έκανα το σχέδιό σου (μου επιτρέπεις ελπίζω) σε autocad που δουλεύω εγώ για να βγάλω άκρη.
Για τις αποστάσεις από τα τάστα : στο προηγούμενο μήνυμα δίνεις τη μία από την ταστιέρα και την άλλη από το τάστο, υποθέτω εκ παραδρομής γιατί action 2.75 στο 12ο είναι πάρα πολύ, μόνο σε σκευρωμένο όργανο γίνεται αυτό.
Οι αποστάσεις αυτές δίνονται από την πάνω πλευρά του τάστου ως την κάτω πλευρά της χορδής (καθαρή απόσταση = action).
Στις δικές μου κατασκευές υπολογίζω action 0,5 στο 1ο και 1,5 στο 12ο για μπουζούκι. Για μπαγλαμά μπορεί άνετα το action στο 12ο να είναι περισσότερο. Αν βάλεις και ύψος τάστου 1 mm + action 1,50 έχεις σύνολο από ταστιέρα στο 12ο 2,50 .
Mε action 1.5 (και όχι 1,75) ο καβαλάρης βγαίνει 8,60 mm, που είναι πολύ χαμηλός - όχι για τον ήχο, αλλά είναι μικροχειρουργική. Σκέψου 2-3 χιλιοστά κόκκαλο κι από κάτω ξύλο στα υπόλοιπα 4,5-5,5 χιλιοστά το οποίο μάλιστα πρέπει να το διαμορφώσεις ίσιο στην πάνω πλευρά (κόκκαλο) και καμπυλωτό στην κάτω (καπάκι). Είναι λίγο δύσκολο για πρώτη κατασκευή.
Και για το 2,75 (1,75 action που είναι καλό για μπαγλαμά) θα χρειαζόσουν ακόμα πιο ψηλό καβαλάρη από το 9 που γράφεις. Δηλαδή ήδη στο σχέδιό σου θα έπρεπε να πηγαίνει το καπάκι προς τα πίσω για να μπορείς να κάνεις καβαλάρη 9 mm.
δες λίγο τα σχέδια, στην τομή φαίνεται μόνο η ταστιέρα και το καπάκι που μας ενδιαφέρει:
[ Invalid Attachment ]
η σειρά που ακολουθώ εγώ είναι η εξής: ενώνω το action του 1ου και 12ου τάστου (ορίζω αρχικά την χορδή δηλαδή) και προεκτείνω αυτήν την ευθεία μέχρι τον καβαλάρη. Από εκείνο το σημείο φέρνω κάθετη προς το καπάκι, με μήκος όσο το ύψος του καβαλάρη που θέλω. Αυτό ορίζει την βάση του καβαλάρη στο καπάκι. Από την βάση του καβαλάρη φέρνεις ευθεία στο σημείο όπου η ταστιέρα ακουμπάει το καπάκι στην ένωση (δηλαδή σημείο τομής κάτω επιφάνειας ταστιέρας / πάνω επιφάνειας καπακιού) και έχεις το καπάκι σου. Προεκτείνοντας αυτό προς τον χορδοκράτη έχεις όλην την πάνω επιφάνεια του καπακιού μέχρι πίσω. Αφαιρώντας το πάχος του βλέπεις πόσο πρέπει να "φας" από το πίσω μέρος του σκάφους για να σου βγει ο καβαλάρης στο ύψος που έχεις ορίσει. Εγώ θα έλεγα να ξεκινήσεις με θεωρητικό ύψος ~ 10 χιλ.
Με τα μεγέθη που είπαμε, δηλαδή action στο 12ο 1.50 και για καπάκι πάχους 2,5 χιλ. (και όχι 3, είναι πάρα πολύ, εγώ κάνω περίπου 2,20 στους μπαγλαμάδες) θα πρέπει να "φας" το πίσω μέρος ~ 2-2,5 χιλιοστά. Η διάσταση "2,25" στο σχέδιο παραπάνω ΔΕΝ είναι το πάχος του καπακιού αλλά το "κατέβασμα" του σκάφους πίσω.
Αν θέλεις μεγαλύτερο action (1,75), πρέπει να κατέβεις ακόμα περισσότερο. Το θέμα είναι ότι τα 10 χιλιοστά εύκολα γίνονται 9, αλλά τα 8,60 δύσκολα γίνονται 10