Αυτό το μπουζούκι έγινε παράλληλα με ένα ακόμα, το οποίο όμως αποφάσισα να διαλύσω καθώς δεν μου άρεσε ο ήχος και πιστεύω ότι δεν θα συνερχόταν με μικρές επεμβάσεις όπως σ’ αυτό που φαίνεται εδώ. Και τα δύο ήταν μέρος της πρώτης μου προσπάθειας για εφαρμογή βέργας σε μπουζούκι – και κάποιων τεχνικών στην εφαρμογή του καπακιού που όμως θα περιμένουν ακόμα.
Εν πάση περιπτώσει, για αυτό το σημερινό: σκάφος μαόνι – άσπρη καρυδιά, καπάκι έλατο, μπράτσο νιαγκόν με κόντρα βέγκε και βέργα διπλής ενέργειας. Κλίμακα 68 εκ.
Ταστιέρα βέγκε, καβαλάρης από δαμασκηνιά, διακόσμηση (φιγούρες, ροζέτα, καράολας) από καπλαμάδες καρυδιάς με έντονα νερά.
Ενδιαφέροντα (για μένα) σημεία σ΄ αυτήν την κατασκευή ήταν τα εξής:
1) πρώτη εφαρμογή βέργας και λόγω αυτής τάστα με δόντι (Hosco S2)
2) αποδείχτηκε πολύ στρυφνό στο να μου κάνει το χατίρι να βγάλει τον ήχο που ήθελα και περίμενα από την αρχή (λόγω ποιότητας καπακιού και τρόπου εφαρμογής του στο σκάφος)
Η βέργα:
διπλής ενέργειας, κινέζικη, 42 εκ., με ρύθμιση μέσα από την τρύπα. Προβληματίστηκα λίγο για την τοποθέτηση. Έχει διαφορές με τις κιθάρες όπου βάζω, λόγω διαφορετικής ένωσης: άλλες διαστάσεις, άλλο σχήμα τάκου, άλλη γεωμετρία γενικά. Κυρίως με απασχόλησε το αν και κατά πόσο «έξω» από τον τάκο πρέπει να βγαίνει η υποδοχή του allen για την ρύθμιση. Αυτή η απόφαση είναι σημαντική γιατί επηρεάζει και το συνολικό μήκος της - και άρα την αρχική επιλογή.
Μετά από ψάξιμο στο ιντερνετ και συζήτηση με διάφορους φίλους από εδώ με σχετική εμπειρία κατέληξα στο να την βάλω έτσι ώστε η υποδοχή της βίδας να προεξέχει ελάχιστα από τον τάκο. Νομίζω πως δουλεύει καλύτερα έτσι (στο άλλο μπουζούκι έβαλα μακρύτερη και λίγο διαφορετικά) αλλά δημιουργεί ένα πρόβλημα, καθώς το allen που παίρνεις μαζί με τη βέργα είναι 25*75 χιλιοστά, που σημαίνει ότι το βάζεις «ανάποδα» (με την μακριά πλευρά μέσα στο σκάφος, βλ. σχέδιο) και δυσκολεύει την ρύθμιση. Πάντως έχω βρει και allen 125*75 το οποίο σαφώς θα βοηθήσει.
Το άλλο θέμα είναι ότι οι συγκεκριμένες βέργες δεν είναι και πολύ καλής ποιότητας. Στην λειτουργία δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά η υποδοχή του allen είναι κολλημένη με μια ελαφριά γωνία, που σημαίνει ότι κάνεις λίγο γλυπτική (με carbon κτλ.) για να διαμορφώσεις το κανάλι στον τάκο – πρέπει να φωλιάζει σφιχτά χωρίς μπόσικα κατά το δυνατόν.
[ Invalid Attachment ]
Τελικά πάντως η βέργα δουλεύει άψογα, το σετάρισμα γίνεται πολύ εύκολα και το βάρος δεν είναι απαγορευτικό - αντίθετα συνηθίζεται γρήγορα, τώρα πια σχεδόν δεν το καταλαβαίνω. Αλλά αυτά για την βέργα των 42 εκ., γιατί στο επόμενο έβαλα 48 εκ. και παρά τη μικρή διαφορά βάρους (10 γρ.) είναι λίγο χειρότερα τα πράγματα σε πολλή ώρα παιξίματος.