Αποστολέας Θέμα: Σκάφος Κρητικής Λύρας - Καρυδιά vs Κελεμπέκι  (Αναγνώστηκε 2030 φορές)

Musicman

• Jr. Member
  • **
    • Κρήτη & Μαντινάδες
  • Αγαπημένο ξύλο: Κερασιά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
Σκάφος Κρητικής Λύρας - Καρυδιά vs Κελεμπέκι
« στις: Δεκεμβρίου 28, 2017, 04:55:04 μμ »
Χρόνια πολλά σε όλους!
Θα ήθελα να ρωτήσω, έχει κανείς χρησιμοποιήσει κελεμπέκι σε σκάφος κρητικής λυρας?
Μέχρι στιγμής έχω φτιάξει μόνο απο καρυδιά και έχω περιέργεια να δω τι θα βγει με κελεμπέκι. Επειδή όμως βρίσκω μόνο σε μεγάλο μαδέρι δεν θελω να το παρω πριν συγκεντρώσω καποια γνώση για το αν ενδείκνυται.

Είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι το σκάφος εν τέλει λίγο επηρεάζει τον ήχο (απαξ και ειναι από επαρκώς σκληρό ξύλο) αλλά θα ήθελα να ακούσω και την εμπειρία σας.

Επίσης, να πω ότι ο Σταγάκης φτιάχνει λύρες και απο κελεμπέκι αλλα τις χαρακτηρίζει ερασιτεχνικές.

nikolios

• Full Member
Απ: Σκάφος Κρητικής Λύρας - Καρυδιά vs Κελεμπέκι
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 29, 2017, 08:42:26 πμ »
Χρονια πολλα. Εχω μαθητικη του σταγακη απο κελεμπεκι και για "μαθητικη" βγαζει πολυ καλο και δυνατο ηχω.
Και γω καριδια χρησιμοποιω για σκαφος αν ειχα κομματι κελεμπεκι θα εβαζα εννοείται να φτιαξω μια λυρα ειδικά αν ειχε και μουαρε απανω! Εχω δει και εχει πολυ ωραίο αποτελεσμα. Επίσης εχω δει και καπακι απο κελεμπεκι!!! Με πολυ ιδιαιτερο ηχω.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 29, 2017, 10:25:18 πμ »
δεν ξέρω για λύρες, αλλά παραδοσιακά όλα τα όργανα της οικογένειας του βιολιού από σφεντάμι δεν γίνονται ? δεν νομίζω να υπολείπεται σε δυνατότηες ήχου, αντιθέτως.

Λευτερης Κυρ.

• Full Member
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 29, 2017, 01:01:33 μμ »
Και το κελεμπέκι κάνει για καλά όργανα. Το αν έτυχε να δούμε αρκετές μαθητικές λύρες του Σταγάκη από κελεμπέκι, νομίζω ότι  έχει μικρή  σημασία όσων αφορά την καταλληλότητα του ξύλου. Ο Ρομπογιαννάκης φτιάχνει επαγγελματικές λύρες από κελμπέκι, έχει και στο site του.

Musicman

• Jr. Member
  • **
    • Κρήτη & Μαντινάδες
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 29, 2017, 04:38:36 μμ »
Κρίμα να μην είχα δει τα σχόλια σας νωρίτερα. Σήμερα αγόρασα Κερασιά που μου είπαν επίσης ότι για λύρες βγαζει καλό ήχο. Για να δουμε τι θα βγει και με αυτήν.
Για το κελεμπέκι είχα την αίσθηση ότι μπαίνει σε πιο φτηνά-ερασιτεχνικά όργανα αλλά μετά από τα σχόλια σας, μάλλον αξίζει κάποια στιγμή να δοκιμάσω.

Επίσης, πολύ ενδιαφέρον αυτο που λέει ο κ. Μάνος Τουρπάλης, ότι όργανα της οικογένειας του βιολιού φτιάχνονται από Σφεντάμι (Κελεμπέκι). Όμως μην ξεχνάμε ότι η λύρα ειναι σκαφτό όργανο, ίσως αυτό να παίζει κάποιο ρόλο ως προς το πως θα συμπεριφερθεί ηχητικά το κελεμπέκι σε μεγαλύτερα πάχη...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 29, 2017, 06:12:14 μμ »
να μην είχα δει τα σχόλια σας νωρίτερα.

καλλιτερα... να φτιαξεις πιο πολλες! ;D

εχω την εντυπωση οτι και τα βιολια ειναι σκαφτοκελεμπεκισια...
καλη συνεχεια, και αναμενουμε φωτος απο την ξυλεια, την κατασκευη κλπ!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

KostasP

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαυρομουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 30
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 05, 2018, 10:35:09 πμ »
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά, με υγεία και πολλές κατασκευές

Η καρυδιά είναι πορώδες ξύλο (ανήκει στα μαουνοειδή). Εξέχουσα επιλογή είναι η αμερικάνικη καρυδιά με το πολύ σκούρο χρώμα (καφέ-μαύρο) και την πολύ καλή συμπεριφορά στο χρόνο και στον ήχο. Όσον αφορά το κελεμπέκι, σηκώνει πολύ κουβέντα λόγω ότι έχει πολλές διαφοροποιήσεις: Ambrosia Maple, Birdseye Maple, Curly Maple, Quilted Maple, Soft Maple, Spalted Maple κλπ, καθένα εξ αυτών έχει καθιερωθεί σε μερικά όργανα, π.χ για το βιολί θεωρείται εκ των ων ουκ ανευ το curly mapple.

Η προσωπική μου εμπειρία: Έχω φτιάξει λύρα Καρπάθου και από τα δυο ξύλα (αμερικάνικη καρυδιά, κελεμπέκι). Αν θεωρήσουμε ότι το σκάφος (σκαφτό) είναι το ίδιο διαστασιολογικά και το καπάκι (κέδρος λιβάνου) το ίδιο, θα παρατηρήσουμε ηχητικά απο το μεν κελεμπέκι μια οξύτητα (ενίσχυση υψηλών συχνοτήτων), απο την καρυδιά δε, μια πιο μπάσα απόκριση.

Σημαντικός παράγων στην επιλογή είναι και η τιμή. Curly mapple 100cm x 20cm x 5cm, πενταετίας, δεν νομίζω ότι θα πέσει κάτω από 150EUR, ίσως λίγα λέω.

Μην σνομπάρεις την κερασιά που πήρες τελικά, θα σε αποζημιώσει. Τέλος, πιστεύω ότι για κρητική λύρα, πολύ καλή επιλογή είναι η μαύρη μουριά.

Κώστας

Musicman

• Jr. Member
  • **
    • Κρήτη & Μαντινάδες
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 18, 2018, 12:31:56 μμ »
Αγαπητέ φίλε Κώστα,
ευχαριστώ για την απάντηση σου. Ενδιαφέρον το θέμα με το ξύλο του βιολιου, αρκετά ακριβό απ' ότι βλέπω...

Να πω την αλήθεια θεωρώ την καρυδιά πιο σκληρή απ' το κελεμπέκι και περίμενα αυτή να βγάζει παραπάνω οξύτητα κι όχι το κελεμπέκι. Οι δοκιμές βέβαια ειναι το παν και εφόσον εσύ τις έχεις κανει ενώ εγώ όχι δεν μπορώ να πω κάτι...

Ως προς την κερασιά, δεν την πήρα τυχαία. Κάποιος είχε φτιάξει θρακιώτικη λύρα απο κερασιά και μου είπε τα καλύτερα. Προσωπικά δουλεύοντας την ως ξύλο έχω μείνει ενθουσιασμένος. Ηχητικά θα σας πω όταν ετοιμαστεί.

Τώρα στην Κρήτη είθισται να θεωρείται η μαύρη μουριά ως η καλύτερη. Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα ως δεδομένο αν δεν το δοκιμάσω ο ίδιος. Στο θεμα της μουριάς έχω να πω όμως το εξής: Στην κρητη έχουμε αρκετές μουριές. Αντιθέτως δεν έχουμε καμία κερασιά. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν (λέμε τώρα) κι η κερασιά να έδινε εξαιρετικό ήχο απλά επειδή παλιά δεν ήταν διαθέσιμη να μην είχαν πειραματιστεί επαρκώς με αυτήν και να μην πέρασε ως defacto ξύλο για λύρες...

Η καλύτερη λύση ειναι οι προσωπικές δοκιμές του καθενός κρατώντας όσο το δυνατον τις λοιπές παραμέτρους ίδιες...

KostasP

• Jr. Member
  • **
  • Αγαπημένο ξύλο: Μαυρομουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 30
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 25, 2018, 02:33:55 μμ »
Έχεις απόλυτο δίκιο

Tags: