Αποστολέας Θέμα: Η τέχνη του φινιρίσματος μουσικών οργάνων από διεθνή βιβλιογραφία  (Αναγνώστηκε 39575 φορές)

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του φόρουμ,έχω την εξής πρόταση,μετά από μελέτη πολλών ξένων βιβλίων επάνω στο θέμα του φινιρίσματος του ξύλου, έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν πολλές διαφορές στην επεξεργασία ενός επίπλου από την επεξεργασία ενός μουσικού οργάνου,φυσικά κάποιες αρχές φινιρίσματος είναι κοινές, όμως οργανοποιοί που έχουν κυκλοφορήσει βιβλία και εγχειρίδια οργανοποιίας προσεγγίζουν διαφορετικά το θέμα ,γιατί λαμβάνουν υπ όψη την ακουστική των μουσικών οργάνων και έτσι πρέπει.Αν ενδιαφέρεστε μπορώ να μεταφέρω κάποιες πληροφορίες για την τέχνη του φινιρίσματος από ξένη βιβλιογραφία που έχω μεταφράσει ,στην συνέχεια να κάνουμε δοκιμές και να δούμε ποια μέθοδος προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα(αν και αυτό είναι υποκειμενικό),πιστεύω η συζήτηση να βοηθήσει,τι λέτε και εσείς?

ΚαΠα

• Hero Member
Εμένα θα με ενδιέφερε να μάθω και ανεξάρτητα από τα όργανα!!
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

yiannis

• Administrator
  • Hero Member
    • Greek luthiers community
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά...
  • Αριθμός κατασκευών: 15 και αυξάνονται!!!
  • Περιοχή: Πειραιάς
 Μία ψήφος και από εμένα φίλε Sforzando γιατί τα είχα τα θεματάκια μου στο τελείωμα του οργάνου.
 Θα περιμένω το θέμα γιατί εχώ πολλες απορίες να λύσω.

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
   Ξεκινάω με κάποια στοιχεία για την γομαλάκα αφού  η χρήση της αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές με την γνωστή μπάλα.
•   Όλοι οι τύποι αυτής της ρητίνης ανήκουν στην κατηγορία των σκληρών ρητινών και διαλύονται κατά 99% σε οινόπνευμα.
•   Η γομαλάκα για την χρήση σε βερνίκια, για μουσικά όργανα, χρειάζεται μίξη με άλλες πιο μαλακές ρητίνες όπως: sandarac,elemi,manila copal,gum mastic.
•   Μια βασική αναλογία γομαλάκας και οινοπνεύματος είναι 300 έως 400gr γομαλάκα σε 1 lt οινόπνευμα.
•   Το οινόπνευμα πρέπει να είναι 95 βαθμών σε διαφορετική περίπτωση το μίγμα γίνεται πολύ παχύρρευστο.
•   Το διάλυμα που προκύπτει από την παραπάνω αναλογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ένα πολύ καλό γυαλιστικό(polish).

Μεθοδολογία για French polishing-(προετοιμασία επιφάνειας)
•   Η προετοιμασία των επιφανειών του οργάνου είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό μέρος για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Πολύ καλό γυαλοχαρτάρισμα με γυαλόχαρτα που έχουν διαφορετικό αριθμό κόκκων, ξεκινάμε με 60 και συνεχίζουμε με 100,150,180,220,240.
•   Απομακρύνουμε την σκόνη από την επιφάνεια του ξύλου με την βοήθεια ενός στεγνού πινέλου αρκετά συχνά και μεταξύ της εναλλαγής στα διάφορα γυαλόχαρτα.
•   Το τρίψιμο πρέπει να γίνεται με την φορά των νερών του ξύλου και για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τάκο από φελλό, στον οποίο τυλίγουμε το γυαλόχαρτο.
•   Η σκόνη πρέπει να απομακρύνεται εντελώς από την επιφάνεια του ξύλου, αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα της επιφάνειας που θα προκύψει στο τέλος.
•   Την επιφάνεια του καπακιού την τρίβουμε τελευταία μετά το σκάφος και το μπράτσο.
•   Εάν το ξύλο έχει μικροοπές και ανοίγματα τα σφραγίζουμε με κάποιο κατάλληλο wood filler, μπορεί να είναι και ψιλή σκόνη από το ίδιο το ξύλο μαζί με κόλλα.
•   Περνάμε με πινέλο ένα χέρι γομαλάκα που ενεργεί σαν σφραγιστικό(sealer),όταν στεγνώσει ακολουθεί το άπλωμα του πληρωτικού πόρων(woodfiller), η πάστα πλήρωσης των πόρων μπορεί να περαστεί με μια μπάλα από λινό και με κυκλικές κινήσεις. Το πλεόνασμα της πάστας πρέπει να αφαιρεθεί με επιμέλεια αφού η επιφάνεια στεγνώσει για 6 έως 8 ώρες κατά μέσο όρο.
•   Στην συνέχεια μετά την πλήρωση των πόρων τρίβουμε με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο για να πετύχουμε μια πολύ λεία επιφάνεια, δεν πρέπει να παραμείνει κανένα υπόλειμμα από την πάστα στην επιφάνεια που θα λουστράρουμε, καθαρίζουμε επιμελώς την επιφάνεια από την σκόνη που θα προκύψει.
•   Woodfiller υπάρχει έτοιμο σε διάφορα χρώματα του ξύλου.
•   Μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας από ορυκτά ή οργανικά σώματα και συνδετικά μέσα, εκτός από την σκόνη ελαφρόπετρας που ανήκει στα ορυκτά σώματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλευρο ρυζιού ή δεξτρίνη και σαν συνδετικό μέσο το ίδιο το διάλυμα γομαλάκας…(συνεχίζεται)…

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
Πολυ ενδιαφερον θεμα τελικα!!!
Περιμενουμε τη συνεχεια!!

ΥΣ  Συντομα θα προσπαθησω να βαψω το καπακι ενος μπαγλαμα
οποτε οι πληροφοριες αυτες ειναι πολυτιμες!!

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Κάτι πολύ σημαντικό που ξέχασα να αναφέρω στα παραπάνω είναι το εξής:Όταν περνάμε το woodfiller για να σφραγίσουμε τους πόρους με το λινό ύφασμα το τρίβουμε αρκετά και με κάποια πίεση για να εισχωρήσει καλά μέσα στους πόρους του ξύλου,αφού το έχουμε τρίψει καλά με το λινό, το πλεόνασμα το σκουπίζουμε αμέσως, πριν στεγνώσει,αν στεγνώσει και υπάρχει πλεόνασμα υλικού θα είναι πολύ δύσκολη μετά η αφαίρεση του. Αφού έχουμε αφαιρέσει το πλεόνασμα με την χρήση ενός καθαρού νέου λινού υφάσματος τότε αφήνουμε την επιφάνεια για 6-8 ώρες για πλήρες στέγνωμα του πληρωτικού.Στην συνέχεια το τρίψιμο πρέπει να γίνει με γυαλόχαρτο 320 για να προκύψει η λεία επιφάνεια.

Vagges2010

• Hero Member
Sforzando πολύ ωραίο θέμα που ενδιαφέρει πολλούς. Επίσης το γράψιμό σου αναλυτικό και κατατοπιστικό. Συνέχισε περιμένουμε με ανυπομονησία !!!!!!
If one can do it, I can do it. If no one can do it, I must do it.

http://vagges2010.blogspot.com/

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
αν θελουμε να χρωματισουμε το ξυλο με βαφη εμποτισμου σε ποια φαση το κανουμε? αν πχ περασουμε το γυμνο ξυλο τι γινεται μετα με το filler? μηπως θα πρεπει να εφαρμοσουμε wood filler απευθειας στο ξυλο, στην συνεχεια να το εμποτισουμε με βαφη και μετα να συνεχισουμε με γομολακα? ρωταω γιατι δεν εχω ασχοληθει με αυτη τη μεθοδο. συνηθως ψεκαζω νιτρο.

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Καλησπέρα σε όλους, φίλε Δημήτρη, είμαι σίγουρος πως το καπάκι του μπαγλαμά θα το λουστράρεις πολύ καλά αν κρίνω και από το λουστράρισμα του μπουζουκιού σου στο blog σου!! Vagges2010  σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ,κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και ελπίζω να βοηθηθούμε όλοι μας με την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων.Σχετικά τώρα με το ερώτημα του φίλου Elias: Γενικά η πλήρωση των πόρων του ξύλου πρέπει να γίνεται μετά την βαφή του, χωρίς να αποκλείεται και το αντίστροφο. Στην περίπτωση που ακολουθήσουμε πρώτα το πληρωτικό πόρων και μετά την βαφή πρέπει να σιγουρευτούμε πως το πληρωτικό πόρων μπορεί να βαφτεί καλά. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως είναι καλύτερα να προηγείται η βαφή και να ακολουθεί το wood filler,αυτό προτείνουν τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις οι οργανοποιοί στα βιβλία που έχω μελετήσει.Επανέρχομαι σύντομα...

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
=Ανδρέου Δημ. link=topic=39.msg290#msg290 date=1302720530]
Πολυ ενδιαφερον θεμα τελικα!!!
Περιμενουμε τη συνεχεια!!

[quote authorΥΣ  Συντομα θα προσπαθησω να βαψω το καπακι ενος μπαγλαμα
οποτε οι πληροφοριες αυτες ειναι πολυτιμες!!
[/quote]

Δημητρη και εγω αυτο κανω ακριβώς......κοιτα συμπτωση,χαχαχαχα
Και εμενα μ ενδιαφερει το θεμα και το παρακολουθω.

Elias

• Sr. Member
αν μετα την βαφη εφαρμοσεις wood filler, τοτε to wood filler δεν θα πρεπει με καποιο τροπο να χρωματιστει και αυτο? το λεω γιατι εχω καποια wood filler απο αμερικη σε διαφορα χρωματα ξυλων πχ μαονι, δεσποτακι. αν χρωματισω το μαονι μου με ανηλινη μπλε ας πουμε, και μετα κλεισω τους πορους του ξυλου με filler στο χρωμα του μαονιου, δεν θα πρεπει να χρωματιστει μπλε και το filler? και κατι αλλο, αν δεν χρησιμοποιησεις filler και βαψεις το ξυλο με ανηλινη, το διαφανο sealer δεν κανει την ιδια δουλεια? εφαρμοζεις, τριβεις, ξανα και ξανα μεχρι η επιφανεια σου να ειναι λεια για το λουστρο. δυστηχως το βαψιμο του οργανου ειναι μια ξεχωριστη τεχνη απο μονο του και χρειαζεται να αφιερωσεις πολυ χρονο για να τα καταφερεις. που θα παει καποια στιγμη θα τα καταφερω και εγω.

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Φίλε Elias το wood filler μπορεί να χρωματιστεί και από την βαφή που θέλεις να χρησιμοποιήσεις,έχεις για παράδειγμα analine dyes,χρωστικές δηλαδή ανιλίνης ,μπορείς στο wood filler να προσθέσεις έτοιμο διάλυμα ανιλίνης για να το χρωματίσεις,όμως πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους βαφή-wood filler-βερνίκι πρέπει να είναι συμβατά μεταξύ τους,αν χρησιμοποιείς χρωστικές οινοπνεύματος πρέπει και το πληρωτικο πόρων και το βερνίκι που θα χρησιμοποιήσεις να χρησιμοποιούν ως διαλύτη το οινόπνευμα.
Το διάφανο sealer κάνει και αυτό για την πλήρωση των πόρων αλλά και αυτό πρέπει να είναι συμβατό με το βερνίκι,αν έχεις sealer νίτρου και το βερνίκι σου πρέπει να είναι νίτρου.Πάντως κατά την άποψη μου δεν πρέπει να βάφεις τα ξύλα, το μαόνι και γενικά τα πολύτιμα εξωτικά ξύλα είναι πολύ όμορφα στο φυσικό τους χρώμα.

Elias

• Sr. Member
εχεις δικιο οτι τα ξυλα απο μονα τους ειναι ομορφα, αλλα εγω ασχολουμε με ηλεκτρικες κιθαρες, και ετσι πολλες φορες προσθετεις καποιο χρωμα. μεχρι τωρα αν ηθελα να φαινονται τα νερα του ξυλου εβαφα απευθειας το ξυλο με ανηλινη, μετα σιλερ νιτρου και επειτα βερνικι νιτρου. το προβλημα ειναι οτι ειδικα στο μαονι που εχει πορους, μετα απο το σιλερ η επιφανεια φαινεται λεια, και μολις εφαρμοσεις το βερνικι εκει βλεπεις οτι παλι εχεις ατελειες. σαν να αποροφαει το ξυλο το βερνικι σου. εκει ειναι το προβλημα μου. δοκιμασα με wood filler αλλα δεν μου αρεσε το αποτελεσμα, εβαλα το filler, μετα περασα ανηλινη αλλα ειναι σαν να χανεις τα νερα του ξυλου. θα το εβαζα πλεον μονο αν εβαφα solid χρωμα. γιαυτο θελω να μαθω ποια ειναι η προετοιμασια που θα σε κανει να εχεις το βερνικι σου λειο σαν καθρεπτη.

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Φιλε Ελιας κατα συμπτωση φτιαχνω μια κιθαρα ηλεκτρικη και με εχει προβληματίσει και εμενα το θεμα του βαψιματος της.Τα ξυλα ειναι μαονι και κελεμπεκι.Μετα χαρας θα δεχομουν καποια βοηθεια ή και συνεργασια ακομα,αν υπαρχει προθεση και ειναι εφικτο εννοειτε...!!!!

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
Φίλε Elias εφόσον πρόκειται για ηλεκτρική κιθάρα τότε σίγουρα αλλάζουν λίγο τα πράγματα, κάνω μια παρένθεση και ειδικά για την περίπτωση της ηλεκτρικής κιθάρας, όταν πρόκειται να ακολουθήσει αυτό που λένε οι κατασκευαστές ηλεκτρικής στο εξωτερικό- finish color σε γενικές γραμμές μπορείς να ακολουθήσεις την εξής σειρά:

•   Πολύ καλή προετοιμασία του ξύλου με διαδοχή γυαλόχαρτων που θα φτάσουν έως και το 320 ή 400.
•   Πλήρης καθαρισμός των επιφανειών από τη σκόνη, ένα κομπρεσεράκι αέρος είναι πολύ καλό για την συγκεκριμένη εργασία.
•   Μασκάρισμα εκείνων των μερών που δεν θέλουμε να βαφτούν όπως τα δεσίματα (binding),ταστιέρα κ.λπ.
•   Για έγχρωμο φινίρισμα ψεκάζεις sanding sealer,επαναλαμβάνεις όσες φορές χρειαστεί για να κλείσουν οι πόροι, μεταξύ των περασμάτων αφήνεις να στεγνώσει πλήρως και τρίβεις με πολύ ψιλό γυαλόχαρτο. Εδώ πρέπει να προσέξεις φίλε Elias, αυτό που αναφέρεις με το λούστρο -ότι σου φαίνεται σαν να τραβάει το ξύλο το λούστρο σε ορισμένα σημεία- είναι πολύ πιθανόν στα σημεία αυτά να μην έχουν σφραγιστεί οι πόροι του ξύλου όπως στην υπόλοιπη επιφάνεια.
•   Εναλλακτικά του sanding sealer μπορείς να χρησιμοποιήσεις wood filler.
•   Στη συνέχεια ψεκάζεις έγχρωμες στρώσεις color coats, (στέγνωμα μεταξύ των χεριών).
•   Αφαιρείς το μασκάρισμα από το binding και ψεκάζεις διάφανο βερνίκι- clear top coats,περισσότερες και λεπτότερες στρώσεις είναι προτιμότερες από λίγες και παχιές,(στέγνωμα μεταξύ των χεριών).
•   Ψεκάζεις τα τελευταία χέρια με high -gloss βερνίκι.
•   Το όργανο σε αυτή τη φάση πρέπει να μείνει όσο χρειαστεί, για να ξεραθεί καλά το σύνολο των στρώσεων του βερνικιού, τουλάχιστον μία εβδομάδα ή και περισσότερο.
•   Ακολουθεί αυτό που είναι γνωστό ως Final rubbing and polishing και είναι αυτό το τελευταίο στάδιο που θα σου χαρίσει την υψηλή γυαλάδα που επιθυμείς.
Κάνε δοκιμές με τα παραπάνω σε test wood  και είμαι σίγουρος πως θα πετύχεις αυτό που θες, εντωμεταξύ θα ανεβάσω και άλλες πληροφορίες για το high-gloss φινίρισμα μόλις βρω λίγο χρόνο.Πιστεύω να βοήθησα λίγο φίλε!
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 15, 2011, 05:06:35 μμ από Sforzando »

Tags: