Αποστολέας Θέμα: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?  (Αναγνώστηκε 9820 φορές)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #45 στις: Μαΐου 31, 2018, 08:33:55 μμ »
τα οργανα του μανου μας ειχαν ταξιδεψει παλαιοτερα στην εκθεση  (νομιζω 2015)  :)
μπορει να μην θυμαμαι ομως καλα...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #46 στις: Μαΐου 31, 2018, 10:33:30 μμ »
για το οργανο δεν ειμαι αξιος να γραψω τιποτα.

έλα τώρα, υπερβολές

Αλλα απο το 2012 ...........................μια και μοναδικη φορα επρεπε να ειχες κατεβει.Μια μονο.....

τα οργανα του μανου μας ειχαν ταξιδεψει παλαιοτερα στην εκθεση  (νομιζω 2015)  :)
μπορει να μην θυμαμαι ομως καλα...

παιδιά δεν θέλω να απολογούμαι. αλλά ... απολογούμαι  ;).
Κάθε χρόνο ετοιμάζομαι και κάθε χρόνο απλά δεν μπορώ.
Δυστυχώς (περισσότερο για μένα παρά για οποιονδήποτε άλλον) υπάρχουν άλλες προτεραιότητες πιο σοβαρές.
Ούτε του χρόνου το βλέπω, έχουμε μεταπτυχιακό μια χρονιά ακόμα και δίνουμε εξετάσεις τον Ιούνιο (η γυναίκα μου δηλαδή, αλλά καταλαβαίνετε ότι όλα τα άλλα - παιδιά, σκυλιά κτλ. - τα φροντίζω εγώ ειδικά αυτό το διάστημα). Για να φύγω και να έρθω μόνος, ούτε λόγος. Όποιος δει που μένω θα καταλάβει (στο "πουθενά", δεν αφήνεις οικογένεια εκεί). Αυτά.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #47 στις: Μαΐου 31, 2018, 11:29:10 μμ »
αμ αυτα δεν τα ηξερα .......................αλλαζει το πραμα τοτες
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #48 στις: Ιουνίου 01, 2018, 12:10:44 μμ »
Μανο , κατ'αρχας να επισημανω οτι παλι κοσμημα εποιεις . Κατα δευτερον μια που μοιαζουν οι περιορισμοι μας για τον Ιουνη ( εξετασεις σχολειο , πανελαδικες , εξεταστικη στο πανεπιστημιο ) με την ληξη του δεν θα επρεπε καπως να ξελαμπικαρουμε ;;;....!!!....

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #49 στις: Ιουνίου 18, 2018, 11:01:48 πμ »
λοιπόοοοοοοονννν.....
επανέρχομαι μετά από μέρες και δρατικές εξελίξεις - που δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Το οργανάκι τέλειωσε και πήγε για δοκιμές με 13άρες χορδές - δεν είχα βαρύτερες όταν το αρμάτωσα κι είπα να δοκιμάσω καταρχάς με αυτές.

! No longer available

Ο ήχος όμως παρότι αρκετά καλός ποιοτικά, είχε μάλλον χαμηλή ένταση. Αναμενόμενο με καπάκι τέτοιου μεγέθους. Άλλωστε το όργανο στο οποίο βασίστηκα έχει πιεζοηλεκτρικό κάτω από τον καβαλάρη στον "στανταρντ" εξοπλισμό - δεν πωλείται χωρίς αυτό δηλαδή. Στην ουσία - αν το δεις αποκλειστικά "ακουστικά", ακόμα και το πρωτότυπο πρόκειται μάλλον για όργανο μελέτης.

Έγινε επομένως αυτό που φοβόμουν, τα καμάρια ήταν μάλλον υπερδιαστασιολογημένα από φόβο μη μου ξηλώσουν το καπάκι οι βαρύτερες χορδές.
Έχοντας ακόμα ένα ίδιο κομμάτι έλατο (αφού παίζουμε που παίζουμε) αντί να αλλάξω χορδές, αποφάσισα να κάνω ταυτόχρονα και άλλη δοκιμή και να αλλάξω όλο το καπάκι, με ελαφρύτερο καμάρωμα και floating καβαλάρη αυτή τη φορά. Το παλιό βγήκε αλώβητο και μάλλον θα ξαναχρησιμοποιηθεί - αφού ελαφρύνω τα καμάρια - σε επόμενο όργανο.

Και μια που μιλάμε για καμάρια, πήγα το όργανο και στον Αλεξανδρή για κουβεντούλα. Βλέποντας τον καβαλάρη του αρχικού (που αντιγράφω), εξέφρασχε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως με τέτοιο καβαλάρη να μην έχει και καθόλου καμάρια (αν προσέξετε τις πρώτες φωτογραφίες, όντως ο καβαλάρης είναι δυσανάλογα μεγάλος).

Τέλος πάντων, το νέο καπάκι έχει καμάρωμα "τυπικό" για τα "δικά μας" λαϊκά όργανα: ένα εγκάρσιο καμάρι και ενίσχυση στην τρύπα. Μόλις διαπίστωσα ότι απ' την βιασύνη μου δεν πήρα ούτε μία φωτογραφία, αλλά έχω το σχέδιο το οποίο είναι κάπως έτσι σε σχέση με το παλιό:

[ Invalid Attachment ]

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 18, 2018, 12:49:50 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #50 στις: Ιουνίου 18, 2018, 12:33:29 μμ »
Οι νέες χορδές που πρόκειται να μπουν είναι Elixir Nanoweb Baritone, 80/20, ... 16άρες. Πολύ πράμα, (16-22-30-47-59-70).
Εκτιμώ τάσεις (το μηχανάκι υπολογισμού έχει μπάσα μέχρι 56 άρα) ~ 110 κιλά, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από τις 13 άρες (60 κιλά)
Για να δώσω μιαν οπτική αντιστοιχία, η 47άρα Ρε του σετ είναι η μπάσα Μι σε 11άρι σετ. Η δε μπάσα Μι έχει διάμετρο (0.70 = )1,8 χιλιοστά). Δείχνει σαν ... παλαμάρι.

Tα επόμενα πράγματα που με απασχόλησαν ήταν ο χορδοκράτης - αφού γίνεται floating ο καβαλάρης - και το headstock. Επίσης αποφάσισα να βάλω κάψες εσωτερικά για ενίσχυση, και έκανα μια τρύπα στο πίσω μέρος του σκάφους για να μπορώ να παίζω με διάφορες επιλογές.
Αρχίζοντας από το headstock το κλειδί της μπάσας ΜΙ "την άκουσε" και το αξονάκι άρχισε να παίζει.
Προσπάθησα να βγάλω το καπάκι του κλειδιοιύ για επιδιόρθωση, αλλά ο όλος ο μηχανισμός (γρανάζι - ροδέλες κτλ.) κρατιέται στη θέση του με το ίδιο το καπάκι κι έτσι αν αυτό βγει κινδυνεύει να διαλυθεί εντελώς το κλειδί.
Οπότε το άφησα έτσι και πρόσθεσα ένα στέλεχος κεντρικά για να φωλιάσουν οι άξονες και να μην έχω προβλήματα με τις βαρύτερες χορδές. Το έλεγξα πριν συνεχίσω οτιδήποτε και φαίνεται να είναι ΟΚ.

Ο κεντρικός "κορμός" πήρε κι ένα κομμάτι zebrano για να ταιριάξει με τα υπόλοιπα. Αποφάσισα να αλλάξω και υλικό στο nut, κατανάλωσε αρκετή πρώτη ύλη (κόκκαλο) - και καναδυό ώρες επεξεργασία.

Επόμενη δουλειά ο χορδοκράτης. Λόγω της μεγάλης τάσης, έφτιαξα έναν "μπαμπάτσικο" από zebrano με κόκκαλο στα κεφάλια των χορδών. Στηρίζεται με τέσσερεις βίδες στον τάκο, άμα βρω κανένα πιο ευπαρουσίαστο σχέδιο (βίδας) θα τον αλλάξω. Δεν τον κόλλησα (εξ ου και οι τέσσερεις βιδάρες) γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν έχω καταλήξει ακόμα σε τελικό σχέδιο και προσπαθώ να αποφύγω δεσμεύσεις.

[ Invalid Attachment ]

Λεπτομέρεια: για να περάσουν οι περιελίξεις των κεφαλών των χορδών, οι τρύπες έγιναν τελικά 2,3 χιλιοστά.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #51 στις: Ιουνίου 18, 2018, 12:43:57 μμ »
Γιάννης Αλεξανδρής  +  Μάνος Τουρπάλης  ε,  δεν μπορεί ...  θα γίνει ακόμα καλύτερο  !!!     :)
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #52 στις: Ιουνίου 18, 2018, 12:47:09 μμ »
η τρύπα στην πλάτη έγινε λίγο πιο κάτω από την αντίστοιχη θέση του καβαλάρη στο καπάκι. Η τρύπα για το jack θα γίνει μάλλον στην δεξιά πλευρά του σκάφους, πίσω. Όλο το σύστημα θα μου το φτιάξει ένας φίλος μπασίστας που ασχολείται και με ηλεκτρονικά γιατί εγώ δεν "το έχω" καθόλου.
Δεν αγόρασα έτοιμη κάψα γιατί οι τιμές είναι μάλλον απαγορευτικές για τον πειραματικό χαρακτήρα του εγχειρήματος: 40 Ευρώ η διπλή και 70 ευρώ η τετραπλή κάψα (shaller), τριπλή δεν βρήκα, ούτε φτηνότερη εκτός από τα πιεζοηλεκτρικά που μπαίνουν κάτω από το κόκκαλο σε κολλητό όμως καβαλάρη (δεν ξέρω πως λέγονται) - αλλό ο φίλος με απέτρεψε λόγω προβλημάτων που βγάζουν.

Καβαλάρης επίσης από zebrano.

Επίσης έβαψα με κάσια την ταστιέρα, αντί να βάλω σημάδια (τσαμπουκάδες) και μετά από όλα αυτά, μπήκαν χορδές. Εδώ στη διαδικασία - είπα να βγάλω την μπάσα ΜΙ (το παλαμάρι που λέγαμε) μόνη της πριν μπουν οι άλλες μπάσες.

[ Invalid Attachment ]

Κούρδισα και περιμένω να δω τι - και - αν θα ξεκολλήσει. Άντε να δούμε. Πάντως ο ήχος δεν έχει καμμία σχέση, ακόμα και με το κούρδισμα. Υπάρχει εμφανής βελτίωση ειδικά στο sustain (που είναι ζητούμενο στην lap steel) αλλά προφανώς πρέπει να την πιάσει στα χέρια του (στην αγκαλιά του) ο παίκτης για να δούμε τι κάναμε.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 18, 2018, 12:58:28 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #53 στις: Ιουνίου 18, 2018, 12:54:43 μμ »
Γιάννης Αλεξανδρής  +  Μάνος Τουρπάλης  ε,  δεν μπορεί ...  θα γίνει ακόμα καλύτερο  !!!     :)

χαχα... ο Αλεξανδρής μου πρότεινε να το αφήσω όπως είναι (ήταν), αλλά εμένα με τρώει ο κ^.. μου

mikerory

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
  • Αριθμός κατασκευών: 7
  • Περιοχή: Εξάρχεια
« Απάντηση #54 στις: Ιουνίου 18, 2018, 02:06:39 μμ »
Καταπληκτικός!!
Τόσο σε δουλειά όσο και σε ψάξιμο-διάβασμα-σχολαστικότητα-αντιμετώπιση
Μπράβο Μάνο!!

Αν επιτρέπεται, τα περί τάσεων χορδών με τις δυνάμεις και τις ροπές που ανέλυσες σε κάποιο μύνημα, τελικά τα έλαβες με κάποιον τρόπο υπόψιν στην κατασκευή? (ρωτάω ως πολ. μηχ) Ποια είναι τα συμπεράσματά σου?

ΥΓ. Το 'χεις ωραία και με τη φωτογραφία.
Μέτρα μία και κόψε δέκα

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #55 στις: Ιουνίου 18, 2018, 02:22:02 μμ »
Αν επιτρέπεται, τα περί τάσεων χορδών με τις δυνάμεις και τις ροπές που ανέλυσες σε κάποιο μύνημα, τελικά τα έλαβες με κάποιον τρόπο υπόψιν στην κατασκευή? (ρωτάω ως πολ. μηχ) Ποια είναι τα συμπεράσματά σου?

Καταρχάς ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Για τις τάσεις κτλ., δεν έχω βγάλει συμπεράσματα με την επιστημονική έννοια. Το λαμβάνω υπόψη, αλλά περισσότερο διαισθητικά - και προφανώς πέφτω έξω, όπως είδες για την "υπερδιαστασιολόγηση" που λέω παραπάνω. Κάποιες φορές, γνωρίζοντας τις συγκεκριμένες φορτίσεις, κάνω και κάποιες δοκιμές με συγκεκριμένα πάχη κτλ. στα ίδια τα ξύλα που πρόκειται να χρησιμοποιήσω. Εδώ ας πούμε είναι μια φωτογραφία από καμάρια κέδρου που ήθελα να χρησιμοποιήσω σε ένα μπουζούκι, και αφού τα τοποθέτησα στις αποστάσεις που επρόκειτο να μπουν, έβαλα το συγκεκριμένο βάρος (κάθετης φόρτισης - τσουβάλι με άμμο) πάνω τους για να δω τυχόν παραμορφώσεις.

[ Invalid Attachment ]

πάντως δεν έχω "επιστημονικό" υπόβαθρο (ειδικές γνώσεις ή π.χ. υπολογιστικά προγράμματα κτλ.)

παρένθεση: κι εγώ Αρχιτέκτονας είμαι, και για το σπίτι μου απευθύνθηκα σε Πολ. Μηχ. συναδέλφους στο γραφείο να μου υπολογίσουν κάτι πέργκολες ξύλινες που ήθελα να βάλω. Ακολούθησα τις συμβουλές, οι πέργκολες δεν έπεσαν μεν - οπότε κατά μια έννοια οι υπολογισμοί ήταν σωστοί - αλλά έχουν γίνει αγνώριστες από τις στρεβλώσεις. Θέλω να πω ότι όταν πρόκειται για ξύλα δεν εμπιστεύομαι πλέον μόνο μετρήσεις ή υπολογιστικά προγράμματα - ή ότι άλλο χρησιμοποίησαν οι συνάδελφοι - ) επειδή πως να το κάνουμε, είναι "ζωντανά" τα ξύλα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζεις. Οπότε, μαζεύω εμπειρίες.

Παράθεση από: mikerory
ΥΓ. Το 'χεις ωραία και με τη φωτογραφία.

τυχαίο είναι, βγάζω εκατό φωτογρφίες και κρατάω τις "καλύτερες" - αυτές που αποδίδουν καλύτερα αυτό που θέλω να δείξω και δεν είναι κουνημένες  ;D

mikerory

• Full Member
« Απάντηση #56 στις: Ιουνίου 18, 2018, 04:00:27 μμ »
Να κάνουμε όργανο από μπετό!! ;D
ναι,αυτό έχει το ξύλο, ότι και να σου πουνε οι τύποι,αν δε "θέλει" το συγκεκριμένο ξύλο, δεεεν!

**Ένα μικρό τιπ, για προσομοίωση δύναμης-βάρους μπορείς να χρησιμοποιήσεις (με την κατάλληλη διάταξη βεβαίως) ζυγαριά τύπου κανταράκι, αυτές που ζυγίζουμε τις βαλίτσες για να δούμε αν θα μπουμε στο αεροπλάνο ή αν θα πληρώσουμε εξτρά. Μπορείς να προσομοιώσεις και εφελκυσμό και θλίψη.
Μέτρα μία και κόψε δέκα

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #57 στις: Ιουνίου 19, 2018, 08:42:07 πμ »
Ένα μικρό τιπ, για προσομοίωση δύναμης-βάρους μπορείς να χρησιμοποιήσεις (με την κατάλληλη διάταξη βεβαίως) ζυγαριά τύπου κανταράκι, αυτές που ζυγίζουμε τις βαλίτσες για να δούμε αν θα μπουμε στο αεροπλάνο ή αν θα πληρώσουμε εξτρά. Μπορείς να προσομοιώσεις και εφελκυσμό και θλίψη.

κανταράκι έχω, αλλά πως γίνεται αυτό ? θέλω να πω, το καντάρι "τραβάει" το βάρος προς τα πάνω, πως γίνεται να "σπρώχνει" για φόρτιση ? πολύ με ενδιαφέρει, αν έχεις φωτό ή link βάλτα ή στείλε μήνυμα, ευχαριστώ για την πληροφορία!

mikerory

• Full Member
« Απάντηση #58 στις: Ιουνίου 19, 2018, 10:54:28 πμ »
Δεν το δοκίμασα ούτε το εχω δει κάπου, τώρα το σχεδίασα, νομίζω θα δουλέψει...(κλασικά και στο τέλος δε δουλεύει τίποτα ;D )

[attachimg=1]

Αρκεί τα 2 κομμάτια (σαν κουτιά) να είναι ακλόνητα, δηλ. να μην παραμορφώνονται από τη δύναμη.
Στη βάση του κανταρακίου (!) μπορείς να κάνεις πατέντα με συρματόσχοινο,ράουλο ή ντίζα ώστε να ελέγχεις την πίεση.
Οι 4 σωλήνες στις γωνίες είναι σίδερο, όχι καβίλια! Το κανταράκι τραβάει το κάτω μικρό "πιάτο" από το πάνω μεγάλο.

Μέτρα μία και κόψε δέκα

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #59 στις: Ιουνίου 21, 2018, 02:13:41 μμ »
update:

ήρθε ο φίλος (είχαμε και καιρό να βρεθούμε, γλεντήσαμε) και μου έκανε μάθημα : καλάϊ, κολλητήρι και τα συναφή. Τις κάψες βέβαια τις τελικές αυτός τις έφτιαξε, αλλά πολύ χάρηκα που τόμαθα αυτό, τώρα έχει εκπαίδευση.

Μετά από δοκιμές βάλαμε διπλή κάψα (μ' αυτό το μέγεθος των καψών δεν γινόταν τριπλή, είναι σχετικά μεγάλες) μέσα από την τρύπα, κολλημένες με ταινία διπλής όψης στην πίσω πλευρά του καπακιού. Αν ποτέ ξεκολλήσουν η αλλαγή της ταινίας είναι πολύ εύκολη αφού υπάρχει η τρύπα. Στις δοκιμές βέβαια κολλήσαμε - ξεκολλήσαμε κανα δυο κάψες τουλάχιστον. Στην φωτογραφία μετά την τοποθέτηση (λίγο πιο πίσω από τον καβαλάρη).

παίζοντας ανακαλύψαμε κι άλλο πρόβλημα: η break angle έγινε επίτηδες σχετικά μικρή για να μειώσω την φόρτιση στο καπάκι (με 7° έχει 13,5 κιλά. εννιά μπουκάλια νερό δηλαδή σηκώνει το καπάκι σε επιφάνεια όσο ο καβαλάρης). Λόγω συνδυασμού της συγκεκριμένης break angle και του τρόπου παιξίματος με πένες στα δάχτυλα (finger picks - που "τραβάνε" και γενικά ταλαιπωρούν τις χορδές), αυτές πηδάγανε το κόκκαλο και υπήρχε πρόβλημα.
Έφτιαξα κανα δυο καβαλάρηδες με σχισμές στο κόκκαλο για δοκιμές κτλ. και σκεφτόμουν άλλους πιθανούς τρόπους, π.χ. να προεκτείνω τον χορδοκράτη με κάποιο στέλεχος που να κρατάει σταθερές τις χορδές, όπως σε αυτόν της Γερμανικής κιθάρας που έχω δείξει.

Σε κάποια φάση σκέφτηκα "και αν περνούσα τις χορδές όχι πάνω, αλλά μέσα από το κόκκαλο ?" - η πρώτη σκέψη ήταν "μπα, θα μπαζάρουν", αλλά είπα να το δοκιμάσω ούτως ή άλλως.

Με τρυπάνια τεσσάρων διαφορετικών μεγεθών άνοιξα τρύπες έτσι ώστε το πάνω μέρος των χορδών να είναι συνεπίπεδο
(ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: και όχι το κάτω, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όργανα που μετράμε το action από κάτω, στην lap steel το action μετριέται από πάνω ώστε οι χορδές να είναι απολύτως συνεπίπεδες για να μπορούν να παιχτούν με το tone bar που σύρεται ταυτόχρονα σε όλες)

Αυτό ήταν λίγο δύσκολο ομολογώ, χάλασα δυο τρία κόκκαλα, ας είναι καλά ο χασάπης του χωριού. Προς μεγάλη μου ικανοποίηση και παρά τους αρχικούς μου ενδοιασμούς (φαντάζομαι κι όσοι το διαβάσουν αυτό θα σκεφτούν αρχικά) ο καβαλάρης δουλεύει τέλεια χωρίς "μπαζαρίσματα" πουθενά - και οι χορδές φυσικά δεν πηδάνε από δω κι από κει.

η άχρηστη πληροφορία της μέρας : για όποιον ενδεχομένως αποπειραθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, οι διάμετροι των οπών πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές των χορδών. Στα πρώτα κόκκαλα τις έκανα όσο πιο "ακριβώς" μπορούσα, νομίζοντας ότι αν περνούσαν σφιχτά δεν θα έτριζαν (buzz). Για κάποιο λόγο συμβαίνει το αντίθετο.

Και έτσι φτάσαμε (σχεδόν) στο τέλος. Εδώ φαίνεται και το jack για το καλώδιο.

[ Invalid Attachment ]

« Τελευταία τροποποίηση: Ιουνίου 21, 2018, 02:53:04 μμ από Μάνος Τουρπάλης »