Αποστολέας Θέμα: λαδάκονο Κρήτης - ερωτήσεις  (Αναγνώστηκε 2128 φορές)

thapapako

• Newbie
  • *
  • Αγαπημένο ξύλο: δρυς
  • Αριθμός κατασκευών: τιποτα σημαντικό
λαδάκονο Κρήτης - ερωτήσεις
« στις: Αύγουστος 16, 2018, 04:05:46 μμ »
Καλησπέρα
Έχω κάποιες ερωτήσεις για τα λαδάκονα Κρήτης, τα οποία θέλω να χρησιμοποιήσω για λάμες ροκανιών και σκαρπέλα
1.Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες ή με διαφορετικά χαρακτηριστικά ή είναι όλες ίδιες ; Έχω δει με άσπρο και με γκρι χρώμα
2.Χρησιμοποιούνται και για τρόχισμα και για ακόνισμα ( ;
3.Μπορούν να τριφτούν π.χ με γυαλόχαρτο για να γίνουν επίπεδες ;
4.Πρέπει να εμποτιστεί όλη με λάδι ή μπορώ να βυθίσω την μισή απο την πλευρά που θα χρησιμοποιείται ; (έτσι πιστεύω πως δεν θα γεμίσω λάδια παντού)
Το ελαιόλαδο παραμένει η καλύτερη επιλογή ή μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποιο ελαφρύ λάδι μηχανής π.χ. WD40
4.Που μπορώ να προμηθευτώ (όχι κινέζικες ή ότι άλλο ) και σε τι τιμές ;

Αν κάποιος ξέρει....Ευχαριστώ

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: λαδάκονο Κρήτης - ερωτήσεις
« Απάντηση #1 στις: Αύγουστος 17, 2018, 10:55:02 πμ »
εγω δεν εχω, αλλα εχω δει πως και τι κανει (χρησιμοποιει), μεγαλος κατασκευαστης:

1) ναι και με πολλες διαφορες στις τιμες. μου ειχε πει χαρακτηριστηκα οτι πολλες δεν κανουν, λιγες ειναι αυτες που αξιζουν πραγματικα.
2) μονο για ακονισμα τις ειχε
3) δεν το εκανε ποτε, τις χρησιμοποιουσε μονον ετσι οπως ειναι...
4) ... αφου τις βουτουσε σε λεκανη με νερο, τον ειχα ρωτησει μια φορα (αφου ειχε περασει 1 λεπτο) ειναι οκ; και μου απαντησε οχι, πρεπει να μεινει παρα πολυ ωρα μεσα βουτηγμενη. δεν τον ειδα ποτε με λαδια...
5) ...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Sparus auratus

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #2 στις: Αύγουστος 17, 2018, 08:27:14 μμ »
Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο (γιατί δεν είχα ιδέα για τις συγκεκριμένες πέτρες) βρήκα ότι το Λαδάκονο Κρήτης είναι φυσική πέτρα που  εξορύσσεται στην Κρήτη και συστήνεται να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με λάδι. Επομένως:

1) Η ποιότητα του υλικού μάλλον δεν έχει μεγάλες διαφορές από κατάστημα σε κατάστημα (δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά λατομεία που να την εξορύσσουν πλέον) και από ότι είδα σε φωτογραφίες το χρώμα είναι ανοιχτό γκρι έως υπόλευκο.

2) Η χρήση της είναι κυρίως για ακόνισμα λόγω του πολύ λεπτού κόκκου της (μπορείς και να τροχίσεις εργαλεία βέβαια, αν έχεις μαζοχιστικές τάσεις, αλλά θα πάρει μέρες).

3) Τα λαδάκονα (φυσικά και τεχνητά) είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά από τα ακόνια νερού, αλλά αν χρειαστεί να την ισιώσεις με γυαλόχαρτο μάλλον γίνεται (δεν ξέρω πόσο σκληρή είναι). Καλύτερα σε κάθε περίπτωση να προσπαθείς να τη φθείρεις ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας όλη την επιφάνειά της για ακόνισμα.

4) Το λάδι χρησιμεύει για να απομακρύνει τη σκόνη που παράγεται κατά το ακόνισμα (από την πέτρα και τη λεπίδα) και να μην γεμίζουν εύκολα οι πόροι της πέτρας και δεν ακονίζει αποτελεσματικά (αντίστοιχα δουλεύει το νερό στα ακόνια νερού). Καλό είναι να την αφήσεις να ποτίσει με λάδι (την επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσεις) και να φτιάξεις μια ξύλινη βάση με καπάκι (δες σχετικά στο διαδίκτυο) για να μη σου αφήνει λάδια παντού. Το WD40 μυρίζει έντονα (βρωμάει και ζέχνει για την ακρίβεια) οπότε δεν είναι η καλύτερη επιλογή  ειδικά σε κλειστό χώρο. Καλύτερη επιλογή είναι κάποιο λεπτόρρευστο ορυκτέλαιο (για όπλα, ραπτομηχανές, μεντεσέδες κλπ) ή Baby Oil (ναι κι αυτό ορυκτέλαιο είναι) με η χωρίς άρωμα ανάλογα με το γούστο του καθενός.

5) Το Λαδάκονο Κρήτης  είναι φυσικός ακονόλιθος που εξορύσσεται στην Κρήτη. Υπάρχουν κι άλλα λαδάκονα (φυσικά και τεχνητά) αλλά αν ψάξεις στο διαδίκτυο για Λαδάκονο Κρήτης θα βρεις αρκετούς προμηθευτές (από Ελλάδα) οπότε δες ποιος έχει το μέγεθος που θέλεις στην καλύτερη τιμή.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο
Απ' τον κόσμο αυτόν τον ψεύτη είμαστε περαστικοί,
πριν τον νιώσουμε τον ζούμε και περνάμε βιαστικοί

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #3 στις: Αύγουστος 18, 2018, 01:31:30 μμ »
Καλως ήρθες !

Κοίταξε λίγο το παρακάτω βίντεο ( αν τυχόν δεν το γνωρίζεις ήδη )

https://www.youtube.com/watch?v=8OgTVlQvUYs
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Tags: