Αποστολέας Θέμα: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?  (Αναγνώστηκε 9829 φορές)

Νικηφορος

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Παλιό σαν το κρασί
  • Αριθμός κατασκευών: 8
Απ: lap steel guitar... ή "ντουλάπ στύλ γκιτάρ" ?
« Απάντηση #30 στις: Μαΐου 19, 2018, 07:40:07 πμ »
Πολυ επιστημη ρε παιδι μου...εχασα τη μπαλα!!!
Μανο, χωρις πλακα νομιζω εισαι ο σπασικλας της ταξης...εεε του φορουμ.
Τι να πω...με τοσο διαβασμα και το γνωστο σου χερι και αισθητικη, δεν μπορει παρα να παει καλα
And did they get you to trade,
hot ashes for trees, hot air for a cool breeze
cold comfort for change
did you exchange
a walk on part in a war, for a lead role in a cage

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #31 στις: Μαΐου 19, 2018, 09:30:43 πμ »
χαχαχα... ελπίζω να μη μου μείνει παρατσούκλι...
τι να κάνω Νικηφόρε, όταν κάνεις κάτι εντελώς καινούργιο δεν είναι λογικό ν' ανοίξεις λίγο τα μάτια σου πριν προχωρήσεις ?
απλώς στην σημερινή εποχή με τόση πληροφορία που κυκλοφορεί ελεύθερα (λίγα μόνο χρόνια πριν δεν θα συζητούσαμε καν), εκεί είναι που χάνεις τη μπάλα γιατί πρέπει να να ελέγχεις αυτά που διαβάζεις... κι "όσο ψάχνεις τόσο βρίσκεις"...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Μαΐου 22, 2018, 03:48:30 μμ »
Ιωσήφ, προς τα εκεί τείνω κι εγώ για τα καμάρια.. το X bracing μου φαίνεται πολύ "σφιχτό".. αυτός είναι στην ουσία ο προβληματισμός μου, η ισορροπία μεταξύ ικανοποιητικής στήριξης και ανταπόκρισης του καπακιού.. αυτό που με μπερδεύει πολύ είναι το σχήμα του καπακιού που - αντίθετα με την κιθάρα αλλά και το μπουζούκι - δεν έχει περιοχή κάτω από τον καβαλάρη. Επίσης όπως έγραψα, τι ρόλο ακριβώς παίζουν τα διαμήκη (μακριά) καμάρια.
Για την γέφυρα ακόμα προβληματίζομαι, αλλά αν δεν μπει μαγνήτης τελικά - ή βρεθεί κανας χαμηλός - θα είναι πολύ κοντά σε "συμβατικά" μεγέθη.

δεν ξέρω αν διαβάζει κανείς (*). εγώ συνεχίζω:

ξεδιάλυνα λίγο τον ρόλο του διαμήκους καμαριού αλλά πιθανόν να μπλέξω χειρότερα (βλ. βιολί). Παρόλα αυτά προχωράω και απεφάσισα (**) τα καμάρια και την τρύπα, οσονούπω πρόοδος

(*) μου θυμίζει φάσεις παιξίματος (σε μαγαζί) όπου αντί των ενθουσιωδών χειροκροτημάτων που περιμένει ο κάθε μουσικός, ακούγονται δυο τρία σκόρπια - χλιαρά χειροκροτήματα. Τότε είναι που γυρνάει ο μουσικός κι αντί "ευχαριστούμε πολύ!" λέει τάχα με νόημα "ευχαριστούμε Θανάση" (ή Βαγγελίτσα ή Δαμιανέ, δεν έχει σημασία τι θα πεις, δεν υπάρχει καν το πρόσωπο, η όλη πλάκα είναι στον ενικό)

(**) "απεφάσισα" κατά Ρίτα Αμπατζή) https://www.youtube.com/watch?v=dNNRAlbV46A

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #33 στις: Μαΐου 22, 2018, 07:14:43 μμ »
δεν ξέρω αν διαβάζει κανείς

εγω θα το εφτιαχνα με 2 εφχολς, ενα καμαρι στο καπακι και με 2 ακτινες
(κοβουν ηχο-εχει μικρη επιφανεια το καπακι σε τ.εκ.)
με την μικρη γωνια (οσο μικροτερη-τοσο καλυτερα)
τα κιλα ιδια θα ειναι στο τραβηγμα αλλα η πιεση στο σ(μ)πρωξιμο θα ειναι μικροτερη
χωρις ηλεκτρικα παραφερναλια
ακούγονται δυο τρία

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #34 στις: Μαΐου 22, 2018, 07:16:48 μμ »
 ;D
Καλη συνεχεια!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Μαΐου 23, 2018, 10:03:57 πμ »
εγω θα το εφτιαχνα με 2 εφχολς,

Στέλιο το έψαξα (και) συτό

υπάρχουν όμως δύο προβλήματα: αφενός οι f holes "κανονικά" μπαίνουν στην ευθεία του (floating και όχι κολλητού) καβαλάρη, όπως στα βιολιά. Στα dulcimers κάνουν ό,τι θέλουν γενικώς - και απ' ότι είδες η "γέφυρα" από την οποία μεταφέρεται ο ήχος στο καπάκι είναι "κρυφή" (κάτω από την "ταστιέρα") και μπορεί κάλλιστα να είναι στην ευθεία των f holes.

και το δεύτερο θέμα - ίσως όχι τόσο δεσμευτικό - είναι η επιφάνεια της τρύπας. Λαμβάνοντας υπόψη τον Helmholtz και με επιφάνεια οπής 3216 μμ³ στο  στο αρχικό σχέδιο , τα f holes μετά βίας βγάζουν το μισό. Στο αρχικό σχέδιο είναι η κυκλική οπή, θεωρητικά ο αέρας του σκάφους με επιφάνεια οπής 3216 συντονίζει σε περίπου F# / G. Θυμίζω ότι τα ανοιχτά κουρδίσματα που χρησιμοποιούν είναι D και G, αυτό το κούρδισμα του αέρα μου φαίνεται ... ταμάμ!
Βέβαια ο Helmholtz λαμβάνει κυκλική διατομή τρύπας, και διάβασα κι ένα αρθράκι που λέει ότι οι f holes και γενικά τα μακρόστενα σχήματα έχουν άλλες ιδιότητες (στενό άνοιγμα - μεγαλύτερη πίεση), αλλά πάλι θα πρέπει να αλλάξω τον καβαλάρη. Κι αυτός τσίμα τσίμα είναι (έστω και floating).
Δεν ξέρω, μπορεί να μου έρθει καμμιά καλή ιδέα για το σχήμα των f holes και να επανέλθω - ή να το δοκιμάσω στο επόμενο.
Είδα κι άλλες εναλλακτικές, ο "κέλτικος κόμβος" μου αρέσει πολύ σαν σχήμα και βγάζει ίδια περίπου επιφάνεια στο διαθέσιμο πλάτος αλλά πάλι δεν αφήνει "ψωμί" στο καπάκι αριστερά - δεξιά και δεν μου πολυαρέσει.

[ Invalid Attachment ]

να και το άρθρο για τις f-holes : Δεν είναι "επιστημονικό" αλλά έχει ενδιαφέρον, εχει και την εξέλιξη του σχήματος

http://www.openculture.com/2016/01/why-violins-have-f-holes-the-science-history-of-a-remarkable-renaissance-design.html

« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 23, 2018, 10:42:40 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #36 στις: Μαΐου 23, 2018, 10:25:13 πμ »
ενα καμαρι στο καπακι και με 2 ακτινες
(κοβουν ηχο-εχει μικρη επιφανεια το καπακι σε τ.εκ.)
με την μικρη γωνια (οσο μικροτερη-τοσο καλυτερα)
τα κιλα ιδια θα ειναι στο τραβηγμα αλλα η πιεση στο σ(μ)πρωξιμο θα ειναι μικροτερη

προς το παρόν και με κολλητό καβαλάρη, μάλλον καταλήγω σε ελλειψοειδή τρύπα - αλλά στον κατά μήκος άξονα. Μπορεί να της κάνω και κανένα "νάζι" να θυμίζει τα παλιότερα f-holes (που είναι σαν παρενθέσεις, μάλλον c-holes πρέπει να τα λέμε  ;) )

Για τα καμάρια κάπου εδώ προσανατολίζομαι, νομίζω κάτι τέτοιο περιγράφεις κι εσύ.
Τι εννοείς "με την μικρή γωνία" ? ποιά είναι η "μεγάλη" ?
στο σχέδιο αρίθμησα τα καμάρια, αν θες πες μου μεταξύ ποιών εννοείς την (τις) γωνία (ες).

[ Invalid Attachment ]

το (4) δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα μπει. Αυτό και για το μήκος των (1), (2) θα τα δω επιτόπου.
Τα εγκάρσια καμάρια τα χρειάζομαι γενικώς για την εγκάρσια καμπύλη (θα έχει από την ταστιέρα και κάτω)

Φυσικά με απασχολεί η τάση των χορδών και το μήκος του καβαλάρη, που είναι αντιστρόφως ανάλογα από της κλασικής π.χ. (σχεδόν διπλάσια τάση με ακριβώς μισό μήκος καβαλάρη - ότι πρέπει για να μου έρθει στο κεφάλι  :-[ )

« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 23, 2018, 10:46:48 πμ από Μάνος Τουρπάλης »

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #37 στις: Μαΐου 23, 2018, 11:08:57 πμ »
[...] Αν δει τη συζήτηση ο Πασχάλης ίσως μπορέσει να μας διαφωτίσει περισσότερο. 
[...]

Άργησα να το δω αλλά "κάλλιο αργά,..."

Σε τέτοιου είδους συγκολλήσεις, για να γίνει δυνατή η κόλληση θα πρέπει τα μόρια της κόλλας να έρθουν σχετικά κοντά. Αν ο διαλύτης είναι νερό, τότε δουλεύει και σαν αποστάτης μεταξύ των μορίων οπότε με την εξάτμισή του πετυχαίνουμε αυτό ακριβώς δηλ. να έρθουν κοντά τα μόρια. Ταυτόχρονα όμως αρχίζει και το χημικό πήξιμο της κόλλας ("δικτύωση μέσω σταυροδεσμών"). Όταν υπάρχει μεγάλη υγρασία στο περιβάλλον δεν προλαβαίνει να εξατμιστεί το νερό οπότε και το πήξιμο γίνεται με "αραιή" κόλλα με αποτέλεσμα το δίκτυο δεσμών που σχηματίζεται να μην είναι αρκετά πυκνό και άρα ασθενές.
Αν δε και η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι σχετικά υψηλή τότε επιταχύνεται περισσότερο το πήξιμο από την εξάτμιση άρα όχι βέλτιστης ποιότητας συγκόλληση.
Όταν έχουμε απλώσει την κόλλα με μεγάλο πάχος τότε το πήξιμο μας προλαβαίνει και, παρόλο που είναι κακό, είναι αρκετά ισχυρό ώστε να εμποδίζει το νερό στο εσωτερικό της κόλλας να εξατμιστεί με αποτέλεσμα να μην πήζει καθόλου η κόλλα που βρίσκεται στη μέση της ποσότητας που βάλαμε (για τον ίδιο λόγο που δεν πήζει και στο μπουκάλι της η κόλλα). Άρα με την πολλή κόλλα δεν καταφέρνουμε καλύτερη συγκόλληση, μόνο πιο ακριβή.

Ελπίζω να βοήθησα.

ΥΓ Μάνο, τα θαύματα συνεχίζονται βλέπω...
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #38 στις: Μαΐου 31, 2018, 03:06:26 μμ »
.... Ελπίζω να βοήθησα.

μπράβο ρε Πασχάλη, και βέβαια βοήθησες, κάτι τέτοια περιμένω... (αλλά πρέπει τώρα να μας πεις και για τις πολυουρεθάνης και τις εποξικές  ;D)

Αλήθεια γιατί δεν ανοίγεις ένα θέμα "συνθήκες με τις οποίες πρέπει να γίνονται οι κολλήσεις" στο "Κόλλες βερνίκια" - έστω να σχολιάσεις, προφανώς ξέρεις περισσότερα απ΄όλους μας μαζί

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Μαΐου 31, 2018, 03:09:33 μμ »
κατά τα άλλα, ξέρω ότι έχετε τον καημό σας με την έκθεση, αλλά ... η ζωή συνεχίζεται

καμάρωμα και ηχητική οπή

Για το καμάρωμα θα ανεβάσω και σχέδιο αργότερα, έτσι να υπάρχει. Και ίσως σχόλια για την αποτελεσματικότητά του, αν προκύψουν από τους "δοκιμαστές".
Προς το παρόν το μόνο που έχω να πω είναι ότι έβαλα το εγκάρσιο καμάρι λίγο πιο κοντά στον καβαλάρη και έκανα τα διαμήκη με ίδιο μήκος (μεταξύ τους).

το καπάκι δεν έφτανε στο πλήρες μήκος κι έκανα "μάτιση" με σφεντάμι. Η γραμμή θα φαίνεται, φρόντισα τουλάχιστον να "πέφτει" σε διαίρεση της ταστιέρας.

καπάκι με διπλά καρμπυρατέρ... έ, διπλή καμπυλότητα..   ;)

[ Invalid Attachment ]
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 31, 2018, 03:30:44 μμ από Μάνος Τουρπάλης »

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Μαΐου 31, 2018, 03:18:15 μμ »
καβαλαρίγκος ναζιάρικος με ζεμπρανό και έβενο. Η κιθάρα αυτή δεν έχει compensation (ούτε μειούμενο ύψος στο κόκκαλο)

Nut από ορείχαλκο. Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο (sustain ?), πάντως είναι συχνή επιλογή και είπα να δοκιμάσω. Μπορεί βέβαια να γίνει κι αυτό από κόκκαλο.

και μετά απ΄όλα αυτά, "πρόβα νυφικού" πριν την κόλληση του καβαλάρη (επι τέλους έπεσε η υγρασία, μόλις σήμερα, με γάνιασε.. αν κατέβαινα στην έκθεση δεν θα μπορούσα να φέρω παρά μόνο παλιά όργανα, ούτε βερνίκια δεν γινόντουσαν τρεις βδομάδες τώρα - αυτά για παρηγοριά, ξέρετε)

[ Invalid Attachment ]

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Μαΐου 31, 2018, 03:49:08 μμ »
Όμορφο γίνεται!

Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

georgalasg

• Hero Member
    • παρουσίαση κατασκευών
  • Αγαπημένο ξύλο: απελέκητο...
  • Περιοχή: Άλιμος - Κυπαρίσσι Λακωνίας
« Απάντηση #42 στις: Μαΐου 31, 2018, 04:32:20 μμ »
Ωραιο γινεται
Προλαβαινει να κατεβει στην εκθεση
Εγω και ο Ζοζέφ.
https://georgalasg.wordpress.com/

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #43 στις: Μαΐου 31, 2018, 05:03:20 μμ »
Όμορφο γίνεται!

Συμφωνώ απολύτως και θα είχα να προσθέσω ότι το μεράκι και η αρχιτεκτονική παιδεία του Μάνου , κάνουν μπαμ από χιλιόμετρα !!!
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Μαΐου 31, 2018, 08:13:10 μμ »
για το οργανο δεν ειμαι αξιος να γραψω τιποτα.Αλλα απο το 2012 ...........................μια και μοναδικη φορα επρεπε να ειχες κατεβει.Μια μονο.....
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................