Αποστολέας Θέμα: 1η κατασκευή κλασσικής κιθάρας / έρευνα  (Αναγνώστηκε 913 φορές)

DIMZ

• Newbie
  • *
1η κατασκευή κλασσικής κιθάρας / έρευνα
« στις: Φεβρουάριος 19, 2018, 10:56:18 πμ »
Καλημέρα σε όλους,
και καλώς σας βρήκα  {celebrate013}

εδώ και λίγο καιρό σκέφτομαι την κατασκευή μίας κλασσικής κιθάρας για τον γιό μου  {music015},

είμαι στο στάδιο της μελέτης - ενημέρωσης - συγκέντρωσης πληροφοριών.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ακούσω τις γνώμες σας για μερικά ζητήματα που σκέφτομαι..

καταρχάς να πω οτι δεν υπάρχουν όλα τα εργαλεία που απαιτούνται (έχω όμως διάφορους σφιχτήρες, τριβείο χειρός, πριόνια κλπ καθώς παλιότερα έφτιαχνα ηχεία hifi)
οπότε η πρώτη ερώτηση είναι , τι εργαλεία χρειάζομαι απαραίτητα (πλάνες κλπ) ?

χώρος υπάρχει χωρίς όμως να είναι dedicated (το εργαστήριο που είχα για τα ηχεία και τα διάφορα ηλεκτρονικά έχει ξηλωθεί εδώ και καιρό),
πίεση χρόνου δεν υπάρχει, ούτως ή άλλως ο ελεύθερος χρόνος είναι περιορισμένος (δουλειά, παιδιά κλπ), το θεωρώ πιο πολύ σαν μία εμπειρία εκμάθησης που όμως θα ήθελα να συνοδευτεί με ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, δεν θα με πειράξει αν η κατασκευή κρατήσει μήνες ή και χρόνο, θα προτιμήσω να ακολουθήσω το γνωστό ρητό "μέτρα δύο, κόψε μία" οπότε όλα θα γίνουν με ηρεμία και γαλήνη

επίσης,
 είναι απαραίτητη η χρήση soleras ή καλουπιού ? ή μπορεί να γίνει κατασκευή στον αέρα (με έξτρα προσοχή, μέτρημα κλπ) ?

μετά πάμε στο σχέδιο, έχω κατεβάσει το βιβλίο του Roy Courtnall το οποίο και μελετάω,  διάβασα κάπου οτι καλύτερα για πρώτη κατασκευή να επιλεγεί το σχέδιο του Hauser καθώς συγχωρεί τις "υπερβολές" που παρατηρούνται στις πρώτες κατασκευές (overbuild) αντίθετα με του Torres που είναι πιό αυστηρό, τι λέτε ? υπάρχει κάποια άλλη πρόταση - σχέδιο κλπ ?

τέλος,
για ξυλεία λέω να κινηθώ στα κλασσικά (έλατος καπάκι, παλίσανδρος κλπ)
να προτιμήσω να πάρω έτοιμα καμπυλωμένα πλαινά ? ή ακόμα να πάρω κάτι που να είναι -σχεδόν- στην μορφή κιτ από κάποιο μαγαζί του χώρου  ?

αυτά τα λίγα σε πρώτη φάση,
ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές - υποδείξεις σας

steliosguitar

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #72
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: 1η κατασκευή κλασσικής κιθάρας / έρευνα
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουάριος 19, 2018, 12:36:07 μμ »
φιλε dimz καλως ηλθες και καλη αρχη!  {celebrate001}

οσο για τον χωρο αν δεν εχει παρα πολυ υγρασια, (γαριδες μεσα σε υπογειο και καλαμαρια-λογω της ημερας...) ειναι μια χαρα.

απο εργαλεια ειναι στο τι θες να κανεις μετα. π.χ. αν θελεις να φτιαξεις και αλλες, πρεπει να αγορασεις καποια βασικα. αν οχι, προχωρα με αυτα που εχεις.
εγω την 1η μου κιθαρα την εκανα επι ενα χρονο, καθε μερα, σε μπαλκονι σαν γνησιος παντοφλοπληκτος  ;D με ενα σφικτηρα, πριονι της κακιας ωρας, ρασπα και 2 φορτηγα γυαλοχαρτα... μπορει και τρια... {celebrate015}
ουτε ιντερνετια ουτε βιβλια ουτε τιποτε... να μην σου πω ουτε ξυλα... {music017}
 [ Invalid Attachment ]

η σολερα και το καλουπι δεν ειναι απαραιτητα με την εννοια οτι μπορεις να κατασκευασεις την κιθαρα στον αερα (ο υποφαινομενος εκανε ετσι 5-6) αλλα να ξερεις οτι δεν θα εχουν απολυτη συμμετρια τα πλαϊνα τους, καπου πρεπει να τα "στηριξεις " ωστε να μην χασουν την φορμα τους,
πλαϊνα ετοιμα να παρεις παλι δεν ειναι οτι το καλυτερο, γιατι η καμπυλη που θα εχουν θα απεχει πολυ απο αυτα που θα θελεις εσυ να κανεις.
αλλα αν δεν θελεις να μπεις στην διαδικασια να τα λυγισεις εσυ, ειναι και αυτο μια λυση

αυτο που θελω να σου πω ειναι οτι για ολα υπαρχουν λυσεις, και ολα εξαρτωνται απο αυτο που θελεις να κανεις εσυ-τωρα και στο μελλον.

ο γιος σου ποσο ειναι, εχει ηδη κιθαρα; αν ναι και δεν εχεις αλλη επαφη με κιθαρα, καλυτερα να βασιστεις χειροπιαστα σε αυτην παρα σε ενα κομματι χαρτι (ο κουρτναλ εχει μεσα διαστημοποια, μπορεις να κανεις και μια μπουσε)

οτιδηποτε θελεις απο βοηθεια (βιβλια-ξυλα) κλπ πες  {music016}

τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

DIMZ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουάριος 19, 2018, 12:54:55 μμ »
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα Στέλιο !

για το μετά δεν ξέρω, υπάρχει περίπτωση να κολλήσω το μικρόβιο και να συνεχίσω (ειδικά αν το πρώτο αποτέλεσμα είναι ενθαρυντικό) και τότε δεν θα έχω πρόβλημα να επενδύσω σε εργαλεία ή και να στήσω ένα μικρό εργαστήριο, απλά σε αυτή τη φάση λέω να στηριχτώ σε αυτά που έχω και να αγοράσω επιπλέον και 2-3 απαραίτητα

ο γιός έχει ήδη κιθάρα (μία παλιά δική μου 30 σχεδόν ετών) και τώρα είναι στο ψάξιμο να πάρει άλλη (σκέφτεται για  μία alhambra 3c  ή 4p)

αυτό με τα πλαινά που λες με προβλημάτισε,
από ότι έχω δει-διαβάσει νομίζω (πιθανότα εσφαλμένα) οτι το πιο δύσκολο κομμάτι στην αρχή (για μένα) θα είναι το λύγισμα των πλαινών ... τα υπόλοιπα μου φαίνονται σχετικά βατά ... γιαυτό προσανατολίζομαι να τα πάρω έτοιμα λυγισμένα, ίσως βέβαια πάρω και δύο κομμάτια έξτρα και να προσπαθήσω να τα λυγίσω εγώ,

αυτό με την συμμετρία σε περίπτωση κατασκευής στον αέρα το έχω σκεφτεί, θα πρέπει να σκεφτώ-φτιάξω κάτι που να με βοηθήσει (κάποια βάση-πατρόν με ιμάντες -σκοινιά πχ) ...

όπως καταλαβείνεις είμαι στην φάση της έρευνας, την κιθάρα θα την φτιάξω (αυτό είναι το μόνο σίγουρο),
θέλω πρώτα να καταλήξω στο σχέδιο και μετά να αποφασίω για ξύλα κλπ

ευχαριστώ και πάλι

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουάριος 20, 2018, 08:55:21 πμ »
Φίλε DIMZ καλῶς ἦλθες!!!
Μιά σημαντικότατη βοήθεια γιά σένα θά εἶναι κατά τή γνώμη μου , ἡ παρακαολούθηση πολλῶν ξενόγλωσσων βίντεο κατασκαυῆς κλασσικῆς κιθάρας στό διαδίκτυο . Ὑπάρχουν πάρα πολλά .

DIMZ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουάριος 20, 2018, 05:15:38 μμ »
Ευχαριστώ Λάμπρο,

έχω αρχίσει και βλέπω,
σε όσα βρίσκω ενδιαφέροντα σημεία τα κρατάω σε αρχείο ..

όσο περισσότερο το ψάχνω τόσο πείθομαι για την χρησιμότητα μίας solera ...

Nikos

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Καρυδιά Πρώτα καιιιιιι οοοοοοολαα τα άλλα καρποφόρα και ρετσινόδεντρα.
  • Αριθμός κατασκευών: 1-0=1+2=3 και ο κούκος.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουάριος 21, 2018, 02:38:42 μμ »
Καλή αρχή φίλε!
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

DIMZ

• Newbie
  • *
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουάριος 21, 2018, 02:41:42 μμ »
Ευχαριστώ !