Αποστολέας Θέμα: Καπάκι με καμπυλότιτα σε μπαγλαμά ;  (Αναγνώστηκε 2266 φορές)

Nirax

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
Καπάκι με καμπυλότιτα σε μπαγλαμά ;
« στις: Σεπτεμβρίου 08, 2018, 03:03:52 πμ »
Καλημέρα σε όλους ! Με λένε Νίκο ζω στη Ελβετία και έχω αρχίσει εδώ κ 2 χρόνια  να το ψάχνω με την οργανοποιία ... ψάχνοντας στο Ίντερνετ έπεσα πάνω στο φόρουμ και από τότε δεν έχω ξεκολλήσει με το να σας διαβάζω! Παίζω κιθάρα κλασική και ηλεκτρική πολλά χρόνια  και φέτος το καλοκαίρι που επισκέφτηκα το Μοναστηράκι αγόρασα ένα μπαγλαμά, σκαυτος , πολυ τσαπατσουλικος και σε πολύ χαμηλή τιμή αλλά χρειαζόμουν ένα μέτρο συγκρίσεις για να αρχίσω από κάπου , αλλά και για να μάθω να παίζω σε τρίχορδο γιατί λατρεύω τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά .. τα δάχτυλα μου έχουν γίνει σαν μπετό βέργες εδώ και 2 μήνες που παίζω ...  {music020} τέλος πάντων ... άρχισα με το σχέδιο για να βρω μια όμορφη φόρμα τύπου σταγόνα με ντουγες για το μπαγλαμά που θέλω να φτιάξω .. θα ήθελα να ρωτήσω αν το καπάκι στο μπαγλαμά πρέπει να έχει μια καμπυλότητα η μπορεί να είναι και επίπεδο ;
Έχω άπειρες απορίες αλλά αυτά για την ώρα
Ευχαριστω!

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
Απ: Καπάκι με καμπυλότιτα σε μπαγλαμά ;
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2018, 10:42:11 πμ »
Καλημερα, καλός ήρθες στο φόρουμ nirax.  Καλές κατασκευές να εχεις.   
Τώρα όσο για το καπάκι που ρωτάς δεν έχω μεγάλη εμπειρία στους μπαγλαμαδες (01) μόνο έχω κάνει, και αυτός με ίσιο καπάκι το οποίο παίζει πολύ ωραία (δεν έχει καθόλου φιγούρα).  Είναι πολύ μικρές οι αποστάσεις  από την μία άκρη του καπακιού μέχρι την άλλη και δεν θα έχεις πρόβλημα για να καθήσει το καπάκι..... Αφού να φανταστείς κάποιοι βάζουν μόνο 1καμαρι...   περιμενε λίγο και θα σου πουν και οι πιο έμπειροι την γνώμη τους

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2018, 12:26:53 μμ »
Καλώς ήρθες Νίκο !

Νομίζω ότι ανάλογα με το πάχος , το μέγιστο πλάτος , ( + ... ) που θα έχει το καπάκι σ ένα μπαγλαμά ,
κρίνεις αν χρειάζεται ή όχι καμάρι .  Για μένα πάντως θέλει ένα καμάρι ( σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και δυο ) 
Οπότε , ναι , μια μικρή καμπυλότητα χρειάζεται .

Μπαγλαμάς με όμορφη φόρμα τύπου σταγόνα με ντούγες, και για πρώτο όργανο - ξεκίνημα , είναι σίγουρα πολύ δύσκολο ...

Μου άρεσε το σκίτσο που έφτιαξες γιατί ήδη δείχνει κάποιες αισθητικές - σχεδιαστικές αναζητήσεις . Ομορφες και απαιτητικές !

Στην περίπτωση που δεν ξεκινήσεις με σκαφτό σκαφάκι, αλλά με ντούγες, θα πρέπει πρώτα να φτιάξεις καλούπι και να αρχίσεις με μια κεντρική ντούγα και μετα μια δεξιά και μια αριστερά από αυτή θα "χτίζεις" ώσπου να κλείσει.

[ Invalid Attachment ]

Ο,τι κι αν αποφασίσεις , καλή επιτυχία !

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2018, 05:09:16 μμ »
Γειά σου Νίκο, καλώς ήρθες στο φόρουμ!

Η εμπειρία μου στις κατασκευές οργάνων είναι πολύ μικρή αλλά έχουν περάσει απ’ τα χέρια μου 5-6 μπαγλαμάδες για επισκευή. Κανένας τους δε μου φάνηκε να έχει καμπυλότητα στο καπάκι. Μάλιστα το πάχος καπακιών που συνάντησα σε μπαγλαμάδες ήταν μεγάλο σε σύγκριση με ένα καπάκι κιθάρας ή μπουζουκιού. Έχω συναντήσει μπαγλαμά με καπάκι 6 χιλιοστά (!) που παίζει μια χαρά. Προφανώς ένα παχύ καπάκι ευνοεί τα πρίμα και όχι τα μπάσα αλλά φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο δε μας ανησυχεί και τόσο σε ένα μπαγλαμά. Θυμίζω ότι η καμπυλότητα στο καπάκι τού προσθέτει αντοχή στην πίεση που εξασκεί ο καβαλάρης. Λόγω των μικρών διαστάσεων του μπαγλαμά αυτή η δύναμη προκύπτει να είναι σχετικά μεγάλη και όπως φαίνεται κάποιοι κατασκευαστές προτιμούν να την αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο πάχος καπακιού αντί για καμπυλότητα.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι το δίλημμά σου έχει μεν θεωρητική βάση, ωστόσο στην πράξη έχω την αίσθηση ότι είναι δευτερεύον.

Οι έμπειροι συνάδελφοι στο φόρουμ μπορούν να σε φωτίσουν περισσότερο (και πιθανόν να έχουν διαφορετική γνώμη). Λίγη υπομονή…

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2018, 06:05:30 μμ »
καλως όρισες και καλές κατασκευές!
Είναι ζήτημα συνδυασμών, δεν υπάρχει μονοσήμαντη απάντηση.
Η ύπαρξη (ή όχι) καμπυλότητας, αριθμός καμαριών, κι αν υπάρχουν: διαστάσεις, απόσταση από τον καβαλάρη κτλ., όλα εξαρτώνται από τις διαστάσεις, το πάχος, το υλικό του καπακιού κτλ.
Δεν ξέρω τι "κυκλοφορεί" γενικώς, εγώ προσωπικά δεν έχω δει ποτέ μπαγλαμά χωρίς καμάρι, όπως λέει ο Στέλιος. Αντίθετα έχω δει παλιό μπαγλαμά υπό επισκευή σε μάστορα, με καπάκι - τσιγαρόχαρτο.
Στους δικούς μου πάντα βάζω καμάρι(α, ένα ή και  δύο ανάλογα με το μέγεθος). Και σε όλους δίνω μια μικρή καμπυλότητα στο καπάκι, ακόμα και στους πιο μικρούς (65 χιλ. πλάτος καπακιού). Πάχος καπακιού 2,2-2,4 χιλ. Αυτά για τα δικά μου όργανα, δεν είναι οδηγία αλλά ένα μέγεθος για να έχεις έστω μια "βάση" σύγκρισης.

Nirax

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: κελεμπεκι
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2018, 06:27:18 μμ »
Καλημέρες σε όλους τους μερακλήδες του φόρουμ! Λοιπόν το πλάτος στο χαρτί είναι 11 cm σε κλίμακα 1:1
Βέβαια τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν στην πορεία . Τώρα όμως έχω μια ακόμα απορεια : το καμάρι μαζί με το χηλος του σκάφους είναι αυτά που δίνουν κλείσει στο καπάκι ; Η θα πρέπει να θερμανθεί ώστε να έχει την κλισει από μόνο του ; Σίγουρα στα 11 cm του μπαγλαμά αυτά μπορεί να είναι αμελητέα αλλά γιατί όχι ; 
ευχαριστω όλους

Μήτσος

• Sr. Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 08, 2018, 08:08:46 μμ »
καλώς ήρθες και από εμένα...το καμάρι είναι ικανό να σου δώσει την καμπυλότητα που θέλεις σε συνδυασμό με την κλίση στο χείλος του σκάφους...δε χρειάζεται να θερμάνεις το καπάκι....

Tags: