Αποστολέας Θέμα: Ἕνα ἱστορικό ὄργανο - ὁ Ταμπουρᾶς τοῦ Μακρυγιάννη - κατασκευαστική προσέγγιση  (Αναγνώστηκε 13196 φορές)

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Συνεχίζω φίλοι μετά ἀρκετές μέρες γιατί συνάντησα δυσκολίες μέ τό βερνίκι ( γομαλάκα ) καί τελικά κράτησα τήν γομαλάκα στό καπάκι καί στά κλειδιά , ἐνῶ τό ὑπόλοιπο ὄργανο λουστράρισα μέ σατινέ ( πού μᾶλλον μάτ ἔγινε ) 2 συστατικῶν .
Μετά 2 μέρες , ἔδεσα τούς μπερντέδες κατά τό συγκερασμένο σύστημα ( πρᾶγμα πού προτείνει ὁ κ. Φρονιμόπουλος ) . Χρησιμοποίησα μαύρη πετονιά 0,60 χιλ. πού βρῆκα μέσω διαδικτύου σ' ἕνα μαγαζί μέ εἴδη ἁλιείας στήν Πάτρα .
Παρακάτω τό ὄργανο τελειωμένο . Ἀπό λίγο πού τό ἄκουσα , γιά τό μέγεθός του ἔβγαλε δυνατό καί ὡραῖο γιά τ' ἀφτιά μου ἦχο . Θέλει σετάρισμα καί μᾶλλον ἀλλαγή καβαλλάρη :

Μερικές ἀκόμη φωτογραφίες ἀπό μέρη τοῦ ὀργάνου χωρίς σχόλια :

[ Invalid Attachment ]

Συνεχίζεται........

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
Μερικές φωτογραφίες ἀκόμη :

[ Invalid Attachment ]

Ἐλπίζω νά καταφέρω ν' ἀνεβάσω καί ἦχο πρίν τήν ἔκθεση .
Μοῦ πέσαν καί πολλές δουλειές αὐτήν τήν ἑβδομάδα , μέ τήν προετοιμασία γιά τήν συλλογή τῶν ἐλιῶν . Νοέμβρης γάρ.......

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
Συγχαρητήρια Λάμπρο για το εγχείρημα. Θέλω να το ακούσω στην έκθεση και να μου πεις από κοντά την εμπειρία της κατασκευής. Μπράβο και πάλι. {celebrate013}

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
Εξαιρετικό αποτέλεσμα!
Συγχαρητήρια!

Άντε τώρα βρες κι έναν πειστικό τρόπο "παλαίωσης" έτσι που να το βλέπεις και να ταξιδεύεις στο χρόνο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
πολυ μ αρεσει αυτο που βλεπω
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Ωραιότατο όργανο ! 

Οπτικά καθρεφτίζει τον λιτό  χαρακτήρα της εποχής του . Μιας ιστορικής διαδρομής , που δε σήκωνε στολίδια και καμώματα ...

Λαχταρώ να το ακούσω !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Ωραία πράγματα θα δούμε και φέτος στην εκθεση.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
η ομορφια της λιτης γραμμης...
Νομιζω ολοι ανυπομονουμε να το ακουσουμε..
Λαμπρο οι χορδες τι ειναι; Εντερινες;
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Patsis

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΠΑΛΙΣΑΝΔΡΟΣ
  • Αριθμός κατασκευών: 5
  • Περιοχή: ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Μπράβο Λάμπρο θεσπέσιο όργανο και μεγάλης ιστορικής σημασίας...ανυπομονούμε να ακούσουμε τον μαγικό του ήχο...αν μπορείς να το ηχογραφήσεις στην έκθεση και να το ανεβάσεις στο σάιτ θα ήταν πραγματικά θεσπέσιο..!! και πάλι μπραβο!!

ΚαΠα

• Hero Member
Ω! Λαμπρά Λάμπρο μου!

Φέτος που θα λείπω θα είναι μάλλον η καλύτερη χρονιά. Φτού!
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
Ἀγαπητοί φίλοι Γιάννη , Στέργιε , Κώστα , Ἰωσήφ , Δημήτρη , Νικηφόρε , Patsis , Παναγιώτη , καλημέρα σας καί εὐχαριστῶ πολύ γιά τά καλά σας λόγια , ὄχι μόνο καλά , ἀλλά γεμᾶτα ἐνθουσιασμό καί χαρά γιά τήν ἐπιτυχία τοῦ συναδέλφου !!!
Ἔχω πολύ συγκινηθεῖ μ' αὐτά !!!
Οἱ χορδές Νικηφόρε εἶναι συρμάτινες , ἄλλες γυμνές , ἄλλες ( οἱ ρόζ ) μέ περιέλιξη .
Ἀπό τή μεριά τῶν μπάσσων ἔχω βάλει 7 συμπαθητικές μέ πρώτη κουρδισμένη σέ do , γιά μεσαῖες 2 γυμνές κουρδισμένες σέ la , καί γιά καντίνι 1 τυλυχτή σέ re καί 2 γυμνές σέ re ὀκτάβα .
Τό κούρδισμα εἶναι καραντουζένι : do - la - re .
Δέν ξέρω βέβαια κατά πόσο θά παίζεται εὔκολα , λόγω τῆς παρουσίας τῶν συμπαθητικῶν .
Ἐννοεῖται ὅτι δέν μπορεῖ νά παίξη συγχορδίες παρά μόνο διφωνίες .
Ἐπίσης ὁ καβαλλάρης μοῦ βγῆκε λίγο ὑψηλός , 14 χιλ. ἐπειδή εἶχα φέρει λίγο πίσω τό μανίκι . Ἐπίτηδες δηλαδή ὥστε νά πατάη αὐτός δυνατώτερα τό καπάκι καί νά δυναμώση ὁ ἦχος , πρᾶγμα πού νομίζω συνέβη .
Να δῶ ἄν θά προλάβω γιά ἦχο.....ἀλλιῶς στήν ἔκθεση,,,,,,

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
Πολύ όμορφο όργανο. Μου αρέσει που έβαλες και τις δώδεκα χορδές.Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία δουλειά και την εξαιρετική παρουσίαση. Εύχομαι πολλά και καλά παιξίματα!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
Φίλε tseros , καλημέρα κι εὐχαριστῶ γιά τά καλά σου λόγια καί τίς εὐχές !!!

Γιά τίς συμπαθητικές χορδές ἤθελα νά πῶ ὅτι , αὐθαίρετα τίς ἔβαλα , μιά καί ὁ κ. Φρονιμόπουλος δέν συμφωνοῦσε ὅτι στό πρωτότυπο ὑπῆρχαν τέτοιες . Μᾶλλον ἦταν ἀσαφής ἡ διάταξη καί ὁμαδοποίησή τους , καί πολύ περισσότερο τό κούρδισμά τους . Γι' αὐτό ἔκανα αὐτήν τήν αὐθαιρεσία .
Ὅσον ἀφορᾶ τήν ἔνταση τοῦ ἤχου τοῦ ταμπουρᾶ  , ὅταν διάβασα τό μήνυμα τοῦ Στέργιου πού καί σ' αὐτόν ἔγινε ὑψηλός ὁ καβαλλάρης τοῦ 5ου μπουζουκιοῦ του , λίγο ἀμφιταλαντεύτηκα . Πάντως γιά τό μέγεθός του μοῦ ἀκούγεται ἀρκετά δυνατά . Σημειωτέον ὅτι , ὅπως ὁ Στέργιος ἔβαλε ἐκεῖνο τό μετάλλινο τεμάχιο ἐπάνω στόν χορδοκράτη ὑψώνοντας τίς χορδές , ἐγώ συμπτωματικά εἶχα κολλήσει στήν ἴδια θέση ἕνα κοκαλλάκι πάχους ( ὕψους ) 3 χιλ.

oscar

• Sr. Member
  • Περιοχή: Πειραιάς
Πολύ όμορφο αποτέλεσμα!

Μου αρέσει το γεγονός ότι έβαλες και τις 12 χορδές.
Όταν είχε κυκλοφορίσει το βιβλίο ο κ. Φρονιμόπουλος, είχα δοκιμάσει την κατασκευή του, αλλά δεν έβαλα και τις 12 χορδές διότι θεώρησα πως θα έκανε το όργανο δύσχρηστο, και έτσι τον κατασκεύασα 7χορδο.
Όσον αφορά την δυνατή ένταση του οργάνου, θα πω πως παρά το σχετικά μικρό του μέγεθος, μου είχε κάνει και εμένα εντύπωση η ὲντασή του.
Ανυπομονώ να το δω από κοντά.

Πολλά συγχαρητήρια!!!

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...

.Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία δουλειά και την εξαιρετική παρουσίαση. Εύχομαι πολλά και καλά παιξίματα!

+1!!!