Αποστολέας Θέμα: Κοπή μουριάς.  (Αναγνώστηκε 3920 φορές)

tsipis

• Sr. Member
Κοπή μουριάς.
« στις: Μαΐου 28, 2017, 11:17:06 πμ »
Χαιρετώ, έχω στην αυλή μου δύο μουριές τις οποίες και θελω να κόψω γιατί εμποδίζουν,  η μια θα κοπεί από την ριζα ενώ η δεύτερη θα κλαδευτει μόνο.  Θα κρατήσω το κορμό μήπως βγάλει κάνα όργανο στο μέλλον αλλά ήθελα να ρωτήσω αν οι χοντρες κλαρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή θα κάνω τζάμπα τον κόπο να τις ξέρανω?
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Μαρία Γ.

• Sr. Member
  • ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο
  • Αγαπημένο ξύλο: ΕΛΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: -0,12
Απ: Κοπή μουριάς.
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 29, 2017, 08:55:26 πμ »
ειναι πολυ δυσκολο θεμα αυτο εχω κανει πολλα πειραματα
και τις πιο πολλες φορες ειχα αποτυχιες. κανονικα θελει ξηραντηριο. για να πανε ολα καλα.
μια μεθοδος που δεν εχω κανει ακομη και που ακουω οτι ειναι πολυ καλη ειναι να βουτηξεις σε νερο τα ξυλα
κανα μηνα να αλλαζεις το νερο μολις αλλαζει χρωμα λογω των χυμων.
Η μουρια καλο θα ηταν να κοπει τους χειμερινους μηνες οπου δεν αναιβενουν πολλα υγρα πανω
τωρα που βρισκεται σε πληρη βλαστηση ειναι μεγαλο προβλημα.
αλλη μεθοδος ειναι την κοβεις μετα σε σανιδες η σε πηχακια αναλογα τι θελεις
τα στιβαζεις και βαφεις τις ακρες σοκορα με καποιο χρωμα η κερι η κολλα .
ψαξε πολυ και στο ιντερνετ αν ξερεις και αγγλικα θα βρεις λυση..
την εχω πατησει πολλες φορες με αυτα τα κολπα .ειναι δυσκολο με τα χλωρα,επειδη ομως μετα εγω πεταω τα σκισμενα και περνω το καλο οκ  κατι θα παρεις μετα απο μερικους μηνες δηλ..σε ισκιο παντα κα ικαλα αεριζομενο χωρο...
ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.
ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο.!!

Λάμπρος Σταυρίδης

• Hero Member
  • Αγαπημένο ξύλο: καρυδιά
  • Αριθμός κατασκευών: 8
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 29, 2017, 10:42:56 πμ »
Ἀγαπητέ φίλε tsipis καλημέρα ,
Αὐτά ὅλα πού σοῦ γράφει ἡ φίλη Μαρία Γ. εἶναι πολύ σωστά .
Αὐτά πού θά ἤθελα νά προσθέσω εἶναι :
1.Ἄν βάλης τά ξύλα στό νερό , τότε οἱ ὑδατοδιαλυτές τανίνες ἀπομακρύνονται ἀπό τό ξύλο , ἀφοῦ διαλύονται στό νέρό σιγά - σιγά , καί τό ξύλο μετά μέ τά χρόνια δέν σκουραίνει , ἀφοῦ ἡ ὀξείδωση τῶν τανινῶν δίνει τό σκοῦρο ὡραῖο καφεκόκκινο χρῶμα στή μουριά . Αὐτό βέβαια δέν εἶναι μεῖζον θέμα , μόνο θέμα αἰσθητικῆς .
2.Ὅταν τοῦ χρόνου , Γενάρη μέ τήν λίγωση τοῦ φεγγαριοῦ , ( μήν τυχόν κόψης φέτος τό δένδρο , θά εῖναι ἄχρηστο ) κόψης τή μουριά , ἀμέσως πρέπει νά τήν ξεφλουδίσης , γιατί ἀλλιῶς θά πιάση σαράκι . Ἄφησέ την καναδυό μῆνες νά στραγγίση ἀπό τούς πολλούς χυμούς , καί μετά θά τήν κόψης μαδέρια στήν κορδέλα , γιατί ἄν τήν κόψης ἀμέσως ὅπως εἶναι μούσκεμα , θά στραβώση τό πριὀνι της καί θά τό πληρώσης στό μαραγκό πού θά στήν τεμαχίση ( την ἔχω πάθει ) .
3.Τά κλαδιά αὐτῆς πού θά κλαδέψης τήν ἴδια ἐποχή , χρησιμοποιοῦνται ὅπως καί ὁ κορμός , μόνο πού ἔχουν πολύ σομφό ( πού εἶναι ξύλο λευκό κάτω ἀπό τό φλοιό καί πρίν ἀπό τό κίτρινο ἐγκάρδιο ) καί πού σέ πολλούς δέν ἀρέσει λόγω τοῦ χρώματός του . Ἄν δέν σέ πειράζει τό χρῶμα , μπορεῖς νά χρησιμοποιήσης καί τό σομφό , ὅπως καί τό ἐγκάρδιο .
4.Στά σόκορα ἐπίσης μπορεῖς νά κολήσης ἕνα κομμάτι ἐφημερίδα μέ πολτό ἀλεύρου καί νεροῦ γιά νά μήν δημιουργηθοῦν ραγάδες .
5.Ἡ στοίβαξη τῶν μαδεριῶν ἤ σανιδιῶν ἤ πηχακίων πού θά κόψης γίνεται βάζοντας μιά σειρά μαδέρια παράλληλα καί ἀραιά μεταξύ τους , 2-3 ἄχρηστα σανίδια ἰσόπαχα ( 1-1,5 ἑκ. ) κάθετα μ' αὐτά στή μέση καί στίς δύο ἄκρες τους πού θά πατήσουν ἀπό πάνω ἄλλα μαδέρια ὅπως τά πρῶτα . Ἔτσι θά ἀερίζονται .   
Καλή ἐπιτυχία!!!

john 2004

• Hero Member
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 29, 2017, 12:05:13 μμ »
αν το βαλεις σε νερο, θελει πολυ συχνα αλλαγη το νερο. Σε ενα μηνα με αυτες τις θερμοκρασιες θα εχει βγαλει σκουληκια. Αν υπαρχει δυνατοτητας ροης του νερου ωστε να καθαριζεται μονο του ειναι το ιδανικο.  Αν το αφησεις να ξεραθει μονο του θελει μεν να κλεισεις τα σοκορα με εφημεριδα και κολλα, αλλα ο φλοιος να μεινει πανω στον κορμο. Οταν θα ειναι ετοιμο για το πρωτο κοψιμο θα φυγει μονος του, μεχρι τοτε χρειαζεται.  Ο σομφος στη μουρια, οπως και στα περισσοτερα ξυλα ειναι αχρηστος. Εξερεση ο εβενος ισως και καποια αλλα. Αλλα στη μουρια σιγουρα οχι.

STRIKER

• Full Member
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 29, 2017, 03:55:29 μμ »
Αντε τ'ωρα μιας και βρήκαμε παπά......μου έφεραν καρυδιά Ελληνική ...δύο κορμούς ....ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΞΗΡΑΙΝΩ ....πριν ένα μηνα κόπηκαν ...τι κάνουμε ????????????

tsipis

• Sr. Member
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 30, 2017, 07:06:47 μμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, τα δέντρα δεν θα κόπουν τώρα θα μείνουν για τον χειμώνα. Όσο για την ξηρανση θα δοθούν σε φίλο που κατέχει από αυτά, απλά η απορία μου ήταν για τις κλαρες αν έχουν χρήση στο χόμπι μας για να μην πιάνω τον χώρο του φίλου στην αποθήκη τζάμπα.
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ. ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ

Μαρία Γ.

• Sr. Member
  • ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο
  • Αγαπημένο ξύλο: ΕΛΙΑΣ
  • Αριθμός κατασκευών: -0,12
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 31, 2017, 08:35:49 πμ »
βλεποντας με το ματι ενα κλαδι πχ καταλαβαινεις ποσο θα βγαλει περιπου παχος μηκος υψος
αν αυτο σου κανει το κρατας.
ξύλο ελιάς το πιό όμορφο.
ξύλο αμυγδαλιάς πανέμορφο.!!

Tags: