Αποστολέας Θέμα: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούλιος 2017  (Αναγνώστηκε 12056 φορές)

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: -
Απ: Φωτογραφίες και Βίντεο από Εργαστήρια : Ιούλιος 2017
« Απάντηση #30 στις: Ιουλίου 07, 2017, 10:52:12 πμ »
Εγω Mανο κολλησα καπακι-πλατη με τον ιδιο τροπο που κολλησα τα καμαρια. Με τα Go-Bar. Δεν ειδα προβλημα . Μαλιστα οταν μου ξεφυγε το ρουτερ και εσπασε το binding το καπακι δεν εκανε κιχ οπως ηταν κολλημενο στο kerfing.

για μένα ήταν καθαρά θέμα χρονου λόγω ψαρόκολλας. Αλλιώς υπάρχουν πολλοί τρόποι, και με σκέτη σαμπρέλα - αλλά με Titebond - ο χρόνος περισσεύει. Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα συντομότερα με go-bar σε 28 σημεία (άσε που δεν έχω "κανονικά" go bars αλλά κάτι ντούγες που περίσσεψαν από μπουζούκια, ούτε βάση - κάτω από το γραφείο γίνεται η δουλειά)

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #31 στις: Ιουλίου 07, 2017, 11:18:56 πμ »
μπραβο μανο πολυ ομορφη η δουλεια σου.
και γρηγορα θα τραγουδησει!  :)

και συ κωστα πολυ ωραια δουλεια, και ομορφες οι καμπυλες της!  :) και στο πονηρο μετα...  ;D
λιγο το πλατος της ταστιερας στην επομενη και εισαι και ο  {celebrate007} κιθαρολουθιερ!

κιθαροπυρετος τον ιουλη....  ειναι και ο γιωργος στο διπλα θεμα... 3 στο συνολο... {celebrate015}
τα μπουζουκια να δροσιφθινοπωριασει λιγο  {music017}
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #32 στις: Ιουλίου 07, 2017, 11:50:10 πμ »
Ἀγαπητέ φίλε Μάνο καλημέρα ,
Κατ' ἀρχήν θέλω νά σ' εὐχαριστήσω γιά τήν ἀνάλυση τοῦ θέματος σχετικά μέ τό μανίκι καί τίς ράβδους ἀπό ἄνθρακα , ἦταν πολύ κατατοπιστική καί κατέληξα στό συμπέρασμα νά μπαίνουν 2 ( ταπωμένες ) κόντρες ἀπό αὐτό τό ὑλικό , ἔνθεν καί ἔνθεν τῆς κεντρικῆς ξύλινης , ὥστε νά μήν ὑπάρχη κίνδυνος γιά καμμιᾶς κατευθύνσεως στρέψη ( δέν μποροῦσα νά γράψω ἀπάντηση στό οἰκεῖο θέμα , ἐπειδή εἶχε κλείσει ) .

Σχετικά μέ τό θέμα τοῦ κολλήματος τοῦ καπακιοῦ τῆς κιθάρας , μ' ἄρεσε πολύ ὁ τρόπος σου , ἀλλά γιά τό θέμα τῆς ταχείας στερεοποιήσεως τῆς ψαρόκολλας , ἴσως θά μποροῦσε νά ἐπαλειφθῆ αὐτή στό μισό ( δεξιό ἤ ἀριστερο ) μέρος τοῦ "8" , νά ἐφαρμοσθῆ τό ἀντίστοιχο μέρος τοῦ καπακιοῦ καί ( ἄν αὐτό ἔχει κάποια ἐλαστικότητα ) , μισοσηκωμένο ἄν τό κρατήσουμε , μποροῦμε νά έπαλείψουμε τήν κόλλα καί στό ἄλλο μισό τοῦ "8" καί νά ἐφαρμόσουμε........ἴσως.......μπορεῖ νά μή γίνεται......μόνο μιά σκέψη ἔκανα........

ΚαΠα

• Hero Member
« Απάντηση #33 στις: Ιουλίου 07, 2017, 12:59:19 μμ »
.......
Το κόντρα πλακέ είναι λεπτό, 2 mm για να μπορεί να καμπυλωθεί εύκολα, 2-3 εκ. πιο φαρδύ (σύνολο) από το τις διαστάσεις του "κανονικού" καπακιού. Όταν κόλλησαν οι κόντρες και το μονωτικό "έσφιξε" αρκετά, αλλά δεν υπάρχει λεπτότερο κόντρα πλακέ. Οι κόντρες είναι από σκουπόξυλο.
Το καπάκι κόλλησε τέλεια και είπα να ενημερώσω, μήπως ενδιαφέρεται κάποιος για τον τρόπο.

Μάνο φαντάζομαι ότι τις κόντρες θα τις βίδωσες πάνω στο κόντρα πλακέ.  Όταν έβαλες τα λάστιχα η τάση δεν τραβούσε τις κόντρες προς τα έξω;

Ή τα λάστιχα έπιαναν χαμηλά στη βάση και δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.
ΥΓ
Εκ Ν.Καλλικρατείας
Blog "ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΙ" http://greekluthiers.wordpress.com/
Blog "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΟΣ" http://organopoios.wordpress.com/

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #34 στις: Ιουλίου 07, 2017, 01:09:07 μμ »
... ἴσως θά μποροῦσε νά ἐπαλειφθῆ αὐτή στό μισό ( δεξιό ἤ ἀριστερο ) μέρος τοῦ "8" , νά ἐφαρμοσθῆ τό ἀντίστοιχο μέρος τοῦ καπακιοῦ καί ( ἄν αὐτό ἔχει κάποια ἐλαστικότητα ) , μισοσηκωμένο ἄν τό κρατήσουμε , μποροῦμε νά έπαλείψουμε τήν κόλλα καί στό ἄλλο μισό τοῦ "8" καί νά ἐφαρμόσουμε.......

δεν νομίζω να γίνεται: πρώτον η κόλλα είναι αρκετά παχύρευστη για να περάσει μέσα από μια σχισμή και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει ικανοποιητικά όλες τις επιφάνειες (4) των υποδοχών των καμαριών, δεύτερον το καπάκι με τα καμάρια κολλημένα δεν έχει (αρκετή) ελαστικότητα ώστε να ανασηκωθεί μόνο από τη μία πλευρά... αναγκαστικά θα παρασύρει και την άλλη.
Και το (ήδη κολλημένο) καπάκι θα ανασηκωθεί, και τα (ήδη κολλημένα) καμάρια θα στρίψουν μέσα στις φωλιές, οπότε θα χαλάσει η (πρώτη) κόλληση αν η κόλλα είναι φρέσκια... αν πάλι περιμένεις να κρυσταλλώσει και να το κάνεις την άλλη μέρα ας πούμε, κινδυνεύεις να σου ξεκολλήσει η πρώτη πλευρά καθώς θα ανασηκώνεις την δεύτερη... έτσι νομίζω (για την ψαρόκολλα πάντα).

Ο χρόνος εργασιμότητας της ψαρόκολας με έχει απασχολήσει από το πρώτο όργανο. Υπάρχει εδώ στο φόρουμ ένα θέμα (κόλλες / βερνίκια ? ) στο οποίο αναφέρεται η ουρία ως πρόσμικτο για να επιμηκυνθεί ο χρόνος, αλλά δεν το δοκίμασα (και δεν το βλέπω να το κάνω).

Αυτό που κάνω είναι να φτιάχνω πάντα φρέσκια κόλλα (είναι καλύτερη απ όλες τις απόψεις) με απεσταγμένο νερό και "ρυθμίζω" το ιξώδες (τόσο λεπτόρρευστη) με την αναλογία. Αφού τα καταφέρνω με το καπάκι της κιθάρας, δεν νομίζω να έχω άλλο θέμα στο μέλλον (ποτέ δεν ξέρεις βέβαια, αλλά κοντραμπάσσο δεν με βλέπω να φτιάχνω  ;D )

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #35 στις: Ιουλίου 07, 2017, 01:16:07 μμ »
Μάνο φαντάζομαι ότι τις κόντρες θα τις βίδωσες πάνω στο κόντρα πλακέ.  Όταν έβαλες τα λάστιχα η τάση δεν τραβούσε τις κόντρες προς τα έξω;

Ή τα λάστιχα έπιαναν χαμηλά στη βάση και δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα.
ΥΓ
Εκ Ν.Καλλικρατείας

οι κόντρες είναι και κολλημένες (γι αυτό είναι λίγο "μπαμπάτσικες", για να έχει επιφάνεια η κόλληαη). Για να σκαλώνει καλύτερα το λάστιχο στη βάση και να μην γλυστράει προς τα πάνω, έσκαψα ένα καναλάκι στη βάση κάθε κόντρας με τη ράσπα (τα κανάλια τα έσκαψα πριν κόψω το σκουπόξυλο, γι αυτό λείπει και ένα κομμάτι από το πάνω μέρος).

ΥΓ θα επιληφθούμε!

songless_bird

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Ειναι τρέλα η Cedrela
  • Αριθμός κατασκευών: Μια καλή και μια κουτσή κιθάρα
« Απάντηση #36 στις: Ιουλίου 07, 2017, 04:13:03 μμ »
Εγω Mανο κολλησα καπακι-πλατη με τον ιδιο τροπο που κολλησα τα καμαρια. Με τα Go-Bar. Δεν ειδα προβλημα . Μαλιστα οταν μου ξεφυγε το ρουτερ και εσπασε το binding το καπακι δεν εκανε κιχ οπως ηταν κολλημενο στο kerfing.

για μένα ήταν καθαρά θέμα χρονου λόγω ψαρόκολλας. Αλλιώς υπάρχουν πολλοί τρόποι, και με σκέτη σαμπρέλα - αλλά με Titebond - ο χρόνος περισσεύει. Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα συντομότερα με go-bar σε 28 σημεία (άσε που δεν έχω "κανονικά" go bars αλλά κάτι ντούγες που περίσσεψαν από μπουζούκια, ούτε βάση - κάτω από το γραφείο γίνεται η δουλειά)
Ε κανε αυτο που ειχα δει να κανει ο Παλαιοδημοπουλος. Εχει plexiglas στο σχημα του καπακιου για να παταει περιμετρικα και απο πανω βαζει κατι βαζα γεμισμένα με βαριδια .

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #37 στις: Ιουλίου 07, 2017, 06:52:05 μμ »
Γιατρε οταν κολλαμε με ψαροκολλα, δεν νομιζω οτι υπαρχει θεμα χρονου. Απλωνουμε την κολλα ρευστη και τοποθετουμε το καπακι. Στη συνεχεια σφιγγουμε τα λαστιχα. Διαλειμα......   περνουμε το πιστολι του ζεστου αερα και ζεστενουμε περιμετρικα να ξαναρευστοποιηθει η κολλα. Τεντωνουμε τα λαστιχα ξανα και η κολλα εχει παει και στην πιο μικρη χαραμαδα!  Αυτο που εχει υπερ η κατασκευη σου ειναι πως μπορεις να δωσεις μεγαλυτερη πιεση τοπικα, και προς οποια κατευθυνση θες, και οχι μονο εκει που στεκει το λαστιχο. Αυτο μπορει να μην ειναι μεγαλο προβλημα στην κιθαρα, να στεκουν τα λαστιχα, σε οργανο ομως οπως η λυρα ειναι σοβαρο θεμα.

Υ.Γ. Εσεις τα μεγαλα παιδια που βρησκεστε στο νομο Θεσσαλονικης.... πιειτε ενα τσιπουρακι και για μας οταν πατε απο του γιατρου.

filios

• Full Member
  • Αγαπημένο ξύλο: rosewood
  • Αριθμός κατασκευών: 6 guitars 3 bouzoukis
« Απάντηση #38 στις: Ιουλίου 07, 2017, 06:58:22 μμ »

Μάνο εξαιρετικά  τα Jigs σου για την κόλληση καπακιών και μπράβο και από μένα για τις ωραίες ιδέες σου που μοιράζεσαι με όλους Το δε καραβάκι καταπληκτικό
Από παλιά επικοινωνία μας είχα την εντύπωση  ότι χρησιμοποιείς σολέρα για το καπάκι ( top ) όπου η χρήση ψαρόκολλας είναι επιθυμητή και ίσως πιο sound conductive Στην σολέρα δεν χρησιμοποιώ λάστιχα για το καπάκι ( guitar top ) Ψαρόκολλα χρησιμοποιώ 192 gram strength την οποία έφερα από την Αγγλία ,είναι λίγο ποιο αργή  ( έχει περισσότερο open time) αλλά είναι το ίδιο σχεδόν δυνατή και όπως γνωρίζεις άμα θερμανθούν τα μέρη ( πχ  με αερόθερμο ) δεν χρειάζεται η ουρία Την πλάτη κολλώ με Tidebond την οποία χρησιμοποιεί  ο Ρομανιλλος και ποιο παλιά και ο Χοσε Ραμίρεζ και πολλοί άλλοι άριστοι κατασκευαστές ¨Έχω κολλήσει την πλάτη της πρώτης μου κιθάρας με ψαρόκολλα λάστιχα και σπάτουλα ( artists palette knife ) που το πάχος της είναι 0.1 χιλ και μπορεί να τοποθετηθεί σε χαραμάδες όπως ανάμεσα σε δούγες και πλάτη κιθάρας
( Η μέθοδος Ρομανιλλος κόλλησης της πλάτης με τα καμάρια πρώτα στα πλαϊνά και τελευταία την πλάτη αφού τη ζεστάνει ( ξηράνει ) κάποιος μου άρεσε την χρησιμοποίησα και την βρήκα πολύ ικανοποιητική Στις ποιο πρόσφατες κιθάρες του τα καμάρια (cross struts ) είναι πιο χοντρά και κάνουν tapering στο κέντρο που πιστεύω είναι πολύ καλή και λογική ιδέα

Δείτε το         Romanillos guitar making course 2004 ( Closing the box )

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #39 στις: Ιουλίου 07, 2017, 08:50:22 μμ »
... plexiglas στο σχημα του καπακιου για να παταει περιμετρικα και απο πανω βαζα γεμισμένα με βαριδια .
κι άμα θέλεις να διορθώσεις / σφίξεις περισσότερο τοπικά τι κάνεις με τα (άλλα) βάζα ?  ισορροπία ? μόνο να τους αλλάξεις θέση μπορείς, άντε και να έχεις προετοιμασμένα δυο - τρία βαρύτερα, χώρια που μετά θέλουν αποθήκευση. Αυτό το κρέμασα κι όλας στον τοίχο.

... περνουμε το πιστολι του ζεστου αερα και ζεστενουμε περιμετρικα να ξαναρευστοποιηθει η κολλα. Τεντωνουμε τα λαστιχα ξανα και η κολλα εχει παει και στην πιο μικρη χαραμαδα!

αυτό δεν "το έχω"... το προσπάθησα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο όντως κολλάει. Θέλω να πω ότι δεν νοιώθω πως έχω τον έλεγχο, ίσως να είναι κόλλημα δικό μου, πάντως δεν μου πολυαρέσει... ίσως το ξαναπροαπαθήσω, εδώ που τα λέμε πάει καιρός (το είχα κάνει σε μια ταστιέρα τζουρά (εξτρα ζεσταμένη) και δεν μου άρεσε, την έβγαλα, την καθάρισα και την ξανακόλλησα με titebond)

Υ.Γ. Εσεις τα μεγαλα παιδια που βρησκεστε στο νομο Θεσσαλονικης.... πιειτε ενα τσιπουρακι και για μας οταν πατε απο του γιατρου.

θα γίνει!

Μάνο εξαιρετικά  τα Jigs σου για την κόλληση καπακιών και μπράβο και από μένα για τις ωραίες ιδέες σου που μοιράζεσαι με όλους Το δε καραβάκι καταπληκτικό
Από παλιά επικοινωνία μας είχα την εντύπωση  ότι χρησιμοποιείς σολέρα για το καπάκι ( top ) όπου η χρήση ψαρόκολλας είναι επιθυμητή και ίσως πιο sound conductive Στην σολέρα δεν χρησιμοποιώ λάστιχα για το καπάκι ( guitar top ) Ψαρόκολλα χρησιμοποιώ 192 gram strength την οποία έφερα από την Αγγλία ,είναι λίγο ποιο αργή  ( έχει περισσότερο open time) αλλά είναι το ίδιο σχεδόν δυνατή και όπως γνωρίζεις άμα θερμανθούν τα μέρη ( πχ  με αερόθερμο ) δεν χρειάζεται η ουρία Την πλάτη κολλώ με Tidebond την οποία χρησιμοποιεί  ο Ρομανιλλος και ποιο παλιά και ο Χοσε Ραμίρεζ και πολλοί άλλοι άριστοι κατασκευαστές ¨Έχω κολλήσει την πλάτη της πρώτης μου κιθάρας με ψαρόκολλα λάστιχα και σπάτουλα ( artists palette knife ) που το πάχος της είναι 0.1 χιλ και μπορεί να τοποθετηθεί σε χαραμάδες όπως ανάμεσα σε δούγες και πλάτη κιθάρας
( Η μέθοδος Ρομανιλλος κόλλησης της πλάτης με τα καμάρια πρώτα στα πλαϊνά και τελευταία την πλάτη αφού τη ζεστάνει ( ξηράνει ) κάποιος μου άρεσε την χρησιμοποίησα και την βρήκα πολύ ικανοποιητική Στις ποιο πρόσφατες κιθάρες του τα καμάρια (cross struts ) είναι πιο χοντρά και κάνουν tapering στο κέντρο που πιστεύω είναι πολύ καλή και λογική ιδέα

Δείτε το         Romanillos guitar making course 2004 ( Closing the box )

όχι δεν έχω solera, απλώς ψάχνω όλες τις μεθόδους μήπως και καταλήξω κάποτε.... την πλάτη με titebond θα την κολλήσω, αλλά όλα τα καπάκια σε όλα τα όργανα τα κολλάω με ψαρόκολλα, χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω έχω κι εγώ την αίσθηση ότι ανταποκρίνονται καλύτερα

Popeye

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: Τα ιδιαίτερα και ταυτόχρονα απλά και όμορφα που μπορούμε να βρούμε και στον μαχαλά μας.
  • Περιοχή: Αθήνα.
« Απάντηση #40 στις: Ιουλίου 07, 2017, 11:32:18 μμ »
Χρήσιμες ερωτο-απαντήσεις,που λύνουν πολλές απορίες να είστε καλά όλοι,οστεόκολλα και άγιος ο θεός {music012}
Είμαι Βασιλιάς στα βράχια,
Στις δροσές και στα φεγγάρια.

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #41 στις: Ιουλίου 09, 2017, 10:09:20 πμ »
μπραβο μανο πολυ ομορφη η δουλεια σου.
και γρηγορα θα τραγουδησει!  :)

και συ κωστα πολυ ωραια δουλεια, και ομορφες οι καμπυλες της!  :) και στο πονηρο μετα...  ;D
λιγο το πλατος της ταστιερας στην επομενη και εισαι και ο  {celebrate007} κιθαρολουθιερ!

κιθαροπυρετος τον ιουλη....  ειναι και ο γιωργος στο διπλα θεμα... 3 στο συνολο... {celebrate015}
τα μπουζουκια να δροσιφθινοπωριασει λιγο  {music017}

τι εννοεις για την ταστιερα admin μου? Πες μου γιατι κι εγω γρασα εχω ακομα στα ματια......................
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Silvestro

• Moderator
  • Hero Member
  • Αριθμός κατασκευών: #99
  • Περιοχή: Ελληνικό
« Απάντηση #42 στις: Ιουλίου 09, 2017, 11:12:54 πμ »
δηλαδη ποσο ειναι το πλατος στην ταστιερα.
συνηθως το μετραμε στον καβαλαρη και στο 12 ταστο

οι χορδες σχηματιζουν ενα τραπεζιο σχημα και στο τραπεζιο αυτο απο κατω ειναι ενα μεγαλυτερου εμβαδου τραπεζιο που ειναι η ταστιερα.
προσεχουμε το πανω τραπεζιο να ειναι μικροτερο παντου απο το κατω, να υπαρχει καποιος "αερας" κατα πλατος απο την 1η και 6η, ωστε οι χορδες να ειναι οκ πανω στην ταστιερα.
αν μου δωσεις τις αποστασεις των χορδων στον πανω καβαλαρη και στον κατω και μου πεις την κλιμακα, θα σου πω την ταστιερα ποσο "πρεπει" να ειναι στο 1ο και στο 12ο ταστο.
βεβαια αυτα ειναι και καπως υποκειμενικα, στην κλασικη θελει αρκετο αερα ωστε να βιμπραταρεις χωρις προβλημα στις τελευταιες θεσεις, χωρις η χορδη να φευγει εξω απο την ταστιερα.
τωρα ομως στις ρεμπετοκιθαρες που ειναι ως επι το πλειστον ακορντα στις πανω θεσεις αντε και κανενα σολακι με 3ες στα καντινια χωρις την υπαρξη βιμπρατου, μπορει να ειναι και πιο οριακα τα πραγματα στον αερα κατα πλατος...
δεν ξερω, λεω... σημασια εχει οτι ειναι κουκλαρα-αυτα που γραφω πιο πανω ειναι το λεγομενο ψηριζουμε την μαϊμου-και ισως να ειναι χωρις καμια σημασια-νοημα!
τιποτε καλυτερο απο μια κιθαρα.
εκτος ισως απο δυο...

ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

• Hero Member
« Απάντηση #43 στις: Ιουλίου 10, 2017, 05:58:07 μμ »
οχι καλα κανεις και τα λες να ξεστραβονομαστε.Η ταστιερα μου μετραει στο πανω κοκκαλο 4,5 και στο 12 ταστο 5,5.Ετσι μου εδωσαν τα σχεδια απο κιθαρα Απαρτιαν του 50. Η μονη τροποποιηση που εκανα ειναι οτι εφτιαξα τον καβαλαρη ...μουστακι για να ταιριαζει με το ρεμπετικο υφος που θελω να δωσω
Αφου μπορει αυτος, μπορω κι εγω...........................

Μάνος Τουρπάλης

• Hero Member
« Απάντηση #44 στις: Ιουλίου 12, 2017, 10:25:32 πμ »
πρώτη απόπειρα για "Ισπανικό τακούνι"... ε, τις είχα τις απώλειές μου (στην πλευρά που έχω βάλει το ξυλάκι, πάνω και κάτω), ελπίζω να τις συμμαζέψω στη συνέχεια...

[ Invalid Attachment ]

προσπαθώ να κάνω κάτι σαν κι αυτο - εννοώ την καθαρή γραμμή ένωσης των όγκων και τίποτα παραπάνω, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να φτιάξω τέτοια διακόσμηση

Tags: