Θεώρια,Έρευνα,Ιστορία > Έρευνα

Παχος καπακιου

(1/1)

saved:
Παιδια,εχω φαει σκαλομα.
Παιρνουμε ενα μαδερι,και φτιαχνουμε 2 ιδιες κιθαρες.Ολοιδιες,φωτοτυπια.Με μονη διαφορα στο καπακι.Οταν το καπακι ειναι 5mm παχος στην μια,και στην αλλη 2mm παχος,ποια θα βγαζει πιο μπασο ηχο? (το 5 και 2 στην τυχη τα εβαλα)

ΚαΠα:
Ως γενική αρχή, όσο πιό άκαμπτο είναι το οποιοδήποτε ξύλο τόσο πιό πρίμο ήχο βγάζει. Άρα και όσο πιό μεγάλο πάχος τόσο πιό πρίμο.

Βέβαια αν έχεις ένα μαδέρι και του βάλεις χορδές δεν πρόκειται να πάρεις ήχο από το ξύλο επειδή έχει μεγάλη μάζα και δεν μπορούν να το κουνήσουν οι χορδές. Ένα ξύλο πάρα πολύ λεπτό επίσης δεν βγάζει ήχο. Κατά συνέπεια πρέπει το πάχος του ξύλου να κυμαίνεται σε επίπεδα που θέλουν τα όργανα. Για καπάκι από γύρω στα 2 mm (ίσως και λίγο πιό κάτω) μέχρι 3 άντε 3,5 mm το πολύ. To 5 mm δεν παίζει.

Επίσης όταν βάζουμε τα καμάρια επειδή αυξάνεται η ακαμψία, αυξάνει και η συχνότητα συντονισμού. Επιπλέον όταν κολλήσουμε το καπάκι αυξάνει ακόμα περισσότερο η ακαμψία του και άρα αυξάνει και η συχνότητα συντονισμού κατά περίπου μια τετάρτη π.χ. από Μί γίνεται Λά.

saved:
Πιστευω με καλυψες 200%.
Πρεπει να κατανοησω αυτα που εγραψες,να τα μετατρεψω στην πατεντα που σκεφτομαι,και ισως εχω καινουριες αποριες.
Να σαι καλα αρχηγε

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση