Αποστολέας Θέμα: Κιθάρα 2 Kasha έλατο  (Αναγνώστηκε 25815 φορές)

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
Απ: Κιθάρα 2 Kasha έλατο
« Απάντηση #75 στις: Μαρτίου 13, 2019, 06:15:38 μμ »
Η Ένωση δεν είναι κανένα τρομερό μυστικό . Αυλάκι 6μμ σε τακούνι και σώμα. 6μμ παντουκ σφήνα .
[/quote]
Εννοείς spline  joint μάλλον.. Δεν θυμάμαι που αλλά έχω διαβάσει ότι για την σφήνα στην Ένωση προτιμούν κόντρα πλακέ..laminated πράγμα γερό.. συζητά το με τον παλαιοδημοπουλο Μήπως είναι καλύτερη επιλογή οντως

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #76 στις: Μαρτίου 14, 2019, 10:33:10 πμ »
Η Ένωση δεν είναι κανένα τρομερό μυστικό . Αυλάκι 6μμ σε τακούνι και σώμα. 6μμ παντουκ σφήνα .
Εννοείς spline  joint μάλλον.. Δεν θυμάμαι που αλλά έχω διαβάσει ότι για την σφήνα στην Ένωση προτιμούν κόντρα πλακέ..laminated πράγμα γερό.. συζητά το με τον παλαιοδημοπουλο Μήπως είναι καλύτερη επιλογή οντως
[/quote]Παντουκ μου ειχε πει οτι χρησιμοποιει. Στην πρωτη μου εβαλα παλισανδρο παντως.
Και για την εσωτερικη ενισχυση του μπρατσου τον εχω δει να βαζει παντουκ. Ειναι ελαφρυ και γερο ξυλο. Καποιοι το χρησιμοποιουν και για γεφυρα.
Θα ηθελα πολυ να βαλω carbon στο μπρατσο, αλλα αλλο 5€ για ενα κομματι παντουκ και αλλο 30€ για δυο βεργες carbon...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #77 στις: Μαρτίου 14, 2019, 10:46:43 πμ »
Θα ηθελα πολυ να βαλω carbon στο μπρατσο, αλλα αλλο 5€ για ενα κομματι παντουκ και αλλο 30€ για δυο βεργες carbon...

δεν χρειάζεται carbon βρε παιδιά, και μάλιστα δυο βέργες, 42-43 κιλάκια με τέτοιες διαστάσεις στο μπράτσο.. στο τρίχορδο έχουμε ~ 50 κιλά με το μισό μπράτσο

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #78 στις: Μαρτίου 14, 2019, 12:01:06 μμ »
Παίρνει με τον καιρό Μάνο κλίση . Το έχω δει στην καλή μου κιθάρα και δεν έχει να κάνει με την τάση των χορδών μόνο. Μπορεί να πάρει ανάποδη κλίση από τα ταστα , υγρασία κλπ
Στην καλή μου το μπράτσο έχει φύγει λίγο μπροστά με αποτέλεσμα να ανέβει το action.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #79 στις: Μαρτίου 14, 2019, 12:15:13 μμ »
δεν λέω ότι δεν παίρνει κλίση, κι εγώ ακόμα και στους μπαγλαμάδες βάζω κόντρα, λέω ότι δυο κάρμπον μου φαίνονται υπερβολή.
Πιστεύω ότι μια κόντρα βένγκε αρκεί. Για μένα το βένγκε είναι με διαφορά το καλύτερο για κόντρες. Στα τρίχορδα επιδιώκω να βάζω δυο βένγκε με τριανταφυλλιά ανάμεσα και δεν κουνάει καθόλου. Έχω δοκιμάσει εκτός από αυτά (η τριανταφυλλιά είναι αυτή που μου κοψες αν θυμάσαι και την χρησιμοποιώ πολύ φειδωλά, βγήκε πολύ καλή) παλίσανδρο, έβενο, σφεντάμι, νιαγκόν σε διάφορους συνδυασμούς (μία ή τρεις κόντρες) και πιστεύω ότι το βένγκε είναι το πιο σταθερό. Αν το κάνεις και λίγο φαρδύ (> 5 χιλ.), δεν πιστεύω ότι θα "μασήσει" σε κλασική.
Αν δεν σου αρέσει η εικόνα της κόντρας πίσω (ως μάγος του ρούτερ που είσαι  ;D ) μπορείς να την βάλεις φτιάχοντας κανάλι από μπροστά (με λοξό οδηγό για διαφορετικό βάθος ένωση / μαξιλάρι) και να μην φαίνεται καθόλου πίσω, το κανάλι μπορεί να φτάσει 1-1,5 χιλ. από την πίσω επιφάνεια, να μην ξετρυπάει το μπράτσο και άρα να μην φαίνεται - έτσι κάνω τους σκαφτούς μπαγλαμάδες που είναι ολόσωμοι και δεν θέλω να φαίνεται η κόντρα.
Κι αν θες βέβαια βάζεις και δύο κόντρες, ε τότε πια δεν πιστεύω πραγματικά να κουνήσει.

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #80 στις: Μαρτίου 14, 2019, 01:32:24 μμ »
Μάνο στην πρώτη ειχα βάλει wenge 1x1x30 από το 1 ως το 12 ταστο. Πρέπει να μου έχει μεινει κομμάτι.

Και έχω την εντύπωση ότι έχω δύο κόντρες σου που δεν μου βγήκαν καλές και ήθελα να τις διορθώσω πριν στις δώσω και κάπου ξεχάστηκαν ... Νομίζω είχαν σημάδια από τον δίσκο και δεν βγήκαν σωστά τα πάχη....

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #81 στις: Μαρτίου 21, 2019, 11:26:55 πμ »
Songless το κυκλώμενο κομμάτι το διαστάσεις έχει?

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #82 στις: Μαρτίου 21, 2019, 12:04:29 μμ »
Αν δεν σου αρέσει η εικόνα της κόντρας πίσω (ως μάγος του ρούτερ που είσαι  ;D ) μπορείς να την βάλεις φτιάχοντας κανάλι από μπροστά (με λοξό οδηγό για διαφορετικό βάθος ένωση / μαξιλάρι) και να μην φαίνεται καθόλου πίσω, το κανάλι μπορεί να φτάσει 1-1,5 χιλ. από την πίσω επιφάνεια, να μην ξετρυπάει το μπράτσο και άρα να μην φαίνεται - έτσι κάνω τους σκαφτούς μπαγλαμάδες που είναι ολόσωμοι και δεν θέλω να φαίνεται η κόντρα.

Κ. Μάνο τι εννοείται λοξο οδηγό??

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #83 στις: Μαρτίου 21, 2019, 12:47:37 μμ »

βρε τι πάθατε όλοι με το "κύριε" τελευταία, τόσο σοβαρός εμφανίζομαι?

κάτι τέτοιο εννοώ, αν βάλεις το μπράτσο (ή κάνεις τα πλαϊνά) λοξά στο "κουτί" θα σκάψεις με μειούμενο βάθος

[ Invalid Attachment ]

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #84 στις: Μαρτίου 21, 2019, 12:56:28 μμ »
Η απορία μου είναι γιατί να το κάνω μειούμενο το βάθος??Γιατί όχι ισομετρικο βάθος?Ποιο Το όφελος να το κάνω πιο βαθύ προς το 12 ταστο??

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #85 στις: Μαρτίου 21, 2019, 01:18:26 μμ »
Η απορία μου είναι γιατί να το κάνω μειούμενο το βάθος??Γιατί όχι ισομετρικο βάθος?Ποιο Το όφελος να το κάνω πιο βαθύ προς το 12 ταστο??

επιλογή είναι, όχι πρόταση. Συνήθως οι κόντρες διατρέχουν όλο το πάχος, αν κάποιος θεωρεί ότι είναι καλύτερα να φτάνει όσο πιο πίσω γίνεται μπορεί να το κάνει.

Εδώ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Mike's Oud Forums
http://www.mikeouds.com/messageboard/viewthread.php?tid=13237#pid92119

και παρόλο που αφορά παραμόρφωση σε μπράτσο ουτιού, γίνεται με αναφορά σε κιθάρες (ακουστικές με truss rod μεν, σαν αρχή και γεωμετρία ισχύει γενικώς δε) και υπάρχει ένας υπολογισμός του (νοητού) άξονα εντός του υλικού (στην περίπτωσή μας το μπράτσο) που επηρεάζεται περισσότερο από τις διαμήκεις τάσεις. Δεν το έχω διαβάσει διεξοδικά για να πω περισσότερα, αλλά νομίζω ότι πραγματεύεται κάτι πολύ σχετικό με το "πόσο βαθειά" θα μπει η κόντρα.

The neutral axis of a semicircular section is positioned from the top surface a distance given by 0.42R where R is the radius of the cross section. The neutral axis is the plane where tension and compression forces - due to bending - balance. It is the plane around which bending occurs.

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #86 στις: Μαρτίου 21, 2019, 02:34:16 μμ »
Κατάλαβα εκμεταλλευόμαστε όσο δυνατό περισσότερο την κόντρα στο μανίκι.. Σας ευχαριστώ πολύ!!

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #87 στις: Μαρτίου 22, 2019, 09:33:36 πμ »
Songless το κυκλώμενο κομμάτι το διαστάσεις έχει?
7x5x9,5. Το kasha  λέει ότι θέλει να υπάρχει όγκος στον τάκο για μεγαλύτερο sustain . Στην προηγούμενη ήταν 6x5x9,5  από φλαμούρι.
Σίγουρα υπάρχει βάρος στην πρώτη αλλά νομίζω φταίει η επιλογή του μαονιου ( μάλλον σαπελι ) για όλο το μπράτσο. Ο ισπανικός Κέδρος μου φαίνεται αρκετά πιο ελαφρύς .

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #88 στις: Μαρτίου 22, 2019, 09:41:14 πμ »

Στην πρώτη είχα βάλει κόντρα wenge εσωτερικά κάτω από την ταστιέρα.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 22, 2019, 10:00:31 πμ από songless_bird »

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #89 στις: Μαρτίου 22, 2019, 10:44:31 πμ »
Έτσι θέλω να βάλω κι εγώ.. στην πρώτη έβαλα εμφανή κόντρα βεγκε αλλά Δεν μου αρέσει.. προτιμώ το μπράτσο να φαίνεται όλο από κέδρο..