Αποστολέας Θέμα: 3 κρουστά (πήλινα)  (Αναγνώστηκε 1727 φορές)

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
3 κρουστά (πήλινα)
« στις: Οκτωβρίου 29, 2019, 10:05:00 πμ »
Καλημέρα,

Πριν το 2000 η σύζυγος ασχολιόταν με την κεραμική και μετά από προτροπή δική μου έφτιαξε κάποια κρουστά. Είπαμε να τα παρουσιάσουμε και αυτά μιας και δεν έχουμε άλλα κρουστά. Λογικά είναι τουμπελέκια ή ντραμπούκες; Όποιος είναι πιο ειδικός ας μας διαφωτίσει.
Λοιπόν πρόκειται για τρια τουμπελέκια μικρά σχετικά σε μέγεθος. Φτιαχτήκανε τα δυο με κόκκινο πηλό και το ένα με λευκό που βάφτηκε (με χρώματα μαγγανίου αν δεν κάνω λάθος). Η κατασκευή δεν έγινε με τροχό αλλά με κορδόνι ((κορδόνι κορδόνι χτίστηκε όλο στο χέρι), εηού και τυχόν ανομοιομορφίες. Μιας και η επαφή μας μας με τα κρουστά είναι ελάχιστη, ο σχεδιασμός (μέγεθος αναλογία, τρύπας μεβράνης κλπ) έγινε με βάση κυρίως την αισθητική και όχι την ακουστική. Το τελικό αποτέλεσμα είναι για τα άπειρα αυτιά μου καλό αλλά πιο πρίμο από ότι θα περίμενα. Εγώ είχα αναλάβει περάσω τις μεβράνες αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε η σχετική εμπειρία και τελικά κατέληξαν σε έναν με κρουστά στην Πειραιώς και Μενάνδρου.
Μαζί με αυτά είχε φτιάξει και μία στάμνα η οποία δωρίστηκε σε ένα φίλο επαγγελαματία μουσικό που παίζει κρουστά και έκτοτε αγνοεείται η τύχη της. Για την ιστορία και η στάμνα ήταν πρίμα επίσης και ο φίλος την χρησιμοποιούσε σε πιο εξιδεικευμένες ηχογραφήσεις (νομίζω σε ένα δίσκο με τη Σαββίνα Γιαννάτου;)
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: 3 κρουστά (πήλινα)
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 29, 2019, 10:52:56 πμ »
Πολλοί καλλιτέχνες στην οικογένεια!!!! :-*
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 29, 2019, 12:54:05 μμ »
Δημήτρη καλημέρα ,
Πολύ χαριτωμένα τά τουμπερλέκια!!!
Παρ' ὅλο πού δέν ἔχω ἀσχοληθεῖ εἰδικά μέ τά ὄργανα αὐτά στήν πήλινή τους μορφή ( ἄν καί ἔπαιζα στά νειᾶτα μου ἀλλά σιδερένιο τουμπερλέκι ) , νομίζω πώς αὐτά δέν ἔχουν ἕνα συγκεκριμένο σχὴμα , συγκεκριμένες διαστάσεις κ.λ.π. , ἀλλά ἀκολουθῶντας τή μορφή πού κι ἐσεῖς δώσατε , ποικίλουν ἀνάλογα μέ τήν αἰσθητική τοῦ κατασκευαστῆ .
Ὁ ἦχος διαμορφώνεται κυρίως μέ τό πόσο τεντωμένη εἶναι ἡ μεμβράνη , ἀλλά καί μέ τό πόση ὑγρασία ὑπάρχει στό περιβάλλον πού παίζονται . Καί στό μέν ἕνα πού ἔχετε κολλήσει τήν μεμβράνη στό χεῖλος , δέν μπορεῖτε νά κάνετε ἐπέμβαση γιά νά τό κάνετε πιό πρίμο , ἐκτός ἄν τό βρέξετε μέ φίς - φίς καί τό πριμάρετε προσωρινῶς . Στά δέ δύο ἄλλα πού τά σφίξατε μέ σχοινί , μπορεῖτε , ἄν θέλετε νά τά πριμάρετε , νά τά ξεσφίξετε λίγο , νά βρέξετε τή μεμβράνη , καί νά τήν ἀφήσετε μόνη της νά στεγνώση . Τότε θά μπασάρη λίγο .
Γιά τό πόσο θά μπασάρη ἀνάλογα μέ τό ξέσφιγμα , χρειάζονται δοκιμές ὅπως περιέγραψα πιό πάνω . Φυσικά , οὔτε τό δέρμα οὔτε τό πήλινο παθαίνουν τίποτε ἀπ' τό νερό .
Ἐπίσης , μέ τά ὄργανα αὐτά πού ἔχουν δερμάτινη μεμβράνη , ἰσχύει τό γνωστό θέμα , ὅτι ὅταν παίζουν στό ὕπαιθρο μιά καλοκαιριάτικη νύχτα , ἡ ὑγρασία τά κάνει νά ξετεντώνουν καί νά μήν ἀκούγονται καθόλου . Γι' αὐτό , τά παλιά χρόνια στά πανηγύρια ὁ κρουστός ἄνάβε φωτιά καί ἔχοντας 2-3 κρουστά , ἔπαιζε κάποιο ἀπ' αὐτά ἐκ περιτροπῆς ζεσταίνοντας στή φωτιά καί ξανατεντώνοντας τή μεμβράνη τοῦ ὀργάνου πού εἶχε χαλαρώσει ἀπ' τήν ὑγρασία .

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 29, 2019, 03:48:26 μμ »
Πολυφωνία....Αυτά είναι !!!!! Μπράβο σε όλη την οικογένεια Δημήτρη.  {celebrate004}

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 29, 2019, 06:04:38 μμ »
Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Κανονικά πάνε για τη σύζυγό αυτή είναι ο καλλιτέχνης.
Λάμπρο ευχαριστώ για τις οδηγίες.
Αν θυμάμαι καλά ο Πασχαλης φτιάχνει παραδοσιακά κρουστά. Αν έχει καμιά παρατήρηση καλοδεχουμενη.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 30, 2019, 07:10:33 πμ »

ΜΠΡΑΒΟ!!!! πανεμορφα!!!!

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: