Κατασκευή > Set-up εγχόρδων, κούρδισμα

Κλιμακες μπουζουκιων

(1/3) > >>

Νικηφορος:
  Εχω μια απορια σχετικα με την επιλογη κλιμακας στα μπουζουκια που φτιαχνουμε.
  Διαπιστωνω μια ταση για μεγαλες κλιμακες...πχ ακουω οτι ο Τσιτσανης επαιζε ενα μπουζουκι 70αρι ή οτι στα τριχορδα προτιμουμε την 68 ενω στα τετραχορδα την 67 λογω τασεων, προσπαθουμε δηλαδη να πηγαινουμε τα πραγματα στο οριο προς τα πανω. Γιατι γινεται αυτο, προσφερει κατι στον ηχο ή στο παιξιμο; Ειναι για να ειναι το οργανο πιο πριμο, λογω αυξημενων τασεων; Ειναι για να ειναι πιο ευκολοπαιχτο στα κατω ταστα (απο την αλλη ομως δυσκολευει τα πιασιματα, ειδικα συγχορδιων στα πανω).
  Απο την αλλη, ενα μπουζουκι με κλιμακα πχ 65 θα ειχε σαφες πλεονεκτημα οσον αφορα το σκευρωμα μακροπροθεσμα και πιθανον να σηκωνε και λεπτοτερο καπακι. Γιατι δεν προτιμαται κατι τετοιο;

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης:
Προσωπική μου γνώμη με τα λίγα που έχω δει στην πορεία των κατασκευών. Όσο πιο μεγάλο σκάφος τόσο πιο γεμάτος ήχος και με διάρκεια. Έχω φτιάξει και 64αρι τρίχορδο με 34αρι σκάφος και παίζει μια χαρά. Τα πιο μικρά βγάζουν τζουραδίστικο ήχο. Γενικά επειδή πρέπει να υπάρχει μια αναλογία μεταξύ σκάφους κλίμακας και το τρίχορδο έχει  λίγο πιο μακρύ σκάφος, βάζουμε 68.

john 2004:

--- Παράθεση από: Παπαβλαχόπουλος Γιάννης στις Μαρτίου 28, 2018, 12:29:48 πμ --- Έχω φτιάξει και 64αρι τρίχορδο με 48αρι σκάφος

--- Τέλος παράθεσης ---

Γιαννη η σου χαλασε το μετρο, η μετραγες λαουτο....

Για ξαναμετρα το, μηπως ηταν 38?

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης:
Το μέτρησα......  ;D

Νικηφορος:
Δηλαδη...αν καταλαβα καλα, επιδιωκουμε μεγαλυτερη κλιμακα για να πετυχουμε μεγαλυτερο σκαφος;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση