Καλημέρα και Χρόνια Πολλά, με υγεία και πολλές κατασκευές
Η καρυδιά είναι πορώδες ξύλο (ανήκει στα μαουνοειδή). Εξέχουσα επιλογή είναι η αμερικάνικη καρυδιά με το πολύ σκούρο χρώμα (καφέ-μαύρο) και την πολύ καλή συμπεριφορά στο χρόνο και στον ήχο. Όσον αφορά το κελεμπέκι, σηκώνει πολύ κουβέντα λόγω ότι έχει πολλές διαφοροποιήσεις: Ambrosia Maple, Birdseye Maple, Curly Maple, Quilted Maple, Soft Maple, Spalted Maple κλπ, καθένα εξ αυτών έχει καθιερωθεί σε μερικά όργανα, π.χ για το βιολί θεωρείται εκ των ων ουκ ανευ το curly mapple.
Η προσωπική μου εμπειρία: Έχω φτιάξει λύρα Καρπάθου και από τα δυο ξύλα (αμερικάνικη καρυδιά, κελεμπέκι). Αν θεωρήσουμε ότι το σκάφος (σκαφτό) είναι το ίδιο διαστασιολογικά και το καπάκι (κέδρος λιβάνου) το ίδιο, θα παρατηρήσουμε ηχητικά απο το μεν κελεμπέκι μια οξύτητα (ενίσχυση υψηλών συχνοτήτων), απο την καρυδιά δε, μια πιο μπάσα απόκριση.
Σημαντικός παράγων στην επιλογή είναι και η τιμή. Curly mapple 100cm x 20cm x 5cm, πενταετίας, δεν νομίζω ότι θα πέσει κάτω από 150EUR, ίσως λίγα λέω.
Μην σνομπάρεις την κερασιά που πήρες τελικά, θα σε αποζημιώσει. Τέλος, πιστεύω ότι για κρητική λύρα, πολύ καλή επιλογή είναι η μαύρη μουριά.
Κώστας