Αποστολέας Θέμα: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο  (Αναγνώστηκε 4621 φορές)

rogtek

• Newbie
  • *
Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
« στις: Μάιος 09, 2019, 07:38:35 μμ »
Καλησπέρα σε όλους!

Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με την οργανοποιία και αποφάσισα να ξεκινήσω με την κατασκευή ενός σκαφτού μονοκόματου μπαγλαμά.
Από όσα έχω διαβάσει στο φόρουμ και όσες πληροφορίες έχω καταφέρει να μαζέψω, κατέληξα στο παρακάτω σχέδιο.

Πρόκειται για μπαγλαμά 36 κλίμακα, με διαστάσεις σκάφους 156x104x74 (στο σχέδιο μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλες τις διαστάσεις).

Επειδή δεν έχω καμία εμπειρία ή γνώση του αντικειμένου και οι απορίες είναι πολλές, θα ήθελα τις παρατηρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις σας.

Ευχαριστώ
Παναγιώτης

Gianniss123

• Newbie
  • *
Απ: Κατασκευή μπαγλαμά από αρχάριο
« Απάντηση #1 στις: Μάιος 09, 2019, 11:25:01 μμ »
Καλησπέρα, βρισκομαι σε σχεδον παρομοια φαση με σενα με τη διαφορα εγω οτι τελειωσα πριν μερικες μερες τη κατασκευή του πρωτου μπαγλαμά. Το μονο που μπορώ να σου πω είναι να προσθέσεις στο σχέδιο και ένα εμπρος τακο για τη χορδιερα.  Περισσότερα θα μας πουν οι εμπειροι φιλοι μας. Επισης τι εργαλεια διαθετεις και με τι ξυλα θα δουλεψεις

rogtek

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μάιος 11, 2019, 02:08:34 μμ »
Giannis123, ήμουν σίγουρος ότι κάτι θα έλειπε....!!  {celebrate013}

Όσον αφορά τα ξύλα και τα εργαλεία, επειδή ασχολούμαι ερασιτεχνικά με την ξυλουργική και την επιπλοποιία (αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ξεκινήσω την κατασκευή), έχω και ηλεκτρικά εργαλεία και χειρός τα οποία δουλεύω περισσότερο.
Για την ξυλεία σκέφτομαι να ξεκινήσω με φλαμούρι ή οξιά. Την οξιά την έχω δουλέψει πολύ, μου αρέσει σαν ξύλο και έχω αρκετή ποσότητα. Το φλαμούρι δεν το έχω δουλέψει αλλά από ότι διάβασα είναι η καλύτερη επιλογή για κάποιον που ξεκινάει.

Από ότι είδα στο δικό σου post, χρησιμοποίησες και εσύ οξιά. Επιδή ξέρω τι σημαίνει να δουλεύεις οξιά με το χέρι, προτείνεις να ξεκινήσω με το φλαμούρι;

Gianniss123

• Newbie
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μάιος 11, 2019, 03:53:53 μμ »
Ναι φλαμουρι με τα χιλια. Εκτός απο τη δυσκολια με την οξια αποτι ξερω υπάρχει και ένας διχασμος αν ειναι κατάλληλη για οργανα. Ότι μπορώ να βοηθησω απο τα ελαχιστα που ξερω κι εγω ,εδω ειμαι!

jtheo

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #4 στις: Μάιος 11, 2019, 09:46:56 μμ »
Φλαμούρι βάλε. Θα το εκτιμήσεις στο σκάψιμο! Εγώ στον σκαφτο που έφτιαξα (ακόμα δεν έχω καταφέρει να το ανεβάσω!) το ευχαριστήθηκα! Όλο το άδειασμα φαντάσου με ένα pfeil σκαρπελο χωρίς δράπανο!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #5 στις: Μάιος 13, 2019, 09:36:31 πμ »
θα ήθελα τις παρατηρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις σας.

καλημέρα και καλή ευκολία στη συνέχεια της κατασκευής!
τα σχέδια είναι πλήρη και πολύ κατατοπιστικά, ένα πράγμα μόνο λείπει (πιθανώς το έχεις ήδη λάβει υπόψη σου, πάντως αφού το είδα το γράφω): το καπάκι μετά την ένωση προς τον χορδοκράτη ίσως πρέπει να έχει κάποια κλίση για να σου χωρέσει καβαλάρης με κάποιο "αξιοπρεπές" ύψος.

37 κλίμακα ?

rogtek

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μάιος 13, 2019, 12:59:36 μμ »
Καλημέρα σε όλους!

Έγιναν οι διορθώσεις στο σχέδιο (προσθήκη πίσω τάκου για την χορδιέρα) και ξεκινάω με φλαμούρι. Για το καπάκι και το καμάρι σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κέδρο και για την ταστιέρα βέγκε.

Μάνο, το σχέδιο μου βασίζεται πάρα πολύ στο δικό σου (είναι σχεδόν ίδιο εκτός από το σκάφος το οποίο το έκανα λίγο μεγαλύτερο). http://www.luthier.gr/index.php?topic=1268.0
Η σκέψη μου ήταν να ακολουθήσω τις διαστάσεις που έχεις ορίσει ακριβώς (ύψος, θέση, διαστάσεις καβαλάρηδων, γωνία χορδών κλπ.) και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοείς με την "κλίση στην ένωση καπακιού προς τον χορδοκράτη...." Πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξω κλίμακα?

Θα με βοηθούσε ιδιαίτερα μία διευκρίνηση.

Ευχαριστώ!

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Μάιος 13, 2019, 01:35:07 μμ »
Για το καπάκι και το καμάρι σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κέδρο

το καμάρι - ειδικά αν είναι μόνο ένα - κάν'το καλύτερα από έλατο, ο κέδρος δεν έχει την ίδια αντοχή.

δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι εννοείς με την "κλίση στην ένωση καπακιού προς τον χορδοκράτη....

εννοώ την διακεκομμένη που φαίνεται εδώ

http://www.luthier.gr/index.php?topic=1479.0

ανάλογα με το ύψος του καβαλάρη που θες και την απόσταση του καβαλάρη από τον χορδοκράτη πιθανόν να πρέπει να "κατεβάσεις" το χείλος του σκάφους πίσω.
Αν το αφήσεις ευθεία ίσως ο καβαλάρης βγει πολύ χαμηλός και "πνίγεται" ο ήχος. Εξαρτάται και από την ταστιέρα (ύψος / πάχος δηλαδή) και πως θα την κολλήσεις (πάνω στο καπάκι ή χωνευτή). Αφού έχεις ευχέρεια με το σχέδιο, δες τα λίγο αυτά.  Όλα ξεκινάνε βέβαια από το τι θες.

Πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξω κλίμακα?

όχι, απλώς ρωτάω αν είναι 37 (με ένωση στο 20ο τάστο, από την διάσταση που βλέπω στο μανίκι - 256)

rogtek

• Newbie
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μάιος 14, 2019, 11:30:37 πμ »
Καλημέρα!

Μάνο, έκανα κάποιες δοκιμές στο σχέδιο σύμφωνα με αυτά που μου είπες και με οδηγό το δικό σου σχέδιο, κατέληξα σε αυτές τις διαστάσεις ( η κλίμακα παραμένει 36). Υπολόγισα και τις αποστάσεις του καβαλάρη, της οπής, των χορδών και της κλίσης στον χορδοκράτη.

Όποιες παρατηρήσεις ή διορθώσεις θα με βοηθούσαν ιδιαίτερα!

Ευχαριστώ.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Μάιος 14, 2019, 02:07:21 μμ »
έκανα το σχέδιό σου (μου επιτρέπεις ελπίζω) σε autocad που δουλεύω εγώ για να βγάλω άκρη.
Για τις αποστάσεις από τα τάστα : στο προηγούμενο μήνυμα δίνεις τη μία από την ταστιέρα και την άλλη από το τάστο, υποθέτω εκ παραδρομής γιατί action 2.75 στο 12ο είναι πάρα πολύ, μόνο σε σκευρωμένο όργανο γίνεται αυτό.
Οι αποστάσεις αυτές δίνονται από την πάνω πλευρά του τάστου ως την κάτω πλευρά της χορδής (καθαρή απόσταση = action).
Στις δικές μου κατασκευές υπολογίζω action 0,5 στο 1ο και 1,5 στο 12ο για μπουζούκι. Για μπαγλαμά μπορεί άνετα το action στο 12ο να είναι περισσότερο. Αν βάλεις και ύψος τάστου 1 mm + action 1,50 έχεις σύνολο από ταστιέρα στο 12ο 2,50 .
Mε action 1.5 (και όχι 1,75) ο καβαλάρης βγαίνει 8,60 mm, που είναι πολύ χαμηλός - όχι για τον ήχο, αλλά είναι μικροχειρουργική. Σκέψου 2-3 χιλιοστά κόκκαλο κι από κάτω ξύλο στα υπόλοιπα 4,5-5,5 χιλιοστά το οποίο μάλιστα πρέπει να το διαμορφώσεις ίσιο στην πάνω πλευρά (κόκκαλο) και καμπυλωτό στην κάτω (καπάκι). Είναι λίγο δύσκολο για πρώτη κατασκευή.
Και για το 2,75 (1,75 action που είναι καλό για μπαγλαμά) θα χρειαζόσουν ακόμα πιο ψηλό καβαλάρη από το 9 που γράφεις. Δηλαδή ήδη στο σχέδιό σου θα έπρεπε να πηγαίνει το καπάκι προς τα πίσω για να μπορείς να κάνεις καβαλάρη 9 mm.

δες λίγο τα σχέδια, στην τομή φαίνεται μόνο η ταστιέρα και το καπάκι που μας ενδιαφέρει:

[ Invalid Attachment ]

η σειρά που ακολουθώ εγώ είναι η εξής: ενώνω το action του 1ου και 12ου τάστου (ορίζω αρχικά την χορδή δηλαδή) και προεκτείνω αυτήν την ευθεία μέχρι τον καβαλάρη. Από εκείνο το σημείο φέρνω κάθετη προς το καπάκι, με μήκος όσο το ύψος του καβαλάρη που θέλω. Αυτό ορίζει την βάση του καβαλάρη στο καπάκι. Από την βάση του καβαλάρη φέρνεις ευθεία στο σημείο όπου η ταστιέρα ακουμπάει το καπάκι στην ένωση (δηλαδή σημείο τομής κάτω επιφάνειας ταστιέρας / πάνω επιφάνειας καπακιού) και έχεις το καπάκι σου. Προεκτείνοντας αυτό προς τον χορδοκράτη έχεις όλην την πάνω επιφάνεια του καπακιού μέχρι πίσω. Αφαιρώντας το πάχος του βλέπεις πόσο πρέπει να "φας" από το πίσω μέρος του σκάφους για να σου βγει ο καβαλάρης στο ύψος που έχεις ορίσει. Εγώ θα έλεγα να ξεκινήσεις με θεωρητικό ύψος ~ 10 χιλ.
Με τα μεγέθη που είπαμε, δηλαδή action στο 12ο 1.50 και για καπάκι πάχους 2,5 χιλ. (και όχι 3, είναι πάρα πολύ, εγώ κάνω περίπου 2,20 στους μπαγλαμάδες) θα πρέπει να "φας" το πίσω μέρος ~ 2-2,5 χιλιοστά. Η διάσταση "2,25" στο σχέδιο παραπάνω ΔΕΝ είναι το πάχος του καπακιού αλλά το "κατέβασμα" του σκάφους πίσω.

Αν θέλεις μεγαλύτερο action (1,75), πρέπει να κατέβεις ακόμα περισσότερο. Το θέμα είναι ότι τα 10 χιλιοστά εύκολα γίνονται 9, αλλά τα 8,60 δύσκολα γίνονται 10
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 14, 2019, 02:26:42 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Μάιος 14, 2019, 02:13:00 μμ »
επίσης κανα δυο παρατηρήσεις ακόμα: καλύτερα να προβλέψεις χώρο για το πάνω κόκκαλο (αλλιώς nut ή μαξιλάρι) στο επίπεδο κομμάτι του μπράτσου πάνω από την ταστιέρα, για να μην αναγκαστείς να κάνεις λοξό τον πάτο.
Το καράολο εγώ θα το έκανα λίγο πιο φαρδύ, τα κλειδιά είναι τσίμα - τσίμα, εκτός αν τα βάλεις με άλλο τρόπο. Επίσης 15 χιλ. είναι παχύ, μπορείς άνετα 12 ή και 10 χιλιοστά. Υπολόγισε και το πόσο θα απέχει το πρώτο κλειδί από το μαξιλάρι, για μένα (για να παίζω άνετα εννοώ) είναι απαραίτητη απόσταση 40-45 χιλιοστά (από το πρώτο αξονάκι ως το μαξιλάρι) αλλιώς χτυπάει το χέρι μου στα κουμπάκια (πλήκτρα - δεν ξέρω πως τα λένε) για το κούρδισμα

αυτά τα ολίγα
« Τελευταία τροποποίηση: Μάιος 14, 2019, 02:24:06 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

rogtek

• Newbie
  • *
« Απάντηση #11 στις: Μάιος 14, 2019, 02:47:00 μμ »
Μάνο, καταρχήν ευχαριστώ για την βοήθεια. Δεν είχα καθόλου υπόψη μου αυτές τις λεπτομέρειες.

Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου και θα αναπροσαρμόσω το σχέδιο. Το μόνο που με προβληματίζει και θέλω να αποφύγω, είναι να έχει κλίση προς τα πίσω το καπάκι. Έτσι όπως το φαντάζομαι τώρα, μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να το πετύχω στη πρώτη κατασκευή. Γι'αυτο θέλω να προσαρμόσω το σχέδιο έτσι ώστε το καπάκι να είναι επίπεδο.

Και όντως εκ παραδρομής τα 2.75 στο 12 τάστο είναι η απόσταση από την ταστιέρα και όχι το τάστο.

rogtek

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μάιος 28, 2019, 12:20:18 μμ »
Καλημέρα!
Αφου βρέθηκε επιτέλους χρόνος, ήρθε η ώρα να ξεκινήσω την κατασκευή του μπαγλαμά με κάποιες αλλαγές.....Ενώ στην αρχή σκεφτόμουν για μονοκόματο σκαφτό, τελικά αποφάσισα να κάνω σκαφτό σκάφος και ξεχωριστό μανίκι και καράουλο.
Ξεκίνησα με ένα κομμάτι φλαμούρι που φτάνει για τρία σκάφη και έχει τα νερά του κάθετα στο καπάκι.
Κόψιμο, πλάνισμα και γώνιασμα....

Διαμόρφωση του εξωτερικού....

Και μετά σκάψιμο του εσωτερικού.....

[ Invalid Attachment ]
Η εσωτερική επιφάνεια δεν είναι και η καλύτερη αλλά επειδή δεν έχω σκαρπέλα ξυλογλυπτικής, χρησιμοποίησα ένα 6αρι ίσιο σκαρπέλο το οποίο δεν βοηθάει και πολύ στις καμπύλες. Τώρα μένει να έρθει όλο στο σωστό πάχος με πολύ τρίψιμο.....

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Μάιος 28, 2019, 01:21:49 μμ »
Καλά το πας.
Στα εσωτερικά μπορείς να δουλέψεις μικρή καμπύλη ξύστρα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #14 στις: Μάιος 28, 2019, 01:54:25 μμ »
Καλή εἶναι ἡ λύση τοῦ Δημήτρη , ἀλλά καί ἔτσι θά παιδευτῆς . Καλύτερα νά ἀγοράσης ἕνα καμπύλο σκαρπέλο ( σγρόμπια ) , καί νά τό λεπτύνης κι ἄλλο μ' αὐτό , προσέχοντας μήν τό ξετρυπήσης . Ὑπάρχουν καί εἰδικά παχύμετρα γιά σκαφτά σκάφη .

Tags: