Αποστολέας Θέμα: Τριχορδακι μονο καρυδια!!!!!!!  (Αναγνώστηκε 1801 φορές)

Γιωργος π

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Όλα αρκεί να παράγουν ήχο κ ομορφιά......
  • Αριθμός κατασκευών: 5
Τριχορδακι μονο καρυδια!!!!!!!
« στις: Ιανουαρίου 05, 2018, 11:59:59 μμ »
Αφού το υποσχέθηκα ότι το επόμενο θα είναι τρίχορδο  δεν μπορούσα να μην το κάνω…
Ο μόνος ενδοιασμός μου είναι το μέγεθος τις τρύπας…. 
Παρακαλώ τους ποιο έμπειρους ας με φωτίσουν,
Έβαλα πρόχειρα χορδές και το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικο, απλά το περίμενα ποιο πρίμο λόγο 3χορδου, 
Α)παίζει ρόλο μήπως επειδή είναι μικρή η τρύπα????
Β) και για να σκάσει η νότα θέλει λίγο πιο πολύ κοπάνιμα η πένα

Νομίζω ότι θέλει άνοιγμα κι άλλο,  αλλά καλύτερα πολλές απόψεις παρά μόνο η δίκια μου. Ευχαριστώωωωω…….

[ Invalid Attachment ]

damalailama

• Jr. Member
  • **
  • μην πυροβολείτε τον πιανίστα..υπάρχει και ντράμερ!
  • Αγαπημένο ξύλο: συκαμινιά (ικαριώτικη μαυρομουριά)
  • Αριθμός κατασκευών: κάτι λίγα..
Απ: Τριχορδακι μονο καρυδια!!!!!!!
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 01:14:26 πμ »
φίλε Γιώργο ο βελτιωμένος τύπος της εξίσωσης του ηχείου Helmholtz που δίνει τον υπολογισμό της ακτίνας της ηχητικής οπής (α), είναι : f= (c/2π)*(α/v*(l+α^1/2))^1/2. Να μη σε πρήξω με τα θεωρητικά, αλλά από τη σχέση που περιγράφει ο τύπος προκύπτει πως η συχνότητα (f) είναι, εκτός των άλλων, ευθέως ανάλογη της ακτίνας της τρύπας (α), ή αλλιώς : μεγαλύτερη τρύπα σημαίνει πιο υψηλές συχνότητες , άρα πιο πρίμο όργανο. Δε γνωρίζω τον όγκο  (v) του ηχείου σου, αλλά υπολόγισε αφού έχεις ένα κλασσικό ,σχεδόν τυποποιημένο ηχείο και έχεις φτιάξει έλλειψη την τρύπα, πως η μεγάλη διάμετρος πρέπει να είναι 75-90 mm.
Αυτοί που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα...εκνευρίζουν εμας που τα ξέρουμε!

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 01:25:55 πμ »
Damalailama.   Να σου πω την αλήθεια διάβασα και ξανά διάβασα των τύπο αλλά θυμήθηκα το ριτο που λέει, άσπρο χαρτί μαύρα γράμματα.... Χαχα. 😂😂😂😂 Παντός ευχαριστώ για την απάντηση,. Η τρύπα είναι στρογγυλή δεν είναι οβάλ,.  Άρα;;;;;; Περίπου ποσό έπρεπε να είναι;;;;;

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 01:07:24 μμ »
ΓΙΩΡΓΟ ΩΡΑΙΟ ΟΡΓΑΝΟ , ΚΑΛΑ ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ

Η ΤΡΥΠΑ ΟΝΤΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΡΜΑΤΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ , ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΞΥΛΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΣ
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 03:12:31 μμ »
Το αρματωσα το όργανο,  έβαλα χορδες, έπαιξα, απλά τα τάστα που λείπουν είναι επειδή το όργανο είναι πειραματικό, και άλλαξα καπάκι, στο προηγούμενο έκανα αρκετά πειράματα με φιγούρες βάψιμο καπακιου κτλ... Απλά σε αυτό είπα να το κάνω φυσιολογικό, (εκτός την τρύπα,. ) Και το αποτέλεσμα είναι ότι το καπάκι είναι 3mm ο ήχος  δεν σκάει όπως τα τετραχορδα που έχω φτιάξει,  και είναι μπασαριστο. Το καμάρι το εχω 2,5cm  απο τον καβαλάρη περίμενα να είναι Πρίμο και να το έκανα πιο μπάσο κατεβάζοντας το πάχος του καπακιου, αλλά είναι από τώρα μπάσο.....  Γι'αυτό ρωτάω μήπως οφείλεται στο ότι η τρύπα είναι 6,1cm  και είναι κύκλος;;;;; (Δεν είναι οβάλ)

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 03:13:59 μμ »
Περιμένω και από τον ειδικό τον τριχορδων την άποψη του😁😁😁😁. Ξερεις..... Τον συνήθεις υποπτο....

DRIVER (Βασιλειάδης Παύλος)

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: ΚΑΡΥΔΙΑ
  • Αριθμός κατασκευών: 1
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 04:40:50 μμ »

Το αρματωσα το όργανο,  έβαλα χορδες, έπαιξα, απλά τα τάστα που λείπουν είναι επειδή το όργανο είναι πειραματικό, και άλλαξα καπάκι, στο προηγούμενο έκανα αρκετά πειράματα με φιγούρες βάψιμο καπακιου κτλ... Απλά σε αυτό είπα να το κάνω φυσιολογικό, (εκτός την τρύπα,. ) Και το αποτέλεσμα είναι ότι το καπάκι είναι 3mm ο ήχος  δεν σκάει όπως τα τετραχορδα που έχω φτιάξει,  και είναι μπασαριστο. Το καμάρι το εχω 2,5cm  απο τον καβαλάρη περίμενα να είναι Πρίμο και να το έκανα πιο μπάσο κατεβάζοντας το πάχος του καπακιου, αλλά είναι από τώρα μπάσο.....  Γι'αυτό ρωτάω μήπως οφείλεται στο ότι η τρύπα είναι 6,1cm  και είναι κύκλος;;;;; (Δεν είναι οβάλ)

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΟ ΑΡΜΑΤΩΜΑ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΕΣΥ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΚΑΙ ΕΦ ΟΣΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΝΑΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ -ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
(ΠΑΧΟΣ ΚΑΠΑΚΙΟΥ, ΜΕΓΑΛΩΜΑ ΤΡΥΠΑΣ, ΛΟΥΣΤΡΑΡΙΣΜΑ ΚΤΛ)
Γεννήθηκα χωρίς να θέλω,
θα πεθάνω χωρίς να θέλω,
Αφήστε με όμως να ζήσω όπως θέλω

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 06:17:05 μμ »
Στο πάχος του καπακιου μπωρο να πω ότι έχω κάποια εμπειρία..  έχω κάνει 5 οργανακια. Αλλά τρίχορδο πρώτη φορά κάνω και είπα να μην πάρω τίποτα έτοιμο για αυτό και έκανα μόνος την τρύπα αλλά δεν ξέρω αν είναι (σωστή )από μεριά φάρδους και σχήματος.  Είπαμε είναι το πρώτο τρίχορδα κι..  ευχαριστώ πολύ παντός για της διευκρινίσεις Παύλο να σε καλά.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 06:31:08 μμ »
το ποιο γνωστο κολπακι οταν δεν ξερουμε ειναι η αντιγραφη.Αυτο εκανα παντα κι εγω με τρομερη επιτυχια.Ολο και καποιος θαχει ενα τριχορδακι να μετρησεις οτι θες.Αν δεν εχεις κανεναν ρωτα εδω μεσα πρωτα, και μετα πραξε αναλογα
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Γιωργος π

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 06, 2018, 10:17:09 μμ »
Παιδιά για στρογγυλή τρύπα (οχι οβαλ...)για τρίχορδο πόσο περίπου πρέπει να είναι η διάμετρος;;;; 

damalailama

• Jr. Member
  • **
  • μην πυροβολείτε τον πιανίστα..υπάρχει και ντράμερ!
  • Αγαπημένο ξύλο: συκαμινιά (ικαριώτικη μαυρομουριά)
  • Αριθμός κατασκευών: κάτι λίγα..
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 08, 2018, 05:38:11 μμ »
φίλε Γιώργο ο βελτιωμένος τύπος της εξίσωσης του ηχείου Helmholtz που δίνει τον υπολογισμό της ακτίνας της ηχητικής οπής (α), είναι : f= (c/2π)*(α/v*(l+α^1/2))^1/2. Να μη σε πρήξω με τα θεωρητικά, αλλά από τη σχέση που περιγράφει ο τύπος προκύπτει πως η συχνότητα (f) είναι, εκτός των άλλων, ευθέως ανάλογη της ακτίνας της τρύπας (α), ή αλλιώς : μεγαλύτερη τρύπα σημαίνει πιο υψηλές συχνότητες , άρα πιο πρίμο όργανο. Δε γνωρίζω τον όγκο  (v) του ηχείου σου, αλλά υπολόγισε αφού έχεις ένα κλασσικό ,σχεδόν τυποποιημένο ηχείο και έχεις φτιάξει έλλειψη την τρύπα, πως η μεγάλη διάμετρος πρέπει να είναι 75-90 mm.

Φίλε Γιώργο συγνώμη για την καθυστέρηση και για το μπέρδεμα!
Τον τύπο απλά τον ανέφερα για να καταδείξω την ευθεία σχέση μεταξύ της διαμέτρου της τρύπας και της συχνότητας και όχι βέβαια για να πας να υπολογίσεις την τρύπα με μαθηματικά. Επίσης ο τύπος που παρέθεσα ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ με το σχήμα της τρύπας, αλλά με το συνολικό εμβαδόν της. Δηλαδή θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις παραπάνω από μια τρύπες (όπως πχ στα ούτια ή σε κάποια μπαγλαμαδάκια με δυο τρυπίτσες), ή τρύπα με πολύπλοκο σχήμα. Απλά για να είναι πιο συμμετρική σου είπα για 75-90. Σε κάθε περίπτωση μια στρογγυλή τρύπα 80mm είναι μέσα στα όρια
Αυτοί που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα...εκνευρίζουν εμας που τα ξέρουμε!

Tags: