Αποστολέας Θέμα: Κλειδιά για μπουζουκοειδή όργανα,ποιότητες.  (Αναγνώστηκε 22889 φορές)

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Αριθμός κατασκευών: -
  • Περιοχή: Αθήνα.
Κλειδιά για μπουζουκοειδή όργανα,ποιότητες.
« στις: Φεβρουαρίου 26, 2019, 06:51:21 πμ »
Καλημέρα, ανοίγω εδώ αυτό το θέμα που αφορά τα κλειδιά για μπουζούκι,τζουρά,μπαγλαμά,και αφορά την ποιότητα,όποιος γνωρίζει ας προσθέσει τα κατώθι,κλειδιά μάπα:τιμές,μάρκες,
κλειδιά μέτρια:τιμές μάρκες.
κλειδιά καλά ή επαγγελματικά:τιμές μάρκες.
Γράψτε πηγές και λίνκς,για τα παραπάνω,και αν ψωνίζετε και από το εξωτερικό.
Αυτά που έχω δει είναι τα gebr van genthttps://www.sofianos.net/index.php/organopoiia/material/ana-yliko/kleidiaστον κύριο Σοφιανό είναι καλά?
Για αυτά εδώ τι λέτε,τα φτηνά πρέπει να είναι στην ήδια κατηγορία με του Σοφιανού,τώρα τα gotoh πρέπει να είναι μέτριαhttp://dimizparts.gr/%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91-%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%96%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%99/%CE%9A%CE%9B%CE%95%CE%99%CE%94%CE%99%CE%91-%CE%9C%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%96%CE%9F%CE%A5%CE%9A%CE%99
Για εδώ τι έχετε να πείτεhttps://www.matsikas.gr/el/Catalog-%CE%9A%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC_435
Ότι άλλο γνωρίζετε,σας παρακαλώ και όποτε μπορείτε γράψτε δυο λόγια,βάλτε και μια-δυο πηγές, ευχαριστώ :)
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
Απ: Κλειδιά για μπουζουκοειδή όργανα,ποιότητες.
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 26, 2019, 09:37:50 πμ »
καλημέρα Νίκο.
Τα κλειδιά με έχουν απασχολήσει αρκετά, να σου πω που έχω καταλήξει μέχρι στιγμής.

Καταρχάς όμως να πω ότι παίζει ρόλο ο τύπος του καράολα ("παραδοσιακός" ή με σχισμές) και οι αξονικές αποστάσεις των κλειδιών. Για τον "παραδοσιακό" τύπο (με το καθόλου κομψό παρατσούκλι "παντόφλα") τα αξονάκια καλό είναι να μήν είναι ίσιοι κύλινδροι αλλά να έχουν μια μείωση της διαμέτρου στην περιοχή της τρύπας. Εκεί τυλίγεται η χορδή και η μείωση δημιουργεί κάποια αντίσταση έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να "πηδήξει" η χορδή πάνω από την κορυφή του κυλίνδρου.
Αυτό γίνεται για "ασφάλεια", επειδή η τρύπα είναι πιο κοντά στην άκρη του άξονα, δεδομένου ότι στην περίπτωση του "παραδοσιακού" καράολα,  η απόσταση (πάχος που πρέπει να διαπεράσει το αξονάκι) είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη (πάχος καράολα στο πρώτο κλειδί π.χ. 10 χιλ. έναντι 7-8 χιλ. των πλαϊνών σε καράολα με σχισμές)
Μια εικόνα χίλιες λέξεις:

Για καράολα με σχισμές αντίθετα δεν χρειάζεται μείωση αλλά η τρύπα στο αξονάκι πρέπει να είναι περίπου στο κέντρο του, ώστε να μην υπάρχει "εμπλοκή" με τα πλαϊνά. Κάποιοι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα κάνοντας δύο τρύπες στο αξονάκι (όπως αυτά τα Van Gent που έβαλες) - αλλά χωρίς μείωση στη διάμετρο. Αν αυτά τα κλειδιά χρησιμοποιηθούν σε "παραδοσιακό" καράολα (και ανάλογα με την κλίση του καράολα ως προς το μπράτσο, γιατί πρέπει να υπάρχει μια γωνία "ικανή" ώστε να μην ξεπηδάει η χορδή από την κορυφή του άξονα), συνήθως η "κάτω" τρύπα (πιο κοντά στην πλάκα) ταιριάζει στις ακριανές χορδές και η πάνω (ή/και η κάτω) στις μεσιανές.

(Γράφω πολλά και ίσως σας μπερδεύω, αλλα μιας και το πιάσαμε είπα να τα πω  - και στην πράξη δεν είναι μπέρδεμα, άμα τα διες στη θέση τους καταλαβαίνεις τι γίνεται).

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 26, 2019, 09:53:21 πμ »
Τέλος πάντων η δική μου εμπειρία είναι η εξής: για παραδοσιακό καράολα με αποστάσεις αξόνων 23mm δεν χρησιμοποιώ τα Van Gent παρά μόνο για το σετάρισμα (θα πω παρακάτω γιατί). Χρησιμοποιώ συνήθως grover 608, τα οποία έχει ο Μαυρομουστάκης στη Θεσσαλονίκη. Εδώ η σελίδα του κατασκευαστή
https://www.grotro.com/Grover/VINTAGE/Sta-Tite-Mini-3-On-A-Plate-608-Series

Τα ίδια υπάρχουν και σε 35 mm (για κιθάρα) και σε τετραδες (για μαντολίνο ή τετράχορδο) και δεν ξέρω γιατί, ο Μαυρομουστάκης τα έχει πολύ φτηνότερα (από 16 Ευρώ για μπαγλαμά) ενώ ο StewMac π.χ. ξεφεύγει αισθητά

https://www.stewmac.com/Hardware_and_Parts/Tuning_Machines/Mandolin_Tuning_Machines/Grover_A-Style_309_Mandolin_Tuning_Machines.html

Υπάρχουν σε διάφορες εκδοχές (διαφορετικές πλάκες, αξονάκια κουμπιού, σταθερά ή με βίδα ("ανταλλακτικά" κουμπιά με άλλα χρώματα))

εδώ σε έναν μπαγλαμά - αυτά είναι τα "ακριβά" ~ 20 Ευρώ όπου μπορείς να αλλάξεις "κουμπί" (δες τη βίδα)

και εδώ σε κιθάρες (35 mm αποστάσεις αξόνων), σε ενιαία πλάκα

και 3+3 σε κάθε πλευρά

σ' αυτήν την δεύτερη φωτογραφία τα grover είναι με κούφιο αξονάκι (για μείωση βάρους, δουλεύει). Επίσης φαίνονται και τα Der Jung (κωδικός DJ403AB-P2W, αντιγράφω από το σακουλάκι, δεν βρήκα όμως τον ίδιο κωδικό στο Internet) τα οποία είναι επίσης πολύ καλά κλειδιά για κιθάρες (35 mm) αλλά με λίγο μεγάλο κουμπί για μπουζουκοειδή - και ακριβότερα (~ 25-28 ευρώ, δεν θυμάμαι καλά).

Για καράολα με σχισμές (σε τζουράδες) βάζω ή τα Grover ή τα MHG από τον dimizparts, με αξονικές αποστάσεις 35mm γιατί κάνω μόνο μία σχισμή και στα 23mm είναι μεγάλο μπέρδεμα η αλλαγή χορδών.

Εδώ τα MHG σε τζουρά

[ Invalid Attachment ]

τα MHG 327 είναι πολύ καλής ποιότητας για την τιμή τους (7 ευρώ), νομίζω πολύ καλύτερα από τα Van Gent

http://dimizparts.gr/%CE%9A%CE%91%CE%A4%CE%97%CE%93%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91-%CE%9A%CE%99%CE%98%CE%91%CE%A1%CE%91-%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B9-%CE%BA%CE%B9%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-mhg-327-guitar-bouzouki-tuning-machine-10146

Τα κλειδιά SKG από τον Μάτσικα που βάζεις
https://www.matsikas.gr/el/Product-%CE%9A%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC-Dixon-SKG-381-Nickel_2026

τα έχω επίσης δοκιμάσει κι έχω μείνει ευχαριστημένος, απλά έχε υπόψη οτι οι αξονικές αποστάσεις είναι 25 mm και δεν μπορείς να αλλάξεις σε άλλη μάρκα (το standard είναι 23 mm) χωρίς να κάνεις καινούργιες τρύπες.

Καταλήγοντας (επιτέλους  :D ) χρησιμοποιώ συνήθως grover στα μπουζουκοειδή αλλά το σετάρισμα (στα 23 mm) το κάνω με Van Gent (τα φτηνά) επειδή τα grover έχουν την τάση να κόβουν τις χορδές - μόνο στο σετάρισμα που κουρδίζεις - ξεκουρδίζεις πολλές φορές, μετά είναι εντάξει.
Στις κιθάρες ή σε μακρύ καράολα σε μπουζουκοειδή χρησιμοποιώ grover, Der Jung και MHG. Σε όσες έβαλα Van Gent αναγκάστηκα να τα αλλάξω σύντομα. Γενικά δεν τα έχω σε εκτίμηση όπως καταλαβαίνεις, και πιστεύω ότι στα κλειδιά πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί μπορεί να καταστρέψουν την αίσθηση του οργάνου.  Αυτά.

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 26, 2019, 02:29:34 μμ »
Μάνο προσωπικά χίλια ευχαριστώ,και σίγουρα άλλα χίλια ευχαριστώ από όλα τα παιδιά στο φόρουμ,είσαι ΑΡΧΗΓΟΣ.σε παρακαλώ για τα gotoh επειδής έχω να πούμε 2 ζευγάρια,ποιά είναι η γνώμη σου,νομίζω στο μπουζούκι του αδερφού μου που το έχει 16-17 χρόνια,γνωστός καλός οργανοποιός πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει κλειδιά gotoh και μάλιστα τα έχει κόψει για τρίχοδο,γιατί το μπουζούκι είναι τρίχορδο,όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο απάντησε σε παρακαλώ,και κάποια στιγμή,να βάλεις και εσύ και όποιος άλλος θέλει τζίγκς για τρύπημα κλειδιών και ίσως περιγραφή για τον καλύτερο τρόπο να ανοίγουμε τις τρύπες για να περάσουν τα κλειδιά,ΞΕΡΩ ότι θα με μαλώσετε γιατί σίγουρα θα έχει ξανασυζητηθεί στο φόρουμ το θέμα αυτό,john συγνώμη,όμως ας ξαναμπούν εδώ πέρα μαζεμένες οι ινφορμαινσονς,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ;D

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 26, 2019, 03:04:03 μμ »
τα gotoh δεν τα έχω χρησιμοποιήσει και έτσι δεν ξέρω. Από τις φωτογραφίες μου φαίνονται ίδιας κλάσης με τα grover, από τα οποία όπως είπα είμαι ευχαριστημένος. Τα λες "μέτρια" στο πρώτο ποστ, μέτρια θα είναι αν συγκριθούν με καλύτερα (*) αλλά καλά σε σύγκριση με τα περισσότερα κινέζικα. Κι αυτά δηλαδή κινέζικα μπορεί να είναι, αλλά έχουν κι αυτοί ποιότητες.

(*) Μια φορά δοκίμασα κλειδιά αξίας 3,5 ευρώ αν θυμάμαι καλά, τα πέταξα στη δεύτερη χορδή. Από την άλλη βλέπω κάτι κλειδιά στον Μαυρομουστάκη (για κιθάρες) εξαιρετικά λεπτά, ελαφριά και κούκλες, με ρύθμιση "κλειδώματος" στο κούρδισμα κτλ κτλ.. Ρωτάω τιμή, μου λέει "180", λέω "τα grover εννοούσα, καλημέρα σας"

Γιάννης Καραβασίλης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 26, 2019, 03:37:05 μμ »
Συμφωνώ σε όλα με τον Μάνο. Έχω ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες από αυτά που έχει δοκιμάσει. Σε καλή τιμή και σχετική ποιότητα μόνο τα Grover. Στα πολύ καλά όργανα (μπουζούκια)  που αξίζουν κάτι παραπάνω σε ποιότητα ( είναι πραγματική....ότι πληρώνεις παίρνεις τελικά ) χρησιμοποιώ SCHALLER . Πανάκριβα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα αλλά προσωπικά είμαι ευχαριστημένος απόλυτα. Τα πιο φτηνά αυτής της κατηγορίας τα έχω βρει εδώ...     https://www.emma-music.com/,us,3,146.cfm?pag=2 
Αν ξέρει κάποιος άλλο μαγαζί στο εξωτερικό ας το βάλει να το χαζέψουμε κι αυτό....

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 26, 2019, 04:30:37 μμ »
Παιδιά, για τρίχορδο με καράολο με σχισμές, εγώ έχω βολευτεί με μια παραλλαγή των GROVER DELUXE που διαθέτει Ο Κωνσταντέλλος με 30 ευρώ. Την παραλλαγή αυτή την ονομάζει "SG35S nickel empty". Έχει αποστάσεις αξόνων 35 χιλιοστά και διατίθεται με άξονες μήκους 27 χιλιοστών (ή και μικρότερους για ανάλογες σχισμές).
Βρίσκω ότι η ποιότητα τους είναι ε-ξαι-ρε-τι-κή!

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 23, 2019, 08:15:27 πμ »
Καλημέρα στην παρέα,θέλω αν γίνεται κάποια διευκρίνιση,για καράολο με μια σχισμή,πια κλειδιά να πάρω,(σίγουρα groover)και από που;επίσης κύριε Καθηγητά Μάνο,να πάρω με μήκος άξονα 35 χιλιοστά,ΑΡΑ 35-7 ή 8 χιλιοστά ψωμί ξύλου,θα έχω ωφέλιμο άνοιγμα 28 ή 27 χιλιοστά.σωστά ή λάθος,κάνω μια διευθέτηση του εργαστηρίου,(διώχνω ποντικούς,ταραντούλες,φίδια,λακουκαράτσας)και αμέσως ξεκινάω τον μπαγλαμά μου,(για την πάρτη μου θα είναι.θα παίζω το τραγούδι,είμαι ένα μικρό παιδάκι,που με λένε νικολάκη)σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις,που θα γράψετε {music015}

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 23, 2019, 08:23:26 πμ »
Παράθεση
Στις κιθάρες ή σε μακρύ καράολα σε μπουζουκοειδή χρησιμοποιώ grover, Der Jung και MHG. Σε όσες έβαλα Van Gent αναγκάστηκα να τα αλλάξω σύντομα. Γενικά δεν τα έχω σε εκτίμηση όπως καταλαβαίνεις, και πιστεύω ότι στα κλειδιά πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί μπορεί να καταστρέψουν την αίσθηση του οργάνου.  Αυτά.
Ααααα τώρα το είδα καλύτερα,ότι το 35 είναι αξονικές αποστάσεις και όχι ύψος άξονα,αυτά θα πάρω,τα έχει ο dimisparts ή ο Μαυρομουστάκης,επίσης πόσο φάρδος έχει η σχισμή;

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 23, 2019, 08:25:07 πμ »
Παράθεση
Για καράολα με σχισμές (σε τζουράδες) βάζω ή τα Grover ή τα MHG από τον dimizparts, με αξονικές αποστάσεις 35mm γιατί κάνω μόνο μία σχισμή και στα 23mm είναι μεγάλο μπέρδεμα η αλλαγή χορδών.
η σωστή παράθεση για το προηγούμενο ερώτημα και απορία

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 23, 2019, 10:38:14 πμ »
αν μιλάς για τον τζουρά, η σχισμή είναι 16 mm (χρησιμοποιώ τρυπάνια φτερού). Για κιθάρα με δύο σχισμές, εγώ κάνω 14 mm αλλά μπορείς και στενότερες.
Καράολο μπουζοκιού με σχισμές δεν έχω κάνει ποτέ, αλλά λογικά πρέπει να είναι ακόμα πιο στενές - αφού κι ο καράολας είναι στενότερος.

Πριν όμως αποφασίσεις το φάρδος των σχισμών δες που πέφτουν οι τρύπες των αξόνων, ανάλογα και με το φάρδος των πλαϊνών (πρέπει η άκρη του άξονα να μπαίνει στο απέναντι πλαϊνό και η τρύπα να είναι σε κατάλληλο σημείο για τη χορδή)

Τα MHG τα έχει ο dimizparts.

Αυτό είναι το σχέδιο που κάνω στον καράολα του τζουρά, με όλες τις σχετικές διαστάσεις

[ Invalid Attachment ]

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Ιουλίου 23, 2019, 12:47:28 μμ »
Τι να πω Κύριε Επιστήμονα,μου λύθηκαν όλες οι απορίες,ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,για σου Μάνο!!,κάτι τελευταίο,εντάξει αυτά τα κλειδιά,τα έχει ο dimizparts,όμως επειδή θα είναι ο μπαγλαμάς θέλω βέρυ γκούντ κλειδιά,και αυτά τα grover που προτείνεις στην αρχή του θέματος,δεν τα έχει τώρα μάλλον ο Μαυρομουστάκης,έψαξα αλλά δεν....διάβασα και αυτά που stergios kraftopia και μπήκα στον Κωνσταντέλλο και είδα κάποια για τρίχορδα με άξονική διαφορά 35 χιλιοστά,και λέει επίσης να διευκρινήσουμε τι θέλουμε όταν τα παραγγείλουμε,δηλαδή αν θέλουμε τους άξονες για <<καρφωτά>>μάλλον για την παντόφλα εννοεί,ή αν θέλουμε για πλάγια<<σχισμή>>λοιπόν τι λέτε παιδιά,όταν μπορείτε πείτε μιά γνώμη,και πάλι ευχαριστώ,..................................Βάζω κάποια λίνκς εδώ groover μάλλον για παντοφλέ καράολο,https://konstantellosmusic.gr/el/kleidia/214-161-kleidia-ma200-nickel.html#/37-_button-,....................................................Και εδώ με 35 πάλιhttps://konstantellosmusic.gr/el/kleidia/188-149-kleidia-cg-nickel.html#/35-_-/37-_button-............................και το χρυσό groover πάλι 35 αποστάσεις και με επιλογή και αυτό καρφωτά ή πλάγια(αυτό το καρφωτά και πλάγια μου θυμίζει λίγο την ύστερη νιότη μου χαχαχαχαχαχα.............)..........................https://konstantellosmusic.gr/el/kleidia/189-155-kleidia-cg-gold.html#/35-_-/37-_button......................και αυτό 35 όμως gootoh japan?https://konstantellosmusic.gr/el/kleidia/190-132-kleidia-gotoh.html#/35-_-,,............Καλησπέρα σας.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #12 στις: Ιουλίου 23, 2019, 12:56:24 μμ »
ο Μαυρομουστάκης ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μην έχει grover η der jung σ' αυτό το σχέδιο, πήρες τηλέφωνο ή ψάχνεις στην σελίδα ? γιατί την σελίδα δεν την ενημερώνει - εγώ δεν την βλέπω ποτέ.
Εν πάση περιπτώσει, αν σου είναι βολικός ο Κωνσταντέλος εννοείται ότι παίρνεις από εκεί.

Τις διαφορές μεταξύ "πλάγιου" και "καρφωτου" τις γράφω στο #1, έχουν άλλα αξονάκια και αν βάλεις το ένα στη θέση του άλλου θα έχεις θέματα με τις χορδές. Ειδικά τα κλειδιά για "καρφωτή" τοποθέτηση κινδυνεύεις να μη δουλέψουν καθόλου σε "πλάγια" τοποθέτηση, οι τρύπες στα αξονάκια είναι στις άκρες και μπορεί να χωθούν μέσα στο "απέναντι ξύλο" της σχισμής ή να είναι τόσο κοντά που να μην μπορείς να περάσεις την χορδή.

Επίσης ήθελα να επισημάνω κάτι, εγώ το καράολο με τη σχισμή (μήκος 155-160mm) για κλειδιά με αξονάκια 35mm το κάνω σε τζουρά και μάλιστα μεγάλο, σε μπαγλαμά το έκανα μια φορά και δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα, ήταν όσο το μήκος του σκάφους και τελικά δυσανάλογο και βαρύ (βέβαια ήταν και ο πιο μικρός μπαγλαμάς που έχω κάνει, με 35 κλίμακα)

[ Invalid Attachment ]

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουλίου 23, 2019, 01:06:48 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Popeye

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Ιουλίου 23, 2019, 01:45:03 μμ »
Κατανοητά όλα Μάνο αρχηγέ,πολύ ωραίο μπαγλαμαδάκι!θα πάρω τηλέφωνο τον Μαυρομουστάκη,να την σελίδα κοιτούσα,Τωωωρα Μάνο,τι να κάνω;ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες από δύο μπαγλαμάδες που τους έκανα άρπακολειοσν,και στον ένα ξήλωσα τα τάστα χάλασα τις σεντεφένιες τελείες για να πλανίσω την ταστίερα,διότι ήταν φάλτσο το πλάνισμα με αποτέλεσμα να έχει παραπάνω ψωμί στην πάνω μπουργγάνα και ρε και πατούσα και δεν έβγαζε νότα χαχαχαχαχ,πιάστ'αυγό και κούρευτο,οι βιασύνες αυτά κάνουν,αυτοί οι δύο μπαγλαμάδες είναι για ανήψια,δώρα,Και βάζω και τον δικό μου που είναι όπως έχω ξαναγράψει εδδδδωωωωωω και 50 χρόνια από νερατζιά της πλατείας του Κορυδαλλού ξεραμένη,και ξεγυρυσμένο μονοκάματο,Τι με συμβουλεύεις να κόψω την υπάρχουσα σχισμή και να το κάνω παντόφλα από το ίδιο ξύλο υπό 10 με 12 μοίρες καλύτερα έτσι τι λές εσύ Μάνο;και τα υπόλοιπα παληκάρια τι λέτε;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #14 στις: Ιουλίου 23, 2019, 02:52:30 μμ »
νομίζω ότι όλα θα δουλέψουν.
Γωνία 12­° του καράολα (παντόφλα) με grover 23mm (με το πρώτο σε απόσταση min 45 mm από το κόκκαλο, έτσι τα κάνω εγώ στους μπαγλαμάδες) σημαίνει γωνία χορδών 7-8°.
Η ίδια γωνία 12° με καράολα με σχισμές και MHG 35mm σημαίνει πολύ μεγαλύτερες γωνίες χορδών, ειδικά στις κοντινές στο κόκκαλο. Δεν ξέρω ποιά γωνία θα ήταν θεωρητικά πιο σωστή. Υπάρχουν συζητήσεις επί συζητήσεων σε ξένα site για την γωνία των χορδών αλλά δεν έχω βγάλει συμπέρασμα. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι οτι οι χορδές της άρπας έχουν γωνία 6° αν θυμάμαι καλά και πολλοί το χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς. Μετά μπλέκονται ηλεκτρικοί με κλασικούς (κιθαρίστες) και γίνεται χαμός.
Εμπειρικά να σου πω ότι έχω φτιάξει και δουλεύουν όλα τα παρακάτω - εκτός από το εντελώς ίσιο, αλλά κι αυτό θεωρητικά φαίνεται να δουλεύει.
Επειδή εγώ θα βαριόμουν να κάνω αλλαγές, θα το άφηνα ίσιο - αν και με γωνία μ΄αρέσει περισσότερο. Αλλά περίμενε λιγάκι μήπως κάποιος έχει άλλη άποψη.

[ Invalid Attachment ]

Tags: