Καλή χρονιά ,χρόνια πολλά , εύχομαι υγεία και καλές κατασκευές σε όλους!
Την συγκεκριμένη κατασκευή όσον αφορά τις τρύπες , την "δανείστηκα" απο μια φωτογραφία ενός τετράχορδου που είδα εντελώς τυχαία σε σάιτ οργανοποιού.
Ως συνήθως δεν κρατάω φωτογραφίες απ' την κατασκευές , πόσο μάλλον σ' αυτήν που αγωνιούσα ακόμα περισσότερο λόγω της ιδαιτερότητας της!
Η μόνη που τράβηξα η οποία δεν ξέρω αν φανεί χρήσιμη , εμένα μ' έχει βοηθήσει πάρα πολύ στον τρόπο κατασκευής που κάνω, είναι ο παρακάτω οδηγός(πήχη).
Είναι προέκταση ακριβώς στο πλάτος της ταστιέρας, ξεκινάει απ' τον ζυγό και καταλήγει όπως φαίνεται στην φωτογραφία, σχεδόν στην χορδιέρα και λέω σχεδόν επειδή εχω δυο καλούπια για τετράχορδο ...στο ένα είναι ακριβώς!
Επειδή κολλάω πρώτα το μάνικο με το καράολο(διαμορφωμένο) και ύστερα με το σκάφος , η πήχη αυτή με βοηθάει στην ευθυγράμμιση του οργάνου και επίσης με ένα κοπτικό(αντιγραφικό) στο ρούτερ διαμορφώνω το μάνικο πριν κολληθεί με το σκάφος..........στην ουσία είναι έτοιμο και το καπάκι και τα κολλάω ταυτόχρονα!
Έχω φτιάξει αντίστοιχο και για τρίχορδο!
Να πω δυο λόγια και για την κατασκευή.
Συγκριτικά με τα προηγούμενα τετράχορδα που έχω φτιάξει, αυτό ειναι ελαφρύτερο κι ο λόγος είναι ότι παρότι το σκάφος είναι τριανταφυλλιά , το αρχικό πάχος της δούγας ήταν 2,4 χιλ, οπότε μετά το τρίψιμο έχει καταλήξει σε κάποια σημεία λιγότερο απο 2 χιλ .
Επίσης στο μάνικο έχουν μπει ελαφριά ξύλα με δυο "στενές" κόντρες απο σκληρό ξύλο εν αντιθέσει με τα προηγούμενα που έβαζα τέσσερις.
Βέβαια μπήκε βέργα , αλλά βέργα είχε μπει και στα προηγούμενα οπότε τώρα είναι ελαφρύτερο.
Τα καμάρια έχουν μπει παράλληλα, το μεσαίο έχει μπει ενδοιάμεσα απ' τις δυο μικρές τρύπες(τουίτερ και μιντρέιτζ)
και απέχει κάπως απ' το καμάρι της φωνής.
κλίμακα: 67
καπάκι: έλατο Αμερικάνικο engelmann (πρώτη φορά χρησιμοποιώ)
μάνικο: φλαμούρι, μεράντι, τριανταφυλλιά
καράολο: μεράντι και το κεφαλάρι καρυδιά και σφεντάμι
ταστιέρα: βέγγε και η κλάρα σφεντάμι
πεναρια: καρυδιά
ροζέτες: η κεντρική βέγγε ,φλαμούρι και οι μικρές μουριά, βέγγε , φλαμούρι
.....τα κλειδιά δεν μου άρεσαν, θα αντικατασταθούν, δεν είχα άλλα.....
Εχθές το απόγευμα του πέρασα χορδές , ο ήχος του για τα δικά μου γούστα είναι αρκετά "αισιόδοξος" και στο παίξιμο πολύ μαλακό!
Στην διάρκεια της μέρας πιστεύω να βρω τον χρόνο να ανεβάσω και ήχο!