Αποστολέας Θέμα: Σκαρπελα stanley  (Αναγνώστηκε 3066 φορές)

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ινδικος παλισανδρος
  • Αριθμός κατασκευών: Καμμια
Σκαρπελα stanley
« στις: Φεβρουαρίου 09, 2018, 11:20:07 μμ »
Είμαι σε διαδικασία αγοράς σκαρπελων..έχετε άποψη για τα συγκεκριμένα?αν όχι Ποια προτείνετε?προτάσεις τύπου veritas δεν γίνονται δεκτές..είναι ακριβά.. πολύ ακριβά!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
Απ: Σκαρπελα stanley
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 12:32:00 πμ »
Τα δυο μου πρώτα σκαρπελα ηταν stanley και τα εχω ακόμη. Ακονίζονται μια χαρά και κρατάει το ακονισμα τους. Τα δουλεύω απο το 2006 παρόλο που πήρα και αλλα, και είμαι ευχαριστημένος. Γενικά έχω και αλλα εργαλεία Stanley, (ροκανι, κοπίδια ρασπα κ.α.) και πάνε καλά. Έχω την εντύπωση πως η Stanley έφτιαχνε παλιότερα ποιοτικά εργαλεία και τα τελευταία χρόνια έχει υποδεέστερη ποιότητα. Αν το έχει υπόψη του και καποιος άλλος ας το επιβεβαιώσει.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 01:29:24 πμ »
Είμαι ανάμεσα σε stanley bahco και kirschen..οικονομικα ειναι στην ιδια κατηγορια..μιας και εχετε δουλεψει πολλα σκαρπελα θα ηθελα να ακουσω τις προτασεις σας..

Sparus auratus

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 06:41:42 πμ »
Τα σκαρπέλα, και γενικά τα πιο πολλά ξυλουργικά εργαλεία της Stanley σήμερα, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με ότι έφτιαχνε πριν το '60. Τα σκαρπέλα που φτιάχνει τώρα δεν τα έχω δοκιμάσει προσωπικά (έχω ένα σετ κοντά (butt chisels) 5500, του '70 μάλλον, που δεν λένε και πολλά πράγματα) , αλλά τα σχόλια που έχω διαβάσει παντού είναι απογοητευτικά. Επίσης είναι αρκετά παχύ το προφίλ τους και δεν ξέρω πόσο θα σε βολέψουν για λεπτοδουλειές.

Το ίδιο αρνητικό έχουν και τα Bahco (χοντρή λάμα), αλλά το μέταλλό τους είναι πολύ καλό (τουλάχιστον τα 424P που είχα).

Kirschen δεν έχω δοκιμάσει, αλλά γενικά έχω διαβάσει καλά σχόλια, και νομίζω επίσης ότι είναι αρκετά ακριβότερα από τα Stanley - Bahco.

Μια άλλη εναλλακτική είναι τα Narex, που πολλοί θεωρούν ότι είναι τα σκαρπέλα με την καλύτερη σχέση τιμής - αξίας (value for money).
Υπάρχουν δύο σειρές η πιο φθηνή 8105 και η λίγο ακριβότερη 8116. Το μέταλλο και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο και αλλάζει το προφίλ της λάμας που στα 8116 είναι πολύ πιο λεπτό στις πλευρές. Ακονίζονται εύκολα και η ακμή τους είναι αρκετά ανθεκτική. Το μόνο πρόβλημα που έχουν (τα 8116) είναι ότι η λαβή είναι ευαίσθητη στην υγρασία και σε δύο από τα τρία που έχω έχει διογκωθεί ελαφρά με αποτέλεσμα να σκιστεί το (πολύ λεπτό) μεταλικό δαχτυλίδι (να σημειώσω όμως ότι η υγρασία στο γκαράζ - εργαστήριο είναι συνήθως 80%+)

Εξαιρετικά επίσης για γενική χρήση, και πάμφθηνα, είναι τα σκαρπέλα του Lidl, αλλά πρέπει να είσαι τυχερός να τα πετύχεις.

Και τέλος μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Μην περιμένεις τα σκαρπέλα που θα αγοράσεις (ασχέτως τιμής και κατασκευαστή) να είναι ακονισμένα και έτοιμα για χρήση, αυτό είναι κάτι που θα το κάνεις εσύ. Απλά τα πολύ ακριβά θέλουν λιγότερη προετοιμασία για χρήση.

Απ' τον κόσμο αυτόν τον ψεύτη είμαστε περαστικοί,
πριν τον νιώσουμε τον ζούμε και περνάμε βιαστικοί

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 08:29:42 πμ »
Ακονισμα από την αρχή θέλουν???οπότε χρειάζομαι και πέτρα.. Ποια πέτρα και τι νούμερο πέτρας χρειαζόμαστε στην οργανοποιία?

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 08:35:02 πμ »
...αυτος δεν ειναι σπαρος... ::)
μολα-μολα ειναι... {celebrate009}

εχω του λιντλ και παει μια χαρα... λιγο ακονισμα συχνο, αλλα ολα οκ.
τα κιρτσεν που ειχα πιασει στα χερια μου αλλο πραμμα... διαστημοπλοιο σογιουζ...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 09:40:23 πμ »
Ε τότε να πάρω τα κιρτσεν από το dimis μαζί με ότι μου λείπει να τελειώνουμε και με αυτά.. να φτιάξω και τον πάγκο και να ξεκινήσουμε επιτελους

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 04:39:47 μμ »
Θα συμφωνήσω με τον Στέλιο. Τα του lidl τα εχω πάρει και εγώ και είναι όντως αξιοπρεπή για την τιμή τους. Αν θυμάμαι καλά κανά δωδεκαρι το σετ 5 σκαρπελα. Απο ακονισμα θέλουνε όμως πιο συχνά απο τα Stanley αλλα τη δουλειά τους την κάνουνε.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 09:36:02 μμ »
Για ακονισμα τι πέτρες χρησιμοποιείτε? Τον οδηγό ακονισματος της stanley τον ξέρει κάποιος?

Γρηγόρης Μαυρακης

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 09:45:02 μμ »
Προτείνεται κάποιο από τα δύο?

George45

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ολα!!
  • Αριθμός κατασκευών: MIA
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 10:38:26 μμ »
εγω εχω το δευτερο χωρις κανενα προβλημα!!!!!!!

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 10, 2018, 10:39:59 μμ »
Ολα αυτα καλα ειναι αλλα κοστιζουν. Εγω παντως τα ακονιζω στο χερι χωρις κανενα απο συτα τα εργαλεια. Στα σκαρπελα που εχουν μικρη επιφανεια ειναι ευκολο. Το δυσκολο ειναι για το ροκανι που εχει μεγαλη επιφανεια. Με δυσκολευει αλλα τα καταφερνω.
Σου περισευουν λεφτα; Ξεκινα τις κατασκευες με λιγα και σιγα ριχνεις λεφτα. Εχω δει περιτωσεις να αγοραζουν ενα σκασμο πανακριβα εργαλεια αλλα τελικα τα παρατανε να σκουριαζουν. Οι περισσοτεροι απο μας με πενιχρα μεσα ξεκινησαμε. Μην μασας.
https://youtu.be/51VDJt-Qm5Q
Το παραπανω λινκ εχει ξανανεβει και δεν ειναι το μονο. Προχωρα οπως μπορεις. Ολα γινονται αμα το εχεις μερακι.
Δημήτρης Σ.

Sparus auratus

• Jr. Member
  • **
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 11, 2018, 05:42:37 πμ »
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον sakkalis.

Μάθε να ακονίζεις ελεύθερα με το χέρι. Είναι μακράν η πιο γρήγορη διαδικασία (μου παίρνει λιγότερο από 3 λεπτά το σκαρπέλο, με τα ακόνια να είναι αραγμένα συνέχεια στη μία άκρη του πάγκου).

Αν θες οπωσδήποτε να πάρεις οδηγό θα πρότεινα να πάρεις το πρώτο. Είναι πιο εύχρηστος (σφίγγεις μονο μια βίδα), κρατάει πιο σταθερά τη λάμα (της Stanley θέλει να σφίξεις τις βίδες με πένσα) και φθηνότερος γιατί δεν αγοράζεις μαζί και τη σαβούρα (πέτρα κακής ποιότητας, λάδι). Τους έχω και τους δύο και είναι ξεχασμένοι κάπου μέσα στην εργαλειοθήκη.

Για ακόνισμα τους τελειταίους 10 μήνες περίπου χρησιμοποιώ αυτό (για λόγους κόστους και ευκολίας στη χρήση):

[ Invalid Attachment ]

Διαμαντόπλακες 80, 240, 600 και 1200 grit κολημένες με ταινία διπλής όψης πάνω σε γυαλί και τελειώνω σε δέρμα με πάστα ακονίσματος (strop).

Τις πλάκες τις βρίσκεις εδώ (το link είναι ενδεικτικό, ψωνίζεις από αυτόν που τις δίνει φθηνότερα):

https://www.ebay.co.uk/itm/Thin-Polishing-Diamond-Plate-Sharpening-Stones-Whetstone-Knife-Tool-80-3000-Grit/172559052818?hash=item282d523012:m:mnt1XEa3heo_gLItZrbGVgQ

Η πλάκα 80 grit δεν είναι απαραίτητη αν δεν αναπαλαιώνεις σκουριασμένες - κακοποιημένες λεπίδες.

Αποδείχθηκαν αξιοπρεπείς, άντεξαν αρκετά σε πολλή χρήση και κακοποίηση (πιέζω πολύ τις λεπίδες στην πλάκα, δεν τις σκουπίζω πάντα μετά τη χρήση και είναι συνέχεια σε περιβάλλον που θα σκούριαζε και ψάρι) και τώρα παράγγειλα ένα νέο σετ, γιατί σιγά σιγά δείχνουν σημάδια φθοράς.

Τέλος προσυπογράφω, ξανά, τον sakkalis. Μην ξοδεύεσαι από την αρχή, ξεκίνα με τα βασικά (πχ μην πάρεις ένα σετ με 12 σκαρπέλα όταν στην πράξη μπορεί να χρειάζεσαι 3) και στην πορεία προσθέτεις ότι χρειάζεται.

Απ' τον κόσμο αυτόν τον ψεύτη είμαστε περαστικοί,
πριν τον νιώσουμε τον ζούμε και περνάμε βιαστικοί

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 11, 2018, 08:42:55 πμ »
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: