Τα σκαρπέλα, και γενικά τα πιο πολλά ξυλουργικά εργαλεία της Stanley σήμερα, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με ότι έφτιαχνε πριν το '60. Τα σκαρπέλα που φτιάχνει τώρα δεν τα έχω δοκιμάσει προσωπικά (έχω ένα σετ κοντά (butt chisels) 5500, του '70 μάλλον, που δεν λένε και πολλά πράγματα) , αλλά τα σχόλια που έχω διαβάσει παντού είναι απογοητευτικά. Επίσης είναι αρκετά παχύ το προφίλ τους και δεν ξέρω πόσο θα σε βολέψουν για λεπτοδουλειές.
Το ίδιο αρνητικό έχουν και τα Bahco (χοντρή λάμα), αλλά το μέταλλό τους είναι πολύ καλό (τουλάχιστον τα 424P που είχα).
Kirschen δεν έχω δοκιμάσει, αλλά γενικά έχω διαβάσει καλά σχόλια, και νομίζω επίσης ότι είναι αρκετά ακριβότερα από τα Stanley - Bahco.
Μια άλλη εναλλακτική είναι τα Narex, που πολλοί θεωρούν ότι είναι τα σκαρπέλα με την καλύτερη σχέση τιμής - αξίας (value for money).
Υπάρχουν δύο σειρές η πιο φθηνή 8105 και η λίγο ακριβότερη 8116. Το μέταλλο και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο και αλλάζει το προφίλ της λάμας που στα 8116 είναι πολύ πιο λεπτό στις πλευρές. Ακονίζονται εύκολα και η ακμή τους είναι αρκετά ανθεκτική. Το μόνο πρόβλημα που έχουν (τα 8116) είναι ότι η λαβή είναι ευαίσθητη στην υγρασία και σε δύο από τα τρία που έχω έχει διογκωθεί ελαφρά με αποτέλεσμα να σκιστεί το (πολύ λεπτό) μεταλικό δαχτυλίδι (να σημειώσω όμως ότι η υγρασία στο γκαράζ - εργαστήριο είναι συνήθως 80%+)
Εξαιρετικά επίσης για γενική χρήση, και πάμφθηνα, είναι τα σκαρπέλα του Lidl, αλλά πρέπει να είσαι τυχερός να τα πετύχεις.
Και τέλος μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Μην περιμένεις τα σκαρπέλα που θα αγοράσεις (ασχέτως τιμής και κατασκευαστή) να είναι ακονισμένα και έτοιμα για χρήση, αυτό είναι κάτι που θα το κάνεις εσύ. Απλά τα πολύ ακριβά θέλουν λιγότερη προετοιμασία για χρήση.