Αποστολέας Θέμα: One thousand cents baby – Σκαφτός μον/τος αντιμνημονιακός μπαγλαμας  (Αναγνώστηκε 4519 φορές)

letasos

• Sr. Member
Χαιρετώ άπαντες !

Εισαγωγή :

Μπήκε λοιπόν για τα καλά το 2018 … Για να μπορώ να συνεχίσω να συμμετέχω σε τούτο το φόρουμ , ηθικά νοιώθω ότι πρέπει να πληρώσω το « νοίκι» της νέας χρονιάς . Όπως και σε παλαιότερες αναρτήσεις είχα αναφέρει , η πιθανότητα να ανέβω σε μεγάλα όργανα είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή . Μπαγλαμάς και πάλι λοιπόν !!!

Παρατήρηση :

Ο επαγγελματίας τολμά να πειραματίζεται ένεκα γνώσης και μέσων .
Ο ερασιτέχνης οφείλει να πειραματίζεται λόγω έλλειψης αυτών .

Το φόρουμ τούτο είναι η Πύλη των ερασιτεχνών οργανοποιών . Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να με πει κανείς οργανοποιό ( ειδικά με πολλούς εδώ μέσα είναι γελοία ακόμη και η σκέψη σύγκρισης ) , σίγουρα όμως θεωρώ τον εαυτό μου ερασιτέχνη : πολύ λίγα «ειδικά» εργαλεία ( προμηθεύτηκα πέρυσι ξεκινώντας δυο καλά σκαρπέλα και ένα πριόνι τάστων ) και κυρίως πενιχρά μέσα για αγορά πρώτων υλών – με τρία τέκνα σπουδάζοντα ακόμη και το εικοσάευρο είναι προϋπολογισμός . Γι’αυτό λοιπόν :

Σκοπός :

Κατασκευή ( η έκτη στην σειρά , αυτήν την φορά όμως ) με το ελάχιστο κόστος , αλλά με σχετικά αποδεκτό αποτέλεσμα .

Δευτερεύοντες στόχοι :

1. Η όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση από τα μαγαζιά
2. Κατασκευή όσο το δυνατόν πιο ελαφριά
3. Κατασκευή ζηγοσταθισμένη στο κ.β. –  το 12ο τάστο

Διαδικασία :

Η παρουσίαση αρχίζει λοιπόν με στόχο να ολοκληρωθεί σε το πολύ δυο συνέχειες , ώστε να υπάρχει χώρος και χρόνος για ν’ακουσω τα σχολιανά μου …   :(
Το ξεκίνημα έγινε  με την αρχή του νέου έτους με ένα χοντρό κλαδί βερικοκιάς ( η λεπτό κορμό , αν προτιμάτε ) διαμέτρου γύρω στα 7 cm κομμένο τον περασμένο Μάρτη . Σχέδιο όπως πάντα το μπονζάι του Μάνου , όπως πάντα «πειραγμένο» ...  ---> Κόστος 0 .

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: One thousand cents baby – Σκαφτός μον/τος αντιμνημονιακός μπαγλαμας
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 07, 2018, 12:06:42 πμ »
Ωραία και σταράτη η γραφή σου Τάσο .  Εύχομαι και θέλω έτσι στρωτά να πάει όλη η κατασκευή !

αυτό το καράολο που είδα με ανησυχεί λίγο ... 
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 07, 2018, 08:24:02 πμ »

δε μασάμε, το ελέγχει ο Τάσος... είναι μπαγλαμούτι (από το μπαγλαμά και ούτι, αλλά μοιάζει και με μπαλαμούτι, διαλέγετε και παίρνετε)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 07, 2018, 09:08:45 πμ »

δε μασάμε, το ελέγχει ο Τάσος... είναι μπαγλαμούτι (από το μπαγλαμά και ούτι, αλλά μοιάζει και με μπαλαμούτι, διαλέγετε και παίρνετε)

Καλημέρα Μάνο !  Καλημέρα Τάσο !

Ασφαλώς και δε μασάμε !!!    :)   

Ισως όμως να είναι χρήσιμη μια σκέψη,  μια γνώμη, μια πιθανή πρόβλεψη για τη φωνή αυτού του μπαγλαμά , που θα έχει αυτό το καράολο ,  αν λάβουμε υπόψη μας και τούτο εδώ  http://www.luthier.gr/index.php?topic=3417.0 
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

sakkalis

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 07, 2018, 09:39:55 πμ »
Ιδιαίτερο το καράολο. Να υποθέσω πως τα κλειδιά θα πάνε όπως του σαζιού, ε;
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τα μοιράσεις αριστερά και δεξιά για στατικούς λόγους.
Τώρα η κλίση θέλει λίγο προσοχή να είναι εντάξει για να μην βρίσκουνε οι χορδές αν μιλάμε για δέσιμο σαζιού. Εναλακτικά μπορείς να ανοίξεις κανάλι στο κέντρο του καράολου για να μην μοιράζονται οι χορδές αριστερά δεξιά αλλά όλες στο κέντρο (όπως στο βιολί). Κρατώ μια επιφύλαξη για την αντοχή του καράολου αν με αυτό τον τρόπο το αδυνατίζεις. Τέλος, ένα ακόμα σημείο είναι η ξυλεία σου πόσο ξερή είναι μιας και μιλάμε για λιγότερο από χρόνο. Από βερυκοκιά δεν έχω δουλέψει και δεν έχω άποψη αλλά εκτιμώ πως μάλλον μιλάμε για μαλακό ξύλο. Το καλό είναι πως φτιάχνεις μπαγλαμαδάκο με μικρές διαστάσεις. Το μπράτσο καλό θα είναι να το ενισχύσεις με μια καλή ταστιέρα ή φυτευτή κόντρα.
Σαν ιδέα θα μπορούσες να δοκιμάσεις ακόμα και μπερντέδες αντί τάστα που εμφανισιακά θα έδενε πολύ με το καράολο αν και για τόσο μικρό σκάφος αυτό το καμπάνισμα του τάστου ηχητικά παέι μάλλον πιο καλά.
 Αντε προχώρα το.
Δημήτρης Σ.

''Το όνειρο που σ’ έφερε μια μέρα ως εδώ, σήμερα καίγεται, σκουριάζει και σε διώχνει.
Μια σε κρατάει στη γη, μια σε ξερνάει στον ουρανό, το ίδιο όνειρο σε τρώει και σε γλιτώνει.''

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 07, 2018, 01:09:10 μμ »
Φίλε Τάσο καλημέρα ,
Συμφωνῶ καί ἐγώ μέ τόν Δημήτρη ( Sakkalis ) γιά τό μοίρασμα τῶν κλειδιῶν δεξιά καί ἀριστερά ἐναλλάξ , ὄχι μόνο γιά στατικούς , ἀλλά καί γιά πρακτικούς λόγους - εὐκολία κουρδίσματος μέ κλειδιά ἀραιώτερα τοποθετημένα .
Τό κανάλι στό κέντρο τοῦ καράολου εἶναι βέβαια ἡ καλύτερη λύση , ἀλλά ἡ πολύ μεγάλη ἀμβλεία γωνία πού ἔχει τό καράολο σέ σχέση μέ τό μανίκι καί πού τείνει στίς 180 μοῖρες , μέ κάνει νά μήν εἶμαι ὑπέρ τοῦ καναλιοῦ πού θά ἀδυνατίσει τό καράολο , ἀλλά τά κλειδιά καί οἱ χορδές νά ἐφαρμοστοῦν ὅπως στό σάζι .
Συμφωνῶ μέ τόν Δημήτρη γιά μιά σκληρή ταστιέρα , ἀλλά γιά τήν φυτευτή κόντρα χρειάζονται ἐξειδικευμένα ἐργαλεῖα . Νομίζω ὅμως πώς ἡ πρώτη θά κάνη καλή δουλειά .
Ἐπίσης νομίζω ὅτι πρέπει νά βάλης τάστα καί ὄχι μπερντέδες γιατί μέ τά πρῶτα θά ἔχης δυνατώτερο ἦχο . Κάποτε πού ἔβαλα σέ μπαγλαμᾶ μπερντέδες , μιλοῦσε πολύ σιγά .
Ἡ βερυκοκιά , σάν φυλλοβόλο δένδρο πού εἶναι , νομίζω ὅτι εἶναι ἀρκετά σκληρή .
Καλή συνέχεια!!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 07, 2018, 02:06:55 μμ »
Τώρα πού τό ξαναεῖδα , εἶναι ἀρκετά πίσω τό καράολο.........

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 07, 2018, 03:18:58 μμ »
... σε μπαγλαμά δεν νομίζω να υπάρχει καν θέμα, αλλά σαν "ακαδημαϊκή γνώση", το πρόβλημα που είναι πιθανό να προκύψει με "ολόσωμο" καράολο - ένα σώμα με το μανίκι - είναι νομίζω κυρίως αυτό

και δεν ξέρω πως ακριβώς θα μπορούσε (προληπτικά) να αντιμετωπιστεί - αν ήθελε κανείς να το αντιμετωπίσει - αφού ο letasos δεν έχει "πάει παρακάτω" ακόμα για να έχουμε εικόνα του τι ακριβώς πρόκειτα να (ή έχει ήδη ? ) γίνει.
Υποθέτω ότι το καράολο θα έχει σχισμή για να βρει κανείς τα "αξονάκια" των κλειδιών (στριφτάρια ?). Οι γωνίες με τις οποίες θα φύγουν οι χορδές προς τα κλειδιά, πιστεύω κι εγώ ότι θα είναι αρκετά οξείες ωστε να μην υπάρχει πρόβλημα ως προς αυτό... (τώρα για το μπλέξιμο που θα γίνεται εκεί μέσα.... προσωπικά δεν θάθελα ούτε να του αλλάζω χορδές ούτε να το κουρδίζω αν έχει στριφτάρια, τόχουμε συζητήσει όμως αυτό ;D)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 05:11:23 μμ »
>αντιμνημονιακός μπαγλαμας

κρυβε λογια, θα ελθει η τροϊκα...
αλλα να μου πεις και να ξαναλθει θα της παιξεις κ ενα μινορε της αυγης...

μια χαρα βλεπω παει, τωρα με το κεφαλι θα δειξει...
αλλα μη μασας εχει μικρες τασεις τι να παθει, και αν παθει, δοξα σοι την ταϊτμποντ  {celebrate015}

για κατσε βρε μαστρολετασο: >πολύ λίγα «ειδικά» εργαλεία
αυτο εντασσεται στα "ειδικα";  [ Invalid Attachment ]

προσεχε, θα αποκηρυχθεις απο "ερασιτεχνης"... {celebrate018}
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 05:18:10 μμ »
1. Η όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση από τα μαγαζιά
2. Κατασκευή όσο το δυνατόν πιο ελαφριά
3. Κατασκευή ζηγοσταθισμένη στο κ.β. –  το 12ο τάστο

1. τωρα καταλαβα...  βαζεις και εσυ το λιθαρακι...  {celebrate018}

2.

3. μολις τελειωσει με το καλο, φερτο απο δω εχω φιλο θα μας το κανει στο τσακ-μπαμ...
 [ Invalid Attachment ]

ΣΕ ΠΕΙΡΑΖΩ!
εκτος ισως απο δυο...

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 05:41:53 μμ »

αλλα μη μασας εχει μικρες τασεις τι να παθει

Στεεεεελιοοοοο εχει τουλαχιστον τριπλες απο τις κιθαρες σου!

Θα παθει.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 06:23:59 μμ »
τριπλεεες; ::) ελα ρε...
και δεν του φαινεται του μπαγασικου....  ;D

δαχτυλος σοϊμπλε...
εκτος ισως απο δυο...

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 07:14:14 μμ »
ΠΑΝΤΩΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΟΛΟ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΛΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΣΜΑ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 07:47:41 μμ »

αλλα μη μασας εχει μικρες τασεις τι να παθει

Στεεεεελιοοοοο εχει τουλαχιστον τριπλες απο τις κιθαρες σου!

Θα παθει.

απ το στομα μου το πηρε ο κουμπαρος
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 08, 2018, 09:55:51 μμ »
Ιωσήφ , Μάνο , Δημήτρη , Λάμπρο , Στέλιο , σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και τα σχόλια . Μάνο ο όρος μπαγλαμούτι έγραψε ( και κατοχυρώθηκε – θεώρησε τον εαυτό σου νονό ! ) . Ως αναφορά το τεχνικό θέμα με την κλίση , μέγεθος , σχήμα του καράολου , ακολούθησα απλώς την παρακάτω σκέψη : αφού στοχεύω σε μικρότερο κόστος και βάρος η λύση είναι στριφτάρια . Από κει και πέρα δούλεψε απλώς η παρατήρηση ( αγοράζοντας χορδές από τον Μαυρομουστάκη προ μηνός είδα πως είναι το καράολο στο σάζι ) και η σκέψη ότι λίγο παραπάνω κλίση και απόσταση μεταξύ των κλειδιών δεν θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα ( ίσως μόνο από καλαισθητική άποψη ) . Η μεν κλήση ( ίσως πιο μεγάλη από το κανονικό ) εξασφαλίζει την βεβαιότητα ότι οι χορδές δεν θα «μπερδεύονται» μεταξύ τους η δε μεγαλύτερη απόσταση στριφταριών την πιο εύκολη πρόσβαση μεταξύ των για το κούρδισμα . Τώρα για τις τάσεις , που αναφέρει και ο Γιάννης ( ωσαύτως τον ευχαριστώ , που ασχολήθηκε ) , καθώς επίσης για την ποιότητα και την καταλληλότητα της βερικοκιάς – είπαμε ότι «ερασιτεχνούμεν αεί διδασκόμενοι» !!! Οφείλω εδώ και μια απάντηση στον Στέλιο , για την παρατήρηση που εδέχθην : Ποια είναι η μόνη εξήγηση να υπάρχει ένα δράπανο πάγκου ευρισκόμενο στο πάτωμα μέσα στην κουκούλα του αντί να είναι στο πάγκο και ετοιμοπόλεμο ; Δεν είναι δικό μου – το εδανήσθην από συνάδελφο στην δουλειά , γιατί αυτές οι τρύπες στο καράολο με το απλό τρυπάνι όσο και να προσέξεις όλο και βγαίνουν στραβές και όταν το κάθε οργανάκι το φτιάχνεις και λίγο διαφορετικό δεν έχει νόημα η κατασκευή κάποιας βοηθητικής πατέντας ( όπως αυτές που επαρουσιάσθησαν προσφάτως ) . Επομένως είμ’ αθώος κύριε πρόεδρα !!!
Τελευταια στιγμη ειδα και τα σχολια του Παυλου και του Κωστα .Thank you too .
Επιστροφή στο θέμα λοιπόν : από Δευτέρα ως Τετάρτη ολοκληρώθηκαν όλα τα «περιφερειακά» – ταστιέρα , χάραγμα , χορδοκράτης και αντίστοιχη καλύπτρα , μαξιλάρι , καβαλάρης , στριφτάρια , ροζέτα κόλλημα καπάκι , κορδόνι  τα οποία και παρουσιάζονται παρακάτω :

Tags: