Αποστολέας Θέμα: Το Μπουζούκι του κιθαρίστα νούμερο 6  (Αναγνώστηκε 22539 φορές)

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
Απ: Το Μπουζούκι του κιθαρίστα νούμερο 6
« Απάντηση #270 στις: Μάρτιος 13, 2020, 01:19:19 μμ »
κι εγω μια χαρα το ακουω .Κι αν δεν το ελεγες δεν θα ακουγα ουτε τασταρισμα..........ε τωρα κατι πιανω αφου μας εβαλες σε τετοιο τριπακι
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 13
« Απάντηση #271 στις: Μάρτιος 15, 2020, 08:46:54 μμ »
Παιδιά σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε ο ήχος.

Από τις αντιδράσεις σας διακρίνω ότι το τασταριστό ηχόχρωμα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ακόμη και ως έχει (όπως είναι λόγου χάριν ο ήχος της κιθάρας φλαμένκο) χωρίς άλλες διορθώσεις. Τέτοιες διορθώσεις ωστόσο σκεφτόμουνα ότι θα μπορούσαν να είναι:

1.   Ανύψωση του καβαλάρη για να μειωθεί/εξαλειφθεί το ταστάρισμα.
2.   Προσεκτικό τρίψιμο στα τάστα για τη δημιουργία ρελιέφ
3.   Προσεκτική λέπτυνση του μάνικου ώστε να ενθαρρυνθεί να ενδώσει λίγο ακόμη λόγω «αδυναμίας» και να «σκεβρώσει» μια ιδέα περισσότερο δημιουργώντας ρελιέφ.
4.   Αναμονή μερικών μηνών ώστε το μάνικο να εξαντλήσει όλη την κύρτωση που του έμελλε να υποστεί πριν καθίσει στο τελικό του σχήμα.

Όπως είχα αναφέρει και παλιότερα http://www.luthier.gr/index.php?topic=3866.msg72275#msg72275 το 6ο σκόπευα να είναι “ένα μπουζούκι για ηχοληψία που να απαιτεί την ελαχιστότατη προσπάθεια από το μουσικό”, δηλαδή με τη χαμηλότερη δυνατή απόσταση χορδών (action). Άρα η λύση 1. δεν είναι επιθυμητή.

Η λύση 2. παρ’ όλο που είναι αναστρέψιμη (καθώς τα τάστα μπορούν ν’ αντικατασταθούν αν χρειαστεί) δεν ενθουσιάζει γιατί μειώνει τη διάρκεια ζωής τους.

Η λύση 3. δεν είναι αναστρέψιμη. Σε περίπτωση λάθους έχουμε αδιέξοδο. Απορρίπτεται.

Η λύση 4. φαίνεται η πιο συνετή, αλλά απαιτεί υπομονή...  Αν το μάνικο κυρτωθεί ακόμη λίγο τότε ο τασταριστός ήχος θα μειωθεί/χαθεί. Αν παραμείνει ως έχει τότε θα μείνουμε με ότι έχουμε -που είναι πάλι καλό. Ας αποφανθεί λοπόν το ...κισμέτ του μάνικου!

Παράπλευρη απώλεια αυτής της επιλογής είναι η καθυστέρηση του βερνικώματος. Αυτό βέβαια δεν θα εμποδίσει την προεργασία (πλήρωση πόρων και τριψίματα) που είναι και το σοβαρότερο κομμάτι του φινιρίσματος.

..............................................

Στο μεταξύ παρέλαβα το ψηφιακό μοιρογνωμόνιο που είχα παραγγείλει και θα επιχειρήσω να πω λίγα πράγματα παρ’ όλο που το φόρουμ διαθέτει τους καθ’ ύλην αρμόδιους -ξέρουν αυτοί κι ας ετοιμάζονται να μας φωτίσουν λίγο περισσότερο...😊

Break-angle (γωνία προσβολής)

Η break-angle αποτελεί όπως φαίνεται θεμελιώδες μέγεθος για τα όργανα που δεν έχουν κολλημένο καβαλάρη (μπουζούκια, μαντολίνα, κιθάρες archtop, έγχορδα -όπως το βιολί και το τσέλο κλπ.)

Επηρεάζει άμεσα τη δύναμη με την οποία ο καβαλάρης πατάει το καπάκι, δηλαδή την ένταση αλλά και τη χροιά του ήχου. Όπως κάποιοι αναφέρουν, επηρεάζει επίσης και τη φαινόμενη δυσκολία στο παίξιμο (παρ’ όλο που αυτό το τελευταίο δεν θεμελιώνεται θεωρητικά καθότι η τάση της χορδής -άρα και η δυσκολία στο παίξιμο- για ένα δεδομένο κούρδισμα παραμένει σταθερή ανεξάρτητα από γωνίες).

Μετρήθηκαν οι break-angles για τα δύο ακραία σενάρια του συγκεκριμένου οργάνου, δηλαδή για τον ψηλότερο επιθυμητό καθώς και για τον χαμηλότερο δυνατό καβαλάρη (σούπερ κουνούπι) όπως επιλέχτηκαν από τον πίνακα εδώ http://www.luthier.gr/index.php?topic=3866.msg72483#msg72483

Ψηλός καβαλάρης: 12,30mm – action 1.45mm
Break-angle = 6,45 μοίρες

Πολύ χαμηλός καβαλάρης: 11,30mm – action 0.95mm
Break-angle = 6,05 μοίρες
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 15, 2020, 09:56:49 μμ από Stergios_craftopia »

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #272 στις: Μάρτιος 15, 2020, 08:51:27 μμ »
Πληροφοριακά, πάνω στο ίδιο θέμα, το 5ο μου μπουζούκι όπως ίσως θυμάστε, αρχικά είχε υπερβολικά ψηλό καβαλάρη http://www.luthier.gr/index.php?topic=3843.msg69273#msg69273 (δηλαδή πολύ μεγάλη break-angle) και το όργανο είχε έναν ήχο μάλλον ελλιπή και ανεπιθύμητο. Ανεβάζοντας το επίπεδο του χορδοκράτη αργότερα, (δηλαδή μειώνοντας τη break-angle) ο ήχος βελτιώθηκε αισθητά http://www.luthier.gr/index.php?topic=3843.msg69320#msg69320 και είναι αυτός που  είδαμε και ακούσαμε στην έκθεση. Αξιοπρεπής -αλλά όχι κάτι περισσότερο.

Επειδή έχω ακόμη διαθέσιμο το όργανο, έκανα μια προσομοίωση μέτρησης και βρήκα ότι η αρχική πολύ μεγάλη (και ανεπιθύμητη) break-angle ήταν 7,4 μοίρες. Μετά τη διόρθωση κατέβηκε στις 6,5 μοίρες (που μόλις μέτρησα) και η αίσθησή μου είναι ότι μάλλον αγγίζει το άνω όριο και “δεν θα ήθελε” να είναι περισσότερη.

Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή με τους καβαλάρηδες και το σεταπ του 6ου έχω μια ακατανίκητη επιθυμία να ξανα-“επισκεφθώ” το σεταπ του 5ου...  :D

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #273 στις: Μάρτιος 15, 2020, 09:27:20 μμ »
Θαυμάσια η παρουσίαση και το περιεχόμενό της  !    :13:

Επειδή μάλλον το έχασα ... ή το ξέχασα ...
πες μου σε παρακαλώ το action που γράφεις σε ποιό τάστο αντιστοιχεί ;
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #274 στις: Μάρτιος 15, 2020, 09:35:09 μμ »
Οπα , τώρα που μεγάλωσα το πινακάκι σου , το είδα . Πρέπει να αναφέρεται στο 12ο τάστο
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #275 στις: Μάρτιος 15, 2020, 10:05:27 μμ »
Άρχοντας......!!!!!!!!!!!!!  {celebrate013}

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #276 στις: Μάρτιος 15, 2020, 10:14:04 μμ »
Μπραβο στεργιο μας αφηνεις παρακαταθηκη σε ολους ευχαριστουμε!!!!!!!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #277 στις: Μάρτιος 17, 2020, 11:20:44 πμ »
Φίλε Στέργιε , ὅλα ἐξηγημένα στήν τρίχα , σχισμένη στά ἑφτά !!! Στή θέση τους καί νοικοκυρεμένα !!!......
......ὅπως ἄλλωστε καί τά πράγματά σου πού φαίνονται στό πίσω μέρος τῆς φωτογραφίας........
.......ἅμα ὁ ἄνθρωπος εἶναι νοικοκύρης.......

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #278 στις: Μάρτιος 26, 2020, 10:23:45 πμ »
το λοιπον:
ο καβαλαρης μεταφερει ηχητικη ενεργεια στο καπακι.
εκει δεν πρεπει να χαθει τιποτε, μιας και ειναι γνωστο οτι η ενεργεια απο την χορδη μεσω του κοκκαλου μεταφερει μονο το 5% ενω το 95 χανεται σε θερμοτητα.

οταν εχεις 2 σημεια που εκπεμπουν, τοτε δημιουργειται συμβολη οπου σε μερικα σημεια αναλογα βεβαια της συχνοτητας - της αποστασης κλπ, οι συχνοτητες η θα ενισχυθουν (στο πλατος τους) η θα εξαφανισθουν (εκτος φασης)
τα παραπανω ειναι η προσωπικη μου αποψη.

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #279 στις: Μάρτιος 30, 2020, 10:41:23 μμ »
Στέλιο δεν έχω καμιά αντίρρηση στα όσα περιγράφεις.
Στην κλασσική κιθάρα που την ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά, οι εμπνευσμένοι πατέρες της την έχουνε ψάξει -δεν-ξέρω-με-τι-τρόπους- και φαίνεται ότι έχει κατασταλάξει σε κάποια πολύ συγκεκριμένα πρότυπα που παραμένουν λίγο-πολύ σταθερά έναν αιώνα -και βάλε.

Το μπουζούκι όμως μάλλον παραμένει ακόμη αχαρτογράφητο κατά μεγάλο μέρος, παρ’ όλη τη γενναία παραγωγή οργάνων εδώ και δεκαετίες. Ψάχνοντας τα του μπουζουκιού δεν μπορείς να πεις ότι έχει παγιωθεί μια συναντίληψη(!) των κατασκευαστών  για τα θεμελιώδη όπως είναι:
•   το καμάρωμα (bracing)
•   η κατασκευή του σκάφους (σχήμα και διαστάσεις)
•   Το σχήμα η πυκνότητα και η σύνθεση (κόκκαλο ή τι-άλλο και πόσο) του καβαλάρη
•   οι καμπύλες και το πάχος του καπακιού
Ξεχνάω τίποτα;

Σκέφτομαι λοιπόν -για το μπουζούκι λέμε- όσο κάθεσαι κλεισμένος και ασφαλής στην αφετηρία μιας συγκεκριμένης θεωρίας, όλα καλά. Μόλις όμως κάνεις μια επιλογή, το πράμα γίνεται σύνθετο. Ακόμα μια επιλογή και γίνεται πραγματικά πολύπλοκο. Στην τρίτη πια επιλογή το σύστημα είναι ήδη χαοτικό με μόνη πια διέξοδο τη μαντεψιά και τη δοκιμή! 

Και βέβαια αυτή είναι και η γοητεία του… Σαν τους αλχημιστές ένα πράμα, στα όρια της γνώσης και της δεισιδαιμονίας.

Αλλά Στέλιο, αυτό το άτιμο το «σχηματος Λ» που πέταξες απερίσκεπτα και εν ψυχρώ, προκάλεσε υποτροπή στην  ανακατωσούρα με τους καβαλάρηδες! 
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 30, 2020, 11:49:59 μμ από Stergios_craftopia »

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #280 στις: Μάρτιος 31, 2020, 09:11:38 πμ »
...δεν ξερεις τι αλεπουδιαρης ειμαι, επιτηδες τα λεω για να σας εχω κλεισμενους μεσα στα εργαστηρια...*
να παλευεται με χιμαιρες... {celebrate014}

αυτο που λες, ειναι απολυτα σωστο.
παμε κ στα φιλοσοφικα του πραγματος... καιρος ομως δεν ειναι να υπαρχει σιγα-σιγα μια παραδοση στο τομεα του οργανου;
τι στο καλο, 100 χρονια περασανε. ποσα πρεπει να περασουνε ακομη, 200; οι παγετωνες θα μας βρουνε, επισης πρεπει εις το εξης να κανουμε τα οργανα παντος καιρου.  {celebrate015}

*λες και με τον ιο  ;D , να μπορεις να βγεις να κανεις τιποτ αλλο...
αλλα εγω βγηκα. μπαλκονι. τριψιμο καγκελο, περασμα ντουκο με πινελο. β4 σωματικη ασκηση.

εκτος ισως απο δυο...

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #281 στις: Μάρτιος 31, 2020, 09:13:52 πμ »
στεργιο πες και καμια αποψη για τον... θεσσαλονικιο* καβαλαρη...

*καβαλλλλλαρης, σχηματος λλλλλλλλλλλ  {celebrate015}
εκτος ισως απο δυο...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
« Απάντηση #282 στις: Απρίλιος 20, 2020, 04:30:34 μμ »
Καλησπερα και χρονια πολλα.

Χαζευω (ξανα) το θεμα και μιας και το ψαχνω για αγορες ηθελα να σε ρωτησω για τα κοπτικα χελιδονοουρας που χρησιμοποιεις.

Τι διαστασεις εχει το τραπέζιο που αφαιρειται; 1.3 η μικρη πλευρα μαλλον. Υψος και μεγαλη;
Βρισκω κοπτικα  με διαφορες μοιρες απο 7 εως και 14.5. Τι προτιμας εσυ; Με τι κοβεις;

Ευχαριστω....

Εγω και ο Ζοζέφ.
https://woodboats.webnode.gr/

Stergios_lutherie

• Hero Member
« Απάντηση #283 στις: Απρίλιος 20, 2020, 09:40:32 μμ »
Καλησπέρα Γιώργο, χρόνια πολλά.
Το κοπτικό που κατέληξα να χρησιμοποιώ (και δοκίμασα 4!) είναι αυτό: https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B0017V36QG/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o02_s00?ie=UTF8&psc=1
Είναι με κλίση 10 μοίρες αλλά το κυριότερο έχει αρκετό ύψος (16 χιλιοστά) και δεν με ταλαιπωρεί όπως άλλα που έχουν ύψος 13,5 χιλ. Έχω δουλέψει με επιτυχία και με 14 μοίρες.
Για τις διαστάσεις του τραπεζίου που αφαιρείται θυμάμαι το ύψος του που μου βγαίνει 13 με 13,5 χιλιοστά. Αλλά δεν είμαι σε θέση να πω ακριβώς για τη μεγάλη πλευρά. Συνήθως δεν τη μετράω. Απλώς κρατιέμαι ελάχιστα "μέσα" από το ημικύκλιο.
Καλή τύχη στην έρευνά σου...

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
« Απάντηση #284 στις: Απρίλιος 20, 2020, 10:05:04 μμ »
Καλησπερα. Ευχαριστω Στεργιο.
Εγω μεχρι τωρα το βαθος το εκανα αν θυμαμαι καλα 17 αλλα ειχα συνολικο παχος μανικου στην ενωση 26 εκατοστα που μαλλον θα το μικρυνω λιγο, οποτε με επαιρνε...
Ελεγα να δοκιμασω το 20αρι. Αφαιρει 19 χιλιοστα στο πανω μερος αλλα νομιζω οτι θα ειμαι εντος του ημικυκλιου.
Να σαι καλα και παλι...
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://woodboats.webnode.gr/