Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2017  (Αναγνώστηκε 15769 φορές)

ΚαΠα

• Hero Member
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Οκτώβριος 2017
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 05, 2017, 10:54:13 μμ »
Το πως εφτασε απο σποντα στα χερια μου αυτο ειναι μια αλλη ιστορια που το φυσαω και δεν κρυωνει.Προσοχη παιδια ...ακομα κι οι παλιοι την πατανε.
Ειναι γνωστοτατου Αθηναιου οργανοποιου και αγοραστηκε κανα 800αρι ευρωπριν καμια 10αρια χρονια.Κι ομως η ταστιερα του ενω ειναι μαυρη δεν ειναι εβενος.Δεν ηταν καν βαμενη αλλα ειχε ενα λεπτο ακρυλικο φιλμ μαυρο, κι απο κατω ειχε wege.Δεν την επαιρνες χαμπαρι με τιποτα.Ελα ομως που ο θεος αγαπαει τον κλεφτη αλλα και τον νοικοκυρη.Θα αλλαξω ταστα λεω διοτι φορουσε το πιο χοντρο ταστο πουχω δει στη ζωη μου, δεν ριχνω κι ενα τριψιματακι στην ταστιερα ? Κι εριξα, κι εχασα το χρωμα μου. Και ρωταω εγω τωρα.......ρε μαστορα ενα 20αρικο θα σου κοστιζε ο εβενος.Τι γλιτωσες δηλαδη αν υπολογισεις τη ολη φασαρια?
Και ξαναρωταω τωρα....................αν εβαζε εβενο ο απατεωνας, ποσο θα ανεβαζε την τιμη ? Θα απαντησω....μαλλον 1500 θα το εδινε
Μουνια ε μουνια........γαμω την τεχνη σας

Έτυχε κάποτε να είμαι στο εργαστήρι γνωστού οργανοποιού που χρησιμοποιούσε αυτή την τεχνική. Τον ρώτησα λοιπόν τι ακριβώς κάνει. Μου απάντησε ότι θεωρεί πως μια τέτοια κατασκευή είναι καλύτερη από τον σκέτο έβενο και γιαυτό πλέον την χρησιμοποιεί (δεν θυμάμαι αν μου είπε ότι το κάνει σε όλα του τα όργανα). Σωστό ή λάθος ο καθένας κρίνει!
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 06, 2017, 06:52:04 πμ »
Να πω και εγώ την άποψή μου για την πλάτη της κιθάρας.

... τελεια και παυλα...
βασιλειαδης= εγκυκλοπαιδεια της κιθαρας  {celebrate007}

για το αλλο θεμα, αυτο του μπουζουκιου, τελικα πρεπει να βαλουμε ενα θεμα στο φορουμ στο ποιος φταιει:
αυτος που φτιαχνει τετοιου ειδους οργανα, αυτος που τα αγοραζει, ή και οι δυο...
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 06, 2017, 07:30:21 πμ »
Το πως εφτασε απο σποντα στα χερια μου αυτο ειναι μια αλλη ιστορια που το φυσαω και δεν κρυωνει.Προσοχη παιδια ...ακομα κι οι παλιοι την πατανε.
Ειναι γνωστοτατου Αθηναιου οργανοποιου και αγοραστηκε κανα 800αρι ευρωπριν καμια 10αρια χρονια.Κι ομως η ταστιερα του ενω ειναι μαυρη δεν ειναι εβενος.Δεν ηταν καν βαμενη αλλα ειχε ενα λεπτο ακρυλικο φιλμ μαυρο, κι απο κατω ειχε wege.Δεν την επαιρνες χαμπαρι με τιποτα.Ελα ομως που ο θεος αγαπαει τον κλεφτη αλλα και τον νοικοκυρη.Θα αλλαξω ταστα λεω διοτι φορουσε το πιο χοντρο ταστο πουχω δει στη ζωη μου, δεν ριχνω κι ενα τριψιματακι στην ταστιερα ? Κι εριξα, κι εχασα το χρωμα μου. Και ρωταω εγω τωρα.......ρε μαστορα ενα 20αρικο θα σου κοστιζε ο εβενος.Τι γλιτωσες δηλαδη αν υπολογισεις τη ολη φασαρια?
Και ξαναρωταω τωρα....................αν εβαζε εβενο ο απατεωνας, ποσο θα ανεβαζε την τιμη ? Θα απαντησω....μαλλον 1500 θα το εδινε
Μουνια ε μουνια........γαμω την τεχνη σας

Έτυχε κάποτε να είμαι στο εργαστήρι γνωστού οργανοποιού που χρησιμοποιούσε αυτή την τεχνική. Τον ρώτησα λοιπόν τι ακριβώς κάνει. Μου απάντησε ότι θεωρεί πως μια τέτοια κατασκευή είναι καλύτερη από τον σκέτο έβενο και γιαυτό πλέον την χρησιμοποιεί (δεν θυμάμαι αν μου είπε ότι το κάνει σε όλα του τα όργανα). Σωστό ή λάθος ο καθένας κρίνει!

Επειδή ο έβενος είναι επιρρεπής στην υγρασία , ο Σπουρδαλάκης π.χ .....κόβει την ταστιέρα και την κολλάει σάντουιτς .
Προφανώς κάποιοι οργανοποιοί στις δοκιμές που έχουν κάνει , χρηςιμοποιώντας  ακρυλικό με ξύλο , να έχουν διαπιστώσει  καλύτερα αποτελέσματα με αυτή την "τεχνική".
........και για με λέμε την αλήθεια, πιο εύκολα δουλεύεις   ένα κομμάτι ξύλο, απ´ότι  να κολλάς ακρυλικό με ξύλο και να το επεξεργάζεται στην συνέχεια!!
Γνώμη μου!!!

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 06, 2017, 12:19:16 μμ »
Στέλιο και Παναγιώτη και όποιοι άλλοι , να είστε καλά που αναφέρεστε στο όνομά μου με ωραίες λέξεις. Να πω και εγώ την άποψή μου για την πλάτη της κιθάρας. Η πλάτη μπαίνει στην κιθάρα για να κλείσει το κουτί δηλ. για να δημιουργηθεί ο θόλος του αέρα, ο οποίος αέρας χρειάζεται για την ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων. Είναι όμως και ένας ταλαντωτής με δική του συχνότητα ταλάντωσης, η οποία επηρεάζει την λειτουργία του καπακιού και του αέρα. Την ενέργεια για την δόνησή του την παίρνει από το καπάκι με σύζευξη και μέσω του εσωτερικού αέρινου όγκου αλλά και μέσω των πλαϊνών της κιθάρας. Η συχνότητα δόνησης της πλάτης εξαρτάται από τις ιδιότητες του υλικού που είναι κατασκευασμένη (ειδικό βάρος, ελαστικότητα ), από το μέγεθός της (εμβαδόν ,πάχος) και γενικά από την ακαμψία της. Τα καμάρια τα βάζουμε και για στατικούς λόγους, για να στηρίξουμε την πλάτη επειδή είναι κατασκευασμένη από ένα πολύ λεπτό φύλλο ξύλου, αλλά κυρίως για να ελέγξουμε την ακαμψία της άρα και την συχνότητά της. Όταν η συχνότητα της πλάτης είναι κοντά στη συχνότητα του καπακιού μέχρι  περίπου 4 ημιτόνια τότε γίνεται σύζευξη των λειτουργιών πλάτης και καπακιού και στην καμπύλη απόκρισης του καπακιού θα υπάρχει και η συχνότητα της πλάτης. Εάν όμως η συχνότητα της πλάτης είναι μακρύτερα από 4 ημιτόνια δεν θα υπάρξει σύζευξη και η πλάτη δεν θα επηρεάσει καθόλου την λειτουργία του καπακιού. Οι κατασκευαστές κιθάρας αντιμετωπίζουν την πλάτη με δύο τρόπους. Είτε κάνουν μία ζωντανή πλάτη  με ένα καμάρι, με την ακαμψία του οποίου ελέγχουν την συχνότητα της πλάτης, είτε κάνουν μία μη ζωντανή πλάτη. Στην δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή μία πλάτη με πάχος περίπου 3χιλ. και δύο καμάρια, ή μία πλάτη   με πάχος περίπου 6χιλ. χωρίς καμάρια, αλλά στην περίπτωση αυτή η πλάτη θα κατασκευαστεί με πολλά φύλλα ξύλου πχ καπλαμάδες. Με την ζωντανή πλάτη στοχεύουμε σε ένα ήχο με περισσότερο χρώμα αλλά σε βάρος του όγκου (επειδή θα καταναλωθεί ένα ποσό ενέργειας από την ταλάντωση της πλάτης), ενώ με την μη ζωντανή πλάτη θα έχουμε περισσότερο όγκο. Για μία κατασκευή όπου δεν μπορούμε να ελέγξουμε συνολικά το όργανο θα πρότεινα μία μη ζωντανή πλάτη με δύο καμάρια στην κάτω περιοχή. Οι αποστάσεις μεταξύ των καμαριών δεν θα παίξουν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο.
Πολυ ενδιαφερον! Εχω δει και πλατη χωρις καμαρια... Ο κ. Παλαιοδημοπουλος στις τελευταιες που ειδα πριν 2-3 χρονια ειχε μονο στην ενωση των κομματιων της πλατης ενα φιλετο και κανενα καμαρι! Αυτο το εκανε στις κιθαρες του με διπλο πατο. Σε αυτη την περιπτωση μιλαμε για ενεργο καπακι ετσι δεν ειναι; Μου εκανε εντυπωση γιατι η συγκεκριμενη κιθαρα ειχε καμαρωμα Smallman , που αν δεν κανω λαθος μονο το καπακι ειναι ενεργο και το σωμα βαρυ και συμπαγες.

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 06, 2017, 02:51:03 μμ »

Σε αυτη την περιπτωση μιλαμε για ενεργο καπακι ετσι δεν ειναι;

είτε κάνουν μία μη ζωντανή πλάτη. Στην δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή μία πλάτη με πάχος περίπου 3χιλ. και δύο καμάρια, ή μία πλάτη   με πάχος περίπου 6χιλ. χωρίς καμάρια, αλλά στην περίπτωση αυτή η πλάτη θα κατασκευαστεί με πολλά φύλλα ξύλου πχ καπλαμάδες.

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 06, 2017, 02:56:47 μμ »
είτε κάνουν μία μη ζωντανή πλάτη. Στην δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή μία πλάτη με πάχος περίπου 3χιλ. και δύο καμάρια, ή μία πλάτη   με πάχος περίπου 6χιλ. χωρίς καμάρια, αλλά στην περίπτωση αυτή η πλάτη θα κατασκευαστεί με πολλά φύλλα ξύλου πχ καπλαμάδες.
Ναι , μονο που του Παλιοδημοπουλου δεν ηταν τοσο χοντρη γιατι ηταν διπλου πατου , δηλαδη και οι δυο πατοι μαζι με το κενο ζητημα να ειναι 1cm, οχι να ειναι 6mm ο καθε πατος. Και σιγουρα δεν ηταν καπλαμαδες. Ηταν μασιφ κομματι βραζιλιανικου παλισσανδρου. Η ερωτηση μου παει και στο οτι μου κανει εντυπωση που ο παλαιοδημοπουλος στις τελευταιες του κιθαρες ακολουθει Latice καμαρωμα και παραλλαγη Smallman που δεν χρειαζεται ενεργη πλατη... Γιατι να το κανει; Για επιπλεον ενταση; Ή προσπαθει να απελευθερωσει βαρος απο οπου μπορει λογο διπλου πατου και Smallman;

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 06, 2017, 03:03:56 μμ »
μηπως ειχαν αρκετα εντονη καμπυλη για να μπορουν να ειναι ακαμτες με λιγοτερο παχος?

songless_bird

• Hero Member
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 06, 2017, 03:29:35 μμ »
μηπως ειχαν αρκετα εντονη καμπυλη για να μπορουν να ειναι ακαμτες με λιγοτερο παχος?
Ναι εχουν. Οχι σαν  βιολι, αλλα ειναι αρκετα αισθητη η καμπυλη σε σχεση με αλλες κιθαρες.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 09, 2017, 10:00:35 πμ »
καλημέρα και καλή βδομάδα!
Περί κιθάρας το ανάγνωσμα (θα τρίβει τα χέρια του ο Στέλιος)
στο εργαστήρια γίνεται "της κιθάρας". Εκτός από δυο που έχω για επισκευή (η μία όμως είναι BLR) συμβαίνουν τα εξής:

ένα κιθαρόνι στο γνωστό καλούπι

με Ισπανικό τακούνι

και φιγούρα φύλλα όπως στο μικρομπούζουκο

και νέο καλούπι (100% αντιγραφή, για να εξηγούμαστε) για μεγάλη κιθάρα

από το οποίο οσονούπω θα βγει μια λαϊκή

[ Invalid Attachment ]

και ένα project που θα γίνει σε συνεργασία με τον Πασχάλη - αλλά λεπτομέρειες είναι πολύ νωρίς να πω, αφήνω τη φαντασία σας να οργιάσει.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 09, 2017, 10:21:41 πμ »
Ωραιότατες  !  Μπράβο Μάνο  !
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #25 στις: Οκτωβρίου 09, 2017, 04:57:27 μμ »
αντε τωρα να δουλεψουμε εμεις
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #26 στις: Οκτωβρίου 09, 2017, 05:05:51 μμ »
Μολύβι, γομολάστιχα και μοιρογνωμόνιο .... Αμ! Έτσι γίνονται οι σωστές κιθάρες!!! :-*
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Nikolas Fereos

• Hero Member
  • Όλα διορθώνονται.....
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: ουκ εστιν αριθμός
« Απάντηση #27 στις: Οκτωβρίου 09, 2017, 09:33:37 μμ »
Όμορφα πράγματα !

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #28 στις: Οκτωβρίου 10, 2017, 12:19:58 μμ »
Ειναι φορες , που νοιωθεις γιγαντας - πιστευεις οτι μπορεις να κανεις τα παντα !... Και ειναι και στιγμες ( οπως οταν καλη ωρα παρουσιαζει κατι ο Μανος ) , που νοιωθεις ενας μικρουλης νανος  :'( ... Αχ , ρε Μανο !...
αντε τωρα να δουλεψουμε εμεις
Θες να τ'ακουσεις και συ , μου φαινεται !........

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #29 στις: Οκτωβρίου 10, 2017, 09:51:50 μμ »
(θα τρίβει τα χέρια του ο Στέλιος)

και ένα project που θα γίνει σε συνεργασία με τον Πασχάλη - αλλά λεπτομέρειες είναι πολύ νωρίς να πω, αφήνω τη φαντασία σας να οργιάσει.

{celebrate005} {celebrate005}
και δεν εχουμε κοτζαμαμ φορουμ,  ανθρωπακι να τριβεται...  :-[   ;D

μπραβο μανο, βλεπω εκλεισε για τα καλα η μεταγραφη σου, εβαλες και της τελευταιες υπογράφες (κατα ημισκουμπρια το ακουσμα...)

τι τι τι τι τιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι;;;;  ::) ::) ::)
ελα και με εχει φαει η περιεργεια... ουτε γατος να ημουνα...  {celebrate015}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Tags: