Φίλε μου,
σε συνέχεια του θέματος για τον εμποτισμό, σου απαντώ ότι τα χρυσοκίτρινα συννεφάκια είναι χαρακτηριστικότατο της ήμερης μουριάς (όχι της μαύρης). Και όπως είπε και ο vasvasilis και τα άλλα δύο της φωτογραφίας είναι μουριά.
Από τα υπόλοιπα σίγουρος είμαι μόνο για το τελευταίο που θα ξανασυμφωνήσω με το vasvasilis ότι είναι δεσποτάκι και αυτό βεβαίως μόνο από τα χαρακτηριστικά νερά του. Για τα άλλα τρία επειδή δεν είμαι και πολύ σίγουρος καλύτερα να μην εκφέρω γνώμη (είναι ξύλα που δεν τα δουλεύω).
Αλήθεια, ποια απ' τα 4 της τελευταίας φωτογραφίας είναι κυπαρίσσια και ποιες καστανιές;
Πιστεύω όμως (και έχω πει και σε άλλο θέμα), ότι αυτός που μπορεί να αναγνωρίσει ένα ξύλο είναι ο κάτοχός του, γι' αυτό δες εδώ :
http://users.teilar.gr/~mantanis/News.Wood_identification.pdfΧρησιμοποίησέ το σαν μπούσουλα για τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά τους.
Ένα άλλο που θέλω να σου πω είναι ότι η όψη και το χρώμα ενός ξύλου αλλάζουν κυριολεκτικώς μέρα με τη μέρα καθώς η αποθήκη και οι συνθήκες αποθήκευσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην εμφάνισή του αλλά και στην αντοχή του.