Αποστολέας Θέμα: σκαφτός μπαγλαμάς (1ος)  (Αναγνώστηκε 24728 φορές)

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: κέδρος
  • Αριθμός κατασκευών: 14
σκαφτός μπαγλαμάς (1ος)
« στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 07:02:22 μμ »
Χαιρετώ όλη την παρέα είμαι νέο μέλος εδώ αλλά βλέπω εδώ και καιρό τις κατασκευές τα σχόλια και τις συμβουλές που δίνετε για βοήθεια μεταξύ σας. Έχω κάνει αρχή της κατασκευής ενός σκαφτού μπαγλαμά από ελιά και έχω σχεδόν τελειώσει με το σκάφος αλλά δεν έχω βασικές γνώσεις και όλα τα εργαλεία που χρειάζονται οπότε προχωρώ αργά. Μπορεί κάποιος να μου πει 1) με τι κόλλα  κολλάμε το καπάκι σε σκαφτό μπαγλαμά 2) πως αρματώνουμε το καπάκι του(εννοώ αν χρειάζεται κάτι άλλο πέραν απ το ένα καμάρι) 3) το καπάκι κολλιέται στο πλάτος των τοιχωμάτων ή γίνεται κάπως αλλιώς και 4) πως δίνουμε την κλίση του μπράτσου προς τα πίσω με ποια ακριβός μέθοδο γιατί δεν έχω ιδέα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.       

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
Απ: σκαφτός μπαγλαμάς (1ος)
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 07:24:33 μμ »
Φίλε kedros27,
καλώς ήρθες στο χώρο μας.

Θα σου απαντήσω ότι στον μπαγλαμά δε χρειάζεται δεύτερο καμάρι (αναλόγως με το μέγεθος του σκάφους και το πάχος του καπακιού μπορείς να μη βάλεις και καθόλου).

Για απαντήσεις στις υπόλοιπες ερωτήσεις σου θα αναμένεις τους εμπειρότερους από εμένα.

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 09:33:57 μμ »
Καλησπερα!
Το καπακι μπορεις να το κολησεις με κολα οργανοποιίας titebond ή ψαρόκολα!
Θα βαλεις ενα καμαρι σε αποσταση περιπου 2,5 ποντους απο την ηχητικη οπη!

Γυρω γυρω απο το χειλος του σκαφους θα κολησεις φιλετακι απο φλαμουρι
και εκει θα κουμπωσει το καμαρι

Την κλιση θα την δωσεις διαμορφωνοντας το αυλακι στον τακο του σκαφους
Εκει που θα κουμπωσει το μανικο!

Ενας απλος τροπος ειναι να εχεις αλφαδιασει το σκαφος στην μεγγενη και να διαμορφωνεις το αυλακι βαζοντας το αλφαδι και βλεποντας να δημιουργησεις μια μικρη κλιση!
Κατοπιν θα τοποθετησεις προχειρα το μανικο και ενα καπακι και θα βαλεις ενα χαρακα
Θα σκεφτεις το υψος καβαλαρη που θες περιπου 10mm
και θα βαλεις πανω στο καπακι τον καβαλαρη! Βαλε και ενα κοκκαλο πισω στο καραολο στην αρχη της ταστιερας υψος 1,5mm πιο πολυ απο την ταστιερα
Μετα θα παρεις ενα χαρακα και θα τον ακουμπησεις πανω στους δυο καβαλαρηδες
και θα παρατηρησεις το υψος του χαρακα απο την ταστιερα
Αν με την κλιση που εχεις δωσει ακουμπαει ο χαρακας την ταστιερα και δεν εχει αρκετο υψος θα δωσεις πιο πολυ κλιση. Το αντιθετο θα κανεις αν ειναι ψηλα ο χαρακας απο την ταστιερα!
Για οποια επεξηγησε ρωτησε παλι!

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 10:35:41 μμ »
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας Κούρος και Ανδρέου Δημ. Έχω αρχίσει και μπαίνω στο κλίμα και συνεχίζω τις ερωτήσεις μου. Φίλε Ανδρέου Δημ όταν λες θα κουμπώσει το καμάρι στα φιλέτα από φλαμούρι εννοείς θα σφηνώσει δεξιά αριστερά πάνω σ αυτά η με κάποιο άλλο τρόπο; εγώ ως τώρα νόμιζα πως φιλέτα μπαίνουν μόνο σε σκάφος με ντούγιες λόγο πάχος τοιχωμάτων και αν δεν μου απαντούσες το καπάκι θα το κόλλαγα πάνω στα χείλη του σκάφους. Αυτό είναι λάθος κατασκευαστικά ή γίνεται κ έτσι; επίσης θα πάω να πάρω titebond και ψαρόκολλα αλλά έχω και δύο ξυλόκολλες 1) mercola tempo 2)duro stick είναι και οι δύο ακρυλικές και γίνονται διάφανες στο στέγνωμα, κάνει κάποια απ αυτές για να την χρησιμοποιήσω σε κάποια κατασκευή;
Παιδιά να είστε καλά πάντως που μου απαντήσατε και μάλιστα γρήγορα, τώρα είμαι σε φάση που μαζεύω εργαλεία και ξύλα.   

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 10:39:03 μμ »
Το σκαφος θα το κανεις παχος περιπου 5 χιλιοστα!Μπορει και λιγοτερο.
Οποτε καλο ειναι να κολησεις φιλετακι απο φλαμουρι!
Οσο παχος θα εχεις κανει το καμαρι στην ακρη τοσο θα σκαψεις στο φιλετακι
ωστε να ακουμπησει το καπακι πανω στο σκαφος!
Για τις κολες που λες εγω δεν τις γνωριζω!

Κοῦρος

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Οξυά
  • Αριθμός κατασκευών: Καμιά 50ριά επισκευές για την ώρα
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 10:49:02 μμ »
Φίλε Kedros27,
και οι δυο αυτές κόλλες είναι όπως είπες ακρυλικές κόλλες ξυλουργικής και επιπλοποιίας. Ειδικώς η Mercolla Tempo ενδείκνυται για εξωτερικές χρήσεις καθώς αντέχει στην υγρασία (αρκεί να αντέχουν και τα ξύλα).

Δεν ενδείκνυνται τόσο για την οργανοποιία (όχι ότι είναι και εντελώς ακατάλληλες) γιατί είναι παχύρευστες και επηρεάζουν τη μεταφορά των δονήσεων των χορδών ώστε να παραχθεί σωστός ήχος. Αν τις αραιώσεις με νερό για να τις "λεπτύνεις" χάνουν πολλή απ' την συγκολλητική τους ισχύ.

Η κόκκινη Titebond είναι η καταλληλότερη (από τις ακρυλικές) για την οργανοποιία.

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 11:13:17 μμ »
Φίλε Ανδρέου Δημ τώρα το έπιασα το θέμα φιλέτα καμάρι θα το κάνω έτσι.
Τα τοιχώματα τα έχω στα 5 mm, αν σε ζάλισα με τις ερωτήσεις μου πές και θα ρωτάω μια φορά τη βδομάδα, γιατί έχω και άλλη μία, γιατί φλαμούρι για φιλέτα; Κάποιο άλλο ξύλο δεν κάνει;

Φίλε μου Κούρος αν είναι να γίνει μια δουλειά ας γίνει σωστά τη Δευτέρα έφυγα για titebond κόκκινη, πες μου με τρόπο πόσο κάνει η μικρή συσκευασία γιατί δεν παίζει ευρώ, μην με πιάσει η καρδιά μου μέσα στο μαγαζί.
Ευχαριστώ και τους δύο σας παιδιά.

GALANICK

• Full Member
  • ΜΕ ΤΟ ΦΤΩΧΟΜΠΟΥΖΟΥΚΟ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΩ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΜΟΥ..
  • Αριθμός κατασκευών: 3
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 11:16:52 μμ »
Φιλε καλως ηρθες κι απο εμενα και καλη επιτυχια με το μπαγλαμαδακι σου.Εγω εβαλα ενα πολυ μικρο και πολυ ψιλο πηχακι στην ενωση των 2 κομματιων του καπακιου(απο μεσα εννοειται) στο υψος του καβαλαρη.Και το καμαρι απο φλαμουρι 2,5 εκ απο την τρυπα του καπακιου.Η κολλα που χρησιμοποιησα ειναι η BISOΝ....Τι ξυλα χρησιμοποιεις  για πες μας.Και καμια φωτο ειναι ευπροσδεκτη......και παλι καλως ηρθες στην παρεα μας........ :)
ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΗ...

Sforzando

• Hero Member
  • Για την υπέροχη τέχνη της Οργανοποιίας!!!
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 11:20:45 μμ »
Φίλε Kedros 27 καλωσόρισες στην παρέα μας,θα ανεβάσω σε λίγο κάποιες φωτογραφίες για επιπλέον βοήθεια στην πρώτη σου κατασκευή...

kedros27(Χρήστος.Μ)

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 11:39:39 μμ »
Χαιρετώ και εγώ με τη σειρά μου τους φίλους GALANICK και sforzando.
Λοιπόν φίλε GALANICK το σκάφος είναι από ελιά (μην το επιχειρήσεις μου έφυγε το χέρι) έχω κομμάτια από έλατο στα 2,8mm να τα κόψω για το καπάκι, για μανίκι αν βρώ θα βάλω οξιά, κόντρα δεν ξέρω ακόμα έχω μια λεμονιά σπίτι αλλά δεν ξέρω αν την πάω σε ξυλουργείο αν θα την βάλουν στην κορδέλα να την κόψουν είναι γύρο στα 60cm κορμός. Το καπάκι λέω να το βάλω μονοκόμματο με ένα καμάρι και να δώσω μια πολύ μικρή καμπύλη. φωτογραφίες θα ανεβάσω σύντομα μόλις κάνω κάποια αξιόλογη πρόοδο, τώρα το έσκαψα σήμερα και θέλει πολύ τρίψιμο μέσα.

Φίλε sforzando όποτε μπορείς βάλε τις φωτογραφίες που είπες να πάρω καμία ιδέα γιατί όλο λάθη κάνω.
Να είστε καλά παιδιά

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 17, 2011, 11:57:14 μμ »
Τις βάζω τώρα...

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 12:10:31 πμ »
   Φίλε Kedros 27, να ξέρεις πως εδώ που ήρθες θα βρεις πολύτιμη βοήθεια, όλα τα παιδιά εδώ μέσα είναι φίνα! Αυτά που σου είπε ο φίλος Δημήτρης είναι πολύ σημαντικά! Στις ερωτήσεις σου τώρα:

1) Το καπάκι κολλιέται με ψαρόκολλα, ή κόλλα αλιφατικής ρητίνης(Titebond) ή πολυβινιλική κόλλα τύπου pva. Δες το άρθρο που έχουμε ξεκινήσει εδώ για να αποκτήσεις μια σφαιρική αντίληψη για τις κόλλες,φυσικά κάθε κόλλα έχει και τα δικά της συν και πλην.

2) Το καπάκι φτιάχνεται παραδοσιακά με ένα καμάρι, ο μπαγλαμάς λόγω μεγέθους δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω.

3) Το καπάκι κολλιέται είτε στα φοδραρίσματα ,είτε απευθείας στην πατούρα των τοιχωμάτων ,αρκεί να έχουν το κατάλληλο πάχος. Για φοδραρίσματα, το φλαμούρι που σου αναφέρει ο Δημήτρης είναι μια πολύ καλή επιλογή,είναι και πανάλαφρο ξύλο,εναλλακτικές επιλογές:λεύκα,έλατος,σφένδαμος,μαόνι.

4)Για την κλίση του μπράτσου, αυτή η μέθοδος που αναφέρει ο Δημήτρης είναι πολύ καλή, δες και την συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει στο φόρουμ εδώhttp://www.luthier.gr/index.php?topic=43.0

Ακολουθούν φωτογραφίες...
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 18, 2011, 12:40:21 πμ από Sforzando »

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 12:18:50 πμ »
Το μπράτσο του μπαγλαμά:

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 12:21:25 πμ »
Συνέχεια για το μπράτσο:

Sforzando

• Hero Member
    • LUTHIER SCHOOL
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 18, 2011, 12:24:14 πμ »
Η διαμόρφωση της παταδούρας στο μόρσο για το καπάκι:

Tags: