ας τα παρουμε ολα, απο το... τελος:
τι θελεις στο τελικο αποτελεσμα; γυαλιστο σατινε ή ματ;
το βερνικι που θα κανεις θελεις να ειναι ντουλαπε ή φυσικο; ( που με τη χρηση της κιθαρας, θα πρεπει να ξαναπεραστει;)
η χρηση της κιθαρας πια θα ειναι, πολυωρη η βιτρινα; πιστευεις οτι τα βερνικια επηρεαζουν τον τελικο ηχο;
γιατι εχεις σαν σκεψη το χρωμα εμποτισμου; ειναι κατι, που δεν σου αρεσει στα χρωματα των ξυλων;
απο εργαλεια βαφης τι εχεις κ τι σκοπευεις να χρησιμοποιησεις; (πιστολι;-πινελο;)
ολα αυτα ειναι που θα καθορισουν πια θα ειναι τα βηματα σου.
(αν ηταν δικια μου-που δεν εχω ιδεα κ απο τα λιγα που εχω διαβασει εδω και αλλου- -και με τα εργαλεια που εχω- κατ αρχην θα γεμιζα με κυανοακρυλικη και τριψιμο σκονη τα μεγαλα κενα, θα στοκαριζα, θα ετριβα, θα εβαζα 2 χερια ακρυλικο σηλερ, αχρωμο γιατι μου αρεσουν οι ηδη ομορφες κατ εμε διχρωμιες των ξυλων, θα ετριβα καλα και θα περναγα με το πιστολι 1 χερι ακρυλικο βερνικι σταυρωτα. στο τελος αλοιφη)
εμποτισμου χρωμα δεν θα εβαζα)
τωρα για να απαντησω στη ερωτηση σου, η σωστη σειρα κατ εμε ειναι αυτη που εβαλες: εμποτισμου-σηλερ-βερνικι
το δυσκολο σταδιο (το εμποτισμου) πρεπει να αποφασισεις με τη φαντασια σου πως θελεις τα τελικα χρωματα. μεχρι και μαυρη ολη που να φαινονται τα νερα, μαυρη μεσα ασπρη οξω , οτι μπορεις να φανταστεις, και αναλογα πρεπει να πραξεις. ισως κ με μασκαρισμα των ηδη ανοιχτων ξυλων.
τα δειγματολογια που τυχον εχεις δει ειναι η εφαρμογη χρωματος εμποτισμου στα ανοιχτοχρωμα ξυλα. στα σκουροχρωμα ειναι μικρη η διαφορα.
καλο ειναι να κινηθεις στην ιδια εταιρια (βαφη-σιλερ-τελικο βερνικι) και ολα αυτα πωλουνται στα μεγαλα χρωματοπωλια (εγγλεζος, λαγος κλπ κλπ) αλλα και σε οποιαδηποτε μικρα της γειτονιας, με την διαφορα οτι στα μικρα δεν θα εχεις την επιλογη σε πολλες μαρκες, μονο κανα 2.
πλεον εχουν ολες οι εταιριες τις σειρες, π.χ. βιβεχρωμ, βιτεξ. μπορεις και σε χρωματα εξωτερικου, π.χ. σικενς , μπενζαμιν μουρ, μονο που ειναι ακριβοτερα.
προσοχη και στην αραιωση. οτι γραφει το κουτι και οχι οτι λεει το ματι.
αλλη προσοχη και στο καιρο, ποτε κατω απο 10βαθμους, ποτε με πολλη υγρασια. (δεν πολυμεριζονται)
προσοχη στα τριψιματα, δεν θελουν βιασυνη.
προσοχη στα εργαλεια, αν βαλεις πινελο, θελει με μαυρη τριχα, αλογισια, απαλο...
οχι το τσιπικο το ασπρο.
τα καλυτερα υλικα να παρεις μπορει να μην εφαρμοστουν καλα με ακαταλληλα εργαλεια.
καλη συνεχεια-σ.