Αποστολέας Θέμα: Τό πρῶτο μου τρίχορδο μπουζούκι  (Αναγνώστηκε 22562 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Τό πρῶτο μου τρίχορδο μπουζούκι
« Απάντηση #60 στις: Μαρτίου 20, 2020, 11:28:47 πμ »
επίσης κάτι δεν κατάλαβα σε αυτό:

Τό μανίκι θά ἔχη τελικό φάρδος 32 χιλ. στήν ἔνωση καί 27 χιλ. στόν ἄνω καβαλλάρη , σωστά ; Τό πάχος θά τό κάνω λίγο μεγαλούτσικο ἀπό ἀνασφάλεια ( δέν ἀποφάσισα πόσο ἀκόμη ) καί θά βάλω μέσα καί βέργα ἀνθρακονήματος καί κόντρα ἀπό ἔβενο .

πως θα το κάνεις ? συνήθως αν οι κόντρες είναι από διαφορετικά υλικά, είναι τρεις (π.χ. έβενος - ανθρακόνημα - έβενος)... αν βάλεις (ανθρακόνημα - έβενο - ανθρακόνημα) πιστεύω πως δεν χρειάζεται η μείωση του 1 χιλ. που έγραφα παραπάνω - τουλάχιστον δεν χρειάστηκε στο (ένα μέχρι στιγμής) μπουζούκι που έβαλα βέργα άνθρακα.

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #61 στις: Μαρτίου 20, 2020, 12:50:29 μμ »
Φίλοι georgalasg , Στέργιε , Γιῶργο καί Μάνο , καλημέρα κι εὐχαριστῶ γιά τίς ἄμεσες ἀπαντήσεις σας πού ἦταν πολύ διαφωτιστικές !!!
Πραγματικά τώρα ἀρχίζουν τά δύσκολα.......
Πρῶτα - πρῶτα νά διευκρινίσω φίλε Μάνο τό πῶς σκέφτομαι νά κάνω τό μάνικο πού κόλλησα δηλαδή τά ἐπί μέρους στοιχεῖα του σήμερα τό πρωί : Στή μέση μιά κόντρα ἔβενο 7 χιλ. , δεξιά κι ἀριστερά του ἀπό μία τριάδα καπλαμάδων ( λευκό - κόκκινο - λευκό 0,6 χιλ. τό φύλλο = ) 1,8 χιλ. Χ 2 = 3,6 χιλ. , καί γιά δύο ἐξωτερικές πλευρές 2 φέτες ξῦλο μουριᾶς 12 χιλ. ἡ καθεμία . Σύνολο 34,6 χιλ. Μέ παίρνει γιατί χρειάζομαι τό πολύ 32 χιλ. στήν ἔνωση .
Τώρα , τό πάχος τῆς βέργας τοῦ ἀνθρακονήματος εἶναι 3,5 χιλ. καί τό φάρδος της περίπου 10 χιλ. Σκέφτομαι ν' ἀνοίξω μέ τό δισκοπρίονο πάγκου ( πολύ σταθερό ) τήν ἀνάλογη αὐλακιά ( ἄντε 4 χιλ. φάρδος ) στή μέση τοῦ ἐβένου ἀπ' τή μεριά πού θά κολληθῆ ἡ ταστιέρα , κι ἐκεῖ νά ἐνθέσω τή βέργα μέ κόλλα . Ἔτσι , ἔχοντας ἡ βέργα 45 ἑκ. μάκρος , θ' ἀφήση ἀπ' τό πάνω μέρος τοῦ μανικιοῦ , ὅπως κατάλαβα ( ἀπό τή θέση τοῦ 4ου - 5ου τάστου καί κάτω ἐνθέτουμε τή βέργα ; ) , 4 - 5 ἑκ. ἀπείραχτο ἔβενο , δεξιά κι  ἀριστερά της ἀπό 1,5 χιλ. ἔβενο , καί ἀπ' τό κάτω μέρος της , στό ἐπάνω μέρος τοῦ μάνικου 10 χιλ. καί στό κάτω 20 χιλ. ἐβένου . Συμφέρει νά τό κάνω αὐτό και νά ἐνθέσω τή βέργα ἤ νά τό ἀφήσω χωρίς , μόνο μέ τόν ἔβενο ; Μήπως θά ἦταν καλύτερα , ἀφήνοντας ἀπείραχτο τόν ἔβενο νά ἔκανα δύο αὐλακιές δεξιά κι ἀριστερά του ( 1,8 χιλ. καπλαμάδες καί 1,7 χιλ. μουριά ) , καί να ἔβαζα 2 βέργες ἀνθρακονήματος ; Σημειωτέον ὅτι , στό πίσω μέρος τοῦ μανικιοῦ , κατά μῆκος τῆς στρογγυλάδας , θά τό σκάψω μέ τόν ἴδιο τρόπο γιά νά ἐνθέσω διακοσμητικό κορδονάκι : βάθος 2 χιλ , πλάτος 3,2 χιλ.
Γιά τήν κλίση τοῦ 0,5 - 1 χιλ. ἐπίσης δέν κατάλαβα γιατί πρέπει νά δοθῆ , ἀφοῦ θά δοθῆ αὐτή ἡ κλίση μετά τήν τοποθέτηση τῶν τάστων , καί θά ξαναέρθη πάλι ἡ εὐθύτητα μέ τό τράβηγμα τῶν χορδῶν . Χρειάζονται καί οἱ δύο κλίσεις ;
Μετά δέν κατάλαβα καί κάτι ἄλλο πού λές γιά τό μῆκος τοῦ μανικιοῦ : Εἴπαμε ὅτι τό σκάφος ἔχει μῆκος περίπου 40,5 ἑκ. , καί στήν ἔνωση νά εἶναι τό 18 ο τάστο . Ἄν μπεῖ ὁ καβαλλάρης στά 13,5 χιλ. ( 1/3 τοῦ μήκους του ) , τότε , μέχρι τήν ἔνωση περισσεύουν ἄλλα 27 ἑκ. Μέχρι τά 68 ἑκ. τῆς κλίμακας , θέλουμε 41 ἑκ. καί ὄχι 44 . Ἐκτός κι ἄν βάλουμε τόν καβαλλάρη στά 16.5 ἑκ. ἀπό τό τέλος τοῦ σκάφους . Ἀπ' ὅτι θυμᾶμαι μπορεῖ νά μπῆ κι ἐκεῖ ἤ ὅπου τέλος πάντων βολέψει μετά τόν τελικό καθορισμό τῶν μηκῶν , δέν εἶναι πλήρως καθορισμένη ἡ θέση του , ἀλλά πρέπει νά μποῦν ἀναλόγως καί τά καμάρια . Εἶναι σωστά ὅλ' αὐτά ; Ἐπίσης , στό μῆκος τοῦ σκάφους παίρνει μέρος καί τό πάχος τῆς κολλάντζας ; .
Ἐπίσης , ἀπ' ὅτι κατάλαβα , τό κάτω μέρος τοῦ μανικιοῦ πρέπει νά εἶναι λίγο μεγαλύτερο τοῦ πρός τήν ταστιέρα , ὁπότε τό ἀφήνω ὅλο μεγαλύτερο καί τό κόβω ὅταν θά κολλήσω τό καράβολο .
Δέν κατάλαβα ἐπίσης αὐτό πού λές Γιῶργο ( Κατσίγιαννη ) , σχετικά μέ τήν ἀπόληξη τοῦ τάστου , τοποθετημένου μέ τό α΄τρόπο , ὅπως στίς κιθάρες : δηλαδή , κατά τήν διάρκεια τοῦ παιξίματος χωνόταν ἡ χορδή κάτω ἀπ' τήν ἀπόληξη τοῦ τάστου ἐπειδή αὐτό δέν εἶχε τέλεια ἐπαφή μέ τήν ταστιέρα , ὅπως θά εἶχε ἄν τό εἴχαμε κολλήσει ;

Ζητῶ συγνώμη γιά τήν πολυλογία καί τόν....καταιγισμό τῶν ἐρωτήσεων , ἀλλά φοβᾶμαι πώς , ἄν μοῦ ξεφύγει κάτι μελλοντικό , θά χρειάζεται νά τό διορθώνω ὕστερα . 

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #62 στις: Μαρτίου 20, 2020, 02:08:31 μμ »
Λάμπρο είναι πάαααααρα πολλά τα θέματα που βάζεις, θα επιχειρήσω να τα ξεκαθαρίσω όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ.

Με μήκος σκάφους 40,5 εκ., κλίμακα 68 εκ. και ένωση στο 18ο τάστο, η κατάσταση θα είναι όπως στο 68Α και ο καβαλάρης θα είναι στα ~ 165 χιλ από την άκρη.
Για να έρθει στα 135 (405/3) πρέπει η ένωση να γίνει στο 16ο (ιδια κλίμακα) και μου φαίνεται υπερβολικά κοντό.

εναλλακτικά δες αυτό:

με κλίμακα 69 εκ., για να έρθει ο καβαλάρης στο 1/3 (135 χιλ.) η ένωση θα γίνει στο 16ο + κάτι ψιλά (3,8 χιλ.) όπως φαίνεται στο 69Α.
Αν αποδέχεσαι παρέκκλιση από τον "κανόνα" του 1/3 μπορεί με ένωση στο 17ο να απέχει περίπου 146 χιλ. από την άκρη (69Β).
Σαν συμβιβασμός για μένα είναι αποδεκτός - άλλωστε εγώ ΔΕΝ ακολουθώ τυπικά τον ¨κανόνα".

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 20, 2020, 02:27:28 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #63 στις: Μαρτίου 20, 2020, 02:26:18 μμ »
εγώ λοιπόν θα έκανα κλίμακα 69 με ένωση στο 17ο. Δεν λέω ότι θα είναι το καλύτερο, αλλά αυτό μου αρέσει περισσότερο από τα σχέδια που είδα, πρώτον λόγω αισθητικής (τα άλλα μπράτσα μου φαίνονται κοντά) και δεύτερον γιατί δεν θα ήθελα ένωση στο 16ο.

Η μεγαλύτερη κλίμακα βέβαια οδηγεί σε μεγαλύτερες τάσεις. Επομένως ξαναρχόμαστε στο μάνικο, από πλευράς αντοχής.

ΔΕΝ είμαι σε θέση να αξιολογήσω την κατασκευή που έχεις στο μυαλό σου, δεν έχω κάνει ποτέ κάτι παρόμοιο (με καπλαμάδες εκατέρωθεν της κόντρας και ένθετο φιλέτο πίσω κτλ.). Επίσης μου φαίνεται λίγο επισφαλές να ασχοληθείς τόσο πολύ, μπορεί να είναι δυσάρεστη σκέψη αλλά έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μπορεί να έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις στο πρώτο όργανο και να αναγκαστείς να κάνεις επιλογές που θα ακυρώσουν την δουλειά σου.

Για λόγους ανασφάλειας (δικής μου) αν είναι ήδη πιθανή η τοποθέτηση δύο βεργών άνθρακα, εγώ θα τις έβαζα και μάλιστα σ' αυτήν την περίπτωση είτε χωρίς καθόλου κόντρα ενδιάμεσα - είτε μία κόντρα χωρίς καπλαμάδες κτλ.
Να πω επίσης ότι κατά τη γνώμη μου, αν "φυτευτούν" οι βέργες, πρέπει να μπουν όσο πιο σφιχτά γίνεται και όχι σε φαρδύτερο κανάλι. Εγώ χρησιμοποιώ κοπτικό στο ρούτερ ακριβώς όσο το πάχος της βέργας (3,2 χιλ. = 1/4 της ίντσας) και με μεγάλη προσοχή να μην ανοίξω φαρδύτερο το κανάλι.

Οι βέργες δεν θα μπούνε κάτω από το 4ο (ό,τι κι αν αποφασίσεις για την "μείωση") αλλά όσο πιο πάνω μπορείς, σίγουρα μέσα στο πρώτο διάστημα (minimum δηλαδή να τελειώνουν ανάμεσα στο μαξιλάρι και το πρώτο τάστο). Η πάνω περιοχή είναι που δέχεται το μεγαλύτερο ζόρι, αφενός γιατί εκεί λεπταίνει το μανίκι και αφετέρου γιατί τα τάστα (σαν "οπλισμός") είναι αραιότερα από παντού. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι βέργες θα "μπαίνουν μέσα" στο καράολο και πρέπει να το λάβεις υπόψη σου σχετικά με το πώς θα τις τοποθετήσεις : αν μπουν κολλητές εξαρχής θα πρέπει να τις κόψεις λοξά πριν κολλήσεις τον καράολα (ίσως χαλάσεις ένα πριόνι), αν τις βάλεις μετά την κόλληση του καράολα πρέπει να σκεφτείς πως θα ανοίξεις το κανάλι με δεδομένη την "γωνία".

Αν κάνεις "μείωση" απλώς την χώνεις λίγο βαθύτερα για να μην αναγκαστείς να πλανίσεις ή να κόψεις (να τις τρίψεις με γυαλόχαρτο μπορείς, αλλά σκαρπέλα, πλάνες και πριόνια οι ράβδοι τα χαλάνε) και "γεμίζεις" από πάνω με μια φλούδα ξύλου, ούτως ή άλλως το προτιμώ αυτό επειδή όταν κολλήσει η ταστιέρα θα κολλήσει ξύλο-με-ξύλο.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 20, 2020, 02:46:37 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #64 στις: Μαρτίου 20, 2020, 02:33:36 μμ »
για τις κλίσεις που ρωτάς, θα ξαναπώ ότι κατά τη γνώμη μου εξαρτάται από την κατασκευή - αντοχή στην τάση των χορδών. Σε δική μου "συμβατική" κατασκευή με κόντρες χωρίς ανθρακόνημα, ναι κάνω και την αρχική κλίση (μείωση) παρόλο που με  τα τάστα έρχεται ούτως ή άλλως πίσω. Στην αρχή ταστάρει στα πάνω τάστα και μετά από μια βδομάδα έρχεται μόνο του. Στο ένα μπουζούκι που έβαλα ανθρακόνημα, ΔΕΝ έκανα "μείωση", πήγε πίσω το μανίκι με τα τάστα κι όταν μπήκαν οι χορδές ξαναγύρισε στην ευθεία. Ήταν όμως και καλή κατασκευή.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #65 στις: Μαρτίου 20, 2020, 02:56:25 μμ »
κι ένα τελευταίο, υπάρχει και αυτή η εναλλακτική με κλίμακα 68 και ένωση στο 17ο, και πάλι όμως εκτός "κανόνα 1/3"

ΥΓ. Παρασκευή και ΣΚ δεν έχω και πολύ καλό ιντερνετ κτλ, οπότε πιθανώς να ¨αραιώσουν¨τα μηνύματα, αλλά θα παρακολουθώ

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #66 στις: Μαρτίου 20, 2020, 03:00:19 μμ »
Φίλε Μάνο , εὐχαριστῶ πάρα πολύ γιά τίς ἀπαντήσεις !!!
Μᾶλλον θά διατηρήσω το 18ο τάστο στήν ἔνωση , ἐκεῖ κλίνω , θά τό μετρήσω ὅμως καλύτερα . Νομίζω ἔχω δεῖ μπουζούκια πού παραβαίνουν πολύ τόν κανόνα τοῦ 1/3 .
Νομίζω ἐπίσης ὅτι κλίνω στό να βάλω 2 βέργες , ἡ λύση τοῦ σκαψίματος τοῦ ἐβένου δέν μέ πολυαρέσει . Ὁπότε δέν θά χρειαστῆ καί ἡ κλίση ἀπ'τό 4ο - 5ο τάστο καί πάνω .

Καί πάλι εὐχαριστῶ πολύ ! Καλό Σαββατοκύριακο !!!

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #67 στις: Μαρτίου 20, 2020, 03:39:23 μμ »
Φίλε Λάμπρο είμαι κι εγώ της άποψης να μην σκάψεις τον έβενο για να βάλεις το ανθρακόνημα. Τώρα η λύση που έχεις είναι να βάλεις δύο βέργες αριστερά και δεξιά απ τον έβενο ή καθόλου. Είναι θέμα δικό σου και πως αξιολογείς τα ξύλα που έχεις χρησιμοποιήσει στο μανίκι σου. Αν είσαι σίγουρος για τα ξύλα σου μην βάλεις καθόλου και δούλεψε σωστά με τα τάστα σου για την ακαμψία του μανικιού σου. Αν δεν είσαι σίγουρος , βάλε δύο βέργες. Στα επόμενα μανίκια σου υπολόγισε από πριν αν θα βάζεις βέργα ώστε να βάλεις στο κέντρο του μανικιού σου άλλο ξύλο πχ φλαμούρι σφενδάμι και δεξιά αριστερά τις κόντρες από τα πιο σκληρά ξύλα. 

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #68 στις: Μαρτίου 20, 2020, 03:53:59 μμ »
Φίλε Γιάννη , εὐχαριστῶ γιά τήν ἀπάντηση . Σέ μιά ἀπ' τίς δυό λύσεις κι ἐγώ κλίνω .
Καλό Σαββατοκύριακο !!!

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #69 στις: Μαρτίου 22, 2020, 02:38:32 μμ »
συμφωνώ κι εγώ με τους προλαλήσαντες (προγράψαντες τέλος πάντων, αν υπάρχει αυτή η λέξη  ;D)
:cheesy2:
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #70 στις: Μαρτίου 23, 2020, 09:55:10 πμ »
Ἀγαπητοί φίλοι καλημέρα ,
Αὐτό τό Σαββατοκύριακο ( καλά τό " μέσα " εἶναι καί ἡ καλύτερή μου , σπιτόγατος ἕνα πράμα ) , ἀσχολήθηκα μέ τήν κατασκευή τοῦ μάνικου , ὅπως τό περιέγραψα σέ προηγούμενο μήνυμα , καί τό ἐφήρμοσα στό σκάφος :

Ἔτσι ὅπως εἶναι , ἄν βάλω μιά ρίγα τοῦ μέτρου νά πατάη στό μάνικο καί νά φθάνη ὡς τό χεῖλος τοῦ σκάφους ὅπου θά μπῆ ὁ χορδοκράτης , αὐτή ἀπέχει ἀπ' τό χεῖλος 0,5 ἑκ. Σκέφθηκα , ὅταν θά μπεῖ τό καπάκι 2,5 χιλ. , ἡ ἀπόσταση τῶν 5 χιλ. ἀλλά στή θέση τοῦ καβαλλάρη , θά μειωθῆ στά 2 χιλ. Ἔχουμε : 2 χιλ. + 7 χιλ. τὀ πάχος τῆς ταστιέρας + 1 χιλ. τό τάστο + 2 χιλ. action = 12 χιλ. καβαλλάρης . Δέν ξέρω ἄν σκέφθηκα σωστά....
Ἐπίσης , τελικά τό μῆκος τοῦ σκάφους εἶναι 39 ἑκ. ἀλλά ἐπειδή θέλω τό 18ο τάστο νά ἔρθη στήν ἔνωση , σκέφθηκα νά βάλω τόν καβαλλάρη , ἀντί στά 13 ἑκ. ἀπ' τό τέλος ( 39:3=13 ) , στά 15,1 δηλαδή 2,1 ἑκ. πρός τήν ἠχητική ὀπή . Νομιζω ὑπάρχει αὐτή ἡ ἐλαστικότητα , τί λέτε ;

Ἐπίσης κατασκεύασα καί τό καράβολο . Αὐτό ἔγινε ὅπως καί τό μάνικο μέ τά ἴδια ξῦλα καί σέ ἴδια διάταξη :

Αὐτή τί στιγμή ἔχει μῆκος 25,5 ἑκ. , φάρδος 9 ἑκ. καί πάχος 1,5 ἑκ. Πόσο πρέπει νά εἶναι τό πάχος του ;

Συνεχίζεται........

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #71 στις: Μαρτίου 23, 2020, 03:13:08 μμ »
 Λάμπρο για τον καβαλάρη σου όπως τα περιγράφεις ....μετρήσεις από το χείλος του σκάφους κλπ είσαι σωστά κατά την άποψή μου. Προχώρα φίλε.  {celebrate013} {celebrate012}

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #72 στις: Μαρτίου 23, 2020, 07:46:22 μμ »
Κι εμένα καλά μου φαίνονται όπως τα λες.
Άλλωστε όταν ετοιμάσεις το καπάκι και κάνεις την πρόβα σου βάζοντάς το επάνω στο σκάφος, αν διαπιστώσεις ότι ο καβαλάρης σού βγαίνει κοντός, έχεις περιθώριο να τρίψεις κι άλλο τα χείλη του σκάφους και να τα κατεβάσεις περισσότερο.
Μια μικρή παρατήρηση μόνο, σχετικά με το μήκος του αρσενικού μόρσου που μοιάζει να είναι κοντό. Δεν έχω την εμπειρία να πω αν είναι πραγματικό πρόβλημα, ας πούνε κι άλλοι...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #73 στις: Μαρτίου 23, 2020, 09:09:10 μμ »
Φίλοι Γιάννη καί Στέργιε σᾶς εὐχαριστῶ !!!
Στέργιε τό ἀρσενικό μόρσο εἶναι 6 ἑκ. , ἀρκετά καλά ἐφηρμοσμένο ( δηλαδή ἔχει κανα δυό καπλαμαδάκια δεξιά - ἀριστερά γιά νά ἔρθη ) . Χρειάζεται μακρύτερο ; ( Τώρα ὅτι καί νά ποῦμε......γιά τό ἑπόμενο.....)
Πόσο λοιπόν πρέπει νά εἶναι τό πάχος καί τό μῆκος τοῦ καράβολου ;
Καλό βράδυ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #74 στις: Μαρτίου 24, 2020, 12:20:27 μμ »
Πόσο λοιπόν πρέπει νά εἶναι τό πάχος καί τό μῆκος τοῦ καράβολου ;

το μήκος άστο όσο είναι και το κόβεις μετά με ασφάλεια...
το πάχος εγώ το κάνω 11-12 mm. Γενικά μου έρχεται καλά, σε συνδυασμό με το πάχος του μάνικου στο μαξιλάρι (πάνω κόκκαλο) που το κάνω 15 χιλ. Αυτά τα δύο πάχη όπως καταλαβαίνεις αλληλοεπηρεάζονται ακριβώς γιατί ενώνονται και πρέπει - αφού τελειώσει το καρά.
Αφού ανοίξω τρύπες για τα κλειδιά, το κατεβάζω ως τα 9 mm στην άκρη, δείχνει πιο κομψό.
Άλλοι το κάνουν παχύτερο ή και ακόμα λεπτότερο, καθένας βρίσκει τι του ταιριάζει. Νομίζω πάντως ότι τα 12 είναι καλά, ούτε χοντρό ούτε λεπτό.