν ευμετάβλητο αν και το είχα σαν ξύλο 4-5 χρόνια στο εργαστήρι

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #153 στις: Μαΐου 30, 2020, 06:46:34 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
« Απάντηση #154 στις: Μαΐου 30, 2020, 07:27:16 μμ »
Δυο ερωτήσεις προς τους μπουζουκοκατασκευαστές

1.  Πριν τα τελικά λούστρα και αφού περάσουμε χορδές ... κάτι λίιιιγο ο καβαλάρης που θα πιέσει το καπάκι ... κάτι λιιιγο που θα σηκωθεί το μάνικο κοντά στο ζυγό ...

πόσο καιρό χρειάζεται συνήθως για να σταθεροποιηθεί το όργανο ; ( εννοείται οτι μέρα τη μέρα θα μετράμε θα παρακολουθούμε το action ) 

2.  Κι όταν περάσει ο χρόνος που χρειάζεται , για ένα εξάχορδο μπουζούκι με κλίμακα 68 εκ. ποιό θέλουμε να είναισυνήθως το επιθυμητό action ; 

Στο 1ο τάστο ;  Στο 12ο ;

Καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν απόλυτες απαντήσεις .  Ρωτάω τον καλύτερο δάσκαλο . Την εμπειρία σας !

Το ποσο χρονο θα χρειαστεί ενα όργανο για να σταθεροποιηθεί, είναι κάτι σχετικό και δεν υπάρχει δεδομένος χρονος. Αυτός εξαρτάται απο πολλους παράγοντες, όπως η επιλογή των υλικων, την ποιότητα ολόκληρης της  κατασκευής, τον τροπο κατασκευης, τα τελικά παχη, η εφαρμογή των τάστων.......μπλα μπλα....
Αν πάντως θέλουμε να δώσουμε κάποια ενδεικτικά χρονικά περιθώρια, η γνώμη μου είναι πως οι άμεσες μεταβολές συμβαίνουν τα πρωτα 24ωρα. Μικροτερες  μεταβολές θα συνεχίσουν να υπαρχουν τους επόμενους 2-3 μηνες και στο 6μηνο συνήθως σταθεροποιουνται. Ωστόσο θεωρώ ώριμο ενα όργανο όσο αφορα τις μετακινήσεις μετα απο 1 χρονο.

Το action είναι επίσης κάτι σχετικό και έχει να κανει με τις προτιμησεις του καθενός.
Ενας μέσος όρος είναι γύρω στο 1.5 - 1.7 στο 12.
Στο 1ο ταστο  όσο πιο χαμηλά χωρίς να τασταρει. Οσο μεγαλώνει, τόσο πιο δύσχρηστο κανει το όργανο σε όλη την έκταση της ταστιερας.
Γενικά το action στο αρχικό κούρδισμα καλό είναι να μην είναι πολύ χαμηλό, και να διορθωθει-μειωθει μετα απο λίγο καιρό αφότου έχει συμβεί το μεγαλυτερο μέρος των μετακινήσεων.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #155 στις: Μαΐου 30, 2020, 08:24:13 μμ »
Ευχαριστώ Oscar !  Να είσαι καλά !     {celebrate013}
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #156 στις: Μαΐου 31, 2020, 09:31:13 πμ »
 οπως καταλαβατε κ απο το λουθιερ γκατο  ;D, η ροζετα επιτελους τελους!
εβαλα και μια φωτο απο τη σπασμενη, η οποια μου αρεσε ομως πολυ καλυτερα (και καλυτερα φιλετα, και επειδη αποφασισα να ειναι τα κιθαρακια "αναποδα" μιας κ θα τα εβαζα αλλιως στην ελατινη. (προτζεκτ "μπλακ ορ γουαϊτ)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #157 στις: Μαΐου 31, 2020, 10:34:13 πμ »
πεσανε και τα πρωτα χερια λουστρο...

ξεκινησα με γομαλακα, με 500αρι συνεχιζω, ειχαμε ατυχημα στο εργαστηρι, με τον κασερη που εκοβε βολτες....  :-[
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
« Απάντηση #158 στις: Μαΐου 31, 2020, 11:02:58 πμ »
Πανέμορφη βγήκε μπράβο!Όταν λες ότι συνεχίζεις με 500 εννοείς το βερνικι 500 μπάλας??

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #159 στις: Μαΐου 31, 2020, 02:50:06 μμ »
Πολύ σούπερ το γυάλισμα μπράβο Στέλιο!
Έχω ξεκινήσει μια νέα 335 και έχω φτάσει στη φάση που πρέπει να βάλω τα σιρίτια στο σώμα( kerfed lines)
Είπα λοιπόν να φτιάξω σωστά σιρίτια αλλάζοντας την τεχνική και ακολουθώντας κάποιους στο ΝΕΤ που χρησιμοποιούν δισκοπρίονο
Ανέστησα λοιπόν το δικό μου και δοκίμασα με επιτυχία!
Κάθε ένα από τα μαόνια που βλέπετε πρέπει να κοπεί στη μέση για να αποτελέσει το γνωστό σιρίτι τριγωνικού προφίλ
Θα δοκιμάσω και από κυπαρίσσι λόγω του γνωστού αρώματος του ξύλου
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 31, 2020, 03:02:23 μμ από Νάσος »

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #160 στις: Μαΐου 31, 2020, 10:45:47 μμ »
πεσανε και τα πρωτα χερια λουστρο...

ξεκινησα με γομαλακα, με 500αρι συνεχιζω, ειχαμε ατυχημα στο εργαστηρι, με τον κασερη που εκοβε βολτες....  :-[

Ααααααχχχ  αυτά τα βερνίκια....... Στέλιο αυτό το αποτέλεσμα είναι με πινελο;;;;;

Tags: