Αποστολέας Θέμα: Γνωρίζοντας Το Ξύλο  (Αναγνώστηκε 202673 φορές)

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #45 στις: Φεβρουάριος 22, 2012, 12:47:52 πμ »
Φίλοι μου,
συνεχίζουμε με άλλες τρεις τεχνικές ιδιότητες του ξύλου την σκληρότητα, την ελαστικότητα και την πλαστικότητα.

Σκληρότητα
Σκληρότητα είναι η αντίσταση που παρουσιάζει το ξύλο όταν το κατεργαζόμαστε με διάφορα εργαλεία. Η σκληρότητα εξαρτάται άμεσα από την πυκνότητα του ξύλου και την υγρασία του. Ξύλα με πυκνές ίνες και μικρή υγρασία, είναι σκληρότερα.
Επιφάνειες που είναι κάθετες προς τη διεύθυνση των ινών, παρουσιάζουν μεγαλύτερη σκληρότητα από επιφάνειες που είναι παράλληλες προς τη διεύθυνση αυτή.
Η μέτρηση της σκληρότητας (μέθοδος JANKA), υπολογίζει τη δύναμη σε κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό που χρειάζεται για να εισχωρήσει μία σφαίρα από χάλυβα, ακτίνος 5,642 χιλ. και εγκάρσιας διατομής ενός τετραγωνικού εκατοστού μέσα στη μάζα του ξύλου και σε βάθος ίσο προς την ακτίνα της σφαίρας. Η μέτρηση γίνεται μόνο σε εφαπτομενικές ή ακτινικές τομές και όχι σε εγκάρσιες.
Οι ίνες του θερινού ξύλου καθώς και οι ρόζοι, παρουσιάζουν μεγαλύτερη σκληρότητα από τις ίνες του ανοιξιάτικου ξύλου.
Τα σκληρά ξύλα, κατεργάζονται και συγκολλώνται δύσκολα. Αντίθετα, όσο σκληρότερο είναι ένα ξύλο τόσο τρίβεται καλύτερα και λουστράρεται ευκολότερα.
Η σκληρότητα του ξύλου έχει μεγάλη σημασία για την κατασκευή που θα χρησιμοποιηθεί το ξύλο. Ανάλογα με την σκληρότητά τους τα ξύλα κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:
ΚΩΝΟΦΟΡΑ
Μαλακά (1-2): Ελάτη, Ερυθρελάτη.
Ημίσκληρα (2-4): Παραθαλάσσια πεύκα, πεύκα του βορρά.
Σκληρά (4-20): Πιτς - πάϊν, λάρτσινο.

ΠΛΑΤΥΦΥΛΛΑ
Πολύ μαλακά (0,2-1,5): λεύκες, μπάλσα, σάμπα.
Μαλακά (1,5-3): κλήθρα, φλαμούρι, σημύδα.
Ημίσκληρα (3-6): Δρυς, οξυά, φράξος, φτελιά, ακακία, πυξάρι.
Πολύ σκληρά (9-20): Άρια, τικ, έβενος, έκκι, βέγκε.

Ελαστικότητα
Ελαστικότητα είναι η ικανότητα του ξύλου να λυγίζει χωρίς να σπάει. Όταν παύει να ισχύει η δύναμη που προκάλεσε την παραμόρφωση, το ξύλο ξαναπαίρνει την αρχική του μορφή.
Το χλωρό ξύλο είναι ελαστικότερο από το ξηρό. Ελαστικότερα είναι τα νεαρά ξύλα και αυτά που δεν έχουν ρητίνη ή περιέχουν μικρό ποσοστό. Γενικά, τα μικρού ειδικού βάρους ξύλα (ελαφρά) είναι ελαστικότερα.
Η ελαστικότητα αποτελεί πλεονέκτημα του ξύλου όταν επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση επικείμενης θραύσης του, αλλά μειονέκτημα όταν η κατασκευή μας πρέπει να είναι απαραμόρφωτη.
Η ελαστικότητα εξαρτάται από τη διάταξη των ινών, από τη διεύθυνση της δύναμης που τα φορτίζει, από το είδος του ξύλου, από την υγρασία που περιέχει κ.ά.
Όριο ελαστικότητας είναι η δύναμη πάνω από την οποία επέρχεται μόνιμη παραμόρφωση. Δύσκαμπτο είναι ένα ξύλο όταν αντέχει σε μεγάλες φορτίσεις, χωρίς να γίνεται όμως υπέρβαση του ορίου ελαστικότητας.
Τα ξύλα των κωνοφόρων έχουν όριο ελαστικότητας 100.000 Κγρ/τετρ. εκατ. και τα ξύλα των πλατύφυλλων 120.000.

Πλαστικότητα
Πλαστικότητα είναι η ιδιότητα που έχει το ξύλο ώστε όταν φορτίζεται πέρα από το όριο ελαστικότητας, να υφίσταται μόνιμη παραμόρφωση χωρίς να σπάει. Η πλαστικότητα υπολογίζεται με τη σχέση συνολικό μήκος (Μ) του ξύλου (άθροισμα των δύο σκελών του τριγώνου) προς το βέλος (Β) (ύψος ισοσκελούς τριγώνου) πού σχηματίζεται τη στιγμή της θραύσης όπως η παρακάτω εικόνα.
 [ Invalid Attachment ]
Με βάση αυτή τη σχέση, τα ξύλα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες.

Για σχέση Μ:Β :
1.  40 έως 50 ξύλα μικρής πλαστικότητας. Τέτοια είναι κυρίως τα ροζιασμένα και τα αναμμένα.
2.  40 έως 30 ξύλα μέσης πλαστικότητας, όπως τα κωνοφόρα, η οξυά κ.ά.
3.  30 έως 15 ξύλα πλαστικά. Είναι κατάλληλα για καμπύλες κατασκευές, όπως φράξος, δρυς.

Η πλαστικότητα χρησιμεύει στην κατασκευή ξύλινων καμπύλων στοιχείων. Με την επίδραση υδρατμών σε υψηλή θερμοκρασία (άτμιση) το ξύλο γίνεται μαλακό και εύπλαστο και μπορεί στην κατάσταση αυτή να υποστεί πολλές μεταβολές στη μορφή του χωρίς να σπάει. Το ξύλο που μεταμορφώνεται με την άτμιση, αφού κρυώσει και ξηραθεί διατηρεί τη μορφή του, γιατί μερικές ίνες ξηραίνονται σε επιμήκυνση και άλλες σε κατάθλιψη.

Η πλαστικότητα αυξάνεται με την αύξηση της υγρασίας και της θερμοκρασίας. Το βαρύ ξύλο κατά κανόνα είναι λιγότερο πλαστικό από το ελαφρό. Η ιδιότητα της πλαστικότητας του ξύλου έχει μεγάλη σημασία για ορισμένες κατασκευές, στη ναυπηγική, την επιπλοποιία, τα γεωργικά εργαλεία κ.λπ. Αρκετά παρακάτω στους τρόπους κατεργασίας του ξύλου θα δούμε διαμόρφωση με πλαστικοποίηση με αμμωνία, υψίσυχνα ρεύματα και άτμιση.

Η σκληρότητα, η ελαστικότητα αλλά και η πλαστικότητα των ξύλων έχουν πάρα πολλή μεγάλη σημασία στην κατασκευή μουσικών οργάνων.

Συνεχίζεται με τις αντοχές των ξύλων και τους παράγοντες που τις επηρεάζουν.

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #46 στις: Φεβρουάριος 26, 2012, 08:18:28 μμ »
Συνεχίζουμε με κάποια στοιχεία που αφορούν τις αντοχές του ξύλου και συγκεκριμένως με τους Παράγοντες Επηρεασμού των Αντοχών του Ξύλου.

Απ’ όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, συνεπάγεται ότι το ξύλο είναι ένα σχετικώς ομοιογενές μεν αλλά ανισότροπο υλικό δε. Για το λόγο αυτό υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις μηχανικές ιδιότητες του ξύλου που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αντοχές του, όχι μόνο σε ξύλα που προέρχονται από διαφορετικά δένδρα, αλλά ακόμα και ανάμεσα σε ξύλα που προέρχονται από τον ίδιο κορμό.

Για την ακανόνιστη συμπεριφορά του ξύλου στις διάφορες αντοχές, ευθύνονται οι παρακάτω παράγοντες:

Χρόνος: Με την πάροδο του χρόνου, οι αντοχές του ξύλου σιγά-σιγά ελαττώνονται, γιατί αν δεν το προστατεύσουμε, προσβάλλεται από μύκητες, έντομα, οξειδώσεις κ.λπ.

Μήκος ινών: Γενικά τα είδη των δένδρων που έχουν μικρές ίνες, έχουν μικρότερες αντοχές, από τα είδη που έχουν μεγαλύτερες ίνες.

Βαρυμορφωμένο ξύλο: Όταν τα «νερά» του ξύλου (ίνες) αλλάζουν απότομα κατεύθυνση μειώνεται η αντοχή του.

Ειδικό βάρος: Όσο περισσότερο πάχος έχουν οι μεμβράνες των κυττάρων του ξύλου (μεγαλύτερο ειδικό βάρος), τόσο πιο μεγάλη είναι η αντοχή του. Αυτό ισχύει για τη σύγκριση των αντοχών τόσο μεταξύ ξύλων του ίδιου είδους, όσο μεταξύ ξύλων διαφόρων ειδών. Η σχέση του κυτταρικού πάχους είναι περισσότερο έντονη στην αντοχή σε θλίψη και εφελκυσμό (απλές αντοχές) και λιγότερο στην αντοχή σε κάμψη και λυγισμό (σύνθετες αντοχές).

Υγρασία: Το νερό που μπαίνει ανάμεσα στις ίνες απομακρύνει τη μία από την άλλη και έτσι χάνεται ένα μέρος της συνοχής τους.

Θερμοκρασία: Το παγωμένο ξύλο αποκτάει μεν σκληρότητα, αλλά σπάει εύκολα.

Ρόζοι: Η παρουσία ρόζων μειώνει την αντοχή του ξύλου κυρίως σε εφελκυσμό και κάμψη και λιγότερο σε θλίψη. Ένας ρόζος μπορεί να ελαττώσει στο μισό ή και περισσότερο την αντοχή ενός ξύλου.

Η διεύθυνση των δυνάμεων σε σχέση με τη διεύθυνση των ινών του ξύλου: Οι αντοχές του ξύλου είναι πιο μεγάλες κατά μήκος των ινών του, δηλ. κατά μήκος του άξονα του δένδρου, και πολύ μικρότερες όταν οι δυνάμεις δρουν κάθετα προς τις ίνες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι πολύ δύσκολο να προσδιορισθούν οι μηχανικές αντοχές ενός κομματιού ξύλου, έστω κι αν είναι γνωστό το είδος του δένδρου από το οποίο προέρχεται. Μόνο έμπειροι ειδικοί ή καλύτερα η εργαστηριακή έρευνα μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Θα συνεχίσουμε με την αντοχή των ξύλων σε εφελκυσμό (τέντωμα) και θλίψη (συμπίεση).

immortalx

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.449
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #47 στις: Φεβρουάριος 26, 2012, 11:07:37 μμ »
Ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστω θα ηταν το λιγοτερο που θα μπορουσα να πω!

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #48 στις: Φεβρουάριος 26, 2012, 11:19:28 μμ »
Ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστω θα ηταν το λιγοτερο που θα μπορουσα να πω!

Γιάννη,
εγώ σ' ευχαριστώ τόσο εσένα όσο και τους υπόλοιπους φίλους που παρακολουθούν το θέμα καθώς με ωθούν να συνεχίσω και να ξαναθυμηθώ πράγματα που έχω μελετήσει εδώ και δεκαπέντε (και βάλε) χρόνια.

Τάσος Θεοδωράκης

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 78
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #49 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 12:33:05 πμ »
Τι να σου πω βρε Κούρε… χαράς το κουράγιο που έχεις και κάθεσαι και γράφεις με τις ώρες, μέχρι πρωίας…
Μακάρι να τύχει να ανταμώσουμε κάποια μέρα…

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #50 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 12:02:33 μμ »
Τι να σου πω βρε Κούρε… χαράς το κουράγιο που έχεις και κάθεσαι και γράφεις με τις ώρες, μέχρι πρωίας…
Μακάρι να τύχει να ανταμώσουμε κάποια μέρα…

Τάσο,
το αναβάλλω συνέχεια λόγω υποχρεώσεων στα Χανιά και δεν ανεβαίνω στη Χαλκιδική.
Να 'σαι σίγουρος όμως φίλε μου ότι κάποια στιγμή θ' ανταμώσουμε.

Κώστας Τρικάλης

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 544
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #51 στις: Φεβρουάριος 27, 2012, 04:40:13 μμ »
Μπράβο στον Κούρο για τις τόσο πολύτιμες πληροφορίες που παρέθεσε

Ευχαριστούμε!

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #52 στις: Μάρτιος 01, 2012, 07:45:26 μμ »
Φίλοι μου,
συνεχίζουμε με τις δύο σημαντικότερες μηχανικές αντοχές του ξύλου καθώς ο σωστός συνδυασμός τους είναι αυτός που επιτρέπει σε ένα ξύλο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας.

Αντοχή σε εφελκυσμό
είναι η αντίσταση που προβάλλει το ξύλο, στη δύναμη που θέλει να απομακρύνει (να διαχωρίσει, να «κόψει») τις ίνες μεταξύ τους.
Η αντοχή αυτή είναι πολύ μεγάλη, όταν η δύναμη ενεργεί κατά τη διεύθυνση των ινών. Με γωνία μόλις 15⁰ η αντοχή μικραίνει κατά 30% και με γωνία 90⁰ δηλ. κάθετα προς τις ίνες, η αντοχή μειώνεται υπερβολικά, γίνεται σχεδόν ασήμαντη.

Η αντοχή σε εφελκυσμό εκφράζεται σε Κγρ/τετρ. εκ. (Kgr/cm2) και έχει τις παρακάτω ενδεικτικές τιμές:
Σύρμα χάλυβα: 10.000-25.000
Ξύλο κωνοφόρων: 500-1.500
Ξύλο πλατύφυλλων: 200-2.600

Η αντοχή σε εφελκυσμό επηρεάζεται πολύ αρνητικώς από την υγρασία και την παρουσία ρόζων.
Έτσι σ’ ένα πεύκο με υγρασία 10%, έχουμε αντοχή σε εφελκυσμό 1660, ενώ σε υγρασία 25% κατέβηκε στα 880. Σε άροζο ξύλο επίσης πεύκου, βρέθηκε αντοχή 780, με λίγους ρόζους 384 και με πολλούς 119.

Η αντοχή του ξύλου σε εφελκυσμό υπολογίζεται με ειδικά μηχανήματα που λέγονται δυναμόμετρα. Η μέτρηση γίνεται σε άροζα δοκίμια ξύλου άριστης ποιότητας. Η ύπαρξη σφαλμάτων στα ξύλα χρήσης μειώνουν μέχρι και κατά 90% την θεωρητική αντοχή σε εφελκυσμό.


Αντοχή σε θλίψη
είναι η αντίσταση που προβάλλει το ξύλο στη δύναμη που θέλει να συμπιέσει τις ίνες μεταξύ τους.
Η αντοχή αυτή είναι αρκετά μεγάλη, όταν η δύναμη ενεργεί κατά τη διεύθυνση της ίνας (όπως και στον εφελκυσμό), και είναι 4-5 φορές μικρότερη, όταν ενεργεί κάθετα προς την ίνα.
Η αντοχή σε θλίψη εκφράζεται και αυτή σε Κγρ/τετρ. εκ. (Kgr/cm2) και έχει τις παρακάτω ενδεικτικές τιμές.

Ξύλο κωνοφόρων: 300-600
Ξύλο πλατύφυλλων: 250-700

Επηρεάζεται πολύ από το ειδικό βάρος και την υγρασία. Στα μαλακά και ελαφρά πλατύφυλλα η τιμή της κυμαίνεται από 250-400, ενώ στα σκληρά και στα βαριά σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνάει και τα 700.
Έτσι λοιπόν το πεύκο έχει αντοχή σε θλίψη 355 για ειδικό βάρος (ε.β.) 0,42, 390 για ε.β. 0,46 και 425 για ε.β. 0,50.

Όταν η υγρασία του ξύλου, μειώνεται από 30% στο 17%, η αντοχή στη θλίψη διπλασιάζεται. Τα ξύλα των κωνοφόρων και τα ξύλα των πλατύφυλλων του ίδιου ειδικού βάρους, έχουν περίπου ίδια αντοχή στη θλίψη.


Η αντοχή στη θλίψη επηρεάζεται πάρα πολύ από τη σχέση πάχους-μήκους του ξύλου. Όσο πιο μικρή είναι η σχέση αυτή, δηλ. όσο πιο κοντά είναι τα ξύλα, (π.χ. ποδαρικά) τόσο μεγαλύτερη είναι η αντοχή του. Πάνω από μία συγκεκριμένη τιμή αυτής της σχέσης για κάθε ξύλο, αρχίζει ο λυγισμός του, στον οποίο δεν αντέχει και τόσο πολύ το ξύλο.
 [ Invalid Attachment ]

Συνεχίζουμε με άλλες μηχανικές αντοχές όπως αντοχή σε κάμψη, σε κρούση, σε λυγισμό και σε τελική θραύση.

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #53 στις: Μάρτιος 07, 2012, 12:02:18 πμ »
Φίλοι μου συνεχίζουμε με τις αντοχές του ξύλου σε πιο σύνθετες καταπονήσεις.

Αντοχή σε κάμψη
Η αντοχή του ξύλου σε κάμψη είναι μία ιδιότητα με πολύ μεγάλη πρακτική σημασία. Όταν μία σανίδα (ή δοκάρι) κάμπτεται, τότε η μία πλευρά της υπόκειται σε θλίψη και η άλλη σε εφελκυσμό. Επειδή το ξύλο αντέχει σε εφελκυσμό πιο πολύ απ' ότι σε θλίψη, θα περίμενε κανείς να σπάσει στη θλιβόμενη πλευρά. Όμως, στην πράξη το ξύλο σπάει στην εφελκυόμενη πλευρά, γιατί τα σφάλματα του ξύλου (ρόζοι, κ.λπ.) ελαττώνουν πιο πολύ την αντοχή σε εφελκυσμό, παρά την αντοχή σε θλίψη. Η αντοχή του σε κάμψη είναι κάπου ενδιαμέσως των αντοχών του σε θλίψη και εφελκυσμό και είναι μεγαλύτερη της θλίψης και μικρότερη του εφελκυσμού.



Η αντοχή σε κάμψη επηρεάζεται πολύ από την εγκάρσια διατομή της τραβέρσας, από τον τρόπο πρίσης του ξύλου, από τα σφάλματα του (ιδίως οι ρόζοι και η στρεψοΐνια) και την υγρασία του.
Η καλύτερη σχέση πάχους και πλάτους της τραβέρσας είναι 5 προς 7. Το συμπαγές ξύλο έχει μεγαλύτερη αντοχή απ’ ότι το πριστό, γιατί οι ίνες του, δεν έχουν κοπεί, έστω και μερικώς. Στην κατ’ εφαπτόμενη τομή η αντοχή σε κάμψη είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στην κατ' ακτίνα.
Ξυλεία που ξηράνθηκε στον αέρα (φυσική ξήρανση), έχει περίπου 25% μεγαλύτερη αντοχή απ’ ότι η χλωρή, ενώ η ξυλεία των ξηραντηρίων έχει μεγαλύτερη αντοχή κατά 30%, σε σχέση με την ξυλεία φυσικής ξήρανσης.

Αντοχή σε λυγισμό.
Ένα στενόμακρο ξύλο που πιέζεται από αξονικές δυνάμεις, προβάλλει αντίσταση για να μη λυγίσει. Τα μακρυά ξύλα που πιέζονται αξονικά, όπως π.χ., τα ποδαρικά, έχουν αντοχή σε θλίψη μικρότερη από την κανονική και γίνεται ακόμη πιο μικρότερη, όσο πιο μακρύ είναι το ξύλο και ιδίως όσο πιο μεγάλο είναι το κλάσμα μήκος προς πάχος ενός στύλου, ενός κονταριού κ.λπ.
Μεγάλη επίδραση στην αντοχή στο λυγισμό, έχει η στρεψοΐνια και ο τρόπος που εφαρμόζεται η δύναμη. Τα στρεψόινα ξύλα έχουν μικρή αντοχή. Όταν η δύναμη εφαρμόζεται έκκεντρα η αντοχή σε λυγισμό μειώνεται.



Πάντως το ξύλο προσφέρεται καλύτερα από κάθε άλλο υλικό, σχετικά με το βάρος του, για κατασκευές που θέλουν λυγισμό. Ένας στύλος ξύλινος με διάμετρο 16 εκ. έχει το ίδιο βάρος μ', ένα στύλο σιδερένιο με διάμετρο 4 cm. Κάτω από την ίδια πίεση, ο ξύλινος στύλος θα αντέξει, ενώ ο σιδερένιος θα λυγίσει.
Για να κατανοηθεί καλύτερα η διαφορά κάμψης-λυγισμού δείτε την ακόλουθη εικόνα:



Αντοχή σε κρούση
Η αντοχή σε κρούση, υπολογίζεται μ' ένα ειδικό όργανο που έχει ένα βαρίδι 10 κιλών που πέφτει από ύψος 1 μέτρου. Μερικά ξύλα έχουν την ιδιότητα ν' απορροφούν τις απότομες κρούσεις και δονήσεις περισσότερο από άλλα ξύλα.
Η αντοχή σε κρούση μας βοηθά να επιλέξουμε ένα ξύλο κατάλληλο για κινούμενες κατασκευές (π.χ. για βαγόνια τραίνων ή για ρόπαλο μπεήζμπωλ). Μεγάλη αντοχή σε κρούση έχει ο φράξος (δεσποτάκι). Η αντοχή σε κρούση δεν επηρεάζεται απ’ την υγρασία. Μια πολύ σημαντική εφαρμογή της είναι για να αντιληφθούμε αν ένα ξύλο είναι «αναμμένο» καθώς η αντοχή του σε κρούση μειώνεται πολύ.

Αντοχές σε τριβή
Έχει μεγάλη σημασία στα ξύλα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πατωμάτων. Η αντοχή στην τριβή υπολογίζεται με ορισμένα όργανα, που χρησιμοποιούν γυαλόχαρτο ή αμμοβολή.
Γενικά ισχύει ότι τα βαριά ξύλα και εκείνα που έχουν πλατιά ζώνη φθινοπωρινού ξύλου αντέχουν πιο πολύ από τα ελαφρά. Από την άποψη της τομής, όλα τα είδη παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στην εγκάρσια επιφάνεια, μικρότερη στην κατ' ακτίνα και ακόμη πιο μικρή στην κατ' εφαπτόμενη επιφάνεια.

Αντοχή στην τελική θραύση
Μερικά ξύλα, μετά την πρώτη ρωγμή, παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή και αργούν να σπάσουν τελείως, ενώ άλλα, αντίθετα σπάζουν αμέσως. Τα πρώτα τα χρησιμοποιούμε στα μεταλλεία, όπου η ιδιότητα αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί σώζει ανθρώπινες ζωές. Τέτοια ξύλα είναι τα κωνοφόρα.
Στην αντοχή αυτή, πολύ μεγάλη σημασία, έχει η κατεύθυνση της φόρτισης. Στα κωνοφόρα η αντοχή στην τελική θραύση κατά την έννοια της εφαπτομενικής τομής είναι πολύ μικρή, ενώ κατά την έννοια της ακτινικής είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί ενεργεί όπως η σούστα του αυτοκινήτου.

Αντοχή σε διάτμηση
Είναι η αντοχή του ξύλου όταν ανθίσταται σε δυνάμεις που τείνουν να προκαλέσουν ολίσθηση μέρους του μέρους που φορτίζεται, σε παράπλευρο μέρος του ίδιου σώματος ξύλου.



Όταν ξύλινα μέλη φορτίζονται σε αξονική θλίψη ή κάμψη, τότε αναπτύσσονται και τάσεις αξονικής διάτμησης.

 [ Invalid Attachment ]

Η αντοχή σε αξονική διάτμηση έχει μεγαλύτερη πρακτική σημασία, διότι με την επίδραση τάσεων διάτμησης, το ξύλο τις περισσότερες φορές υποχωρεί με αυτόν τον τρόπο (π.χ. η σχίση των ξύλων γίνεται με αξονική εφαρμογή δύναμης στην εγκάρσια κοπή).

Στη συνέχεια η παρουσίαση θα συνεχιστεί με τις επιδράσεις που έχει η κατεργασία του ξύλου στην ανθρώπινη υγεία (ευχαριστώ τον κ. Βασιλειάδη για την προτροπή) παρακάμπτοντας τη σειρά που ήταν τα ελαττώματα του ξύλου, καθώς κρίνεται ότι μπορεί να προβλεφθούν και να προληφθούν αρκετές ανεπιθύμητες παρενέργειες.
« Τελευταία τροποποίηση: Μάρτιος 07, 2012, 12:35:02 πμ από Κούρος »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.115
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #54 στις: Μάρτιος 07, 2012, 06:11:28 μμ »
 A ρε φιλε..επιστημονα!!!!!!! σε σεβομαι και σε θαυμαζω μαζι
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #55 στις: Μάρτιος 07, 2012, 10:54:39 μμ »
A ρε φιλε..επιστημονα!!!!!!! σε σεβομαι και σε θαυμαζω μαζι

Άμα κρεμάσουν τους επιστήμονες, θα πάω χαμένος κι εγώ!!! ;D ;D

αποστολης τ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 501
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #56 στις: Μάρτιος 08, 2012, 02:24:23 πμ »
ειναι και μετριοφρων το αγορι μας((κουρος) ;D

Κοῦρος

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 2.035
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #57 στις: Μάρτιος 08, 2012, 10:51:53 μμ »
Φίλοι μου θα παρατεθούν ορισμένες πληροφορίες που αποσκοπούν στην προφύλαξη όσων ασχολούνται με την κατεργασία του ξύλου από ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειές του. Επειδή ορισμένοι μπορεί να θορυβηθούν πολύ, επισημαίνεται ότι απαιτείται μακροχρόνια έκθεση σε σκόνη και ατμούς για να προκληθεί σοβαρή και μόνιμη βλάβη.

Όλα τα υλικά, άλλα λιγότερο κι άλλα περισσότερο, προκαλούν βλαβερές επιδράσεις σ' αυτούς που τα κατεργάζονται. Οι ανθυγιεινές επιδράσεις των ξύλων (ιδίως των τροπικών) σε σχέση με άλλα υλικά, όπως πονοκέφαλος, δερματίτιδα, άσθμα κ.λπ., είναι πολύ μικρές. Πάνω στο θέμα αυτό δημοσιεύτηκαν παλαιότερα σε ιατρικό περιοδικό από τον καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Γ. Τσουμή οι παρακάτω πληροφορίες που παρουσιάζονται περιληπτικώς:

Όπως είναι γνωστό το ξύλο είναι οργανικό υλικό με κύρια χημικά αλλά και δομικά συστατικά την κυτταρίνη, (συμπεριλαμβανομένων και των ημικυτταρινών) και τη λιγνίνη. Στη μάζα του ξύλου περιέχονται όμως και άλλες χημικές ουσίες που δεν αποτελούν δομικά στοιχεία, τα εκχυλίσματα, που είναι διαλυτές σε ουδέτερους διαλύτες (π.χ. νερό). Το ποσοστό τους κυμαίνεται από λιγότερο του 1% έως και περισσότερο από 30% επί ξηρής μάζας. Το χρώμα και η μυρουδιά των ξύλων οφείλονται στα εκχυλίσματα. Όσο σκουρότερα και με ισχυρότερη μυρωδιά τόσο περισσότερα εκχυλίσματα (ποσοτικώς) περιέχουν. Από χημική άποψη τα εκχυλίσματα είναι κυρίως ταννίνες, ρητίνες, αλκαλοειδή (δηλητηριώδεις ουσίες), ελαιώδεις ουσίες κ.ά.

Εκχυλίσματα μπορούν να θεωρηθούν και ορισμένες ανόργανες ουσίες π.χ. άλατα ασβεστίου και πυριτίου (το δεύτερο, με μορφή διοξειδίου του πυριτίου, είναι η κοινή άμμος).

Ορισμένα από τα εκχυλίσματα, εξαιτίας της χημικής συστάσεως τους, έχουν ανθυγιεινή επίδραση στους εργάτες, κυρίως από τη λεπτή σκόνη που παράγεται από την κατεργασία του ξηρού ξύλου. Αγκίδες ξύλου επίσης μπορεί να έχουν ανθυγιεινή επίδραση. Η ξυλόσκονη έχει πολύ μικρές διαστάσεις (το μέγεθος των μορίων είναι μικρότερο από 5 μικρά), κι έτσι μεταφέρεται εύκολα με τον αέρα και εισπνέεται ή έρχεται σε επαφή με διάφορα μέρη του σώματος.

Η δράση της δεν είναι μόνο χημική αλλά και μηχανική (με τριβή), και ευνοείται από τυχόν προϋπάρχουσες πληγές ή τοπικούς ερεθισμούς. Αποτέλεσμα είναι να προκαλείται αλλεργία, δερματίτιδα, έκζεμα, άσθμα, ίλιγγος, πονοκέφαλος, λιποθυμία, εμετός, κοιλιακοί σπασμοί, πόνοι στο στήθος, μούδιασμα, διαταραχές οράσεως ακόμη και καρκίνος.

Τα μέρη που προσβάλλονται είναι το πρόσωπο, τα χέρια, η μύτη, το στόμα, ο λαιμός, το αναπνευστικό σύστημα, οι αρθρώσεις, το υπογάστριο κ.ά. Κύριες συνέπειες της προσβολής είναι η δερματίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος της μύτης. Η προσβολή συνήθως αρχίζει στα χέρια, ιδιαίτερα ανάμεσα στις βάσεις των δαχτύλων, στο πρόσωπο και στο λαιμό. Οι γωνίες του στόματος, τα βλέφαρα και οι πλευρές της μύτης είναι ευπρόσβλητα, και σε φαλακρούς συχνά προσβάλλεται το κρανίο. Συνήθως τα μέρη του σώματος που έχουν τάση να ιδρώνουν παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Αν τα ρούχα δεν προστατεύουν ικανοποιητικά, η λεπτή σκόνη τα διαπερνά, φτάνει στο σώμα, και μπορεί να προσβάλλει τις μασχάλες, τη μέση, το υπογάστριο (γεννητικά όργανα) και τα πόδια. Σε περιπτώσεις ελαφρής προσβολής παρουσιάζεται ερεθισμός του δέρματος και φαγούρα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η φαγούρα είναι εντονότερη και παρουσιάζονται εξανθήματα, φουσκάλες (και υγρόρροια), σχίσιμο ή απολέπισμα του δέρματος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ οι περισσότερες δερματίτιδες οφείλονται σε ξυλόσκονη, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν και από επαφή με συμπαγές ξύλο, ιδιαίτερα σε εργάτες που έχουν προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί. Τελειωμένα ξύλινα αντικείμενα σπάνια προκαλούν δερματικά προβλήματα, αλλά έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις τοπικών δερματίτιδων από ξύλινα βραχιόλια, περιδέραια ή επιστόμια μουσικών οργάνων.

Ξηρή ξυλόσκονη συχνά προκαλεί προσωρινό ερεθισμό της μύτης και του λάρυγγα, αλλά μερικά είδη ξύλου προκαλούν περισσότερο μακροχρόνιες ενοχλήσεις. Τα ξύλα που ερεθίζουν τα αναπνευστικά όργανα, μπορεί να μη προκαλούν δερματίτιδα (αυτό ισχύει και αντίστροφα).

Εισπνοή σκόνης προσβάλλει πρώτα τους βλεννογόνους της μύτης και του λάρυγγα που ξηραίνεται και πονάει. Η μύτη (και τα
μάτια) ερεθίζονται και «τρέχουν» υγρά. Προκαλείται φτάρνισμα ή αιμορραγία της μύτης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο εργάτης αισθάνεται δυσκολία στην αναπνοή, και μερικές φορές τα συμπτώματα μοιάζουν με άσθμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι αναπνευστικές δυσκολίες μπορεί να εκδηλωθούν αρκετό καιρό μετά την επαφή με το ξύλο που τις προκαλεί, πράγμα που δυσκολεύει τη διάγνωση.

Λίγα είδη ξύλων, που ευτυχώς δεν χρησιμοποιούνται συχνά, περιέχουν ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερες διαταραχές, όταν οι ουσίες αυτές απορροφούνται από την ξυλόσκονη και μπαίνουν στο αίμα από τη μύτη ή το στόμα. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ανορεξία, ναυτία, δίψα, σιελόρροια και σε σοβαρές (σπάνιες) περιπτώσεις, ζάλη, υπνηλία, διαταραχές οράσεως, μυϊκοί σπασμοί και καρδιακή αρρυθμία.

Η σχέση καρκίνου της μύτης και κατεργαζόμενου ξύλου επισημάνθηκε σχετικώς πρόσφατα. Ειδικές μελέτες στη Μ. Βρετανία (το 1964) έδειξαν ότι υπάρχει σημαντική στατιστική συσχέτιση. Η συχνότητα εμφανίσεως καρκίνου της μύτης είναι μικρή στο συνολικό πληθυσμό (περίπου 1/2.000.000), αλλά σε εργάτες επιπλοποιίας είναι πολύ μεγαλύτερη (700/1.000.000).
Ο καρκίνος παρουσιάζεται μόνο στους εργάτες που απασχολούνται ή έχουν απασχοληθεί σε δουλειές που τους εκθέτουν σε λεπτή ξυλόσκονη. Πριονίδι δεν έχει συσχετιστεί με καρκινική προσβολή. Ο χρόνος που χρειάζεται για την εκδήλωση συμπτωμάτων της αρρώστειας υπολογίζεται σε 40 περίπου χρόνια, και ο ελάχιστος χρόνος εκθέσεως σε ξυλόσκονη 5 περίπου χρόνια.

Θεωρείται βέβαιο ότι αιτία είναι η ξυλόσκονη, αλλά δεν είναι γνωστό αν επιδρούν ορισμένα είδη ή γενικώς κάθε ξύλο. Πάντως, σκληρά ξύλα αποτελούν πιθανότερη αιτία γιατί αυτά παράγουν λεπτότερη σκόνη. Οι εργάτες υποψιάζονται ορισμένα τροπικά ξύλα, γιατί έχουν ιδιαίτερη μυρωδιά και η κατεργασία τους προκαλεί διάφορους ερεθισμούς. Επειδή όμως η εισαγωγή και εκτεταμένη χρήση τέτοιων ξύλων είναι σχετικώς πρόσφατη (ενώ όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, η εμφάνιση συμπτωμάτων γίνεται ύστερα από πολλά χρόνια), είναι πιθανότερο ότι η αιτία μπορεί να βρίσκεται σε κοινά ξύλα, όπως η οξυά, η δρυς και η φτελιά. Η έρευνα και η μελέτη συνεχίζονται.

Συνεχίζεται ..........

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 6.115
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #58 στις: Μάρτιος 09, 2012, 12:11:45 πμ »
τωρα μας εκανες την καρδια περβολι...............
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Χρήστος Φυλλαρίδης

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 380
Απ: Γνωρίζοντας Το Ξύλο
« Απάντηση #59 στις: Μάρτιος 09, 2012, 12:24:35 πμ »
Πωπωωωω!!!! ...........πωλειται εξοπλισμος εργαστηριου,καλουπια,ξυλα τα παντα ολα.....αρχιζω το ψαρεμα.

Tags: