Ψηφοφορία

να βαλει ο κωστας ρομβακια;

ναι, ειναι απαραιτητα γιατι θα ομορφυνουν πολυ το οργανο
5 (45.5%)
το οργανο θα τα σπαει και χωρις αυτους...
6 (54.5%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 11

Η ψηφοφορία έληξε: Σεπτεμβρίου 26, 2017, 06:50:55 πμ

Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2017  (Αναγνώστηκε 11875 φορές)

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: Λίγα πράματα
  • Περιοχή: Αθήνα Κυψέλη
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Σεπτέμβριος 2017
« Απάντηση #30 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 07:35:53 πμ »
Πανέμορφα όργανα και με ιδιαίτερη αισθητική που καταφέρνουν μια χαρακτηριστική, διακριτική, προσωπική αναγνωρισιμότητα !!!

Μπράβο Μάνο !  Χτίζεις τη δική σου σχολή !

Αντε τώρα ο Τάσος κι εγώ , για άλλη μια φορά , να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα συμπλέγματα κατωτερότητας

Μια ερώτηση ( για τους γνωρίζοντες ) :  Γιατί αυτός ο καβαλάρης που έφτιαξες κάνει την κιθάρα σου να παίζει βροντερά ;

Τίποτα δεν ισιώνει από μόνο του ... θέλει πολλή δουλειά ...
Να είστε όλοι καλά ! ... για να ισιώνετε τα "στραβά " ...

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
« Απάντηση #31 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 08:26:35 πμ »
...  Γιατί αυτός ο καβαλάρης που έφτιαξες κάνει την κιθάρα σου να παίζει βροντερά ;

καλημέρα Ιωσήφ. Όλοι οι προηγούμενοι ήταν φτιαγμένοι με τη λογική ρύθμισης ύψους με "ποδαράκια", προσπαθώντας να αναπαράγω έναν καβαλάρη από κιθαρόνι του μεσοπολέμου που μου άρεσε (ο πρώτος αριστερά).

[ Invalid Attachment ]

ακόμα κοι οι τελευταίοι (έβενος + κόκκαλο στη φωτο) είχαν είτε κενό στη διαμόρφωση του κάτω πέλματος (πατούσαν μόνο στα άκρα σε "παπουτσάκια" που είχα φτιάξει στον έβενο) είτε γενικά η ενέργεια των χορδών χανόταν κάπου στη διαδρομή (πιθανολογώ: από το άγνωστο υλικό του πρωτότυπου αλλά και από την ανεπαρκή διαμόρφωση των πάσων, στον πρωτότυπο έχουν αίσθηση "ρολογιού" χωρίς καθόλου τζόγους - αλλά εγώ πάλι έχω κολαούζα από το lidl και σχετικά πολλούς τζόγους).

Αυτήν την τελευταία εναλλακτική με "κλασικό" καβαλάρη του οποίου το κάτω πέλμα να πατάει σε όλο το μήκος δεν την είχα δοκιμάσει. Ε, έπρεπε.  >:(

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #32 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 10:09:01 πμ »
...  Γιατί αυτός ο καβαλάρης που έφτιαξες κάνει την κιθάρα σου να παίζει βροντερά ;

καλημέρα Ιωσήφ. Όλοι οι προηγούμενοι ήταν φτιαγμένοι με τη λογική ρύθμισης ύψους με "ποδαράκια", προσπαθώντας να αναπαράγω έναν καβαλάρη από κιθαρόνι του μεσοπολέμου που μου άρεσε (ο πρώτος αριστερά).

[ Invalid Attachment ]

ακόμα κοι οι τελευταίοι (έβενος + κόκκαλο στη φωτο) είχαν είτε κενό στη διαμόρφωση του κάτω πέλματος (πατούσαν μόνο στα άκρα σε "παπουτσάκια" που είχα φτιάξει στον έβενο) είτε γενικά η ενέργεια των χορδών χανόταν κάπου στη διαδρομή (πιθανολογώ: από το άγνωστο υλικό του πρωτότυπου αλλά και από την ανεπαρκή διαμόρφωση των πάσων, στον πρωτότυπο έχουν αίσθηση "ρολογιού" χωρίς καθόλου τζόγους - αλλά εγώ πάλι έχω κολαούζα από το lidl και σχετικά πολλούς τζόγους).

Αυτήν την τελευταία εναλλακτική με "κλασικό" καβαλάρη του οποίου το κάτω πέλμα να πατάει σε όλο το μήκος δεν την είχα δοκιμάσει. Ε, έπρεπε.  >:(

Ευχαριστώ για την απάντηση Μάνο.

Είναι βέβαιο ότι έδωσες μεγάλη υπομονή και επιμονή για να προσεγγίσεις τον καβαλάρη που σου άρεσε, αλλά να που τελικά ο "κλασικός" με το πέλμα να πατάει σε όλο το μήκος έδωσε τη βροντερή φωνή στην κιθάρα σου και φυσικά πολύ το χάρηκες !

Νομίζω (λέω γω τώρα , νομίζω) ότι η παραπάνω επιλογή σε συνδυασμό με την απουσία κόκαλου, έδωσε περισσότερη δύναμη στη φωνή ...   :)

Αν ισχύει ότι το κόκαλο είναι βαρύτερο από το ξύλο (τον έβενο για εμας εδώ) τότε ,

Καβαλάρης χωρίς κόκαλο > μικρότερη μάζα > μικρότερη αδράνεια > μεγαλύτερη απόδοση της ενέργειας των δονήσεων του καπακιού ...

Δεν ξέρω, στέκει ο συλλογισμός ;

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 10:42:27 πμ »
ναι φυσικά στέκει, αυτή είναι η "αρχή" βάσει της οποίας προσπαθούμε να πετύχουμε τον βέλτιστο συνδυασμό.
Εκτός από τη μάζα, νομίζω παίζει ρόλο και η πυκνότητα του υλικού. Με κάθε επιφύλαξη το λέω, δεν ξέρω καν πως συνδέονται η μάζα με την πυκνότητα (και να το ψάξω μάλλον δεν θα καταλάβω και πολλά σε πρακτικό επίπεδο  ;) ), απλώς νοιώθω ότι π.χ. μπουζούκι χωρίς κόκκαλο δεν θα ακουγόταν σαν μπουζούκι, και ας ήταν στο ίδιο βάρος ο καβαλάρης.
Το κόκκαλο μπαίνει επίσης για προστασία από τις χορδές που όσο να πεις "σκάβουν" το ξύλο.
Αν θυμάσαι στην resonator (μιας και την θυμήθηκα νωρίτερα) είχα ψάξει λίγο τα υλικά στον καβαλάρη (σφεντάμι, έβενο, κόκκαλο), μήνυμα #107
http://www.luthier.gr/index.php?topic=2967.msg55326#msg55326
και είχα καταλήξει σε σφεντάμι για πιο "round" ήχο, σύμφωνα και με την προτροπή του Woodman που μου σύστησες.
Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, το κόκκαλο "σκληραίνει" ελαφρώς τον ήχο (όπως στο μπουζούκι που έλεγα αλλά εκεί το θέλουμε μάλλον αυτό το χρώμα) παρότι η διαφορά βάρους είναι μόλις ένα γραμμάριο (9 ο "σκέτος", 10 αυτός με το κόκκαλο, δες την φωτό στην ζυγαριά παραπάνω).

"Πεδίο δόξης λαμπρό" ανοιγεται μπροστά μας, όρεξη να 'χεις να φτιάχνεις και ν' αλλάζεις καβαλάρηδες.

Ιωσήφ Τορρένς

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 11:03:42 πμ »
Ο τύπος που συνδέει  μάζα, πυκνότητα και όγκο είναι απλός και γνωστός . 

Σε πρακτικό επίπεδο βέβαια ... "Πεδίο δόξης λαμπρό" ανοιγεται μπροστά μας, όρεξη να 'χεις να φτιάχνεις και ν' αλλάζεις καβαλάρηδες.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το φυσικό μέγεθος πυκνότητα αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ύλης και συμβολίζεται με το γράμμα ρ. Η πυκνότητα εκφράζει τη μάζα (m) του υλικου που περιέχεται σε μία μονάδα όγκου (V). Ο τύπος της είναι: ρ = m/V

Μονάδα μέτρησης της πυκνότητας στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων είναι το 1 kg/m3.
Αρκετά συχνά όμως σαν μονάδα χρησιμοποιείται και το γραμμάριο ανά κυβικό εκατοστό, 1 g/cm3

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 11:13:14 πμ »
Ο τύπος που συνδέει  μάζα, πυκνότητα και όγκο είναι απλός και γνωστός . 
Σε πρακτικό επίπεδο βέβαια ... "Πεδίο δόξης λαμπρό" ανοιγεται μπροστά μας, όρεξη να 'χεις να φτιάχνεις και ν' αλλάζεις καβαλάρηδες.

ε ναι αυτό λέω. Καταλαβαίνω τι διαβάζω, αλλά αν δεν τα δοκιμάσω στο "πεδίο" και δεν τα νοιώσω στα χέρια μου και στα αυτιά μου, δεν μπορώ να "κάνω την σωστή κίνηση" στην (επόμενη) εφαρμογή, σε ό,τι κι αν αφορά η θεωρία.

Πασχάλης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Σημύδα, Δρυς
« Απάντηση #36 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 05:28:32 μμ »
Για να βάλω άλλη μια παράμετρο (λες και δεν ήταν αρκετά μπλεγμένο το θέμα), όχι μόνο η μάζα έχει σημασία αλλά και η απόσβεση των δονήσεων που έχει να κάνει με τη σκληρότητα του κάθε σώματος, η δε παρεμβολή κόλλας σίγουρα επιρεάζει την ιδιότητα αυτή. Και λέγοντας αυτό, δεν σημαίνει ότι απαιτήται απαραίτητα η μεταφορά όλης της ενέργειας των χορδών στο καπάκι, ίσως κάποιες είναι ανεπιθύμητες (αυτό σίγουρα ισχύει για το handpan και ποιες αρμονικές χρειάζονται να αποσβεστούν).
Ο έξυπνος, μαθαίνει από τα λάθη του
Ο σοφός, από τα λάθη των άλλων
Ο βλάκας, ποτέ...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 08:42:46 μμ »
με μπερδευετε με ολα αυτα τα επιστημονικα σας.........................
Για την ωρα εχουμε φτασει εδω.....αλλες δυο μερες ακομα και κουρτιζουμε
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #38 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 08:43:19 μμ »
ωχ! μεγαλο το κεφαλαιο της ακουστικης στην φυσικη... ;D

παιζουν πολλα ρολο, εξαρταται τι θελει να εισπραξει καποιος απο τον καβαλαρη-σε σχεση με τα φαινομενα του ηχου  (Ανάκλαση-Διάχυση-Απορρόφηση-Περίθλαση), σε συνδυαμο παντα με την αντοχη του στο χρονο αλλα και την σημειακη εδραση τον χορδων (τα πρακτικα πραγματα...  {celebrate015})

προφανως στην περιπτωση του μανου, ενω ειχε το βαρος, δεν μπορουσε να φορτισει καταλληλα το καπακι μεσω της διαχυσης επειδη πατουσε μονον σε δυο μικρα σημεια.
ειναι κατι (για τον ΚαΠα τα γραφω....  ;D) οπως τα ηχεια απομονώνονται απο το εδαφος με τις ακιδες  {celebrate015}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Σεπτεμβρίου 14, 2017, 08:55:19 μμ »
ωχ! μεγαλο το κεφαλαιο της ακουστικης στην φυσικη... ;D

παιζουν πολλα ρολο, εξαρταται τι θελει να εισπραξει καποιος απο τον καβαλαρη-σε σχεση με τα φαινομενα του ηχου  (Ανάκλαση-Διάχυση-Απορρόφηση-Περίθλαση), σε συνδυαμο παντα με την αντοχη του στο χρονο αλλα και την σημειακη εδραση τον χορδων (τα πρακτικα πραγματα...  {celebrate015})

προφανως στην περιπτωση του μανου, ενω ειχε το βαρος, δεν μπορουσε να φορτισει καταλληλα το καπακι μεσω της διαχυσης επειδη πατουσε μονον σε δυο μικρα σημεια.
ειναι κατι (για τον ΚαΠα τα γραφω....  ;D) οπως τα ηχεια απομονώνονται απο το εδαφος με τις ακιδες  {celebrate015}

Ναι Στυλιανέ μου. Ναι!!!

Αλλά έλα που πρόσφατα σε ένα από τα ελάχιστα μπουζούκια που έχω φτιάξει η λύση ήταν να κάνω τον καβαλάρη τοξοτό. Να μην πατάει στη μέση παρά μόνο στις άκρες. Και το όργανο ξαφνικά κελάϊδησε.

Όπως το ακούς Στέλιο μ΄.    ;D ;D ;D
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #40 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2017, 08:09:27 πμ »
άγνωσται αι βουλαί... των μπουζουκιων!  {celebrate015}

κωστα τυφλα να χει ο γιουσειν μπολτ! σφεντονα το πας! και πολυ-πολυ ωραιο!
μετα ομως, θα μας πας και σε παρτι στην μυκονο ε;  {music017}
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Σεπτεμβρίου 15, 2017, 11:08:06 πμ »
The never ending story ::)

...ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΩΡΑ...  :-*
το καλυτερο βιβλιο του μιχαελ εντε...
ρε που παει το μυαλο στα γεραματα... παω να το ξαναματαδιαβασω το σ/κ...
« Τελευταία τροποποίηση: Σεπτεμβρίου 23, 2017, 06:00:00 μμ από steliosguitar »
εκτος ισως απο δυο...

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
« Απάντηση #42 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2017, 06:05:08 μμ »
και ενα σερβις σε μια κιθαρα γυπα.
αλλαγη κλειδια, κοκκαλα, επισκευη σε καραολο σπασμενο και ραγισματα πλατης...
ξαναλουστραρισμα. περιεργως, αυτο πετυχε  ;D
σε τετοια οργανα πρεπει η μεταχειριση να ειναι με γαντια... οχι ομως του μποξ...  {music017}
εκτος ισως απο δυο...

Παπαβλαχόπουλος Γιάννης

• Sr. Member
  • Αγαπημένο ξύλο: το κοπάνημα
« Απάντηση #43 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2017, 11:33:39 πμ »
Δείγμα ήχου από το νέο τρίχορδο του Λάκη Ορφανίδη.
https://youtu.be/6iVUTj4vwp4

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Σεπτεμβρίου 25, 2017, 09:45:59 μμ »
Δείγμα ήχου από το νέο τρίχορδο του Λάκη Ορφανίδη.
https://youtu.be/6iVUTj4vwp4

ρε το Γιαννη.......................αλλα κι ο Λακης ομως.Ενα κοματι ξυλο επιασε στα χερια του........πολυβολο το εκανε
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Tags: