Αποστολέας Θέμα: Το πρωτο μου μπουζουκι  (Αναγνώστηκε 34087 φορές)

konsaw

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
  • Περιοχή: Bietigheim-Bissingen / Stuttgart / Germany
Απ: Το πρωτο μου μπουζουκι
« Απάντηση #180 στις: Οκτωβρίου 24, 2019, 09:20:24 μμ »
Έκανα μόλις φοτο από την άλλη πλευρά.
5mm einai.

Ναι έχω σκοπό να κάνω τα καμάρια καμπιλοτα.

Μη μου πείτε ότι πρέπει να το ξυλοσω ξανά.
Μου βγήκε ο πάτος τελεφτεα φορά.

χαιρετίσματα

Σάββας

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #181 στις: Οκτωβρίου 24, 2019, 10:32:39 μμ »
Νομίζω πάλι πολύ είσαι. ...

Εγώ τα κάνω 5mm χωρίς  το κομμάτι που Εχεις βάλει για καπάκι.

Η ταστιερας πόσα χιλιοστά θα ειναι;;;; 

5mm έχεις Τώρα
       +     ;;;;;       την ταστιερα
       +   1,2mm  το ύψος τον ταστον
       +   1,5 με 2 mm  η αποσταση τις χορδης από το ταστο
      = 8mm  καβαλάρη έως τώρα χωρις ταστιερα....

Εάν υποθεσουμε οτι η ταστιερας θα είναι 6mm τουλάχιστον   
Πάμε στα 8+6=14mm καβαλάρη.....  (είσαι στο όριο στα κοκκινα)

Εάν αφήσεις το καπάκι  τόσο όσο είναι το κομμάτι στην φωτογραφία  (Κανα 3 mm το βλεπω)  ίσως να μην έχεις πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω αν θα έχεις καλό ήχο.

Άρα πρέπει να υπολογίσεις

α) την κλίση που θα δώσεις στο καπάκι σου

β) το πάχος τις ταστιερας

γ) το ποσό θα φας το σκάφος (Αφού θα κάνεις καπάκι με κλιση)

δ) το τελικό πάχος του καπακιου.

Ελπίζω να μην σε κούρασα ή  σε μπέρδεψα με τις πράξεις μου...   

Περίμενε να σου πουν και οι πιο έμπειροι.

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #182 στις: Οκτωβρίου 24, 2019, 11:15:53 μμ »
Μέτρα αυτήν την απόσταση φίλε μου που σου δείχνω στην φωτό και δώσε μας και πάχος ταστιέρας. 

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
« Απάντηση #183 στις: Οκτωβρίου 24, 2019, 11:25:50 μμ »
Και θα παρακαλέσω αν δεν είστε 100% σίγουροι για κάτι μην γράφεται ότι νά ναι για υπολογισμούς και όρια.

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #184 στις: Οκτωβρίου 24, 2019, 11:35:03 μμ »
Για σου Γιάννη,
Μετρισα με το καπάκι (που έχει τη στιγμή 2,8mm πάχος) περίπου 3,5mm στο σημείο του καβαλάρη.
Χορεις κλίση τον καμαριον.

Η ταστιερα έχει πάχος 7mm.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
χαιρετίσματα

Σάββας

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
« Απάντηση #185 στις: Οκτωβρίου 25, 2019, 12:00:11 πμ »
Μια χαρά είσαι, προχωράς κανονικά. Σου έστειλα και πμ.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #186 στις: Οκτωβρίου 25, 2019, 12:22:34 πμ »
Και θα παρακαλέσω αν δεν είστε 100% σίγουροι για κάτι μην γράφεται ότι νά ναι για υπολογισμούς και όρια.

Γιάννη σε τι έγραψα ότι νανε;   σωστός δεν είναι ο τρόπος που σκέφτομαι;  που είναι το λάθος μου;

Με τον τρόπο που εξήγησα τα έκανα τα όργανα κ εγώ.

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #187 στις: Οκτωβρίου 25, 2019, 12:41:43 πμ »
Εδώ μια πιο κατατοπιστική απαντηση από την δική μου.

Είναι απο την αναρτηση του Ιωσήφ  τζούρας ....με δωρο το καπάκι.
 Απαντηαη νο  #132.

http://www.luthier.gr/index.php?topic=3330.120

ila_rendered
στο ύψος του καβαλάρη για μένα παίζουν ρόλο όπως είπα εκτός από το ύψος της ταστιέρας, κι αυτά του τάστου και το επιθυμητό action.
Στο σχεδιάκι παραπάνω έχω τα εξής σημεία στην ευθεία του μάνικου από την ένωση μέχρι πίσω στον χορδοκράτη (δηλαδή στα χείλη του σκάφους "επιπεδωμένα" πριν το ροκάνισμα ΑΛΛΑ θεωρητικά ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ) : 0 στην ένωση, Κ στον καβαλάρη και Χ στον χορδοκράτη.
Αντίστοιχα Κ' το σημείο στο τελικό ύψος του καβαλάρη και Χ' το σημείο στο τελικό "σκάψιμο" στον χορδοκράτη.

Λοιπόν, το αρχικό ύψος του καβαλάρη - αν δεν είχε κλίση το καπάκι - θα ήταν ΚΚ' = Τ+F+A [Τ (ταστιέρα) + F (από το fret που σημαίνει τάστο για να μην μπερδεύεται με το Τ) + A (action)].
(εδώ κανονικά προσθέτεις κάτι περισσότερο γιατί το action δεν είναι ίδιο στο 1ο με το 12ο τάστο και η ευθεία τους δεν είναι παράλληλη με την ταστιέρα, αλλά πάει μακριά η βαλίτσα, συνεχίζουμε κάνοντας τον Κινέζο)

Αυτό (Τ+F+A) βγάζει χαμηλό ύψος (8-9 mm). Επομένως πρέπει να προσθέσουμε την διαφορά από το επιθυμητό ύψος.
Μέχρι στιγμής είναι όλα γνωστά.

Τώρα η Τριγωνομετρία (με την παραδοχή ότι δεν μας αποσχολεί η 100% ακρίβεια και ότι οι αποστάσεις είναι ίδιες είτε το καπάκι είναι σε κλίση είτε παράλληλα με την ταστιέρα).
Αν χωρίζουμε το καπάκι σε τρία ίσα τμήματα και ο καβαλάρης μπαίνει στα 2/3, και αφού ισχύει (βλ. παραπάνω link) ότι

ΟΚ/ΚΚ" = ΟΧ/ΧΧ' και ΧΧ' = ΚΚ" (επί) ΟΧ/ΟΚ (δεν μπορώ να γράψω κλάσματα)... τότε είναι όλα γνωστά.

Αν δηλαδή για παράδειγμα έχουμε μήκος σκάφους 27 εκ. (για να διαιρείται εύκολα με το 3), ταστιέρα ύψους 6 χιλ., τάστο 1 χιλιοστό και επιθυμητό action 1,5 χιλιοστό, τότε:

ΚΚ' = 6+1+1,5 = 8,5 χιλιοστά και από το επιθυμητό 12 μας λείπουν 3,5 χιλιοστά. Αυτό είναι το ΚΚ". Τα άλλα τα ξέρουμε, ΟΚ =180 (χιλιοστά) και ΟΧ = 270.
Άρα το ΧΧ' είναι 3,5*(270/180) = 5,25 χιλιοστά. Αυτό είναι το ύψος "ροκανίσματος" ΑΛΛΑ προσοχή, μέχρι στιγμής δεν λάβαμε υπόψη ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ. Πρέπει λοιπόν να προσθέσουμε το πάχος του καπακιού για να δούμε πόσο πραγματικά θα κατέβει το σκάφος στον άξονα, στην ευθεία του χορδοκράτη δηλαδή. Προφανώς ανάλογα με τις επιθυμίες του καθενός κατεβαίνει κι άλλο στα πλαϊνά κτλ.

Αυτά λέει η θεωρία (είπαμε με παραδοχές). Στην πράξη ο καθένας μπορεί να δει κι άλλες παραμέτρους, π.χ. "βούλιαγμα" του καπακιού, επομένως να ροκανίσει λιγότερο ή αν δεν τον πειράζει να αυξηθεί στην πράξη το ύψος του καβαλάρη κλπ. Όπως σε όλα, η εμπειρία είναι αναντικατάστατη

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
« Απάντηση #188 στις: Οκτωβρίου 25, 2019, 01:28:43 πμ »
Γιώργο είναι μεγάλο το θέμα για ανάλυση από δω, θα τα πούμε από κοντά στη μάζωξη. Σκέψου μόνο κάποια απλά πραγματάκια, η ταστιέρα μπορεί να κατέβει στα 6 και τα τάστα στο 0.8? Τα καμάρια μπορούν να κατεβάσουν ανάλογα με την κλίση μέχρι και 1 χιλ τον καβαλάρη? Οι χορδές σε τετράχορδο 67αρι με σκάφος 38 πόσο θα τραβήξουν το μάνικο μπροστά, πόσο θα πέσει ο καβαλάρης? Έχεις ακούσει παλιό μπουζούκι με 15 καβαλάρη? Και κλίση δεν δίνεις στο σκάφος όταν είναι ψηλός ο καβαλάρης αλλά το αντίθετο. Παλιά κάποιοι που κολλούσαν τα μανίκια ίσια ή τους έβγαινε χαμηλός ο καβαλάρης κατεβάζανε το σκάφος. Τέλος πάντων είναι τόσα πολλά, μόνο με συζήτηση γίνεται.

Σάββα τα καμάρια κάνε τα όπως το σχέδιο που έβαλα από κάτω και θα βγεις με καβαλάρη 12,5
Καλό βράδυ σε όλους.

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
« Απάντηση #189 στις: Οκτωβρίου 25, 2019, 01:31:11 πμ »
Σόρρυ κάτι που ξέχασα, 3 εκατοστά απόσταση ο καβαλάρης από το πίσω (τελευταίο) καμάρι.

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #190 στις: Οκτωβρίου 25, 2019, 12:47:45 μμ »
Σόρρυ κάτι που ξέχασα, 3 εκατοστά απόσταση ο καβαλάρης από το πίσω (τελευταίο) καμάρι.

Αυτη την απόσταση είχα σχεδιάσει.

χαιρετίσματα

Σάββας

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
« Απάντηση #191 στις: Οκτωβρίου 25, 2019, 11:10:06 μμ »
Σάββα σου φτιάχνω ένα σχήμα γενικό. Πήγαινέ το με αυτό και θα βγει μια χαρά. Τα κενά στην κόλληση του μανικιού γέμισμα με εποξική 2 συστατικών η UHU μια χαρά είναι.

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #192 στις: Οκτωβρίου 25, 2019, 11:20:27 μμ »
Έτσι οπός το βλέπω στο σχέδιο το κάθε καμάρι έχει διαφορετικά καμπιλι;

Τον μεγάλο τακο πρέπει να τον σικοσω διλαδι ελάχιστα; Και η ταστιερα φενεται να μην κάνει την γωνία στην ένωση; Νόμιζα ως τωρα πως πρέπει να την ξύσω λίγο για να γίνει μια «ευθεία»... μάλλον λάθος σκέψη ήταν

χαιρετίσματα

Σάββας

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #193 στις: Οκτωβρίου 26, 2019, 11:23:06 πμ »

εγώ πάλι θα παρακαλέσω:

α) να εντοπίσεις ακριβώς το "ό,τι νάναι" επειδή τυγχάνει να έχω γράψει το αρχικό κείμενο στο οποίο αναφέρονται όλα αυτά - και επιπλέον δεν βρίσκω κανένα λάθος στην απάντηση του Γιώργος π (η ασάφεια προκαλείται από το γεγονός ότι προφανώς δεν ξέρει τα μεγέθη στην κατασκευή του άλλου, στον συλλογισμό όμως που ακριβώς είναι το "ο,τι νάναι"?) - μήπως ξεστραβωθώ κι εγώ

β) αν θέλεις να κάνεις τον κόπο, "Σκέψου μόνο κάποια απλά πραγματάκια": ζήτησε κανείς βοσκό στο κοπάδι? καθηγητή να του κουνάει το δάχτυλο ? μήπως πληρώνουμε ιδιαίτερα ? υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο κατασκευής ? τα όργανα υπόκεινται σε θεώρηση της Υπηρεσίας ? που τελειώνει το φιλικό σχόλιο και αρχίζει ο πατερναλισμός ?

καλή μέρα σε όλους

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
« Απάντηση #194 στις: Οκτωβρίου 26, 2019, 03:26:57 μμ »
Εγώ απάντησα στον Γιώργο, τώρα εσύ αν τρώγεσαι με τα ρούχα σου πρόβλημά σου γιατί αυτά που λες τα έβαλε μετά δεν τα είχα δει και δεν με ενδιαφέρει να τα δω. Τα ότι νά ναι για μένα είναι αυτά:
1) Το καπάκι θα το κάνεις ίσιο ή  με καμπηλη;;;   ( εννοώ τα καμάρια θα έχουν κλίση η θα είναι φλατ);;;;;
2) Πάμε στα 8+6=14mm καβαλάρη.....  (είσαι στο όριο στα κοκκινα)
3) το ποσό θα φας το σκάφος (Αφού θα κάνεις καπάκι με κλιση)
Σκέψου αυτά και ίσως ξεστραβωθείς. Τι σχέση έχουν αυτά με αυτά που πόσταρε μετά?
Εσύ αν νιώθεις πρόβατο σε κοπάδι ή θέλεις να κάνεις τον δικηγόρο του Γιώργου και να πουλάς πνεύμα με τις πολιτικοπαπαρολογίες σου, χωρίς λόγο πρόβλημά σου. Το φιλικό τελειώνει εδώ