Δεν ξέρω πόσους θα ενδιαφέρει αλλά θεωρώ σκόπιμο να πω δυό λόγια για κάποιες βασικές επιλογές.
1) Παρατήρησα ότι η πάνω γωνία του Χ στο αρχικό σχέδιο ήταν πολύ μικρή (88°) όταν στις περισσότερες κιθάρες αυτού του μεγέθους είναι κοντά στις 100° ή και περισσότερο.
2) Η αρχή του Χ στο σχέδιο ξεκινούσε από τη μέση της πάνω καμπάνας, ενώ στις περισσότερες κιθάρες ξεκινά αρκετά ποιό κάτω προς τη μέση της κιθάρας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η προαναφερθείσα γωνία του Χ είναι μικρή.
3) Τα κάμάρια όπως περιγράφονται (λεπτομερώς) στο σχέδιο είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη (και την μικρή εμπειρία μου) υπερδιαστασιοποιημένα. Και παχειά και ψηλά.
Έτσι λοιπόν:
- κράτησα σταθερό το κέντρο του Χ για να είναι κοντά στην τρύπα όπως στο σχέδιο,
- μεγάλωσα την γωνία του Χ στις 100,5°, και με αυτό τον τρόπο το πάνω μέρων του Χ κατέβηκε προς τη μέση της κιθάρας,
- Χρησιμοποίησα το μισό τρόπο καμαρώματος του Lowden (μισό πάνω) δηλαδή το άκαμπτο Α-bracing χαντρωμένο στον πάνω τάκο και το μονό finger brace δεξιά και αριστερά.
- Λόγω του καβαλάρη με pins που θα χρησιμοποιήσω κράτησα την ιδέα των δύο tone bars της Martin και όχι των τριών του Lowden (που όπως είπαμε χρησιμοποιεί pinless bridge)
- Μετά από μελέτη και διαφόρων άλλων σχεδίων που έχω (βασικά από κιθάρες Martin και Gibson) κσι γενικότερα τα μέχρι τώρα διαβάσματά μου, μείωσα αρκετά τις διαστάσεις των καμαριών. Επίσης σε αυτή την κατασκευή αποφάσισα να μην κάνω κυματιστά τα καμάρια (scalloped bracing) αλλά σχετικά ίσια με μειούμενο ύψος καθώς πλησιάζουν το χείλος του σκάφους.
Τέλος μια ακόμα βασική επιλογή ήταν να κάνω flat το καπάκι από την τρύπα και πάνω, ενώ το υπόλοιπο έχει γίνει με καμπυλότητα 30' (ακτίνα καμπυλότητας περίπου 9 μέτρα). Ο τρόπος αυτός διευκολύνει στο να μην αναγκάζεται η ταστιέρα να κάνει γνωνία (να κυρτώνεται) στην ένωση από το μπράτσο προς το σκάφος, λόγω της κυρτότητας του σκάφους. Το έχω εφαρμόσει και σε άλλες κατασκευές μου αλλά το αναφέρει ρητά και ο Lowden σε κάποιο από τα βίντεο που είδα.
Μακάρι να μην έκανα καμιά μεγάλη πατάτα και οι επιλογές μου να δώσουν ενδιαφέροντα ήχο. Συνεχίζεται........