Ἀγαπητοί φίλοι καλημέρα ,
Αὐτές τίς μέρες , ἄρχισα τήν πρώτη μου ἐπισκευή . Ἔπεσε στά χέρια μου ἕνα σάζι σκαφτό ἀπό καστανιά ἑνός φίλου , μέ σπασμένο καί ξανακολλημένο τό σκάφος σέ 4 -5 μεριές , ἀλλά σέ καλή κατάσταση , ἐπισκευάσιμο . Γερό καί στή θέση του ἐπίσης καί τό μάνικο . Ἀφαίρεσα χορδές , μπερντέδες , κλειδιά , ( τό σπασμένο ) καπάκι , τό ἔτριψα ὁλόκληρο . Θά τοῦ βάλω ( λεπτή - 3 χιλ. ) ταστιέρα καί καινούργιο καπάκι . Ἐννοεῖται ὅτι θά κατασκευάσω καινούργια ξύλινα κλειδιά , χορδοκράτη , καβαλλάρη , ροζέττα . Ἀνακατασκευή δηλαδή , ἀλλά καί βελτίωση τοῦ παρουσιαστικοῦ του καί κυρίως τοῦ ἤχου του .
Γιά τό καπάκι θέλω νά ρωτήσω :
Εἶναι γνωστό πώς αὐτοῦ τοῦ εἴδους τά ὄργανα εἶναι χαμηλῆς ἐντάσεως ἤχου , λόγω τοῦ ὅτι τό μάνικο δέν ἔχει κλίση πρός τά πίσω σχετικά μέ τό σκάφος , μέ ἀποτέλεσμα ἡ γωνία πού σχηματίζουν τά δύο τμήματα τῆς χορδῆς ἔνθεν καί ἔνθεν τοῦ καβαλλάρη καί κορυφή τόν ἴδιο , νά πλησιάζη τίς 180 μοῖρες , ὁ δέ καβαλλάρης εἶναι πολύ χαμηλός καί μικρός σέ μῆκος .
Σκοπός μου εἶναι , τό ὄργανο αὐτό νά γίνη πιό δυνατῆς ἐντάσεως ἀπ' τά συνηθισμένα ( τουριστικά ) .
Σκέφτομαι , χωρίς νά δώσω κλίση στό ἤδη κολλημένο στό σκάφος μάνικο , νά πλανίσω τά χείλη τοῦ σκάφους 5 -10 χιλ. στήν ( φαρδιά ) περιοχή τοῦ καβαλλάρη , σβήνοντας ὅσο προχωρῶ πρός τό μάνικο . Ἔτσι , αὐτό τό ὕψος τῶν 5 -10 χιλ. + τό ὕψος τοῦ καβαλλάρη πού ὑπηρχε , θά δώση , νομίζω ἕνα ἀρκετά ὑψηλό καβαλλάρη , πού νά πιέζη - φορτίζη μέ ἀρκετή δύναμη τό καπάκι .
Ὁ καβαλλάρης σ' αὐτά τά ὄργανα εἶναι γεφυρωτός . Πιστεύετε ὅτι θά πρέπει νά γίνη μεγαλύτερος σέ μῆκος ἀπ' ὅτι οἱ συνηθισμένοι ( πού εἶναι 1 - 2 ἑκ. μεγαλύτεροι ἀπό τό φάρδος τῆς ταστιέρας ) ;
Τί λέτε γι' αὐτά ;
Ἐπίσης σκέφτομαι νά βάλω καί ἕνα τοὐλάχιστον καμάρι . Τό καπάκι ἔχει μῆκος ( περίπου , ἐπειδή δέν τό μέτρησα ) 25 - 30 ἑκ. Αὐτό τό καμάρι ( ἄν πρέπει νά τό βάλω ) , νά ἀπέχη ἀπό τόν καβαλλάρη 3 - 4 ἑκ. ;
Μήπως χρειάζεται καί 2ο καμάρι ;
Ἐπίσης , στό καπάκι ( πού θά ἔχη πάχος γύρω στά 2,5 χιλ. ) νά δώσω καί μιά μικρή κατά πλάτος κυρτότητα ;
Ὅποια ἄλλη ἰδέα ἤ γνώμη ἔχετε , σᾶς παρακαλῶ νά τήν γράψετε . Ἀκόμη καί ἡ παραμικρή λεπτομέρεια , μπορεῖ νά ἔχη σημασία .
Σᾶς εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων .