Αποστολέας Θέμα: Τριανταφυλλιά  (Αναγνώστηκε 28972 φορές)

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: Τριανταφυλλιά
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 14, 2012, 12:12:09 πμ »
Αν και έχει ανοιχτεί θέμα για τον έβενο, επειδή εδώ έχει γίνει συζήτηση για το χρώμα, την καρδιά, το σομφόξυλο κλπ. ανεβάζω εδώ κάποιες φωτογραφίες.

Φρεσκοκομένος Κορμός Ινδικού Εβένου.

Κομμένοι και Στεγνοί Κορμοί Ινδικού Εβένου

Στοιβαγμένες Σανίδες Ινδικού Εβένου
 [ Invalid Attachment ]

Ε ρε και να είχαμε μια πατωσιά από τις σανίδες της 3ης εικόνας!!!
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 14, 2012, 12:26:04 πμ από Κούρος »

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 14, 2012, 05:36:58 πμ »
Τριανταφυλλε, εχω βρει κομματια σε τοπικη αποθηκη με διαμετρους σαν αυτες της δευτερης φωτογραφιας, αλλα με μηκος 1,50-2,00 μετρα! Μπορουμε να βγαλουμε ταστιερες για ολο το forum απο εκει  ;D :D

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 14, 2012, 09:39:03 πμ »
ετοιμαστητε......αγαπουλα την κουκουλα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 14, 2012, 10:04:20 πμ »
Τριανταφυλλε, εχω βρει κομματια σε τοπικη αποθηκη με διαμετρους σαν αυτες της δευτερης φωτογραφιας, αλλα με μηκος 1,50-2,00 μετρα! Μπορουμε να βγαλουμε ταστιερες για ολο το forum απο εκει  ;D :D

Γιάννη,
αν μπορείς ρώτησε πόσο παλιά είναι, τι προέλευσης, τις ακριβείς διαστάσεις τους και πόσο κάνουν; Προσωπικώς ενδιαφέρομαι για ένα διαστάσεων μήκους 2 μ. και πλάτους περίπου 10-16εκ.

Υ.Γ. Άσε ρε Κώστα, ακόμα δεν κάναμε ντου στο KAURI MUSEUM !! ;D ;D ;D

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 14, 2012, 02:29:26 μμ »
Τριανταφυλλε, με την πρωτη ευκαιρια θα παω γιατι ειναι σε γειτονικη πολη. Θα προσπαθησω μεσα στην εβδομαδα.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
Απ: άσπρος έβενος?
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 03, 2012, 12:25:39 πμ »
συμφωνω...η αισθηση του εβενου στη ταστιερα ειναι μοναδικη..και δυστηχως μονο ακριβες κιθαρες το χρησιμοποιουν
πρόσφατα αγόρασα 2 ταστιέρες από υποτιθέμενο έβενο
στα άκρα σε κάποια σημεία ήταν άσπρος με αισθητό επιφανειακό βάψιμο σε μαύρο χρώμα
αφαίρεσα με το μαχαιράκι ένα μικρό κομμάτι και είδα ότι ήταν άσπρος από κάτω  >:(
πρόκειται για απάτη (άλλο ξύλο βαμμένο μαύρο) ή είναι τακτική να βάφεται ο έβενος όλος μαύρος? (γνωρίζω ότι υπάρχει ειδικό λάδι εμποτισμού που σου κάνει "έβενο" οποιοδήποτε ξύλο). Πάντως οι ταστιέρες είναι βαριές και κερωμένες από εξωτερικό
Τί αλήθεια ισχύει?

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 03, 2012, 01:29:22 πμ »
Φίλε getit,
ο έβενος, όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες παραπάνω, έχει μαύρη καρδιά και άσπρο σομφόξυλο. Τα κομμάτια που αγόρασες είναι πιθανώς δεύτερης διαλογής με τμήμα μαλακού σομφόξυλου που το έβαψαν για να μην διακρίνεται από το σκληρό καρδιόξυλο.

Δεν ξέρω από που τις αγόρασες και θα ριψοκινδυνεύσω μια εκτίμηση ότι επειδή στα ξυλεμπορικά έρχονται μαδέρια από έβενο και όχι ταστιέρες μάλλον είναι "ματζακουλιά" αυτού που έσκισε τις ταστιέρες είτε εγχώριου είτε αλλοδαπού ξυλέμπορου.

Δεν ξέρω σε τι όργανα θα τις χρησιμοποιήσεις, τις διαστάσεις του άσπρου τμήματος καθώς και τη δομή του όλου ξύλου, αλλά αν θέλεις να τις επιστρέψεις, πριν το κάνεις δες αν μπορείς λόγω του τραπεζοειδούς της ταστιέρας αυτό το κομμάτι να αφαιρεθεί.

Υ.Γ. Όταν λες κερωμένες πιθανώς εννοείς μόνο τα σόκορά τους.

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 03, 2012, 01:57:43 πμ »
Φίλε getit,
ο έβενος, όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες παραπάνω, έχει μαύρη καρδιά και άσπρο σομφόξυλο. Τα κομμάτια που αγόρασες είναι πιθανώς δεύτερης διαλογής με τμήμα μαλακού σομφόξυλου που το έβαψαν για να μην διακρίνεται από το σκληρό καρδιόξυλο.

Δεν ξέρω από που τις αγόρασες και θα ριψοκινδυνεύσω μια εκτίμηση ότι επειδή στα ξυλεμπορικά έρχονται μαδέρια από έβενο και όχι ταστιέρες μάλλον είναι "ματζακουλιά" αυτού που έσκισε τις ταστιέρες είτε εγχώριου είτε αλλοδαπού ξυλέμπορου.

Δεν ξέρω σε τι όργανα θα τις χρησιμοποιήσεις, τις διαστάσεις του άσπρου τμήματος καθώς και τη δομή του όλου ξύλου, αλλά αν θέλεις να τις επιστρέψεις, πριν το κάνεις δες αν μπορείς λόγω του τραπεζοειδούς της ταστιέρας αυτό το κομμάτι να αφαιρεθεί.

Υ.Γ. Όταν λες κερωμένες πιθανώς εννοείς μόνο τα σόκορά τους.
ναι κερωμένες στα σόκορα
είναι μικρά παραλληλόγραμμα όχι τραπέζιο
αλλά η βαφή είναι αισθητή. Φαντάσου βαφή μπάλας με μαύρο χρώμα  που έχει ξεφύγει στα άκρα :-X
διαστάσεις περίπου 47 * 10 *0.7

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 03, 2012, 03:04:44 πμ »
ναι κερωμένες στα σόκορα
είναι μικρά παραλληλόγραμμα όχι τραπέζιο
αλλά η βαφή είναι αισθητή. Φαντάσου βαφή μπάλας με μαύρο χρώμα  που έχει ξεφύγει στα άκρα :-X
διαστάσεις περίπου 47 * 10 *0.7

Φίλε Κώστα[;],
το κέρωμα γίνεται στα σόκορα από το εργοστάσιο αρχικής κατεργασίας στο μαδέρι οπότε δεν παίζει να την κέρωσε εκ των υστέρων ο ξυλέμπορος.

Περαιτέρω νομίζω ότι η διάσταση των 10 εκ. του πλάτους και σε συνδυασμό με το μήκος των 47 εκ. σου επιτρέπει να διαμορφώσεις τραπέζιο για ταστιέρα αφαιρώντας το βαμένο ξύλο.

Υ.Γ. Έχεις περισσότερη εμπειρία από εμένα οπότε τι να σου λέω τώρα. :D

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 03, 2012, 05:41:06 πμ »
Εχει πεσει στα χερια μου και εμενα ταστιερα με κερωμενα σοκορα! Πιθανον το κανουν λογω της τασης του εβενου να σχιζει ευκολα.
Ψαχνοντας στη σελιδα ενος εξαγωγεα απο Ινδια βρηκα αυτο :

"Grade A - 100% black ebony with planning
Grade B - The material will contain stripes. The fingerboards will be stained in deep black color. we plane the fingerboard in our sanding machine. We wax all our fingerboards at the edges in order to avoid cracking of wood. We apply a little oil on the ebony fingerboards so that it does not crack in transit"

Κώστας Τρικάλης

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Απριλίου 03, 2012, 08:38:26 πμ »
ευχαριστώ παιδιά
λύθηκε ο γρίφος

επισπρόσθετα παραθέτω μια φήμη που λέει πως για να ελέγξεις αν ένα καμμάτι ξύλο είναι έβενος, το βυθίζεις σε νερό. Αν επιπλεύσει... σου τη φέρανε  :o

insect

• Sr. Member
  • Αριθμός κατασκευών: 2.617
« Απάντηση #26 στις: Απριλίου 06, 2013, 02:00:59 μμ »
ενδεικτική τιμή bubinga τριανταφυλλιάς 2000-2400 ευρώ το κυβικό  πολύ εντυπωσιακό ξύλο προσωπικά εντόπισα με μοβ απόχρωση ,αλλά ακόμη ποιο εντυπωσιακό είναι το δέντρο από το οποίο παράγεται η ξυλεία .

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
« Απάντηση #27 στις: Απριλίου 07, 2013, 06:08:05 πμ »
Εναν κομματι κορμου bubinga τετοιου μεγεθους ειδα στο εργοστασιο του Σοφιανου και επαθα πλακα!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #28 στις: Απριλίου 08, 2013, 02:19:24 πμ »
Πριν καιρό είδα στον Καλιγά καδρονάκι από έβενο (2 μέτρα ύψος) ο ποίος είχε ναι μεν σκισίματα αλλά έβγαζε πολλές ταστιέρες εάν τον έκοβες.
Σκεφτόμουνα να το πάρω αλλά μόλις άκουσα την τιμή μου έπεσε το σαγόνι. Δεν θυμάμαι το κόστος (το μυαλό μου προσπάθησε να το διαγραψει) αλλά όταν τότε υπολόγισα βάσει των διαστάσεων πόσες ταστιέρες έβγαζε μου ερχότανε κανά τριάρι πεντάρι ευρώ η ταστιέρα.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

fan

• Newbie
  • *
« Απάντηση #29 στις: Απριλίου 08, 2013, 09:16:24 μμ »
Νομίζω οτι κερώνουνε ή βαφουνε τα σόκορα όταν είναι ακόμα φρέσκα για να μην χάσουν απότομα την υγρασία τους και σκασουν.

Tags: