Αποστολέας Θέμα: Του Θανάση το topic  (Αναγνώστηκε 3338 φορές)

Thanasis1101

• Newbie
  • *
Του Θανάση το topic
« στις: Σεπτεμβρίου 02, 2017, 10:43:32 μμ »
Γεια και χαρά σε όλους και πάλι.

Όπως έγραψα και στο προηγούμενο θέμα που είχα ανοίξει, είμαι εντελώς νέοπας στο χώρο αλλά επειδή πάντα με έτρωγε να προσπαθήσω να φτιάξω όργανα και μιας και βρήκα ετούτο εδώ το forum αποφάσισα να κάνω τα πρώτα μου βήματα.

Ανοίγω αυτό το topic για να το χρησιμοποιώ για τις απορίες που σίγουρα θα προκύψουν (ήδη έχω πολλές, αλλά κάθε τι στην ώρα του), αντί να ξεκινάω κάθε φορά άλλο γεμίζοντας τον τόπο. Θα είναι σαν την αίθουσα όπου θα μου κάνετε ιδιαίτερα μαθήματα οργανοποιίας.

Ας μπούμε λοιπόν στο ψητό. Πιο κάτω θα δείτε φωτογραφίες από την πρώτη μου προσπάθεια στην κατασκευή του μπαγλαμά bonsai του οποίου τα σχέδια βρήκα εδώ.

Αρχικά να σας δώσω τις εντυπώσεις μου από το εγχείρημα. Μου άρεσε πολύ! Αν και ξέρω ότι τα σκαφτά όργανα θεωρούνται υποδεέστερα, το σκάλισμα ενός ήταν για μένα μία απολαυστική, δημιουργική και άκρως αγχολυτική διαδικασία.

Επειδή το ξεκίνημά του έγινε εν μέσω ενθουσιασμού ενώ ήμουν στο εξοχικό μου, είχα πολύ λίγα εργαλεία. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησα δύο σκαρπέλα - ένα ίσιο 32mm και ένα κοίλο 12mm, μία σέγα, δύο σφιγκτήρες, διάφορα γυαλόχαρτα, χάρακα ίσιο και γωνιακό και ένα αυτοσχέδιο παχύμετρο.

Όσο για το ξύλο δεν έχω ιδέα τι είναι, προέρχεται από ένα δοκάρι υπόστεγου. Αυτή είναι και η πρώτη μου ερώτηση. Μπορεί κανείς να καταλάβει τι είναι και αν αξίζει να το συνεχίσω, ή να το αφήσω και να ξεκινήσω άλλο; Μαζί φυσικά θέλω και τα σχόλιά σας, ενημερώνοντας ότι ξέρω ότι έχει πολλές ατέλειες και θέλει κι άλλη δουλειά, αλλά επειδή μπορεί το υλικό να αποδειχθεί ακατάλληλο σκέφτηκα να σταματήσω εδώ και να ζητήσω τα φώτα σας.

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #93
  • Περιοχή: Ελληνικό
Απ: Του Θανάση το topic
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2017, 08:50:06 πμ »
γεια σου ρε θαναση με τα ωραια σου...
η σουπερ αγχολυτικη εργασια  {celebrate015} και στο τελος ριχνεις και 2 πενιες...  {music008}

δεν ειμαι ειδικος, αντιθετα ασχετος θα ελεγα, αλλα το ξυλο ειναι κατι που μοιαζει που ειχα παρει απο πρακτικερ και λεγετε πιτς παϊν, δηλαδη πως εχουμε εμεις το σουηδικο πευκο, αυτοι εχουν το αμερικανικο...
εγω θα το κραταγα, εκανες τοσο κοπο, λιγο μενει ακομη, απο τις πρωτες κατασκευες ειναι, και ισοβενο ειναι, παει να πει οτι για το ειδος του, ειναι το πιο "γερο"....
βεβαια θα σου πουνε και οι γνωστες...
παντως σαν εργασια, την βλεπω πολυ τζαμι...  {celebrate001}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2017, 10:08:03 πμ »
Καλώς ήλθες Θανάση !

Μου αρέσει το ξεκίνημά σου , τόσο όπως το περιγράφεις , όσο και όπως το φτιάχνεις .

Η γνώμη μου είναι να συνεχίσεις με αυτό και νοιώθω ότι θα πας και πολύ καλά.

Οι ειδικοί  θα σου πουν πιο υπεύθυνα .
Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

mikerory

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: maple
  • Αριθμός κατασκευών: 7
  • Περιοχή: Εξάρχεια
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2017, 10:28:01 πμ »
Μπράβο Θανάση και καλωσήρθες!!!
Μια χαρά το βρίσκω το ξεκίνημά σου!
Όντως το ξύλο για πεύκο φαίνεται, αλλά είναι ισόβενο οπότε σίγουρα δεν πάει για πέταμα!
Εγώ στην πρώτη μου κιθάρα είχα βάλει μανίκι από οξυά, εννοείται το κράτησα μιας και ήταν το πρώτο μου!
Ελπίζω για ταστιέρα να βάλεις κάτι πιο γερό!

Στο(α) επόμενο(α) θα εκτιμήσεις και τη διαφορά με τα "ποιοτικά" ξύλα...

Περιμένουμε την εξέλιξη του προτζεκτ {music009}
Μέτρα μία και κόψε δέκα

tseros

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Μουριά
  • Αριθμός κατασκευών: 4
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2017, 07:42:47 μμ »
Καλώς ήρθες Θανάση
βλέπω πολύ όμορφη και καθαρή δουλειά.Συνέχισε έτσι.περιμένουμε τη συνέχεια

Γιώργος Χ.

• Hero Member
  • Ανεκπαίδευτος
  • Αγαπημένο ξύλο: μουριά, σφεντάμι
  • Αριθμός κατασκευών: θα δείξει...
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2017, 08:36:45 μμ »
Μπράβο Θανάση! Προσεγμένη και καθαρή η δουλειά σου!
..... το ξύλο είναι όντως πίτς πάϊν,  όπως έγραψε κι ο Στέλιος.
Καλώς ήρθες και καλή συνέχεια!

ksiros

• Full Member
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 03, 2017, 10:49:00 μμ »
 Μπραβο θαναση!!δεν ξερω το ξυλο τι ειναι και τι αντοχες εχει παντως οπτικα μαρεσει πολυ.και εκανες και πολυ ωραια δουλεια!!καλη συνεχεια φιλε!!

Thanasis1101

• Newbie
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 04, 2017, 09:32:49 μμ »
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια.

Αφού με παροτρύνετε θα το κρατήσω το πεύκο (ή ότι άλλο είναι) και θα συνεχίσω να δω τι θα βγει.

Ας αρχίσουμε τις ερωτήσεις λοιπόν.
- Αφού το συμμαζέψω λίγο ακόμα και αρχίσω το τρίψιμο, μέχρι τι νούμερο γυαλόχαρτο είναι καλό να φτάσω;
- Όταν τελειώσω με το κομμάτι αυτό, τι έχει σειρά;

Thanasis1101

• Newbie
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 22, 2018, 07:59:25 μμ »
Γεια σας και πάλι!

Μετά από τόσους μήνες θα ήθελα να σας δείξω που βρίσκεται ο μπαγλαμαδάκος μου.

Έχει πολλά ψεγάδια αλλά για πρώτη προσπάθεια είμαι σχετικά ικανοποιημένος.
Το σώμα είναι αυτό που λέγαμε το καλοκαίρι (κάποιου τύπου πεύκο μάλλον), η ταστιέρα έβενος και το καπάκι ερυθρελάτη.

Επίσης, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι να κάνω για βερνίκωμα/λουστράρισμα επειδή δεν έχω ιδέα.
Τι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω και πως;
Βασικά, κοίταξα κάποια πράγματα εδώ στο forum αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμα τι να κάνω.
Ξέρω ότι χρησιμοποιείται η γομαλάκα πολύ αλλά φοβάμαι ότι χρειάζεται κάποια εμπειρία για να προετοιμαστεί και να περαστεί σωστά.
Υπάρχουν άλλα προϊόντα που κάνουν καλή δουλειά; Και τέλος τι κάνουμε για τα διάφορα μέρη του οργάνου (σώμα, ταστιέρα, καπάκι);

Αυτά και θα σας κρατώ ενήμερους για την εξέλιξη του εγχειρήματός μου.
« Τελευταία τροποποίηση: Ιανουαρίου 22, 2018, 08:35:01 μμ από Thanasis1101 »

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 22, 2018, 11:00:45 μμ »
ειναι κριμα τετοια ωραια δουλεια να εχει ακαταληλα ξυλα.Θα ειχες παρει μια καρυδια και θα εκανες τη δουλεια σου ....και θα φυσαγε το εργαλειο.
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

letasos

• Sr. Member
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 22, 2018, 11:50:05 μμ »
Θαναση , πολυ ωραιο , φοβερη δουλεια !!! Αφου ειχες αναφερει ξεκινωντας οτι σ'αρεσε η δουλεια με το σκαρπελο - ειναι πραγματικα ψυχοθεραπευτικη - θα σου λεγα να δοκιμασεις για βερνικη την γομαλακα . Δεν θελει ουτε πιστολη , ουτε πινελα , διαλυτικα κ.λ.π. , απλως υπομονη και χρονο . Δωσε αν θες λεπτομεριες για το σχεδιο στο καπακι - πολυ λεπτεπιλεπτο , λιτο κι ομορφο ...

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 23, 2018, 10:44:55 πμ »
Θανάση μπράβο, πολύ ωραία και προσεγμένη η κατασκευή σου! Και εις ανώτερα!!
Για φινίρισμα σχετικά εύκολο με εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμα και από εμένα τον αρχάριο, θα πρότεινα την διαδικασία που περιγράφεται για το tru-oil στο φόρουμ εδώ αλλά για πιο οικονομικό χωρίς διαφορά στην ποιότητα, βάλε Liberon Finishing Oil. Θέλει αρκετά χέρια αλλά αν τα δύο-τρία πρώτα περαστούν σωστά, κλείσουν οι πόροι και γιαλοχαρτάρεις ανάμεσα στα χέρια με όλο και μεγαλύτερα νούμερα, το αποτέλεσμα θα σε αφήσει ικανοποιημένο. Η δε εφαρμογή είναι πολύ εύκολη.

Λαμπρή επιτυχία σε ότι επιλέξεις...
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

Thanasis1101

• Newbie
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 23, 2018, 01:15:36 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια και τις υποδείξεις σας!

Όσο για το σχέδιο στο καπάκι, το έσκαψα με ένα μικρό τριγωνικό σκαρπέλο και μετά το γέμισα με μία πάστα/στόκο που έφτιαξα από ξυλόκολλα, σκόνη από έβενο και όσο νερό χρειάζεται. Μετά έτριψα με γυαλόχαρτο όσο από το γέμισμα περίσσευε και έμεινε το σχέδιο.
Θα ανεβάσω μια καλύτερη φωτογραφία από το καπάκι το απόγευμα. Θα δείτε ότι δεν είναι πολύ καθαρό το αποτέλεσμα λόγω της απειρίας μου με τα σκαρπέλα (όπου έγινε πιο βαθύ αυλάκωμα η γραμμή είναι πιο παχιά και το αντίθετο).
Αυτό που παρατήρησα από κάποιες δοκιμές που έκανα αρχικά είναι ότι το καπάκι πρέπει να έχει λειανθεί τελείως ώστε μετά το τρίψιμο να μην έχει πάει το διάλυμα σε μη επιθυμητές αμυχές, και ακόμα αν το διάλυμα είναι πολύ πηχτό δεν γεμίζει καλά τις αυλακιές ενώ αν είναι πολύ αραιό, το ξύλο μπορεί να ποτίσει και να μην καθαρίζει με το τρίψιμο.

Thanasis1101

• Newbie
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 23, 2018, 09:19:33 μμ »
Ιδού και το καπάκι από κοντά.

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 24, 2018, 09:56:21 πμ »
καλημέρα, κι από μένα!
ως ¨μπαμπάς" του bonsai να πω το κατιτίς μου:
βλέπω ένα πραγματικά καταπληκτικό σχέδιο - απ' όλες τις απόψεις (*) - και πολύ καλό μέχρι στιγμής φινίρισμα.

Μόνο μια λεπτομέρεια : το περιμετρικό κορδόνι (αν και έχω ξαναγράψει ότι μ' αρέσουν λεπτά και αντιπαθώ τα φαρδειά) μου φαίνεται υπερβολικά λεπτό με την έννοια ότι όχι μόνο δεν προστατεύει τα σόκορα του καπακιού (**) αλλά κινδυνεύει και το ίδιο από χτυπηματάκια κτλ.
Αν σε καλύπτει από άποψη ασφάλειας, όλα καλά, όπως είπα μ΄αρέσει πάρα πολύ.

(*) από που να αρχίσω και που να τελειώσω ? χρώματα (άσπρο / μαύρο), η "εισβολή" της ταστιέρας στο καπάκι, ταστιέρα (τσαμπουκάδες), καπάκι, τρύπα (πένα είναι ? ), τα φυτικά διακοσμητικά , όλα τέλεια είναι, συγχαρητήρια!
(**) αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξής του, τουλάχιστον ο αρχικός, η διακόσμηση έπεται