Αποστολέας Θέμα: Για πέταμα;;;;;;  (Αναγνώστηκε 2573 φορές)

STRIKER

• Full Member
Για πέταμα;;;;;;
« στις: Αυγούστου 24, 2018, 08:13:39 πμ »
ένα τετραχορδο...της πλάκας ...αν και το σκάφος μου αρέσει πολύ....το υπόλοιπο είναι για σφαλιάρες....να το επιχειρήσω να το φτιάξω...φτιάχνεται;;;;; ο τάκος ο μισός λείπει ..έσπασε ξεκόλλησε...τινα κάνω βρε παίδες...;;;;

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: Για πέταμα;;;;;;
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 24, 2018, 09:07:02 πμ »
Φίλε Striker καλημέρα ,
Πράγματι πολύ ὡραῖο σκάφος , χωρίς ζημιές , ἀξίζει νά ἐπισκευασθῆ .
Γιά τόν τάκο , ἄν τό κομμάτι πού ὑπάρχει εἶναι γερό ( ἄν ὄχι ἀντικαθιστᾶς ὅλο τόν τάκο ) , μπορεῖς νά τό συμπληρώσης κολλῶντας το μέ ψαρόκολλα καί μπήγοντας καί στά δύο 2-3 καβίλιες , ἄν τό ἕνα κομμάτι εἶναι πάνω ἀπό τό ἄλλο . Ἄν εἶναι δίπλα - δίπλα ( δέν φαίνεται καλά στή φωτογραφία πῶς εἶναι ) , τότε τοποθετεῖς τό ἐλλεῖπον ( μέ κόλλα ) δίπλα στό ὑπάρχον καί ἀφοῦ παγώση ἡ κόλλα , ἀνοίγεις ἕνα αὐλάκι καθέτως πρός τόν κατά μῆκος ἄξονα τοῦ σκάφους , φάρδους 6 - 8 χιλ. ( καί ἀναλόγου μήκους καί βάθους , μήν ξετρυπήσης τίς δοῦγες δηλαδή ) νά πιάνη καί τά δύο κομμάτια , καί τοποθετεῖς ( μέ κόλλα ) ἕνα κομμάτι κόντρα πλακέ ἀναλόγου πάχους .
Μετά συνεχίζεις κατά τά γνωστά .
Καλύτερα νά τό κάνης τρίχορδο . Σ' αὐτή τήν περίπτωση χρειάζεται νά προεκτέινεις τόν ἤδη διορθωμένο τάκο κολλῶντας στό σόκορό του ( καί μπήγοντας καναδυό καβίλιες ) ἕνα τακάκι ( καλύτερα φλαμούρι ) πάχους 1 - 1,5 ἑκ. , ἔτσι ὥστε νά πιάση καί τίς δοῦγες , καί ὅταν τριφτῆ , νά ἔχη στήν ἄκρη ( ὅπου θά ἐνωθῆ μέ τό μάνικο ) φάρδος 3 - 3,2 ἑκ. καί νά φαίνεται ἀπό τό πλάϊ σάν προέκταση τῶν δουγῶν . Ἀργότερα θά καλυφθῆ μέ " γραβάτα " .
Καλή συνέχεια!!!

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 24, 2018, 09:45:36 πμ »
Μια χαρα φτιαχνεται οπως λεει και ο Λαμπρος...και ειναι φοβερη ευκαιρια για την αποκτηση εμπειριας στις προχωρημενες επισκευες χωρις αγχος μηπως χαλασεις κατι.
Το καπακι τι λεει; Αν σωζεται ισως να αξιζει. Νομιζω ενα παλιο μετριο καπακι, ειναι συχνα καλυτερο απο ενα ΑΑ, αλλα αγορασμενο φρεσκο.
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 24, 2018, 09:49:53 πμ »
!!!!!! Λάμπρο και Νικηφόρε καλημέρα φίλοι μου.....σας ευχαριστώ πολυυυυυ για την απάντηση....ωραία...θα το συνεχίσω ....και βέβαια ...ας γλινει και λάθος ..να μάθαίνω από τα λάθη.
Νικηφόρε ...το καπάκι δεν λέει τίποτε ήταν φθηνιάρικο ...έχει σκευρώσει και αυτό ..οποτε πάμε για άλλα...
να ρωτήσω και κάτι άλλο ...βλέπω πως ,μάνικο ,καράολο,ταστιέρα ,είναι ένα πράγμα....θα προσπαθήσω να βάλω και φωτο

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 24, 2018, 10:07:20 πμ »
Δεν ξερω αν θα συμφωνησει κανενας παλιοτερος...εγω το καπακι θα το κρατουσα. Θα το σιδερωνα να ισιωσει, θα ενισχυα την τρυπα , νεα καμαρια για να μην ξαναβουλιαξει , νεες φιγουρες και θα το εβαζα. Οσο κακο κι αν ειναι , δεν παυει να ειναι ενα παλιο καπακι. Βαλε καμμια φωτο να το δουμε...
Εκτος και εσπασε στην αποσυναρμολογηση, οποτε δεν εχει νοημα να συζηταμε.
Καποια φτηνιαρικα μπουζουκια εχουν ενιαιο μανικο με ταστιερα. Αλλα ουτως η αλλως αυτα δε λεει να τα κρατησεις.
cold comfort for change
did you exchange

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 24, 2018, 10:30:02 πμ »
....

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 24, 2018, 08:04:01 μμ »
Striker μια χαρά και σχετικά εύκολη επισκευή.Το σκαφάκι είναι καρυδιά με φλαμούρι που βάζουν στα περισσότερα φθηνά μπουζούκια. Ισιώνεις τον τάκο από την πάνω πλευρά βάζεις μια τσόντα (γνώμη μου κάτι πιο σκληρό από φλαμούρι) κολλητή με 2 βίδες να σφίξει και την επόμενη βγάλε τις βίδες και βάλε καβίλιες. Το καπάκι αν βγήκε σωστά ολόκληρο βλέπω έχει αρκετό ψωμί και φιγούρα χάρτινη οπότε σε παίρνει να το κατεβάσεις όλο και να βάλεις άλλη φιγούρα και αν θες και φιλέτα. Βλέπω και κάτι κενά μεταξύ τάκου και δουγών ή μου φαίνεται? (εκεί γέμισμα με εποξική ή κυανοακρυλική με πριονίδι) βγάλε και μια φώτο το καπάκι από μέσα να το δούμε. Το μανίκι πέταμα, είναι τα μονοκόμματα με βαμμένη ταστιέρα. Καλό κουράγιο και ότι χρειαστείς εδώ είμαστε!!!!!!!!

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 25, 2018, 07:30:25 πμ »
Γιάννη ..καλημέρα σου φίλε...το καπάκι δεν βγήκε όπως θα έπρεπε..πρώτη φορά κάνω κάτι τέτοιο...οπότε πάμε για νέο....τον τάκο ,τον έβγαλα ολόκληρο και προσεκτικά χθές...οπότε και εδώ θα μπει από την αρχη...θα ζητάω την βοήθειά σας .οταν θα τα βρίσκω σκούρα...άλλωστε ...το φόρουμ διαθέτει ,τέλειους μάστορες και ακέραιους χαρακτήρες....να΄σαι καλά Γιάννο

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 25, 2018, 07:45:35 πμ »
Παίδες..να ρωτήσω ....αυτό ήταν τετράχορδο...αν πω να το κάνω τρίχορδο,που μου αρέσει περισσότερο....ας μου πει κάποιος την διαδικασία....πως γίνεται και τι ακριβώς να κάνω;;;;

θεοδοση

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: στον πισινο του καθε ανθελληνα.
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 25, 2018, 10:05:13 πμ »
εχω μισοτελειωμενο ενα παρομοιο το οποιο ο τακος ειχε σχιστει.. πηρα τον παλιο τακο εκανα ενα ιδιο σε παντογραφο για να μην χασω τις γωνιες επαφης τον κολλησα με λιγο πεδεμα βεβαια κ μεχρι εδω ειμαστε πολυ καλα! τωρα απομενει να φαω το μανικι για να γινει τριχορδο... αν ξερεις καποιον που εχει παντογραφο και σου κανει τη δουλεια θα γλιτωσεις ενα δυσκολο κοματι.. αλλα σιγουρα θα σου απαντησουν και καποιοι με περισοτερη εμπειρεια εδω μεσα!
μολις ξεμεινετε απο Γη Ελληνικη πουληστε και τις μανες σας

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 25, 2018, 11:41:53 πμ »
Παίδες..να ρωτήσω ....αυτό ήταν τετράχορδο...αν πω να το κάνω τρίχορδο,που μου αρέσει περισσότερο....ας μου πει κάποιος την διαδικασία....πως γίνεται και τι ακριβώς να κάνω;;;;

Συναρπαστική η σκέψη σου !

Η απάντηση σε αυτό που ρωτάς είναι ένα ολόκληρο, απαιτητικό αλλά και εντυπωσιακό θέμα από μόνη της.
Γνωρίζω δυο πολύ δραστήριους φίλους εδώ πέρα που έχουν ασχοληθεί (και) με τη μετατροπή αυτή.
Ο ένας από τους δυο το έχει καταφέρει δυο φορές με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Συγχώρα με όμως αλλά αισθάνομαι λίγο άσχημα να τους σερβίρω έτσι στο πιάτο , χωρίς να το γνωρίζουν ...

Κάνε λιγάκι υπομονή.  Πιστεύω ότι μόλις δούνε την ερώτησή σου , θα ανταποκριθούν και θα σε κατευθύνουν ...

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 25, 2018, 12:18:06 μμ »
Έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές με το θέμα... Ιωσήφ αν μέσα στους "δύο" είμαι κι εγώ, βάλε φωτό ελεύθερα, ούτως η άλλως αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ (γράφω από κινητό)

Νικηφορος

• Sr. Member
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 25, 2018, 01:55:38 μμ »
Δυσκολο θεμα μου φαινεται η αντικατασταση του τακου. Ο παντογραφος βεβαια ειναι λυση...αλλα αντε βρες.
Εγω θα κραταγα τον ιδιο...το βασικο του κομματι για να εχω την καμπυλοτητα. Τωρα που τον εχεις στο χερι ειναι ευκολο να τον επιπεδωσεις απο πανω για να προσθεσεις κομματι.θα μορουσες να κανεις και μια προσθηκη στο σοκορο, το μερος που κοιταει το εσωτερικο του σκαφους...μια λεπτη φετα ισως απο κοντρα πλακε,  για να εισαι σιγουρος οτι δεν θα ξαναανοιξει.
Οταν τελειωσεις με τον τακο...η συνεχεια ειναι σαν να φτιαχνεις οργανο απο την αρχη.
cold comfort for change
did you exchange

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 25, 2018, 02:54:27 μμ »
Έχουμε ασχοληθεί αρκετές φορές με το θέμα... Ιωσήφ αν μέσα στους "δύο" είμαι κι εγώ, βάλε φωτό ελεύθερα, ούτως η άλλως αυτή τη στιγμή εγώ δεν μπορώ (γράφω από κινητό)

Ωραία Μάνο !

STRIKER διάβασε, απόλαυσε και πράξε !

1)  http://www.luthier.gr/index.php?topic=1873.0   

2)  http://www.luthier.gr/index.php?topic=3577.0
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #14 στις: Αυγούστου 25, 2018, 11:53:21 μμ »
Τι παίδια ειστεεεεε. εσειιιις....θα τα διαβάσω ολαααα

Tags: