Από καιρό με γαργαλούσε η κατασκευή ενός pin router και όλα ξεκίνησαν όταν απόκτησα 2 ράγες με γραμμικούς οδηγούς.
Ο σκελετός είναι ένα "Π" από σύνθετο πεύκο (πολλές λωρίδες ενωμένες) που περίσεψε από μια κατασκευή κεραμοσκεπής, κάποια κομμάτια (με μπλε λαδομπογιά) από ένα πρέκι μιας μεγάλης πόρτας που έγινε αλουμινένια και κάμποσο κόντρα πλακέ σημύδας. Μετά τις πρώτες δοκιμές όπου είδα τζόγο στην πλαινή διεύθυνση, πρόσθεσα και οδηγούς τηλεσκοπικούς συρταριών και πλέον ο τζόγος εκμηδενίστηκε. Τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσαν να μπουνε τέτοιοι οδηγοί στη θέση των γραμμικών με τις ράγες με ασύγκριτα μικρότερο κόστος. (4 ευρώ το ζευγάρι έναντι καμιάς 50αριάς).
Αφού κατασκευάστηκε το "βαγόνι" με λαμαρίνα 3 χιλιοστών στον πάτο και μπήκε το ρούτερ πάνω, ζυγίστηκε (περίπου 10 κιλά όλα μαζί) και μπήκαν αντίβαρα (2χ5 κιλά) στο πίσω μέρος ώστε να είναι ομαλή η κίνηση χωρίς μεγάλο έργο. Κάτι αντίστοιχο (χοντρά-χοντρά) με τη λειτουργεία των ασανσέρ. Τα αντίβαρα είναι μασίφ σωλήνες σίδερο οι οποίοι γνωρίζοντας το βάρος ανα μέτρο κόβονται στο επιθημητό μήκος (περί τα 30 εκ.), δένονται σε συρματόσχοινα (3χιλ) και προσαρμόζονται στην κατασκευή με ράουλα στις κατάλληλες θέσεις.
Το όλο σύστημα ήθελα να είναι κινούμενο με το πόδι ώστε να μπορώ να πιάνω το κομμάτι που δουλεύω και με τα 2 χέρια. Αφού δεν "αντέχουμε" προς το παρόν υδραυλικά συστήματα, κατασκευάστηκε "ποδοδιακόπτης" που στην ουσία είναι ένα κοντραπλακέ με μεντεσέδες που τραβάει μία γερή ντίζα ποδηλάτου με το περίβλημα-σωλήνα της. Ακινητοποιόντας τις άκρες του σωλήνα σε σταθερά σημεία, μία άκρη στο πόδι και μία στο μηχάνημα, έχω τη δυνατότητα να κουνάω τον ποδοδιακόπτη χωρίς να αλλάζει η διαδρομή της ντίζας. Με τα σωστά αντίβαρα (έκανα δοκιμές και με βάρη καταδύσεων και δεεεν) το πάτημα είναι απαλό και ομαλό χωρίς κλοτσήματα. Το μόνο θέμα που έχω είναι ότι δε μπορώ με το πόδι να ανεβάζω το ρούτερ όταν τελειώνει η δουλειά του και μέχρι να σκεφτώ κάτι (εγώ,εσείς...

) ανεβάζω όλο το "βαγόνι" με το χέρι.
Στο πάνω μέρος του βαγονιού έχω βάλει μια ντίζα η οποία στην ουσία είναι οδηγός βάθους για να μη σκάβω βαθύτερα απ'όσο πρέπει.
Τέλος η επιφάνεια εργασίας αλφαδιάστηκε με μαζοχιστική ακρίβεια ώστε να είναι εντελώς κάθετη στο κοπτικό του ρούτερ και κατασκευάστηκαν ένθετα κομμάτια με τους οδηγούς-pins από ντίζες ίδιας διαμέτου με τα κοπτικά που έχω. Μπορώ να παίξω με τις διαμέτρους και να βάλω χονδρότερο κοπτικό σε σχέση με τον οδηγό και να κάνω και κανάλια για binding. Κάποια στιγμή πρέπει να δοκιμάσω και αυτά τα spiral κοπτικά που βλέπω ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα cnc μηχανήματα. Λίγο αλμυρά βέβαια σε τιμή...
Στα του φινιρίσματος, φτιάχτηκε σκελετός με ρόδες βαρέως τύπου για να μετακινώ την κατασκευή και ένα προσάρτημα για να μπαίνει η σκούπα γιατί όπως όλοι ξέρουμε ρούτερ=λίγη σκονίτσα παραπάνω
Μετά από πολλές δοκιμές και μικροδιορθώσεις έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα, η ακρίβειά του είναι φοβερή, καιρός να γίνει και καμιά κιθάρα να πιάσει και τόπο η δουλειά!
[ Invalid Attachment ]