Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο  (Αναγνώστηκε 6314 φορές)

rogtek

• Newbie
  • *
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
« Απάντηση #30 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2019, 01:59:55 μμ »
Καλησπέρα σε όλους!
Καταρχήν σας ευχαριστώ για τα πολύ ενθαρρυντικά σχόλια! ;D
Τώρα που έχει τελειώσει η κατασκευή και όσο μαθαίνω, προσπαθώ να καταλάβω τα λάθη και πως να μην τα ξανακάνω.Θα ήθελα την γνώμη σας, ειδικά όσον αφορά το θέμα του βουλιάγματος στο καπάκι. Η λογική μου όταν ξεκίνησα τον μπαγλαμά ήταν να είναι όσο πιο "στανταρ" γίνεται (διαστάσεις, πάχη, σχήμα, καμάρια κλπ).Το καπάκι είναι από κέδρο (2,1 χιλ πάχος) όπως και το καμάρι (10χ5 χιλ). Προς το παρόν φαίνεται ότι έχει βυθιστεί, όσο ήταν να βυθιστεί και ελπίζω ότι έχει σταθεροποιηθεί εκεί. Επίσης, πολύ πιθανόν να έφταιξε και το γεγονός ότι το καμάρι δεν έχει πατήσει τέλεια στα χείλη του σκάφους. Επίσης, το καπάκι δεν ήταν μπομπε όταν το έφτιαξα.
Τι πιστεύετε ότι θα έπρεπε να κάνω στην συγκεκριμένη περίπτωση για να αποφύγω το πρόβλημα; Επίσης, σε γενικές γραμμές πως επηρεάζει αυτό το βούλιαγμα την ακουστική του οργάνου;
Ευχαριστώ

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #31 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2019, 02:36:34 μμ »
ο κεδρος δεν ενδεικνυται για καμαρι (ο κεδρος που βαζουμε για καπακι)
η θα βαλεις ελατο ισοβενο, μπορεις και φλαμουρι, η κεδρο που βαζουμε στα μπρατσα της κιθαρας (Cedrela odorata)
αλλα καλυτερα ο ελατος σαν 1η επιλογη
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

MacArveli

• Newbie
  • *
« Απάντηση #32 στις: Φεβρουαρίου 01, 2020, 05:33:15 μμ »
Καλησπέρα σε όλους. Μιας και το παρόν νήμα ταίριαζε σε αυτό που ήθελα να ρωτήσω, είπα να μην ανοίξω άλλο.

Ονομάζομαι Ηλίας και σας διαβάζω εδώ και κάποιες μέρες, αφού μου έχει καρφωθεί η ιδέα στο μυαλό να ξεκινήσω να φτιάχνω μουσικά όργανα καθαρά για ιδίαν χρήση και πέραν τούτου, επειδή νομίζω ότι η κατασκευή αποτελεί ξεχωριστή τέχνη από μόνη της. Η επαφή μου με την μουσική περιλαμβάνει πολλά χρόνια ασχολίας με διάφορα πνευστά και από έγχορδα μόνο την κιθάρα. Κάποια περάσματα από λαγούτα και μπαγλαμάδες δεν τα προσμετρώ εφόσον ήταν ολιγοήμερα.

Στο δια ταύτα, όταν αποφάσισα ότι θα ήθελα να ασχοληθώ με την οργανοποιία σκέφτηκα να φτιάξω ένα μπουλγάρι, μιας που το έχω χρόνια απωθημένο και που δεν έχω καταφέρει να πιάσω ποτέ ένα στα χέρια μου. Μετά όμως τα έβαλα κάτω και διαπίστωσα ότι με την απειρία μου, καλύτερα να ασχοληθώ με κάτι ευκολότερο για αρχή. Οπότε εσκέφθην να προσπαθήσω να φτιάξω έναν σκαφτό μπαγλαμά. Εδώ πέρα όμως υπάρχουν δύο θεμελιώδη προβλήματα. Δεν έχω καμία εμπειρία, εκτός από μικρά ξυλόγλυπτα με σκαρπέλα μικρών σχετικά διαστάσεων. Και δεύτερον, από ότι είδα σε διάφορες συζητήσεις σας εδώ, διαπίστωσα ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένη ορολογία την οποία ως επί το πλείστων αγνοώ, οπότε μάλλον θα χρειαστώ κι εκεί βοήθεια...

Από το παρόν νήμα λοιπόν, σκέφτηκα να ξεκλέψω το σχέδιο μιας που από διαστάσεις έχω μαύρα μεσάνυχτα, αλλά προτού ξεκινήσω θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το τι εργαλεία θα χρειαστώ και δεύτερον, ίσως την πιο αστεία ερώτηση που έχετε ακούσει ποτέ. Επειδή η μόνη πρόσβαση σε ξύλα που μπορώ να σκεφτώ εδώ γύρω, μένω στην επαρχία, είναι το κόντρα πλακέ ή λύση του παίρνω κομμάτια από έναν έλατο εδώ στο βουνό ή και από άλλα δέντρα, πάντα σε νόμιμα πλαίσια και τα κόβω στο επιθυμητό σχήμα και μέγεθος είναι εφαρμόσιμη; Μήπως θα πρέπει μόλις φτιάξω την λίστα με το τι θα χρειαστώ να κατέβω μία βόλτα από την πρωτεύουσα;

ΥΓ: Σκεφτόμουν να πάρω το βιβλίο του Φρονιμόπουλου για τον Ταμπουρά του Μακρυγιάννη αλλά μετά από διάφορα σχόλια εδώ μέσα αποθαρρύνθηκα και σκέφτηκα για πρώτο εγχείρημα να δοκιμάσω κάτι πιο εύκολο.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #33 στις: Φεβρουαρίου 01, 2020, 07:21:44 μμ »
Καλώς ήρθες Ηλία !

Από το νήμα που έπιασες , ήδη μπορείς να έχεις μια πρώτη προσέγγιση και κάποιες αρχικές απαντήσεις .

Για την ορολογία , τα υλικά και για κάποια πρώτα εργαλεία , η συμπρωτεύουσα είναι καλύτερη !

Δες λίγο στην ενότητα " μπαγλαμάς " σε αυτά τα δυο καταστήματα . 

https://www.sofianos.net/

http://www.dimizparts.gr/

Πριν όμως από τα παραπάνω , κατά τη γνώμη μου βέβαια , δυο είναι εκείνα που

κυρίως χρειάζεται να έχει τόσο ο νεοεισερχόμενος όσο και ο προχωρημένος :

Μεγάλο μεράκι  κι ένα δικό του χώρο εργασίας !   :)
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

MacArveli

• Newbie
  • *
« Απάντηση #34 στις: Φεβρουαρίου 02, 2020, 01:01:43 πμ »
Καλησπέρα Ιωσήφ και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Η αλήθεια είναι ότι έχω υπερβολικά πολύ μεράκι καθώς και χώρο για να δουλέψω, τόσο εξωτερικό όσο και εσωτερικό. Χρόνο δεν έχω πολύ αλλά δεν πειράζει, θα αφιερώνω όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και που θα πάει, θα τα καταφέρω.

Από ότι κατάλαβα, για αρχή θα πρέπει να πάρω ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ξύλο φλαμουριάς και να αρχίσω να το διαμορφώνω στο μέγεθος του σκάφους, μέχρι να έρθουν τα περισσότερο σύνθετα.
Αυτό υποθέτω ότι απαιτεί μέγγενη για ξύλο, ματσόλα, χιλιόμετρα γυαλοχαρτου και Σκαρπέλα. Τα Σκαρπέλα τι θα πρέπει να είναι; Εγώ αυτά που είχα δουλέψει ήταν περισσότερο χαρακτικής. Τώρα υποθέτω ότι θα πρέπει να πάω σε αυτά τα κοίλα προς τα μέσα; Και μεγέθους το ένα δέκατο από την εσωτερική διάμετρο του σκάφους; Ή να πάρω μία σειρά από δαυτα και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο; Εν τω μεταξύ, σκέφτομαι να ρωτήσω έναν ξυλουργό εδώ στο χωριό αν μπορώ να βρω τίποτα εργαλεία μεταχειρισμένα για να ξεκινήσω με αυτά

Επειδή όσο και να διάβασα σχετικά, δεν κατάλαβα πλήρως το κομμάτι των αναλογιών, θα σχεδιάσω σε χαρτιά και φελιζολ αυτούσιο το σχέδιο του rogtek.

Τέλος σχετικά με τα ξύλα, επειδή έχω βρει πολύ ωραία κομμάτια ελάτου χωρίς ροζους, θα πρότεινες να δοκιμάσω κι ένα σκάφος από έλατο; Γενικά όταν ξεκίνησα να σκέφτομαι την κατασκευή του μπαγλαμά στο μυαλό μου ήταν όλο το όργανο εξολοκλήρου από έλατο

Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός. Φοβάμαι μην κάνω τίποτε λάθη τώρα στην αρχή και αποβούν μοιραία. Και το κυριότερο επειδή λόγω οικονομικής στενότητας, θα πάει πολύ πίσω το όλο εγχείρημα.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #35 στις: Φεβρουαρίου 02, 2020, 07:52:32 πμ »
ήταν όλο το όργανο εξολοκλήρου από έλατο

Φοβάμαι μην κάνω τίποτε λάθη τώρα στην αρχή και αποβούν μοιραία
μακαβερλι καλως ηλθες στη παρεα μας.
εχει αρκετα θεματα απο μπαγλαμαδες, που μπορεις να διαβασεις διαστασεις κλπ, και γενικα προβληματισμους αλλα και αντιμετωπιση αυτων κατα τη διαρκεια της κατασκευης.
μεχρι και εγω τωρα φτιαχνω μπαγλαμα  ;D , που δεν εχω ιδεα καθολου...   αλλα μη με παρεις σοβαρα.
αυτο που μπορεις να κανεις ειναι ν ανοιξεις ενα θεμα στο καταλληλο μερος  (π.χ. παρουσιαση κατασκευων ή κατασκευες εγχορδων) με τιτλο π.χ. "κατασκευη μπαγλαμα απο αρχαριο"
και εκει παρουσιαζοντας φωτο και την προοδο της δουλεια σου , βημα βημα θα αντιμετωπιζεις το καθε ειδους θεματακι που μπορει να δημιουργηθει...

για το θεμα των υλικων:
 αυτα τα 2 που παραθετω δεν συμβαδιζουν (κατα την γνωμη μου-και χωρις να πολυγνωριζω οπως προειπα) μεταξυ τους. το ελατο δεν ειναι κ το καλυτερο υλικο για πλατη, ομως κανει σουπερ για καπακι. απο πισω πρεπει να βαλεις κατι σκληροτερο, που να αντεχει στα χρονια.
λαθη θα κανεις παντοτε στη κατασκευη, εδω οργανοποιοι με τεραστια πειρα ολο και κατι κανουν... και αυτο πρεπει να το αποδεχτεις , και να αντιμετωπιζεις οτιδηποτε με ψυχραιμια.
τελος, για τα υλικα δεν χρειαζεται να πας πουθενα, υπαρχουν διαφορα σαϊτ πλεον που κανεις την παραγγελια (και τηλεφωνικα...) και στα στελνουν σπιτι σου, εκτος αν θες να το πιασεις, να το "ψηλαφισεις" το ξυλο πριν την αγορα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ρίκοκο-Βερίκοκο-αχλάδι και αμυγδαλιά στου Προφήτη Λιά τα στενά.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #36 στις: Φεβρουαρίου 03, 2020, 03:37:18 μμ »
MaCarveli αν πατήσεις στην αναζήτηση <<μπαγλαμας>>βγάζει 9 σελίδες,κάτσε ήρεμα και ρίχτο στην μελέτη,θα πάρεις πολλές ιδέες,αυτό που σου είπε ο Στελιος ότι το έλατο δεν κάνει για σκάφος,ούτε για μάνικο ούτε για καράουλο,πάρε κάνα φλαμούρι που είναι σχετικά ευκολοδούλευτο και ξεκίνα
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Tags: