Αποστολέας Θέμα: Τριανταφυλλιά  (Αναγνώστηκε 28975 φορές)

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
Τριανταφυλλιά
« στις: Δεκεμβρίου 20, 2011, 11:35:47 μμ »
Έχω ακούσει για τριανταφυλλιά, την χρησιμοποιούν για όργανα και άκουσα και για ταστιέρα και για κόντρα σε μανίκι αν δεν κάνω λάθος και αφού είμαι άσχετος σκέφτομαι πως όσες τριανταφυλλιές έχω δει έχουν πολύ μικρό κορμό, από πού βγαίνει λοιπόν το ξύλο; Υπάρχει κάποια ποικιλία που κάνει μεγάλο κορμό; ή υπάρχει δέντρο με το ίδιο όνομα; αν πέταξα χαζομάρα μην γελάσετε πολύ μαζί μου, απλά εξηγήστε μου, μικρό παιδί είμαι ρωτάω τι να κάνω.

ρεμα

• Full Member
Απ: Τριανταφυλλιά
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 21, 2011, 02:55:52 πμ »
φιλε ειναι κοινη παρανοηση το rosewood,το οποιο ειναι ο παλλισανδρος να ερμηνευεται ως τριανταφυλλια.

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 21, 2011, 11:38:15 πμ »
Πράγματι υπάρχει πρόβλημα με την Ελληνική ορολογία των ξύλων. Μερικοί τριανταφυλλιά λένε την πουπίνγκα.
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 21, 2011, 04:13:25 μμ »
Όχι παιδιά.
Υπάρχει πραγματικό ξύλο τριανταφυλλιά.
Είναι από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς και όχι απ' τον κορμό της. Είναι απ' τα πιο όμορφα, σπάνια και ακριβά ξύλα.  Είναι το ξύλο που χρησιμοποιούσαν οι μαραγκοί για τα έπιπλα των γάλλων βασιλιάδων.

Αλλά και ο Παναγιώτης έχει δίκιο.
Μέχρι πριν από πεντέξι χρόνια νόμιζα ότι τα εδώ και 20 χρόνια έπιπλα που έφτιαξα για το σπίτι μου (ένα τραπέζι σαλονιού και μια κονσόλα από καπλαμά) ήταν καπλαμάς τριανταφυλλιά. Έτσι μου το πούλησαν και έτσι το ήξερα. Τελικώς κάποια στιγμή ψάχνοντας μια εγκυκλοπαίδεια με ξύλα κατάλαβα ότι ήταν μπουμπίνγκα.

Δείτε τα νερά των επίπλων συγκρίνοντάς τα με της μπουμπίνγκας από εικόνα από το διαδίκτυο:

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 21, 2011, 05:52:46 μμ »
Τριαντάφυλλε,  αυτή τη τριανταφυλλιά που λές πως τη βρίσκεις διεθνώς?

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 23, 2011, 11:35:11 μμ »
Παναγιώτη,
καθυστέρησα να σου απαντήσω καθώς ρώτησα σε δύο ξυλεμπορικά από τα οποία παίρνω συνήθως ξύλα, έναν παλιό και πολύ έμπειρο επιπλοποιό και έστειλα και e-mail  σε άλλους δύο φίλους επιπλοποιούς.

Το ρεζουμέ είναι ότι κανείς τους δεν ξέρει πως λέγεται διεθνώς.

Μόνο ο παλιός χανιώτης επιπλοποιός χρησιμοποίησε κατά καιρούς αυτό το ξύλο και με ανέβασε και στο σπίτι της αδερφής του (το μαγαζί του είναι από κάτω) και είδα μια πολύ παλιά, σκαλιστή και σχετικώς μικρή σιφονιέρα που είχε φτιάξει από τριανταφυλλιά πριν 45 (!!!!!) χρόνια. Ξεχάστηκα θαυμάζοντας τα σκαλίσματα και δεν τράβηξα και μια φωτογραφία.

Το ξύλο αυτής της σιφονιέρας δεν μοιάζει με κανένα από τα έπιπλα που είδα στο διαδίκτυο και λένε ότι είναι τριανταφυλλιά.

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 25, 2011, 10:53:05 μμ »
Παναγιώτη,
τελικώς κάποιος άγνωστος επιπλοποιός από το εξωτερικό μου απάντησε στο e-mail που έστειλα ότι λέγεται
Rose/Root Wood.

Ψάχνοντας στο Google βρήκα μόνο αυτή την εικόνα. Αυτό το ξύλο μοιάζει πολύ με το ξύλο της σιφονιέρας που έφτιαξε ο χανιώτης επιπλοποιός.
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 26, 2011, 08:53:35 πμ από Κούρος »

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 26, 2011, 10:51:28 πμ »
Η λαβή του μαχαιριού είναι από κάποια ρίζα, αλλά το ποιά ρίζα είναι το θέμα?

Πάντως rosewood είναι ολόκληρη οικογένεια από ξύλα. 

Κοῦρος

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 26, 2011, 11:04:48 πμ »
Παναγιώτη,
μάλλον είναι ρίζα τριανταφυλλιάς.
Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω κάτι περισσότερο.

Πάντως ρίζα παλλίσανδρου (rosewood) μάλλον δεν είναι.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 27, 2011, 12:49:51 πμ »
rosewood ειναι η κοινη ονομασια του παλισσανδρου....υπαρχουν ομως και καποια ειδη τριανταφυλιας με μεγαλο κορμο..κανουν εντονα νερα οπως στη φωτογραφια με το επιπλο...απο οτι εχω ακουσει υπαρχουν στη ρουμανια και απαγορευεται η εξαγωγη...οπως απαγορευεται και του εβενου..ο γνησιος εβενος ειναι ασπρος.ειναι το κομματι του δεντρου που ειναι εξω απο το βουρκο.(στο βουρκο οφειλεται και το καταμαυρο χρωμα του)..εγω εχω δει μια φορα μονο στη ζωη μου,και απαγορευεται η διακινηση του..

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 27, 2011, 05:21:17 πμ »
Δημητρη ο εβενος εχει μαυρη "καρδια" και ανοιχτου χρωματος εξωτερικο φλοιο. Καποια ειδη βεβαια παρουσιαζουν καφε αποχρωσεις στην καρδια τους, αλλα γενικοτερα αυτο που γνωριζουμε ως εβενο σημερα εχει αυτα τα χαρακτηριστικα. Δε νομιζω ο γνησιος να ειναι ασπρος. Μπορει να κανω λαθος αλλα ειναι κατι που το ακουω πρωτη φορα.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 27, 2011, 07:15:52 μμ »
αυτο που λεω φιλε το ακουσα απο τον κωσταντελλο.μου το ειπε και μου εδειξε ενα κομματι...το ελεγε και σε πελατη στο τηλεφωνο που εψαχνε μια εβενο για ειδικη κατασκευη....εαν δεις την κιθαρα του θεοδωροπουλου η ταστιερα ειναι διχρωμη.ετσι ακριβως ηταν το κομματι που ειδα ,και καναμε μεγαλη συζητηση περι του θεματος.και εγω δεν ειμαι σιγουρος γιαυτο.απλα λεω οτι ειδα και ακουσα απο ενα γνωστη των "περιεργων "ξυλων...

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 27, 2011, 07:17:43 μμ »
και μαλιστα θυμαμαι οτι ο κωνσταντελλος,επεμενε οτι το ασπρο σημειο του εβενου δινει καλυτερης ακουστικης ποιοτητας ξυλο..περιεργα πραγματα παντως!!!!  και πολλα μυστικα που θελουν ψαξιμο..

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 27, 2011, 07:36:48 μμ »
Δημητρη, μαλλον λεμε το ιδιο πραγμα με αλλα λογια  :) Ανεφερες οτι ο γνησιος εβενος ειναι ασπρος και καταλαβα οτι εννοουσες μονο ασπρος!
Προσωπικα, μου αρεσει η εναλλαγη του λευκου sapwood και του μαυρου της καρδιας ή οι καφε ριγες μιας αλλης ποικιλιας εβενου, ωστοσο ο πιο περιζητητος εβενος ειναι αυτος που ειναι εξ' ολοκληρου μαυρος. Πολλοι κατασκευαστες μαλιστα βαφουν τις ταστιερες απο εβενο που δεν ειναι εντελως μαυρες.

dimitris_7

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 27, 2011, 10:46:44 μμ »
συμφωνω...η αισθηση του εβενου στη ταστιερα ειναι μοναδικη..και δυστηχως μονο ακριβες κιθαρες το χρησιμοποιουν

Tags: