Αποστολέας Θέμα: χάραγμα ταστιέρας  (Αναγνώστηκε 6038 φορές)

chris

• Hero Member
χάραγμα ταστιέρας
« στις: Δεκεμβρίου 16, 2011, 02:55:02 μμ »
Παιδιά θά σάς πώ πώς χαράζω τήν ταστιέρα. Δέν θά πώ ότι είναι ό καλύτερος ο καθένας έχει καί τόν δικό του τρόπο, εγώ θά αναφέρω τόν δικό μου καί εσείς θά κρίνετε. Εχω κάνει μέχρι στιγμής γιά μπουζούκι τζουρά καί μπαγλαμά σέ κλίμακα αντίστοιχα 67κε 60κε καί 38κε τρείς εικονικές ταστιέρες από χαρτόνι λευκό ενός χιλιοστού πάχους.Τά χαρτόνια αυτά κόπηκαν ακριβώς στά ίδια μέτρα τών ταστερών χωρίσ νά βάζω σαυτά τά μέτρα καί τά πλαινά κορδόνια, δηλαδή μέτρα όπως ακριβώς θά κοπούν οι ταστιέρες σάν ξύλα. Μέ τό παχίμετρο μετρόντας τίς αποστάσεις ακριβώς έκανα μία μολυβιά ενοείτε πάνω στήν χάρτινη πλέον ταστιέρα. Αφού τήν μαρκάρισα επαλίθευσα τίς αποστάσεις καί οίδα ότι οι αποκλίσεις μου δέν ήταν σέ όλη τήν ταστιέρα πάνω από 1 μμ δηλάδή τέλεια.  Μετά πήρα τό εργαλείο πού ανοίγουν στούς ζωστήρες τίς τρύπες  καί βάζοντας στήν ρέγουλα τή μικρότερη τρύπα τρίπησα τό χαρτόνι στίς δύο άκριες τής μολιβιάς από μιά μικρή τρύπα .  Η εικονική ταστιέρα ήταν έτοιμη, δηλαδή τό μοντέλο μου. Τώρα όταν θέλω νά κόψω τήν πραγματική ταστιέρα δέν μετράω τίποτα, βάζω επάνω στό ξύλο τή χάρτινη ταστιέρα τήν πιάνω πίσω μπρός μέ ταινία γιά νά μήν μετακινιθή καί τήν μαρκάρω μέ λευκό μαρκαδόρο στό φάρδος στό μάκρος καί από μία βουλίτσα σέ κάθε τρυπούλα. Βγάζω τό χαρτόνι καί η ταστιέρα είναι σέ όλα τά μέτρα έτοιμη νά κοπή.Αφού κόψουμε τήν ταστιέρα στήν κορδέλα μας γιά όποιον δέν έχει κορδέλα μέ καλό χειροπρίονο καί προσοχή νά μήν τήν κόψουμε ζίκ ζάκ καί φίγουμε από τά μέτρα, άν θέλη κανείς μπορεί νά τήν κόψη από 1 μμ μεγαλύτερη από κάθε μεριά καί μετά νά τήν γιαλοχαρτάρει ή νά τήν φρεζάρει μέ τήν φρέζα αφού βάλουμε οδηγό.  ξέχασα νά πώ δέ ότι πρίν τήν μαρκάρουμε μέ τό μαρκαδορο τήν έχουμε πλανιάρι καί από τίς δυό μεριές. Τώρα πρέπει νά τήν χαράξουμε μέ τό πριόνι γιά τά τάστα.  Τήν στερεόνουμε μέ σφικτήρες καλλά γιά νά είναι σταθερή καί άλλος μέ τό χειροπρίονο , εγώ χρησιμοποιώ τό δισκοπριονάκι πού σάς έδειξα. Εγώ βάζω ένα χάρακα στίς δύο βουλίτσες πού μάρκαρα σάν οδηγό καί μέ τό πριονάκι αυτό τίς χαράζω. Τό χάραγμα γίνετε ομοιόμορφο στό βάθος 0,4 μμ ίσιο λόγο οδηγού καί πολύ πολύ καθαρό λές καί κόπηκε μέ λέιζερ καί ακριβώς στά μέτρα μας χωρίς νά κάνουμε ζημιά στό ξύλο. Αυτός είναι ο τρόπος πού χαράζω τήν ταστιέρα .Τώρα όπως είπα καί ποιό πάνω εσείς θά κρίνετε καί ο΄καθένας ελεύθερα νά πεί τίς απόψεις του

Γιώργος Κατσίγιαννης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: 30 και συνεχιζουμε....
Απ: χάραγμα ταστιέρας
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 16, 2011, 05:05:43 μμ »
Αψογος....μπραβο!!!!
Αν καποια στιγμη μπορεις να ανεβασεις και καμια φωτογραφια να δουμε κι εμεις,θα μας βοηθουσες πολυ!!!
Ευχαριστουμε!!!!

Blekos Kerkyra

• Hero Member
  • Ουτε καν ερασιτεχνης...
    • Youtube
  • Αγαπημένο ξύλο: Τιμιο ξυλο
  • Αριθμός κατασκευών: Κατασκευές...επισκευές...!
  • Περιοχή: Κέρκυρα
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 30, 2011, 05:08:48 μμ »
Μαστρο-Chris τωρα ειδα το θεμα ετουτο.....ανεβασε μας λεπτομερειες,φωτογραφιες και λοιπα.

Σε αυτο το σημειο εχω κολλησει... :'(
Ωσάν το έρημο δεντρί που'ναι στ'αόρι απάνω
Μ'αρέσει να'μαι αμοναχός με τσι πολλούς δεν κάνω...

https://www.youtube.com/c/blekoskerkyra

Ανδρέου Δημ.

• Hero Member
    • Κατασκευες
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 30, 2011, 06:00:18 μμ »
Πολυ καλο το κολπο του chris Δειξε μας καποιο βιντεο να το κατανοησουμε αυτο με το χαραγμα!!

Ενας παρομοιος τροπος ειναι να αγορασουμε μια ταστιερα 67cm ετοιμη χαραγμενη απο μηχανημα
και να την τοποθετουμε διπλα στην δικη  μας και να σημαδευουμε!
Επισης για τζουρα παλι με την ιδια ταστιερα, αλλα δυο ταστα πιο μετα βγαινει ακριβως κλιμακα 60cm. Δηλαδη το ταστο της ΜΙ θα ειναι η αρχη της ταστιερας για 60cm κλιμακα!

Elias

• Sr. Member
    • κατασκευη ηλεκτρικης κιθαρας
  • Αριθμός κατασκευών: 3456
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 30, 2011, 10:35:20 μμ »
ωραιος ο chris! θα ηθελα να δω πως χαραζεις τα ταστα με το δισκοπριονο. αν μπορεις βαλε καμια φωτογραφια.

xaris

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Βρεγμενη σανιδα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 29, 2012, 12:18:22 πμ »
Εχθες αγορασα μια ταστιερα 68 κλιμακα.
Η ταστιερα αυτη ειναι φαρδια γυρω στους 4.5 ποντους οποτε  πρεπει να την κοψω στις ακρες ωστε αν ερθει στις καταλληλες διαστασεις.
Το πλατος της ταστιερας θα το κανω ,υστερα απο μετρημα του μπουζουκιου που εχω,2.5 εκ πλατος στο πανω σημειο και 3.7 στο κατω σημειο,στο σημειο που ενωνει με το μανικο ειναι περιπου 3.5 εκ.

Στην αρχη νομιζα οτι ειναι κατι ευκολο αλλα στην πορεια διαπιστωσα οτι ειναι δυσκολο.
Ειπα να μετρησω 2.5 εκ απο πανω και 3.7 εκ απο κατω  και να τραβηξω δυο γραμμες αριστερα και δεξια οπου θα ενωθουν τα σημεια που θα μετραγα αλλα σκεφτηκα οτι δεν θα βγει σωστα η ταστιερα διοτι δεν εχω ΚΕΝΤΡΟ .

Ετσι αυτο που σκεφτηκα  να κανω ειναι να μετρησω στην πανω μερια της ταστιερας το πλατος,να το διαρεσω δια του 2 και να σημειωσω κεντρο,το ιδιο και στο κατω μερος της ταστιερας.
Στο τελος με εναν κανονα ενωσα τα δυο κεντρα ,οποτε τωρα μπορω κοψω την ταστιερα στην διασταση που θελω.

Το εκανα σωστα ρε παιδια  ή κυνδινευει να παει χαμενη μια ταστιερα των 20 ευρω;  :-\

immortalx

• Hero Member
    • Facebook profile
  • Αγαπημένο ξύλο: οτιδηποτε εκτος απο αυτο που βγηκε απ'τον παραδεισο XD
  • Αριθμός κατασκευών: 6
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 29, 2012, 07:14:38 πμ »
Χαρη ο τροπος που περιγραφεις ειναι σωστος, με την προυποθεση η ταστιερα να ειναι ενα τελειο παραλληλογραμο και οι σχισμες των ταστων να ειναι καθετες στις μεγαλες πλευρες. Αν ειναι οντως ετσι, αφου μετρησεις και σημαδεψεις τις τελικες διαστασεις, αφησε 1 χλστ περιθωριο απο καθε πλευρα και μετα με εναν ισιο τακο και γυαλοχαρτο μπορεις να τη φερεις ακριβως εκει που θελεις. Εκτος και αν εχεις προσβαση σε δισκοπριονο παγγου, οπου με καταλληλο οδηγο και λεπτο δισκο μπορεις να κανεις τελεια κοπη.

xaris

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Βρεγμενη σανιδα
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 29, 2012, 08:21:48 μμ »
οχι δεν ειναι τελειο παραλληλογραμμο.

Tags: