Αποστολέας Θέμα: Το πρωτο μου μπουζουκι  (Αναγνώστηκε 28196 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Το πρωτο μου μπουζουκι
« Απάντηση #45 στις: Ιουλίου 16, 2019, 06:49:49 πμ »
...ο στεργιος, μας φροντιζει ολους στο φορουμ, γι αυτο.....  :)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

konsaw

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 3
  • Περιοχή: Bietigheim-Bissingen / Stuttgart / Germany
« Απάντηση #46 στις: Ιουλίου 16, 2019, 06:49:48 μμ »
Ωραίος ο στεργιος... :)

Για τον πισο τακο, τη διαστάσεις χρειάζομαι;
Και τα νερά πως πρέπει να πάνε;
Και την κλίση πως τιν διαμορφώνω;

Έχω εδώ κάτι κομματάκια φλαμουρι.
Ν.1.

Ν.2. (Πρέπει να κοπή ακόμα)

Και αυτό 91mm

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
χαιρετίσματα

Σάββας

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15
« Απάντηση #47 στις: Ιουλίου 17, 2019, 12:30:48 μμ »
Konsaw, από την περιορισμένη εμπειρία μου μαντεύω ότι ο ρόλος του πίσω τάκου δεν είναι και τόσο σημαντικός.
Αυτός χρησιμέυει μάλλον για να έχει "ψωμί" να βιδώσει ο χορδοκράτης και για να ενισχύσει κάπως την περιοχή που καταλήγουν οι ντούγιες. Το πάχος του προσωπικά το κρατάω κατω από 12 χιλιοστα. Το μήκος του στη δική σου περίπτωση μου φαίνεται ότι θα ήταν καλό γύρω στα 9 εκατοστα (+/-). Το πλάτος γύρω στα 6 εκατοστά?
Τα νερά κατα την κατεύθυνση του χάρακα που μετράς στην πρώτη φωτο.

Μερικές πρόσθετες παρατηρήσεις από το συνάδελφο Παπαβλαχόπουλο Γιάννη μπορείς να βρεις εδώ: http://www.luthier.gr/index.php?topic=3576.msg63078#msg63078

Καλή επιτυχία...

Μη το ξεχάσω: Φρόντισε να γίνει όσο γίνεται καλή η καμπύλη της πλευράς του τάκου που αντικρύζει το εσωτερικό του σκάφους. Κάνε την κόλληση με ελαφρό σφίξιμο σε πολλά σημεία

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #48 στις: Ιουλίου 20, 2019, 04:04:29 μμ »
Konsaw, από την περιορισμένη εμπειρία μου μαντεύω ότι ο ρόλος του πίσω τάκου δεν είναι και τόσο σημαντικός.
Αυτός χρησιμέυει μάλλον για να έχει "ψωμί" να βιδώσει ο χορδοκράτης και για να ενισχύσει κάπως την περιοχή που καταλήγουν οι ντούγιες.

παιδιά εγώ διαφωνώ, αν και έχω δει και μαντολίνα με μια φλούδα μόνο (σαν εσωτερική κολάντζα). Μπορεί να υπάρχει η κολάντζα απέξω αλλά δεν θα την εμπιστευόμουν μόνη της. Ο τάκος δένει όλην την κατασκευή από μέσα. Είναι από τις χειρότερες φάσεις (η διαμόρφωση, βαρετή και κουραστική), αλλά εγώ προσωπικά πάντα προσπαθώ να καλύπτω καλά τα σημεία σύγκλισης και ταυτόχρονα να πατάει όσο πιο καλά γίνεται.
Υπάρχει και η λύση του κόντρα πλακέ η οποία δουλεύει καλά στατικά (δεν σε απασχολούν και τα νερά) και με μικρό βάρος. Μπορείς και να μειώσεις το πάχος προς τα μέσα (π.χ. 12 χιλ. στο χείλος, 8-9 μέσα)

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #49 στις: Ιουλίου 20, 2019, 04:20:02 μμ »
παιδιά εγώ διαφωνώ, αν και έχω δει και μαντολίνα με μια φλούδα μόνο (σαν εσωτερική κολάντζα). Μπορεί να υπάρχει η κολάντζα απέξω αλλά δεν θα την εμπιστευόμουν μόνη της. Ο τάκος δένει όλην την κατασκευή από μέσα. Είναι από τις χειρότερες φάσεις (η διαμόρφωση, βαρετή και κουραστική), αλλά εγώ προσωπικά πάντα προσπαθώ να καλύπτω καλά τα σημεία σύγκλισης και ταυτόχρονα να πατάει όσο πιο καλά γίνεται.
Υπάρχει και η λύση του κόντρα πλακέ η οποία δουλεύει καλά στατικά (δεν σε απασχολούν και τα νερά) και με μικρό βάρος. Μπορείς και να μειώσεις το πάχος προς τα μέσα (π.χ. 12 χιλ. στο χείλος, 8-9 μέσα)

Συγνώμη, αλλά τη εννοείς με «κόντρα πλακέ» ; Έχεις καμία ζωγραφιά;
χαιρετίσματα

Σάββας

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Ιουλίου 20, 2019, 08:57:49 μμ »
αυτό

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #51 στις: Ιουλίου 22, 2019, 09:28:43 μμ »
Έχω τώρα έτοιμο τον πίσω τάκο.
Με τι κολα θέλει κοληση με ψαροκολα;

χαιρετίσματα

Σάββας

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 15
« Απάντηση #52 στις: Ιουλίου 23, 2019, 11:43:29 πμ »
Με τι κολα θέλει κοληση με ψαροκολα;
Φίλε konsaw, εγώ χρησιμοποιώ Titebond για την κόλληση αυτού του τάκου.

Πριν την κόλληση, προσωπικά θα γέμιζα το κενό ανάμεσα στα παραπέτια με ένα σφηνοειδές κομμάτι από το ίδιο ξύλο ακολουθώντας αν γίνεται και την κατεύθυνση που έχουν τα νερά τους.

Η διαμόρφωση που έκανες στον τάκο είναι πολύ επιμελημένη αλλά το τελικό του μέγεθος μοιάζει κάπως μικρό και αν συμβαίνει αυτό φοβάμαι ότι σε παρέσυρα με κάπως επιπόλαιες οδηγίες. Τα νερά του θα τα περίμενα κατά την κάθετη κατεύθυνση από αυτή που είναι τώρα (δηλαδή κατα την κατεύθυνση του χάρακα όπως μετρούσες σε μια από τις προηγούμενες φωτογραφίες.
 [ Invalid Attachment ]

@ Κύριοι συνάδελφοι, καταθέστε και οι υπόλοιποι την άποψή σας…

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #53 στις: Ιουλίου 23, 2019, 09:46:24 μμ »
Για τα νερά όντος όπως η κατεύθυνση  του χάρακα θα ήταν καλύτερα από άποψη  αντοχής,  εγώ θα τον έκανα λίγο πιο μεγάλη για να αγκαλιάσει περισσότερο τις δουγες.

(Καποιος σε μια ερώτηση μου για το πόσο πρέπει η κολαντζα να αγκαλιάσει τις δουγες  όταν έκανα το πρώτο σκάφος  ήταν 2 εκατοστά,)
 Πιστεύω και εκεί περίπου τόσο να είναι

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #54 στις: Ιουλίου 24, 2019, 01:28:07 πμ »
Ίσως θα έπρεπε να ανοίξει ένα καινούριο θέμα σχετικά με τη χρησιμότητα του τάκου αυτού. Πιστεύω κι εγώ ότι η μόνη του χρησιμότητα είναι να βιδώνει ο χορδοκράτης αλλά ποτέ δεν είμαι απόλυτος. Σε κάποια σκάφη που έχω δει ανάλογα με την κατασκευή τους όσο αφορά την σύγκλιση των δουγών....δεν μπορεί ο τάκος να αγκαλιάσει όλες τις δούγες αφού εκεί στην κολάντζα εσωτερικά έχουν διαφορετικό σημείο σύγκλισης. Στου Στέργιου τα σκάφη για παράδειγμα ακολουθώντας το μοντέλο του vages αν δεν κάνω λάθος , δεν έχουν όλες οι δούγες το ίδιο σημείο σύγκλισης. Οπότε τι προσφέρει το δέσιμο μόνο μερικών δουγών ;;; Κι αν έβαζες εσωτερικά ένα φύλο ξύλου πάχους όσο η κολάντζα κι αγκάλιαζε το συγκεκριμένο σημείο ;;; (σαν μια μικρότερη εσωτερική κολάντζα) μήπως θα ήταν καλύτερα ;;; μήπως όμως αυξάνουμε βάρος;;; μήπως δυσκολεύουμε τον παλμό του σκάφους;;; μήπως ..μήπως...Δεν ξέρω. Απλά αναρωτιέμαι κι εγώ. Τείνω στο να πιστέψω ότι δεν χρειάζεται τίποτα παρά ένα μικρό κομματάκι μαλακού ξύλου ίσα ίσα να συγκρατεί τον χορδοκράτη και να κολλήσει με το καπάκι σ εκείνο το σημείο που ''τραβάει'' απ την τάση των χορδών. Κάποιοι επίσης, που πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος τάκος είναι μόνο για να βιδώνει ο χορδοκράτης δεν κολλάνε ούτε το καπάκι πάνω του σ εκείνο το σημείο πιστεύοντας ότι πάλλεται διαφορετικά το καπάκι... Σταματάω γιατί θα γράψω καμιά έκθεση πάλι.... ;)
Καλή επιτυχία φίλε konsaw. Μια χαρά νοικοκυρεμένη δουλειά βλέπω, το έχεις μεράκι κι αφού φαίνεται το αγαπάς , θα σου βγει καλό αποτέλεσμα.

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
« Απάντηση #55 στις: Ιουλίου 24, 2019, 06:15:59 πμ »
Για τα σκαφη που έχουν διαφορετικό σημείο σύγκλισης  Ναι έχεις δίκαιο, το συγκεκριμένο  ομως είναι με ένα σημείο.   

Αυτήν την απορία την είχα και εγώ   (Για πιο λόγο μπαίνει ο Τακος αυτος)

Η βίδες που χρησιμοποιούνται  για εκείνο το σημείο είναι μικρές για να φτάσουν  και να βιδοσουν  κανονικά στον τακο.

Από ότι θυμάμαι είναι περίπου 8mm,  εάν υποθέσουμε ότι η κολαντζα είναι 2 με 2,5mm και τα πλαιναρια 2με 2,5mm άρα θα έχουμε 4 με 5 mm πάχος ξύλου (συνήθως  μέτριο προς σκληρο)  για να βιδώσει  η βίδα,  + 0,5 με 1mm, που είναι το πάχος τις χορδιερας πάμε στα ~ 6mm.

Άρα μας μένουν γύρω στα 2 χιλιοστά για να μπει η βίδα στον τακο.

Με δύο χιλιοστά και σε μαλακό ξύλο όπως είναι ο τακος δεν νομίζω να πιάνει καθόλου η βίδα, ίσα ίσα που θα ξεκινάει να ανοίγει τρύπα και να κάνει το πρώτο πάσο στον τακο.

Αυτές είναι δικιές μου σκέψεις και γι'αυτό λέω ότι ο τακος μήπως είναι να αγκαλιάζει τις οδηγίες εσωτερικά.

Τα σκάφη με 2 η 3 σημεία σύγκλισης  πχ (vegges)  σχεδιαστικε πριν από λίγα χρονια, (δεν εχω δει παλιό όργανο με 2η3 σημεία σύγκλισης,    ενω ο τακος ειναι απο παλια που πιστευω  μάλλον γι'αυτό τον βάζανε. (Για να αγκαλιάζει όλες τις δουγες.)

Τώρα με τα δύο η τρία σημεία σύγκλισης μήπως μπαίνει από συνήθεια;;;;

Ή

Μήπως τον βάζανε παλια επειδή η βίδες ήταν μεγαλύτερες  (Δεν υπήρχαν πιο μικρες)

Ή  σε περίπτωση πολλών επισκευών  βάλε βγάλε τις βίδες η τρύπα στο σκάφος θα μεγάλωνε και δεν θα επιαναν πλεον με αποτέλεσμα να έχουν μια εναλλακτική λυση;;;;

Ποιός ξερει;;;;;;   

Παντός εγώ πιστεύω πλέον είναι μονο για να δένει τις δουγες.

η  σε κανένα μαλακό ξύλο (πχ λευκα) να μπορείς να βάλεις πιο μεγάλη βίδα.   

Συγγνώμη αν έγινα κουραστικος.

Αυτά είναι δικιά μου άποψη και σκέψης,   κάποιοι  άλλοι μπορεί να έχουν άλλοι άποψη,   

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #56 στις: Ιουλίου 24, 2019, 06:46:35 πμ »
για κιθαρες:  ;D
εχει πολυ μεγαλη σημασια, οχι μονον για το δεσιμο πλαϊνων με παλτη-καπακι, αλλα και για την στατικοτητα του οργανου

αυτος ειναι που "δενει" την κλιση του καπακιου σε σχεση με την ταστιερα
(δηλαδη στην ουσια η κλιση πραγματοποιειται με την τελευταια κολληση, της πλατης πανω σε ολο το σωμα, μεχρι τοτε δεν υφισταται κλιση και ας εχει μονταριστει σχεδον ολη η κιθαρα, και επειδη η αποληξη της πλατης ειναι στο πισω μερος, εκει πρεπει να εχει και το... ψωμι)

επισης σιγουρα κοβει απο το καπακι, γι αυτο και υπαρχει η ταση να τον κανουν οσο περνουν τα χρονια λεπτοτερο και λιγο φαρδυτερο (σαν να ακουμπανε 2 κερφινγκ)
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Ιουλίου 24, 2019, 08:59:13 πμ »
Αν ο λόγος ήταν οι βίδες, δεν θα υπήρχε καθόλου τάκος. Μια φλούδα ξύλου θα αρκούσε, ειδικά στα μπουζουκοειδή που έχουν ήδη "διπλή στρώση" (ντούγα + κολάντζα) σε σχέση με τις κιθάρες.
Η γνώμη μου είναι ότι τοποθετείται για την στατικότητα φυσικά, όπως λέει ο Στέλιος (κι εγώ ξανά παραπάνω).
Για μένα δύο είναι οι λόγοι που έχει σημασία ο τάκος:

1) αποτελεί την μόνιμη "τρίτη κολώνα" (για να θυμηθώ το μηχανιλίκι). Τα πλαϊνά στα μπουζούκια έχουν ούτως ή άλλως εξωτερικά την κολάντζα - και τις συνέχειές της  - μέχρι τον τάκο της ένωσης. Είναι από την κατασκευή άκαμπτα (σε σχέση με τις κιθάρες ας πούμε), κι αν τυχόν προστεθεί και "kerfing" γίνονται ακόμα ισχυρότερα, όπως θα έχετε διαπιστώσει όλοι σας.
Ο πίσω τάκος δημιουργεί (έστω στη βάση, αλλά εκεί ακριβώς είναι και το σημείο που τραβάνε οι χορδές) έναν "τρίτο άξονα" στο κέντρο και κατά μήκος της ράχης όπου δεν προβλέπεται άλλη ενίσχυση από την κατασκευή. Για τον ίδιο λόγο, στα σκαφτά όργανα, εγώ τουλάχιστον αφήνω μια "ραχοκοκκαλιά" παχύτερη κατά μήκος της ράχης (αν το σκάφος έχει πάχος 3 χιλ., εκεί έχει 5+) .

2) μην ξεχνάμε την περίπτωση κρούσης. Ο καθένας βέβαια προσπαθεί να αποφύγει χτυπήματα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Και αφού είναι ένα σημείο εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς έχει μόνιμη τάση 50 Kg (75 στα τετράχορδα), υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αστοχήσει σε κρούση, ακόμα και αν αυτή συμβεί σε άλλο σημείο της περιμέτρου: ακριβώς λόγω της μόνιμης τάσης - εκεί θα "ξεσπάσει" το χτύπημα.

Το "δέσιμο" μπορεί να γίνει είτε με ένα είτε με δύο σημεία σύκλισης (είτε με ... εικοσιδύο, βρήκα φωτο από το πρώτο μου σκάφος αλλά ντρέπομαι να την ανεβάσω  ;D, εκεί να δεις πλήθος, διαδήλωση γίνεται) αφού θεωρητικά έχεις μία επιφάνεια (τμήμα σφαίρας) εσωτερικά. Αν σου ξεφύγει και λίγο δεν έγινε και τίποτα - σε σύγκριση με το να μην έχεις καθόλου.

Για τα νερά προσωπικά δεν μπορώ να διατυπώσω άποψη. Δεν είναι και πολύ απλά τα πράγματα. Π.χ. στην πλάτη της κιθάρας με δύο κομμάτια με διαμήκη νερά, η ένωσή τους ενισχύεται με μιά στενή μεν φέτα αλλά με τα νερά εγκάρσια (κάθετα στα προηγούμενα).
Στον τάκο του μπουζουκιού έχουμε ακτίνες προς όλες τις διευθύνσεις. Αν έχεις ψηλές τις τελευταίες φέτες, φαίνεται λογικό να έχεις τα νερά κάθετα σ' αυτές, αλλά πάλι έτσι δεν παραλαμβάνουν τις υπόλοιπες διευθύνσεις που εκτείνονται ακτινωτά - και δεν λειτουργεί όσο καλά θα μπορούσε σαν "κολώνα" που λέω παραπάνω.

Έχω δοκιμάσει τάκους με τα νερά και στις δύο διευθύνσεις, με τα νερά διαγώνια (ακούγεται λίγο περίεργο αλλά έτσι βάζουν τα "διαμαντάκια" στις κολλήσεις του καπακιού στις κιθάρες για τον ίδιο λόγο), έχω φτιάξει τάκους από στρώσεις με διασταυρούμενα νερά (σαν κόντρα πλακέ αλλά σε τρεις διευθύνσεις) και τέλος έχω βάλει και κόντρα πλακέ για να μειώσω το πάχος / βάρος. Όλα δουλεύουν μέχρι στιγμής, αλλά δεν μου έχει σπάσει και κανένα για να δω πως συμπεριφέρθηκε το καθένα.

Πάντως έχοντας δει μπουζούκι "γυρισμένο προς τα μέσα" με τσαλακωμένο καπάκι και διαλυμένη κολάντζα (στον τάκο φυσικά, που αλλού), δεν θα αψηφούσα την ενίσχυση εκεί.

konsaw

• Sr. Member
« Απάντηση #58 στις: Ιουλίου 24, 2019, 04:25:32 μμ »
Λοιπόν φίλοι μου.
Εδώ και ώρες κάθομαι και δοκιμάζω να βγάλω συμπεράσμα.
Κάθομουν και σκίτσαρα λιγάκι μήπως βοηθήσει.

Έβγαλα τα εξής συμπεράσματα:
1.
Όσο κατάλαβα λέτε τα νερά του τακου να πάνε όπως σε αφτο το σκίτσο.

2.
Αν κραταω το σκάφος άπω τον τακο και χτυπάω σαν στο tap-tuning, καταλαβαίνω το εξής.
Αν χτυπάω εδώ....

Ακούω ότι δεν υπάρχει ταλάντωση.
Συμενει για εμένα ότι ο τρόπος κατασκευής είναι σταθερός από κατεύθυνση τακο προς τακο. (Κλίση δουγον)
Αλλά αν χτυπάω άπω το πλάι (δεξιά η αριστερά)...

ακούγεται ταλάντωση.
Εδώ σκίτσο πως φαντάζομαι την ταλάντωση (με υπερβολή)

Έτσι βλέπω ότι χριαζεται ενίσχυση στην κατεύθυνση της κολαντζας.
Δηλ. τα νερά στον τακο να είναι έτσι...

Έτσι κολαναι τα πλαϊνά, η δουγες και υπάρχει κάποια ενίσχυση (όχι οτι θα έχει φύγει) για αφτην την ταλάντωση.

Τα νερά στον τακο μου είναι περίπου έτσι:

Ναι, δεν έχω 2cm επιφάνεια που ανγκαλιαζονται η δουγες.
Είναι περίπου 1,6cm. Έτσι όπως διάβασα άπω της απάντησης σας δεν κσερεται ακριβός τη θα γίνει αν μείνει έτσι.
Γιαφτό θα το δοκιμάσω.
Σαν „prototype“ μπορώ να κάνω καμία δοκιμή.

Βλέπεται κάποιο λάθος στις σκέψης μου;

χαιρετίσματα

Σάββας

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #59 στις: Ιουλίου 24, 2019, 07:29:36 μμ »
Προχώρα το φίλε konsaw. Μια χαρά είναι οι σκέψεις σου...(για τις δικές μας δεν ξέρω... ;) ). Αστειεύομαι βεβαία...εύχομαι να μην σε μπερδέψαμε με τις αναζητήσεις μας.