Αποστολέας Θέμα: Δούγιες, πλάνισμα: Απλή διάταξη (jig) πλάνης για οικονομία χώρου  (Αναγνώστηκε 2355 φορές)

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
Καλημέρα στην παρέα,

Για το πλάνισμα των δουγιών αχλαδόσχημων οργάνων το ανάγνωσμα:

Καθώς ξέρω ότι σχεδόν όλα τα εργαστήρια πάσχουν από έλλειψη χώρου, κατασκεύασα ένα "τραπέζι" που φιλοξενεί μια πλάνη χειρός με κύρια έγνοια την οικονομία διαστάσεων. Έχει λοιπόν πιο πολύ τη μορφή τάβλας αντί να είναι ένα κουτί. Στερεώνεται δαγκώνοντάς τη από κάτω με μια μέγγενη μαραγκού και όταν δεν χρησιμοποιείται αποθηκεύεται σχετικά εύκολα.
Χρησιμοποίησα παλιά τάβλα γραφείου επενδεδυμένη πάνω-κάτω με χοντρή μελαμίνη αλλά μπορεί να γίνει και από πάγκο κουζίνας ή και άλλο παρόμοιο υλικό. Το ζητούμενο είναι να έχει απόλυτα επίπεδη επιφάνεια.
Χρειαζόμαστε εννοείται και μια πλάνη χειρός, κατά προτίμηση μεταλλική, που να έχει απόλυτα επίπεδη σόλα (βάση) και η λεπίδα της να κόβει σαν ξυράφι. Το καλό ακόνισμα είναι πολύ σημαντικό διότι το πλάνισμα της δούγιας πρέπει να γίνεται "αεράτα" χωρίς προσπάθεια, αλλιώς η δούγια πλανίζεται παραμορφωμένη και το αποτέλεσμα αστοχεί.
Οι διαστάσεις της δικής μου τάβλας είναι 37χ72 εκ. αλλά αν είχα ευχέρεια υλικού μπορεί και να την έκανα 40χ80 εκ.
•   Το ίχνος της πλάνης αποτυπώνεται έτσι ώστε η λεπίδα της να βρίσκεται στο κέντρο της τάβλας.
•   Το άνοιγμα της τρύπας-φωλιάς για την πλάνη πρέπει να γίνει με ακρίβεια (διαλέξτε τον τρόπο σας: σέγα, λίμες γυαλόχαρτα, τραπέζι ρούτερ, ή ό,τι σας βολεύει. Η πλάνη καλό είναι να φωλιάζει γλυκά στην τρύπα χωρίς τζόγο.
•   Η πλάνη πρακτικά πατάει πάνω σε τέσσερα βιδάκια που χρησιμεύουν και για την καθ΄ύψος ρύθμισή της. Τα βιδάκια είναι από ολόπασσο άξονα –εγώ χρησιμοποίησα διάμετρο 5 χιλιοστά. Το θηλυκό σπείρωμα στο ξύλο γίνεται με κοινό κολαούζο και δουλεύει μια χαρά.
•   Χρειάζονται και δύο διαμήκη πηχάκια, καλά στερεωμένα, για να τα δαγκώνει η μέγγενη.
•   Η πλάνη μπαινοβγαίνει ελεύθερα στην τάβλα. Στηρίζεται απλώς με το βάρος της.
Εννοείται ότι δεν χρειάζεται κάποια άλλη επιφάνεια για την δοκιμή της δούγιας (όπως μάρμαρο ή άλλο). Η τάβλα μάς εξυπηρετεί και σ΄ αυτό, καθότι είναι όπως είπαμε απόλυτα επίπεδη.

Καλές κατασκευές
Στέργιος

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Η αρχική καλή εντύπωση που σχηματίσαμε επιβεβαιώνεται ...   :)

Καλή πορεία στην κατασκευή !

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Stergios_lutherie

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Αυτο που εχω διαθεσιμο
  • Αριθμός κατασκευών: 17
ΜΙΚΡΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ!
Επειδή όταν πήγα να αποθηκεύσω την τάβλα είδα ότι οι βίδες προεξείχαν και ενοχλούσαν, αποφάσισα να τις κάνω χωνευτές.
Χρησιμοποίησα ολόπασσο 6 χιλιοστών αυτή τη φορά και φρόντισα να χαράξω μια εγκοπή για να κάνω κεφάλι βίδας. Το έκανα με το Dremel αλλά μπορεί να γίνει και με σιδηροπρίονο.
Επειδή οι βίδες ήταν κάπως χαλαρές στο βίδωμα, έριξα στην κάθε τρύπα από μια σταγόνα κυανοακρυλική κόλλα και τη σκόρπισα με μια οδοντογλυφίδα (αφού πρώτα έβγαλα τις βίδες από τις τρύπες!). Μετά από 15 λεπτά ξαναβίδωσα τις βίδες. Είναι πλέον σφιχτές και δεν χρειάζονται κόντρα παξιμάδι.

Ιωσήφ, σ΄ευχαριστώ για τα παινέματα

Στέργιος

Tags: