Αποστολέας Θέμα: Καπλαμαδες 3 χιλιοστών  (Αναγνώστηκε 5966 φορές)

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
Καπλαμαδες 3 χιλιοστών
« στις: Ιανουαρίου 11, 2020, 01:54:24 πμ »
Όταν είχα πάει καλλιγας να πάρω καπλαμαδες για φιλέτα και ροζετες είδα κάτι καπλαμαδες 3 χιλιοστών..ύστερα τους είδα και στο σπίτι του Σακκαλη..περιττό να πω ότι ο μουαρε σφενδαμος έχει κάτι σπέσιαλ νερά που δεν τα βρίσκεις στην ακριβότερη κιθάρα.. Και το κόστος απόκτησης.. καμμία σχέση με σετ σφενδαμο πλάτη πλαϊνά.. γνωρίζοντας ότι η πλάτη είναι στα 2,5 χιλιοστά περίπου και τα πλαϊνά μέσο όρο 2 χιλιοστά φαντάζει ιδανικό.. ωστόσο κάτι δεν πάει καλα με αυτη την ξυλεια οσο αφορα την οργανοποιια..γνωριζει καποιος να μας πει τον λόγο??

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Καπλαμαδες 3 χιλιοστών
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 11, 2020, 03:26:44 μμ »
τι εννοεις κατι δεν παει καλα? Εχεις δοκιμασει  με τετοιο καπλαμα και δεν σου βγηκε καλο?
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 11, 2020, 03:35:14 μμ »
οι περισσοτεροι (αν οχι ολοι) δεν κανουν γιατι υποκεινται σε χημικη επεξεργασια.
επισης ο τροπος που βγαινουν (στους περισσοτερους) ειναι περιστροφικης κοπης (σα να ξυνεις με ξυστρα το μολυβι).
οποτε δεν κανουν
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 11, 2020, 03:37:36 μμ »
οποτε δεν κανουν
ή κανουν για αυτους που δεν εχουν μεγαλες απαιτησεις στην διαρκεια ηχου (π.χ. στη κλασικη δεν κανουν σιγουρα, μπορει ομως να ειναι ταμαμ- (μανος) στη ρεμπετικη κιθαρα)
εκτος ισως απο δυο...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 11, 2020, 04:29:44 μμ »
Ενδιαφέρουσα η κουβέντα.
Ανεβάζω 2 σχετικά λινκ για την παραγωγή των καπλαμαδων.
https://youtu.be/AdYDsIhy2VU
https://youtu.be/XP6R0qBmjTI

Λοιπόν.
Φαινεται στα βίντεο ότι γίνεται κάποιου είδους εμβαπτιση σε ζεστό υγρό. Δεν γνωρίζω πληροφορίες τι μπορεί να είναι. Αν απλά πρόκειται για ζεστό νερό που κάνει τους καπλαμαδες να είναι ελαστικοί και να μην σπάνε κατά το κόψιμο, εκτιμώ πως δεν υπάρχει κανενός είδους επιρροή στο ξύλο άρα γιατί να μην κάνει. Το κρίσιμο ερώτημα αν δεν υπάρχει κάποια επιρροή από τυχόν χημικά είναι η ακτινική τομή. Έχω δει καπλαμαδες με ακτινική τομή άρα αν βρω κατάλληλους γιατί να μην χρησιμοποιηθούν.
Το επόμενο ερώτημα που αφορά την οργανοποιια είναι η ξήρανση του ξύλου και η σχετική υγρασία που μπορεί να έχει. Υπόκεινται κάποιου είδους τεχνική ξήρανση σε φούρνο; Αν ναι σίγουρα υπάρχει κάποιο θέμα. Έχω κατά καιρούς πάρει ξύλα που έχουν ξηρανθει όχι φυσικά αλλά σε φούρνο. Αν τα αφήσω 10 χρόνια για παλαίωση και δεν βγάλουν ζημιά, επιλέξω με προσοχή τα κομμάτια που θέλω θα έχω θέμα; Δεν νομίζω τουλάχιστον όχι σημαντικό.
Ενα ακόμα ερώτημα από μέρους μου: Στα βίντεο που ανέβασα οι καπλαμαδες είναι οι κλασσικοί λεπτοί (6/10 να υποθεσω;). Οι καπλαμαδες που έχω στην αποθήκη μου και αναφέρεται ο Γρηγόρης είναι στα 2.5 με 3 χιλιοστά. Είναι η ίδια διαδικασια παραγωγής;
Όταν πάμε να αγοράσουμε ένα σετ για κιθάρα στα 3 χιλιοστά παχος γνωρίζουμε πως κόπηκε. Μάλλον όχι.

Στελιο ο όργανοποιος (δεν αναφέρω το όνομα του) που σου είπε ότι δεν κάνουν πως το αιτιολογησε;
Έχει κάνεις άλλος από εσάς ιδέα για την παραγωγή καπλαμαδων 3 χιλιοστών;
Έχει δοκιμάσει κανείς την χρησιμοποιηση τους;

Εγω πάντως έχω φτιάξει ντουγες για μπαγλαμαδες, έχω βάλει σε μανικα σαν κόντρες και έχω χρησιμοποιήσει σε φιγούρες. Δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Έχω κρατήσει καβατζα και θα φτιάξω και κιθάρα αλλα λόγω έλλειψης χρόνου αργεί. Στην μπουζοκομανα που φτιαχνω η κολατζα θα είναι από καπλαμά μουαρε αφρικανικό ξύλου (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα του) που αγόρασα από Παντελακο.

Αυτή είναι η δικιά μου εμπειρία και θα ήθελα πολύ να μάθω τις εμπειρίες άλλων και ειδικά όσων έχουν επιφυλάξεις.
Όταν πριν από χρόνια, το 2007 πρώτοαγόρασα από τον Καλλιγά τέτοιον καπλαμά, ο μεγάλος σε ηλικία Καλλιγά  μου είπε πως τους κλασσικούς τους παίρνουν οι επιπλοποιοι ενώ τους πιο χοντρός οι οργανοποίοι.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 11, 2020, 05:57:57 μμ »
τι εννοεις κατι δεν παει καλα? Εχεις δοκιμασει  με τετοιο καπλαμα και δεν σου βγηκε καλο?

Αυτό που με ώθησε να πω ότι κάτι δεν πάει καλα είναι η ακαμψία τους..το θυμάμαι να συμπεριφερόταν σαν λάστιχο.. Ενώ σε διαστάσεις 2 χιλ από σετ που περνούμε από μαγαζί για οργανοποιία βλέπεις ότι είναι πιο άκαμπτο.. αυτό είναι που προβλημάτισε εμένα.. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια..

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 11, 2020, 06:54:25 μμ »
Γρηγόρη με το μάτι και χωρίς μετρήσεις με όργανα δεν παρατήρησα κάποια διαφορά. Για την σύγκριση όμως θα πρέπει να μιλάμε για ίσο πάχος με ίση πυκνότητα στα νερά κλπ. Μη ξεχνάμε πως κόβοντας ένα κορμό με σταθερή γωνία κάποια λίγα θα βγούν ακτινικά και τα περισσότερα όχι. Στην ακτινική κοπή τα νερά θα είναι και τα πιο στενά καιι πυκνά, επομένως και τα πιο άκαμπτα (μιλώντας πάντα για τον ίδιο κορμό). Άλλωστε όπως ανέφερα πρέπει να επιλέξουμε τα κομμάτια που κάνουν μόνο. Τα έτοιμα ξύλα για οργανοποιία έχουν ήδη επιλεγεί από τον πωλητή και αυτός έιναι ένας λόγος που προφανώς ανεβάζει το κόστος τους.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Νάσος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλίσανδρος / Bumbiga
  • Αριθμός κατασκευών: 9
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 11, 2020, 11:54:36 μμ »
οι καπλαμάδες έχουν κοπεί περιφερειακά από τον κορμό και έχουν την τάση να παίρνουν το σχήμα του κορμού ξανά δλδ να καμπυλώνουν
Για να τους βάλεις σε κιθάρα πρέπει να βάλεις και αρκετά καμάρια για να τους φέρεις στα ίσια
Δεν νομίζω να κάνουν για μεγάλες επιφάνειες δλδ καπάκια κιθάρας, ενώ για μικρές νομίζω δεν υπάρχει  πρόβλημα πχ ντούγιες ή καλάντζα αφού και εκεί θα δώσουμε στο ξύλο αρκετή καμπύλη
Τα πλαϊνά της κιθάρας του avatar 335 ειναι από καπλαμά μουαρέ 3χιλ.

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 12, 2020, 12:09:30 πμ »
Εχω δει μαδέρι καρυδια  8 πόντους πάχος και 15-20 πόντους φάρδος να καμπυλώνει γιατί στο κέντρο του ήταν το κέντρο του κορμού. Κομμένη απο μαδέρι κελεμπεκι κολάντζα 15 πόντους φάρδος και 3 χιλιοστά πάχος να κυρτωνει αφού έμεινε κομμένη καιρό (χωρίς κάποιο βάρος πάνω της) λόγω πιο αραιων νερών στο κέντρο. Νομίζω όλα είναι θέμα κοπής πρώτον και ξήρανσης δευτερεύοντος. Να μη μιλήσω για καπάκια κολλημένα που κυρτωσαν παρομοίως.

Δημήτρης Σ.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 12, 2020, 06:27:24 πμ »
ενα καλο οργανο* πρεπει να ειναι τα παχη στο οριο, να εχει το μικροτερο βαρος.
για να ειναι στο οριο, πρεπει να ειναι ακτινικα κομμενο, και να μπορεσει αυτο να αντεξει βεβαια στα χρονια.**

οτι ειναι φλατ σαου δεν κανει. ειναι μονο ομορφο. πολυ ομορφο, ζωγραφια το ατιμο, αλλα δεν.
επισης οτι εχει σομφο. ειναι πολυ ομορφο. καλιστεια, μις τροπικο δασος. αλλα δεν.
οι καπλαμαδες γινονται ετσι που ειπε κ ο νασος, με τη μεθοδο της ξυστρας, πιο φλατ σαου δεν υπαρχει, συν οτι εχει υποστει χημικη διεργασια, το σκοτωνει το ξυλο, κοντραπλακεδεϊσον γινεται.

αναγκαζεσαι να αφησεις ψωμι, κανεις χοντροκαμαρια, λες βαζω κανενα ακομη για σιγουρια.
μετα ψοφαει το οργανο, δεν εχει να δωσει, ειναι μουγκαφον, αλλα εκει, το βλεπεις κ χαιρεσαι, μπιμπελο.

* με μεγαλη διαρκεια ηχου, βαθος, ακουστοτητα κλπ.
αλλα μη ξεχναμε οτι μπορει να θελουμε αντιθετο αποτελεσμα, ενα οργανο σκαστο, μονο ατακα, ρηχο. εκει κανουν ολα αυτα, και ειναι κ ομορφα...
** μεγαλη κουβεντα, μπορεις να κανεις κιθαρα με 1 χιλ καπακι, (εχει γινει πειραμα...) να παιξεις την αλλη μερα αστρωτη ετσι οπως ειναι, να μην εχεις ακουσει καλυτερο οργανο στη ζωη σου, αλλα την 2η μερα δεν θα υπαρχει.

δημητρη σιγουρα ειναι αυτα τα 2 που λες.
και σιγουρα υπαρχουν και καλα κομματια που ειναι αλλιως κομμενα, οποτε ειναι οκ.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 12, 2020, 06:43:32 πμ από steliosguitar »
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 13, 2020, 01:04:11 μμ »
Ενδιαφέρουσα η κουβέντα.
Ανεβάζω 2 σχετικά λινκ για την παραγωγή των καπλαμαδων.
https://youtu.be/AdYDsIhy2VU
https://youtu.be/XP6R0qBmjTI

Λοιπόν.
Φαινεται στα βίντεο ότι γίνεται κάποιου είδους εμβαπτιση σε ζεστό υγρό. Δεν γνωρίζω πληροφορίες τι μπορεί να είναι. Αν απλά πρόκειται για ζεστό νερό που κάνει τους καπλαμαδες να είναι ελαστικοί και να μην σπάνε κατά το κόψιμο, εκτιμώ πως δεν υπάρχει κανενός είδους επιρροή στο ξύλο άρα γιατί να μην κάνει. Το κρίσιμο ερώτημα αν δεν υπάρχει κάποια επιρροή από τυχόν χημικά είναι η ακτινική τομή. Έχω δει καπλαμαδες με ακτινική τομή άρα αν βρω κατάλληλους γιατί να μην χρησιμοποιηθούν.
Το επόμενο ερώτημα που αφορά την οργανοποιια είναι η ξήρανση του ξύλου και η σχετική υγρασία που μπορεί να έχει. Υπόκεινται κάποιου είδους τεχνική ξήρανση σε φούρνο; Αν ναι σίγουρα υπάρχει κάποιο θέμα. Έχω κατά καιρούς πάρει ξύλα που έχουν ξηρανθει όχι φυσικά αλλά σε φούρνο. Αν τα αφήσω 10 χρόνια για παλαίωση και δεν βγάλουν ζημιά, επιλέξω με προσοχή τα κομμάτια που θέλω θα έχω θέμα; Δεν νομίζω τουλάχιστον όχι σημαντικό.
Ενα ακόμα ερώτημα από μέρους μου: Στα βίντεο που ανέβασα οι καπλαμαδες είναι οι κλασσικοί λεπτοί (6/10 να υποθεσω;). Οι καπλαμαδες που έχω στην αποθήκη μου και αναφέρεται ο Γρηγόρης είναι στα 2.5 με 3 χιλιοστά. Είναι η ίδια διαδικασια παραγωγής;
Όταν πάμε να αγοράσουμε ένα σετ για κιθάρα στα 3 χιλιοστά παχος γνωρίζουμε πως κόπηκε. Μάλλον όχι.

Στελιο ο όργανοποιος (δεν αναφέρω το όνομα του) που σου είπε ότι δεν κάνουν πως το αιτιολογησε;
Έχει κάνεις άλλος από εσάς ιδέα για την παραγωγή καπλαμαδων 3 χιλιοστών;
Έχει δοκιμάσει κανείς την χρησιμοποιηση τους;

Εγω πάντως έχω φτιάξει ντουγες για μπαγλαμαδες, έχω βάλει σε μανικα σαν κόντρες και έχω χρησιμοποιήσει σε φιγούρες. Δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Έχω κρατήσει καβατζα και θα φτιάξω και κιθάρα αλλα λόγω έλλειψης χρόνου αργεί. Στην μπουζοκομανα που φτιαχνω η κολατζα θα είναι από καπλαμά μουαρε αφρικανικό ξύλου (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα του) που αγόρασα από Παντελακο.

Αυτή είναι η δικιά μου εμπειρία και θα ήθελα πολύ να μάθω τις εμπειρίες άλλων και ειδικά όσων έχουν επιφυλάξεις.
Όταν πριν από χρόνια, το 2007 πρώτοαγόρασα από τον Καλλιγά τέτοιον καπλαμά, ο μεγάλος σε ηλικία Καλλιγά  μου είπε πως τους κλασσικούς τους παίρνουν οι επιπλοποιοι ενώ τους πιο χοντρός οι οργανοποίοι.

Φίλοι καλημέρα ,

Νά πῶ κι ἐγώ αὐτά τά λίγα πού ξέρω γιά τούς καπλαμάδες :
Κατ' ἀρχήν ἡ ἐμβάπτιση σέ καυτό νερό γίνεται γιά νά μαλακώση τό ξῦλο καί νά μήν καταστρέφεται ὅταν σχίζεται , γίνεται κάτι σάν χαλβᾶς . Φυσικά τά μαχαίρια τῶν μηχανῶν τους κόβουν σάν ξυράφια . Τό ἄν βάζουν χημικά δέν τό ξέρω , ἀλλά αὐτό , ἄν γίνεται , γίνεται γιά τήν προστασία τοῦ ξύλου ἀπό ἔντομα . Βέβαια , ἄν γιά τήν ὀργανοποιϊα εἶναι ἀκατάλληλα αὐτά τά ξῦλα , πιθανόν νά μήν ἐνδιαφέρει τούς παραγωγούς , διότι αὐτοί οἱ χοντροί καπλαμάδες δέν χρησιμοποιοῦνται μόνο στήν ὀργανοποιϊα , ἀλλά σέ παντός εἴδους ἐπενδύσεις κατασκευῶν ἀπό φτηνά ξύλα ὥστε ἡ ὅλη κατασκευή νά δείξη πολυτελής καί ν' ἀκριβοπληρωθῆ , ἀλλά νά ἔχη " ψωμί " στό τρίψιμο καί νά μήν κινδυνεύη ἀπό ξετρύπημα .

Ἐπίσης τά ἐμπορεύσιμα ξῦλα , δέν τά περιμένουν χρόνια νά ξεραθοῦν μόνα τους , ἀλλίμονο , αὐτό τούς ἔλειπε !!! Τά ξηραίνουν τεχνητά , σέ φούρνους ἀλλά διοχετεύοντας καί ἀτμό ( ζέστη καί ὑγρασία ) ὥστε νά μή δημιουργηθοῦν ρωγμές ἀπ' τό ἀπότομο στέγνωμα .

Προσωπικά ἔχω κατασκευάσει 2 δουγωτά σκάφη μέ χοντρό καπλαμᾶ 3 χιλ. σφενδάμι μουαρέ ( ταμπουρᾶς μέ δοξάρι , ταμπουρᾶς τοῦ Μακρυγιάννη ) χωρίς κανένα πρόβλημα . Μέ τήν ἴδιο καπλαμᾶ , κολλῶντας 11 φέτες , κατασκεύασα καί μανίκι . Πιστεύω , ὅτι ἐπειδή αὐτοί οἱ χοντροί καπλαμάδες εἶναι κομμένοι χωρίς φύρα , δηλαδή χωρίς νά λείπη ὑλικό ἀπό ἀνάμεσά τους , καί ἐπειδή πουλιοῦνται μέ τήν σειρά πού εἶχαν πρίν σχιστῆ τό ξύλο καί πάρουν τήν μορφή πού ἔχουν τώρα , μποροῦν κάλλιστα νά κολληθοῦν - πρεσαριστοῦν καί νά δημιουργήσουν μαδέρι , πού μποροῦμε μετά νά τό κόψουμε ὅπως μᾶς βολεύει . Φυσικά γι' αὐτό , καλύτερα νά εἶναι κομμένοι ἀκτινικά , ἤ , ἄν εἶναι ἐφαπτομενικά , νά εἶναι ἀπ' τό ἔξω μέρος τοῦ δένδρου ὥστε τά κυκλικά τμήματα πού σχηματίζονται στό σόκορο μετά τό κόλλημα τῶν καπλαμάδων , νά εἶναι σχεδόν εὐθεῖες γραμμές .

Δημήτρη , αὐτό τό ἀφρικανικό μουαρέ ξῦλο πού πῆρες ἀπ' τόν Παντελάκο εἶναι καπλαμᾶς 2,5 χιλ. , καφέ-σοκολατί ; Ἄν ναί , λέγεται " αμαζάκουε " . Εἶναι πολύ ὡραῖο , πῆρα κι ἐγώ !!! ( Τώρα δέν μπορῶ θά τ' ὁμολογήσω : τό πῆρα γιά κιθάρα , ἀλλ' ἀργότερα , μοῦ φαίνεται πώς τό κόλλησα τό κιθαρομικρόβιο , ἐμ , βλέπε - βλέπε ὅλο κιθάρες ............)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 13, 2020, 01:57:49 μμ »
μοῦ φαίνεται πώς τό κόλλησα τό κιθαρομικρόβιο , ἐμ , βλέπε - βλέπε ὅλο κιθάρες ............)

κολλάει το άτιμο, είναι και η κιθάρα πιο "ευγενής" κατασκευή απ' αυτά τα αλήτικα τα μπουζουκοειδή (ωχ τι είπα)

.....

για τους καπλαμάδες αυτούς έχω εμπειρία μόνο από τον Σοφιανό (δεν ξέρω αυτούς τους μουαρέ που λέτε στην Αθήνα, πιθανώς είναι καλύτεροι). Δεν είναι απαγορευτική η χρήση τους, οι συγκεκριμένοι δεν κόβονται με περιστροφή του κορμού (όπως περιγράφει ο Νάσος) αλλά με μαχαίρι που κινείται πάντα στην ίδια φορά (όπως περιγράφει ο Λάμπρος). Αυτό σημαίνει ότι από τον ίδιο κορμό θα βγάλει και εφαπτομενική κοπή (στην αρχή και στο τέλος) και ακτινική (στο κέντρο).
Διαλέγοντας λοιπόν τα κομμάτια από την παρτίδα (στον Σοφιανό, αλλού δεν ξέρω) μπορείς να επιλέξεις την κοπή που θέλεις.
Σαν υλικό δεν είναι συγκρίσιμο με "μασίφ" κομμάτι - έχει όντως μεγαλύτερη ελαστικότητα και πιο χαλαρή συνοχή, αλλά όταν κολληθεί (είτε σε όργανο με ντούγες είτε ακόμα και σε κιθάρα) δεν έχει "δομικό" πρόβλημα.
Το πραγματικό πρόβλημα - τουλάχιστον στα συγκεκριμένα του Σοφιανού - είναι η συνοχή των ινών, που σε επεξεργασία (π.χ. με ροκάνι για την διαμόρφωση ντούγας ή με ρούτερ για "ξάκρισμα" κτλ.) μπορεί να σε προδώσει εύκολα σε σχέση με "μασίφ" κομμάτι: εύκολα πετάει σχίζες ακόμα κι αν προσέξεις την φορά των νερών.
Ίσως αυτό να οφείλεται στον "εμβαπτισμό" που λέτε ότι γίνεται, δεν ξέρω. 
Κατά τα άλλα δεν το βρίσκω απαγορευτικό και είναι και πολύ οικονομικό φυσικά.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 13, 2020, 03:13:05 μμ »
Κ λαμπρό μπορείτε να βάλετε μια δω το του αμαζακουε Γτ δεν το ξέρω αυτό το ξύλο??

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 13, 2020, 10:27:21 μμ »
Φίλε Γρηγόρη , θ' ἀνεβάσω φωτογραφίες ἀλλ' αὔριο , γιατί ἀποφορτίστηκε ἡ κάμερα καί τώρα τήν φορτίζω .
Πιό κάτω δίνω πλροφορίες ( ἀπ' τό διαδίκτυο ) σέ μετάφραση , ἴσως ὄχι τόσο κατανοητή . Οἱ πληροφορίες ἔχουν καί φωτογραφίες τοῦ ξύλου , ἀλλά δεν ξέρω ἄν θά φαίνονται ἀνάμεσα σ' αὐτές ( ἔκανα ἀντιγραφή - ἐπικόλληση ) :
( στά " κοινά ὀνόματα " , πρόσθεσε καί τό " αμαζάκουε " )
Ovangkol (Guibourtia ehie)
Ovangkol (Guibourtia ehie)
Δείτε περισσότερες εικόνες παρακάτω

Κοινό όνομα (ες): Amazique, Amazoue, Μοζαμβίκη, Ovangkol, Shedua

Επιστημονικό όνομα: Guibourtia ehie

Διανομή: Τροπική δυτική Αφρική

Μέγεθος δέντρου: 100-150 πόδια (30-45 μέτρα) ύψος, 3-5 πόδια (1-1,5 μ.) Διάμετρο κορμού

Μέσο βάρος ξηρού: 51 lbs / ft 3 (825 kg / m 3 )

Ειδική βαρύτητα (βασική, 12% MC): .67, .82

Janka Σκληρότητα: 1,330 λίβρες f (5,900 N)

Μονάδα σπασίματος:  20,350 lb f / in 2 (140,3 MPa)

Ελαστικό Modulus : 2,701,000 lb f / in 2 (18,6 GPa)

Αντοχή σύνθλιψης:  9,320 λίβρες f / in 2 (64,2 MPa)

Συρρίκνωση: Ακτινική: 4,3%, Εφαρμογή: 8,3%, Ογκομετρική: 12,1%, Αναλογία T / R: 1,9

Χρώμα / Εμφάνιση: Διαφορετικές αποχρώσεις κιτρινωπού έως κοκκινωπού καφέ με σκοτεινότερες καφέ, γκρι ή μαύρες ρίγες. Το μέτριο πλάτος του σομφού είναι ανοιχτό κίτρινο, σαφώς οριοθετημένο από καρδιά. Μερικές φορές παρατηρείται με ένα σγουρό ή σπασμένο μοτίβο κόκκων.

Κόκκος / Υφή: Ο  κόκκος είναι ίσιος σε ελαφριά αλληλοσυνδεόμενο. Μεσαία έως χονδροειδή υφή, με μέτρια φυσική λάμψη.

Endgrain: Διάχυτο -πορώδες. μεγάλοι πόροι, πολύ λίγοι έως λίγοι? μοναχικά και ακτινικά πολλαπλάσια των 2-3. καταθέσεις περιστασιακά παρόντες · οι δακτύλιοι ανάπτυξης είναι διακριτοί λόγω του περιθωριακού παρεγχύματος και της ελαφράς μείωσης της συχνότητας των πόρων κοντά στα όρια των δακτυλίων ανάπτυξης. το αγγειοκυτταρικό παρέγχυμα, το παστίλιδο, το συρρέον και το περιθωριακό. στενές έως μεσαίες ακτίνες, κανονικές αποστάσεις.

Αντίσταση σκουριάς: Χαρακτηρισμένη ως μέτρια ανθεκτική, με καλή αντίσταση στην επίθεση εντόμων.

Εργασιμότητα: Συνολικά ένα αρκετά εύκολο ξύλο για εργασία, αν και το Ovangkol περιέχει πυρίτιο και μπορεί ως εκ τούτου θαμπό κοπτήρες πρόωρα. Επίσης, εάν ο σπόρος είναι αλληλοσυνδεδεμένος ή εάν υπάρχει άλλο σχήμα στο ξύλο, οι εργασίες τοποθέτησης και άλλες μηχανικές κατεργασίες μπορεί να είναι ενοχλητικές και να προκαλέσουν διάτρηση. Στρέφει, κόβει και τελειώνει καλά.

Οσμή: Αναφέρεται ότι το Ovangkol έχει ισχυρή δυσάρεστη οσμή όταν είναι υγρό, το οποίο εξαφανίζεται όταν στεγνώσει το ξύλο.

Αλλεργίες / τοξικότητα: Εκτός από τους τυπικούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με οποιοδήποτε είδος σκόνης ξύλου, δεν έχουν συσχετιστεί με την υγεία του Ovangkol. Δείτε τα άρθρα Αλλεργίες Ξύλου και Ασφάλεια τοξικότητας και Ξυλείας για περισσότερες πληροφορίες.

Τιμές / Διαθεσιμότητα:  Καλή διαθεσιμότητα τόσο για ξυλεία όσο και για καπλαμά. Το αβέβαιο ξύλο βρίσκεται στο μεσαίο τμήμα των εισαγόμενων σκληρών ξύλων, αν και το σγουρό ή το κομμένο ξύλο είναι πιθανό να είναι ακριβότερο.

Βιωσιμότητα:  Το είδος αυτό δεν περιλαμβάνεται στα Παραρτήματα της CITES και αναφέρεται από την IUCN ως ένα είδος ελάχιστης ανησυχίας.

Κοινές χρήσεις: Έπιπλα, έπιπλα, ντουλάπια, αντικείμενα που γυρίζουν, μουσικά όργανα και δάπεδα.

Σχόλια:  Αυτό το ξύλο κερδίζει το βραβείο για τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ψευδώνυμα, χωρίς να υπάρχει κυρίαρχο όνομα. Όταν χρησιμοποιείται σε κιθάρες, αναφέρεται συνήθως ως Ovangkol. Οι περισσότεροι άλλοι ξυλουργοί προτιμούν το Shedua ή το Amazique, ενώ το καπλαμά πωλείται μερικές φορές με το όνομα Μοζαμβίκη. Όλοι αναφέρονται στο ίδιο είδος ξυλείας: Guibourtia ehie.

Σχετικά είδη:

Bubinga (Guibourtia spp.)
Tiete Rosewood (Guibourtia chodatiana)
Σαρώνει / Εικόνες: Η στρεφόμενη εικόνα είναι ένα τεμαχισμένο σκάφος που αποτελείται από Ovangkol για το σώμα, με Quilted Maple , Wenge και Yellowheart .

Ovangkol (τρίψιμο)
Ovangkol (τρίψιμο)
Ovangkol (σφραγισμένο)
Ovangkol (σφραγισμένο)
Ovangkol (endgrain)
Ovangkol (endgrain)
Ovangkol (endgrain 10x)
Ovangkol (endgrain 10x)
Curly Ovangkol (19 "x 7,8")
Curly Ovangkol (19 "x 7,8")
Το Ovangkol, το Quilted Maple, το Yellowheart και το Wenge στράφηκαν στο πλοίο
Ovangkol (γύρισε)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 13, 2020, 10:31:47 μμ »
μοῦ φαίνεται πώς τό κόλλησα τό κιθαρομικρόβιο , ἐμ , βλέπε - βλέπε ὅλο κιθάρες ............)

κολλάει το άτιμο, είναι και η κιθάρα πιο "ευγενής" κατασκευή απ' αυτά τα αλήτικα τα μπουζουκοειδή (ωχ τι είπα)

.....

;D ;D ;D..........δέν μοῦ ἔμεινε ἄντερο μιλᾶμε......

Tags: